Zonder Vlamingen wordt Brussel een provinciestadje

Als we het FDF moeten geloven leven er in het Brussels Gewest nog 50.000 Vlamingen en zijn er nu al 950.000 Franstaligen! Om dat te staven halen ze er allerlei statistieken bij zoals het aantal geboorte-, trouw- en overlijdensakten, de taal van de pensioenen, de inschrijvingen van de wagens enzovoort. Ze zwijgen hierbij diplomatisch over de "zachte" druk die er overal telkens opnieuw aanwezig is om Franstalige akten en formulieren aan alle burgers op te dringen. [...]

In werkelijkheid is het Frans voor vele burgers van Nederlandstalige (of Vlaamse) afkomst en voor de vele anderstalige burgers van allochtone afkomst of van vreemde nationaliteit slechts een tweede of derde taal die ze gebruiken omdat ze in hun eigen taal niet of niet goed te woord worden gestaan. Het gaat hier om meerdere honderdduizenden burgers.

Zie maar: volgens het NIS telde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op 1 januari 2003 een totale bevolking van 992.041 personen. Daarvan waren er 731.772 Belgen en 260.269 "vreemdelingen". Onder die Belgen tellen we nu al zeker meer dan 100.000 burgers van allochtone afkomst, van wie de meeste als moedertaal een vreemde taal hebben. Ook de zogenaamde "Vlamingen" overstijgen ruim dat cijfer, of ze nu al dan niet voor Nederlandstalige lijsten stemmen of Nederlandstalige formulieren invullen. In het beste geval kunnen we dus besluiten dat maximum 2/3 van de Belgische Brusselse bevolking als eerste taal het Frans gebruikt.

Als we de nationaliteit van de 260.000 vreemdelingen nagaan, krijgen we een zeer precies en zeer interessant ander plaatje: onder die vreemdelingen telt men: 158.936 Europeanen, onder wie 38.176 "Fransen" en 5.326 "Nederlanders". De anderen zijn en spreken dus Duits, Deens, Engels, Grieks, Spaans, Portugees, Fins, Zweeds, Pools enzovoort. Er zijn ook 61.484 Afrikaanse vreemdelingen (Marokkanen, Congolezen enz.) Volgen dan nog eens 25.208 Aziaten (Turken, Japanners, Chinezen, Filippijnen...), 8.485 Amerikanen (Noord-, Centaal- en Zuid-Amerika), 328 Oceaniërs en 5.828 vluchtelingen en staatlozen.

Elke dag komen er in Brussel ook nog eens meerdere honderdduizenden inwoners uit Vlaanderen en uit Wallonië werken, opleidingen volgen, aankopen doen, instellingen bezoeken, uitgaan. Wat het zuivere "werkverkeer" betreft, komen er dagelijks 224.000 pendelaars uit Vlaanderen tegenover 127.000 pendelaars uit Wallonië naar Brussel. [...]

Brussel is dus geen Franstalig Gewest, maar wel een meertalige metropool. En zou men de Nederlandstalige of Vlaamse inwoners en pendelaars eens wegdenken, dan blijft er alleen een provinciestadje over met nog meer sociale problemen en werkloosheid, en een catastrofaal verarmd politiek en cultureel leven.

Het FDF moet dus dringend eens leren rekenen en objectief analyseren; of beter nog: gewoon ophouden!

Freddy Neyts in Volksbelang, het ledenblad van het Liberaal Vlaams Verbond, april 2006 [PDF]

Reacties

#20566

Wim Bax

 

Er zin in Brussel regio maar 50% homogeen franstalige gezinnen.

#20583

Philip Flam

 

en vanwaar haalt u dit cijfer ?

#20589

Wim Bax

 

Nou, om precieser te zijn, ik geloof dat het 51% was. Waar gehaald? Onthouden na lezing van een van die sociologisch aandoende publicaties vanuit Vlaams perspectief over Brussel. Op internet. (Google maar even!) Subjectief gegeven? Misschien, maar ik ben geneigd om het cijfer te geloven. Meer dan het soort cijfers waarmee altijd uitgepakt wordt op VoxLatina. Uiteindelijk heb ik al meer dan 30 jaar alle dagen in Brussel rondgelopen. Heb je misschien een beter en beter onderbouwd cijfer? Laat horen!

#26739

Jelle

 

hier staat het http://brussel.vvb.org/page...