De vele gezichten van het Belgische fascisme

Hierna volgt een Nederlandse vertaling van een opinie-artikel van Bret Stephens in The Wall Street Journal van 22 augustus (vandaag enkel in de Amerikaanse editie, woensdag in de Wall Street Journal Europe). Het Engelstalige orgineel kunt u zonder abonnement nog tot 29 augustus via deze link lezen. Update 28-08-2006: En nu ook bij OpinionJournal.com.

De vele gezichten van het Belgische fascisme
Door Bret Stephens

Bret Stephens
BRUSSEL - België is de geboorteplaats van René Magritte. Daarom is het wellicht niet verwonderlijk dat in de politiek zelfs het fascisme er surrealistisch is.

Neem nu de Belgische socialisten, de Vlaamse of de Waalse. Het kenmerk van bijna elke Europese socialistische partij is al lange tijd de vijandigheid tegen religie. De jongste jaren heeft België's regerende socialistisch-liberale coalitie de katholieken op stang gejaagd door het legaliseren van het homohuwelijk en euthanasie, het bannen van kruisbeelden uit overheidsgebouwen en het afschaffen van het traditionele Te Deum die vroeger door de regering werd gehouden ter nagedachtenis van de kroning van Leopold I, de eerste koning der Belgen.

Maar dan begonnen de socialisten de ongeveer half miljoen moslims op te merken in België. Zoals Joël Rubinfield van de Brusselse denktank Atlantis Institute opmerkt, bestaat de helft van de 26 leden tellende socialistische fractie in het 75-koppige parlement van de stad uit moslims. In de gemeente Molenbeek heeft de socialistische burgemeester Philippe Moureaux voor halal-maaltijden gezorgd in alle scholen; politiemensen mogen tijdens de Ramadan niet eten of drinken op straat. De socialistische partij was ook, onwaarschijnlijk, de belangrijkste tegenstander van een wet die het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar zou maken. Ook dit is een product van de groeiende alliantie tussen moslims en socialisten, net zoals de routinematige afkeuringen van de partij aan het adres van Israël.

Neem nu het Vlaams Belang (Flemish Interest), de secessionistische Vlaamse partij, voorheen bekend als het Vlaams Blok, tot een gerechtelijke uitspraak de partij buiten de wet stelde in 2004. Het Blok heeft historische banden met nazi-collaborateurs. Eén van de stichtende leden van de partij is Karel Dillen, die in 1951 een Frans essay in het Nederlands vertaalde dat de Holocaust ontkent (mogelijks de enige Franse tekst waarvoor een lid van het Vlaams Blok ooit sympathie getoond heeft). Vele jaren lang was de belangrijkste leuze van de partij haar oproep om immigranten die weigerden om zich aan te passen, onder dwang te deporteren. De partij maakte ook geen geheim van haar banden met andere extreem-rechtse Europese partijen, zoals het Front National van Jean-Marie Le Pen in Frankrijk.

Maar dat is aan het veranderen. Jongere partijleiders realiseerden zich dat hun anti-semitische trekjes vergif waren, en begonnen pro-Israëlische standpunten te vertolken. De harde standpunten van de partij over criminaliteit en moslims begonnen een aanzienlijk deel van de Joodse stemmen aan te trekken, in het bijzonder bij de orthodoxe Antwerpse Joden, die zich steeds kwetsbaarder begonnen te voelen tegenover de vijandige moslimgemeenschap in de stad. Vandaag is Vlaams Belang de grootste partij van het land.

En dan is er het eigenlijke beleid van het land. In april waren de Belgen geschokt door de moord op een tiener, Joe Van Holsbeeck, die door twee zigeuners neergestoken werd in het Brusselse centraal station tijdens de avondspits, terwijl tientallen voorbijgangers toekeken (blijkbaar wilden de moordenaars zijn MP3-speler).

Te midden van een groeiend besef van wetteloosheid - het aantal moorden per inwoner ligt in België met 9,1 per 100.000 dubbel zo hoog als in de VS - werd de moord een aanleiding tot een nationaal gewetensonderzoek. Toen Jean-Marie Dedecker, een senator van de liberale partij, in een opiniestuk schreef dat "politiemensen de andere kant opkijken om te vermijden dat men hen van racisme beschuldigt", werd hij teruggefloten door eerste minister Guy Verhofstadt wegens het "aansporen tot vijandigheid".

