Real-time satellietfoto's

Via Google Earth en Google Maps zijn er gedetailleerde satellietbeelden beschikbaar van grote delen van onze planeet. Ook van delen van België zoals Brussel, Luik, Mechelen en De Panne. Sommige mensen zijn ontgoocheld als ze merken dat die foto's al een paar jaar oud zijn. Daarom is het wellicht interessant om even te wijzen op een systeem dat dagelijks nieuwe satellietfoto's van grote delen van onze planeet publiceert. Het gaat om het MODIS Rapid Response System van de NASA. Twee satellieten, Aqua en Terra, zorgen ervoor dat ieder punt op de planeet minstens één keer per dag (in daglicht) kan gefotografeerd worden. De resolutie van deze beelden is echter heel wat minder dan de hoge-resolutiebeelden van Google Earth: elk beeldpunt is een vierkant van 250 bij 250 meter.

De beste manier om de gewenste satellietfoto te vinden, is via de "subset"-pagina, meer bepaald de kaartjes van de continenten onderaan die pagina. Via de link "alternate dates" kun je teruggaan in de tijd.Deze foto van Zuid-Libanon dateert van enkele uren geleden. Beiroet ligt onder een wolkendek, maar op zee is een verdachte donkerzwarte vlek te zien. Gaat het om rook van bombardementen, of om olie van de Israëlische kanonneerboot die getroffen werd? Of om de lozing van vuil bluswater vol roet? Het gaat vermoedelijk om rook van de brandende tanks van de Al-Jieh elektriciteitscentrale ten zuiden van Beiroet.Op deze foto, die dateert van gisteren, ligt Oostende uiterst links in beeld, Antwerpen en Brussel uiterst rechts, Gent ligt pal in het centrum. De steden zijn duidelijk zichtbaar, maar nog opvallender zijn de haveninstallaties (Antwerpen, Vlissingen, Zeebrugge), en de zandbanken in de Westerschelde en voor onze kust.

Eén van de doelstellingen van het systeem is om snel bosbranden te kunnen ontdekken. Daartoe worden alle 'termische anomalieën' die via infraroodobservatie worden ontdekt, automatisch in het rood aangeduid op de foto's. In België staat er steevast zo'n "brand" aangeduid in de Gentse kanaalzone, vermoedelijk de fakkel van een raffinaderij of chemische fabriek. Ook op de foto van Zuid-Libanon zijn drie brandhaarden in het rood omlijnd.

Op de gepubliceerde foto's is geen copyright van toepassing, ze bevinden zich in het publieke domein.


Update 17 juli 2006 15:00: vandaag waait de rookpluim de andere richting op, tot in Syrië...Update 18 juli 2006 19:00: wolkenloze hemel vandaag - Beiroet duidelijk zichtbaar als een tepel op de Libanese kust - alleen nog een donker vlekje te zien ten zuiden van Beiroet


Reacties

#23124

VHfc

 

In de marge, nog een andere interessante toepassing van Google Earth. Stel je boekt ergens in een ver land een hotel dat claimt "gunstig gelegen tegen het strand" te zijn. Je kan dat makkelijk nagaan aan de hand van de kaart en straatnaam.

#115164

Anonymous

 

Ik controleer al een tijdje via google earth mijn vakantiebestemming. Nu rij ik ook de omgeving af via Google streets. Leuk als je al een beetje de weg kent ter plaatse. Je weet waar je kan parkeren, waar je een krant kan halen enz...

#23129

Jöe

 

Ik ken gevallen van hotels in de US met uitzicht op een kerncentrale, of naast een stortplaats of een car demolition bedrijf, zonder dat dat natuurlijk op hun website zichtbaar/vermeld is. Wij slimmerikken kunnen dit nu ontmaskeren via Google Earth!

#23131

Cogito

 

Het is inderdaad bevreemdend, dit nieuwe fenomeen. Toen ik mij voorbereidde op mijn trip naar Phoenix met Pasen jl. bestudeerde ik urenlang de omgeving in Google Earth. Het was een bijzondere ervaring daar aan te komen en de weg te weten!

