80 jaar geleden

Wij zijn socialisten, wij zijn de vijanden van het hedendaagse kapitalistische economische systeem dat de economisch zwakkeren uitbuit, met zijn oneerlijke lonen, met zijn onbehoorlijke waardering van een mens op basis van rijkdom en eigendom in plaats van op basis van verantwoordelijkheid en prestatie. Wij zijn vastbesloten om dit systeem in alle omstandigheden te vernietigen.


Dubbele bronvermelding:

1) Adolf Hitler in zijn eerste publieke toespraak in Berlijn op 1 mei 1927, geciteerd door John Toland in zijn biografie "Adolf Hitler", 1976 - pagina 306.

2) Nazi-ideoloog Gregor Strasser in het artikel "Gedanken über Aufgaben für die Zukunft" [Engelse vertaling], 15 juni 1926

Reacties

#39529

A.Rouet

 

@ lvb

Straks wordt er hier weer geschuimbekt als iemand het verband legt met die andere partij die 1 mei probeert te recuperen.
'Moeder, waar ligt mijne rode sjaal?'

#39530

tweaker

 

@ lvb

ben ik fout als dit bericht precies 365 dagen geleden ook opdook? misschien niet op jouw site... te lang geleden

@ rouet

andere partij? hoezo? bestaat zo'n idiotie nog? waren we niet verlost van het achterlijke fascisme dat graag in het midden van het bed ligt? ;)

#39532

tweaker

 

@ A. Rouet

nog vergeten te vermelden... jij bent zelf een van die soort... 't soort dat ik verfoei

dat 'internet voor iedereen' project voor de doppers bleek een slecht idee te zijn aan de reacties die ik hier recent las

trouwens, 't alternatief van rijkaards is luiaards

#39534

Cogito

 

Wat een schitterend 1-Mei citaat!
Proficiat Luc!

#39546

ivanhoe

 

en van wikipedia:

"Minder bekend is dat op 10 april 1933 de regering van Hitler 1 mei per wet tot betaalde "Feestdag van de nationale arbeid" verklaard. Middels deze door Goebbels voorgestelde maatregel wist Hitler een groot aantal vakbondsleiders naar Berlijn te lokken om ze vervolgens gevangen te kunnen nemen en naar concentratiekampen af te laten voeren."

Dus eigenlijk gedenken we gewoon Hitler vandaag ;-)

#39549

Willy

 

Missen we nu de paradepassen uit de Socialistische Sovjetrepublieken ? Of wachten we op de "stoet" uit Havana, met Fidel en een rode roos. Waarom eisen de nationaal-socialisten altijd de eer op ? De spetterende optochten uit de DDR zijn nostalgie geworden, het gedachtengoed leeft gelukkig nog verder onder de honderden kameraden. Weg met de kapitalisten, viva la revolucion ! A bas la culotte... enz.

#39557

Questing Beast

 

Dit soort zaken wordt de brave kindertjes op school alvast niet geleerd. Voeg daar nog de Europese terughoudendheid bij om de misdaden van het Stalinisme op gelijke voet te schakelen met de misdaden van het Nazisme en een verstandig mens weet genoeg. Nazisme, Fascisme, Socialisme, Communisme, kortom elke ideologie die de gemeenschap boven het individu stelt; het zijn allemaal takken van dezelfde boom. Alleen zijn sommige takken beter in het verpatsen van hun propaganda dan andere.

#39559

Hans

 

@ Tweaker

"nog vergeten te vermelden... jij bent zelf een van die soort... 't soort dat ik verfoei

In se is dit een zeer conformistisch en op assimilatie gericht liberalisme van "de hard werkende Vlaming", dat weinig tolerant is voor alternatieve visies en levenswijzen. Maar hoe liberaal is een visie die alleen zichzelf tolereert? Ik heb stilaan het idee dat de VLD toch weer in meer liberale zin evolueert, zij het op een aantal mankementen i.v.m het vrije woord en basisdemocratie na.

#39560

Hans

 

Het gaat dan om een liberalisme dat de vrijheid in de eigen situatie wil maximaliseren, vaak ten koste van de vrijheid en keuzemogelijkheden van diegenen die zich in een andere situatie bevinden.

#39620

Briggs

 

moest nu eens iemand die 1 mei laten afschaffen :) Allez, een politiek incorrect feestje dan :)

#39628

Nicolas Raemdonck

 

Ik zei het al: misschien moet ik volgend jaar op 1 mei op reis gaan naar "Communistisch" China.

#39776

ci

 

Bewonder in dit verband

"De arbeiders steunen de socialist Hitler"

http://www.calvin.edu/acade...