En dan is er ook het merkwaardige geval van journalist Paul Belien, die hoofdredacteur is van The Brussels Journal, een pro-Amerikaanse, euroskeptische, anti-islamistische weblog. In februari was de blog één van de weinige nieuwsbronnen die de beruchte Deense cartoons van de profeet Mohammed publiceerde, wat twee miljoen unieke bezoekers opleverde. Het leidde ook tot een buitengewoon onderzoek van het Vlaamse weekblad Knack. Opmerkend dat de blog van Belien geciteerd was door Midden-Oosten-kenner Daniel Pipes, beschreef Knack die connectie als "geen toeval", maar eerder "een bewuste provocatie door de neocons", waarvan het uiteindelijke doel was om Amerikanen en Europeanen te laten geloven dat "alle moslims gewelddadig en gevaarlijk zijn, waarna het conflict in Palestina, Iran en Syrië echt van start kan gaan".

Maar dat was nog niets vergeleken met de reactie die Belien uitlokte met een artikel na de moord op Van Holsbeeck, waarin hij de moordenaars beschreef als "roofdieren" en België opriep om het bezit van zelfverdedigingswapens uit het strafrecht te halen (hij had vooral pepperspray in gedachten). Twee weken na de publicatie van het artikel ontving Belien een brief van het Centrum voor Gelijke Kansen en voor Racismebestrijding, een organisatie in dienst van de overheid die als taak heeft om "slachtoffers van discriminatie bij te staan" en "het grote publiek bewust te maken van anti-discriminatie". (België heeft één van de strengste antidiscriminatieregimes ter wereld). Het artikel van Belien kwam volgens het CGKR neer op "aanzetten tot geweld", en hij kreeg het bevel om het artikel te verwijderen van zijn blog op straffe van vervolging door de staat. Hij stemde toe. Intussen kreeg hij naar eigen zeggen emails met beelden van verbrande lichamen en boodschappen met "dit is wat er met u zal gebeuren".

Belien werd sindsdien ondervraagd door de politie wegens het verstrekken van thuisonderwijs aan zijn vijf kinderen, waarvan er intussen vier aan de universiteit studeren of al afgestudeerd zijn. Een deel van Belien's probleem is ongetwijfeld dat zijn vrouw parlementslid is voor Vlaams Belang. Maar wat haar politieke strekking ook is, Belien zelf is geen lid van de partij, en niets in The Brussels Journal suggereert dat het een partijpublicatie is. Zijn belangrijkste misdaad lijkt te zijn dat hij voor een Engelstalig publiek de minder bekende charmes van de Belgische staat heeft blootgelegd.

Intussen winnen de echte fascisten in België aan kracht, en zij worden grotendeels beschermd door de anti-racismewetgeving van het land. In de Brusselse Imam Reza-moskee herdacht een geestelijke de zeventiende verjaardag van het overlijden van Ayatollah Khomeini: "De vijand kan het licht van de Islamitische Revolutie niet doven". En in Molenbeek publiceerde de krant Het Volk een studie over de plaatselijke moslimbevolking. Redacteur Gunther Vanpraet beschreef de gemeente als "een kweekvijver voor duizenden kandidaten voor de jihad".

De Belgische regering kan ervoor kiezen om er geen aandacht aan te besteden. Maar zoals Magritte zou gezegd hebben: ceci n'est pas une pipe.


Reacties

#25265

Karel De Witte

 

Opletten met de vertaling! "half of the Socialist Party's 26-member slate in the city's 75-seat parliament is Muslim" wordt vertaald als "bestaat de helft van het 26-koppig parlement in de stad uit moslims"

#25268

Bart Vanhauwaert

 

Ben benieuwd of Frank De Smet ook hierin een bevestiging ziet van zijn these van gisteren. Het wordt nu wel iets moeilijker om op de boodschapper te schieten. The Wall Street Journal is van een heel ander kaliber dan The Washington Times.

Hoewel ik wel vind dat Luc gisteren duidelijker had kunnen zijn over de achtergrond van die krant waar wel degelijk vragen bij te stellen zijn. Maar langs de andere kant toont dat juist de kracht van blogs aan (toch die waar geen censuur op de commentaar gedeelten is) : feiten worden direct gecheckt en mogelijke (zelfs onbedoelde) bias onmiddellijk aan het licht gebracht. Dit in tegenstelling tot de bedenkelijke commentaar die je in de traditionele media soms leest.