#23147

Bart

 

Vermoedelijk is de aanduiding van de Gentse zone het gevolg van het startschot van de Gentse Feesten. :-) Allen daarheen.

#23157

Peter

 

In de Gentse kanaalzone: zouden dat de hoogovens van Sidmar kunnen zijn?

#23158

Francis

 

Update 17 oktober 2006 ?

Onze internetpaus kijkt niet alleen in de toekomst maar is ook nog eens zeer "optimistisch" over het verloop van het conflict Israël - Hesbollah - Libanon. Op 17 oktober 2006 zal er immers nog voldoende te bombarderen zijn om zelfs de Golanhoogte en heel het noorden van Israël onder de zwarte rook te steken ...

#23160

LVB

 

@Francis: foutje verbeterd, oktober moest juli zijn. Wellicht wishful thinking van mijntentwege in verband met de hitte... O was het al maar oktober :-)

#23162

LVB

 

@Peter: Op de snelweg/expressweg van Gent naar Zelzate zie ik toch altijd één of meer vlammen uit een bepaalde schoorsteen komen. Is dat Sidmar/Arcelor? Ik denk eerder dat dit soort vlammen/fakkels bij raffinaderijen of chemische fabrieken horen, om de zwavel of de waterstof uit bepaalde uitlaatgassen te halen. Maar misschien is dat bij hoogovens ook zo. Misschien weet één van de lezers méér?

#23175

Koen De Poorter

 

@luc: Voor zover ik me herinner levert Sidmar gas aan de langerbrugge electriciteitscentrale. Dit gas wordt in een grijze pijp, goed zichtbaar vanop de expressweg (Kennedylaan-R4)getransporteerd. Dit gas is een bijproduct van de cokesproductie. Dit wordt afgefakkeld bij overproductie.

#23196

Marlon Vanco

 

Dag meester Luc,

Wetenschappelijk gaat dit boven mijn petje, maar ik ervaar bij zulke beelden een vaag artistiek genot. Dus zit ik fout: zie de referentie naar de oorlogsgruwel. Wat moeilijk toch.

#23199

Marlon Vanco

 

Addendum: pas in HLN foto gezien van Belgische vrouwelijke arts in Libannon, op (enthousiaste!) audiëntie bij leider Hezbollah, mét hoofddoek, blijkbaar fervente fan van de Palestijnen, op de vlucht gemoeten en gered, bedenkelijke boel, hoe is zoiets mogelijk, menselijke verdwazing toch

#23200

Nicolas Raemdonck

 

Luc, daar sluit ik me bij aan. Het nog liberale karakter van de VLD kan je bijvoorbeeld zien in de preambule bij hun voorstel tot Vlaamse grondwet.

#23216

Johan B

 

Op de satelietfoto van Vlaanderen kan je zien dat het Deurganckdok al half uitgebaggerd is. Het Deurganckdok is het uitsteeksel op de Schelde, in de 2de bocht vanaf de Nederlandse grens, in het lichtgrijze opgespoten zand. Bij verdere uitbaggering zal de baggerspecie gedumpt worden in het Doeldok (links van het Deurganckdok). Dit zal dus duidelijk te volgen zijn op deze satelietbeelden.

#23352

dimboo

 

In de Gentse kanaalzone stond de voorbije dagen een afvalstort in brand:

http://www.vrtnieuws.net/ni...

#23354

LVB

 

@dimboo: Ja, maar daar zal het niet aan gelegen hebben.

Pik een willekeurige opname uit http://rapidfire.sci.gsfc.n... (foto's beschikbaar sinds 2004) - één waar het niet bewolkt is, en je zal bijna ALTIJD een rood vierkantje zien in de Gentse kanaalzone, de ene dag al wat groter dan de andere.

#24083

Castermans Peter

 

toffe link, daar ga ik eens in neuzen.
Landkaarten en sattelietfoto's zijn altijd fascinerend.