Een duurzame baan voor de monarchie?

Deze keer wens ik te benadrukken hoezeer talenkennis onmisbaar is om [...] een duurzame baan te bekomen. Het heeft me getroffen dat voor veel vacatures geen passende kandidaten opdagen bij gebrek aan talenkennis. We leven in een wereld die almaar globaliseert, wat vanzelfsprekend een degelijke talenkennis vereist. [...]

Het [onderzoek] heeft aangetoond dat tweetalige kinderen minder hersenactiviteit nodig hebben om dezelfde taak uit te voeren dan eentalige kinderen. Dat onderzoek wordt voortgezet, en bezorgt een wetenschappelijke basis aan hen die voor meertaligheid pleiten. Een interessante manier om talen aan te leren is het zogeheten onderdompelingsonderwijs dat in de meeste Europese landen in mindere of hogere mate wordt toegepast.

Koning Albert II in zijn 21-juli toespraak, 2006

Reacties

#23353

Peter Fleming

 

je zou bijna geloven dat Albert het over zijn eigen familie heeft: de duurzame baan voor Albert en zijn opvolgers, de hersenactiviteit van Filip, het taalbad van Paola

o ironie

#23359

Cogito

 

Je moet wel talen kennen die relevant zijn in de wereld. Geen Frans dus. 3 talen: je streektaal, je standaardtaal en Engels.

#23369

Willy

 

Mijn voorstel kan niet revolutionair zijn, want reeds van toepassing in het UK en in tal van andere landen. Een koningshuis is een vorm van luxe voor een land. België kan zich die luxe veroorloven, zoals ze ook tientallen ministers en honderden politiekers kan laten vegeteren op de staatskas.
Welnu, laat (als het moet voorlopig) de monarchie zoals ze is, maar met een grondige hervorming van alles wat er rond hangt, en een herdefiniëring van de taken. Enkel en alleen protocolair. Dotatie te besteden aan het aanleren van de officiële talen, door ELK lid van het koningshuis, dus door elkeen die een dotatie ontvangt. Simple comme bon-jour. Mocht dit lukken, dan kan aan iets anders gesleuteld worden.

#23383

SuperFlurk

 

Krijg eens een spontane hersenbloeding, Bert.

#23385

Jöe

 

Ja, Superflurk, want anders voel jij je met je spontane diarreeën nogal eenzaam in je spontaniteit hee.

#23387

Eric Jans

 

@ Cogto:

<<Je moet wel talen kennen die relevant zijn in de wereld. Geen Frans dus. 3 talen: je streektaal, je standaardtaal en Engels.>>

Sorry maar: je moet helemaal niks. Hoe zit het nu met 'de vrijheid', jongens? Wordt talenkennis plots opgefokt tot een soort 'morele nationale plicht'?

Er zijn maar een paar plaatsen in België waar je andere talen *MOET* kennen: en dan nog maar om welbepaalde functies uit te oefenen... in Brussel, bijvoorbeeld.
Wel... hoe zit het daarmee? Wérkt de taalwetgeving naar behoren? Zijn wij - Vlamingen - daarover tevreden?
Is je antwoord op die vraag 'ja'? Waarom was er dan zoiets als een (zgn. 'tijdelijk') taalhoffelijkheidsakkoord nodig? Omdat het allemaal zo goed lukte met de taalwetten, daar in Brussel?

Is je antwoord 'neen'?
Tiens! Wat zijn voor jou de woorden van deze opperste der grappenmakers dan waard? Dienen zij als de honderdmiljoenste 'intentieverklaring' om ons daarmee een rad voor de ogen te draaien? Zo van: kijk eens hoe goed de intenties wel zijn van de Koning van Wallonië en Franstalige Brusselaars.

JUIST HIJ moet ons daarover komen aanspreken?! Zoals JUIST HIJ - dé erfgenaam van Leopold II! - ons al zo vaak lessen in verdraagzaamheid kwam voorlezen?!
Is dat wel allemaal zo vanzelfsprekend?!
Vinden we dat allemaal wel zo gelukkig?
Vlamingen: let op uw zaak... vooral wanneer de vos de passie preekt.
Er staat beslist weer wat moois aan te komen!

Want 'taalhoffelijk' betekent in het Belgische jargon: spreek in alle omstandigheden Frans en blijf daarbij 'hoffelijk'.
Sorry... de praktijk op het terrein wijst het niet anders uit.

#23393

Jöe

 

Goed gesproken Eric. Verdomme, Eric, waar wacht jij eigenlijk op? Haal je rostrum van stal en zet het morgen op de Brusselse Grote Markt, of voor het Koninklijk Paleis, en laat al die Belgicisten het eens goed weten! (En vergeet vooral je stem niet te verheffen als je "JUIST HIJ" aanzet)

#23403

dof

 

Met de kwaliteit van onze marine zal het inderdaad rostrum zijn in plaats van rostra.

#23416

Eric Jans

 

@ Jöe:

Dank je voor het compliment. Blij dat te zien je er geen zinnige tegenargumentatie voor vindt, blijkbaar.
Jammer dat ik wat pathetisch voor je overkom. Maar zo rond 21 juli - denkend aan den défilé - ... dat pakt een mens. Om die meerderheid linkse en zich progressief wanende potentaten te zien opstappen in die stoet...
Je moet die dingen wat relativeren, zeker? Jöe?

Een Vlaming hoeft niet te kunnen houden van zijn staat. Hij moet ze vooral kunnen ondergaan. Een pseudo-anarchistisch 'airtje' helpt: dan sta je lekker overal boven... lijkt het.
Verdoken Belgicist, Jöe? Beetje 'omfloerste' bon-belge?
Ja dat helpt.

#23429

Jöe

 

"Verdoken"?? "Omfloerst"? Maar Eric toch, mijn benedenverdieping is rood geschilderd, mijn eerste verdieping geel, en mijn dak, je raadt het al, is pikzwart!

#23430

Jöe

 

dof: ik zit mijn hoofd te breken om de pointe te vinden in je rostrum/rostra uitspraak.... please help me uit de nood!

#23431

dof

#23459

Eric Jans

 

@ Jöe:

<<"Maar Eric toch, mijn benedenverdieping is rood geschilderd, mijn eerste verdieping geel, en mijn dak, je raadt het al, is pikzwart!>>

Klinkt een beetje 'Duits'.