#25269

LVB

 

@Karel De Witte: bedankt voor de correctie, ik heb het aangepast.

#25273

Peter Fleming

 

dit is idd een heel ander kaliber

Stephens is ook niet zomaar een columnist, hij heeft zijn vaste wekelijkse column

http://en.wikipedia.org/wik...

#25274

yukio

 

bestaat er eigenlijk ergens een engelse vertaling van die tekst "geef ons wapens" ?

#25276

Cogito

 

Joe heb je de Wall Street Journal vandaag al gelezen?

#25279

Fidel

 

"het aantal moorden per inwoner ligt in België met 9,1 per 100.000 dubbel zo hoog als in de VS"
Dezelfde verhouding voor het aantal zelfmoorden.

Zou er dan toch iets mis zijn met ons staatgecontroleerde paradijs?

#25280

jgp

 

eventjes in de marge... maar toch
gisteren 21/8 op het VRT nieuws, Rudi Vranx , geeft een sfeerbeeld van de begrafenis van omgekomen Hezbollah- leden, veel jammerende vrouwen, grote foto's van de gesneuvelden (met wapens) en een beetje een sfeerbeeld.

Wel was ik geschokt door het gebruik van de term "gesneuvelde MARTELAAR"
Dit is zeker geen neutrale berichtgeving. Waarom niet "gesneuvelde terroristen" of gesneuvelde aanhangers van Hezbollah.

Zou er nog één eigenaar van een shormatent- die de laatste weken NIET door de VRT radio werd geïnterviewd ??

#25281

Jens

 

Wat betreft het aantal moorden per 100.000, ik meen mij te herinneren dat Michael Moore in Bowling For Columbine op een bepaald moment het aantal moorden in de VS vergelijkt det die van een aantal Europese landen. De exacte cijfers ken ik niet niet meer, maar het waren VEEL HOGERE cijfers dan in het gemiddelde Europese land. Dus ofwel kloppen de cijfers van MM niet, ofwel die in het bovenstaande artikel.

Iets anders, voor de Hezbollah heb ik geen goed woord over, maar dat geeft Israël nog niet het recht om meer dan 1000 burgers af te maken om van een paar fanatici met stoofpijpen af te raken. Ieder ander land dan Israël was voor dezelfde feiten regelrecht uit de VN gegooid ...

#25282

gonzo.jr

 

Ovoer moordstatistieken:

http://igitur-archive.libra...

de overtreffende trap van liegen is statistiek hé...

Voor de rest de over de moslimproblematiek:

http://www.worldthreats.com...

#25283

Benny Marcelo

 

Zeg Jens, ik ken bitterweinig van wapens, maar een Katoechka-raket (of hoe heet dat ding) een stoofbuis noemen???
Is dat de laatste nieuwe lectuur in het Groen? of Spa-sten maandbladje?

#25285

Alexander.Colen

 

Wat nut is een Blog waarvan de deelnemers zich verschuilen achter pseudoniemen?
Ik vind dat iedereen de moed moest hebben openlijk onder eigen naam op te komen. Wat nut heeft een Blog anders?
Hoe kan men een vrije discutie aangaan als de correspondenten zich vermommen?
Wel dat is typisch Belgisch.
Als je een Belg aanspreekt en een politiek discour houdt dan knijpt hij (of zij) (haar) zijn rollende ogen zo half dicht samen, aarsknijpend om er zo vlug mogelijk van onder uit te muizen en geen mogelijk mening te moeten uiten.
Maar zoiets mag niemand verwonderen die de echte Belgen kent en in de ziel kan kijken.
Een volk dat er van overtuigd is dat en mengsel van suiker en vet de beste chocolade ter wereld is, zal nooit er van te overtuigen zijn dat het eigen gelijk niet het juiste is.
Wat men ook doet, wat men ook tracht; de typische Belg valt steeds op de eigen driekleurige kippenpootjes terug en denkt: ”in België is het beter”.
Nu is het een feit dat de foundingfathers of de Belgische staat speciaal het recht op volledige persvrijheid ingeschreven hebben in de grondwet.
Een persmisdrijf, dus wat men in druk doet verschijnen, kan alleen berecht worden voor een rechtbank met een volksjury. Democratischer kan het niet.
Het is een voorbeeld voor de beschaafde wereld.
Vrije meningsuiting is heilig in een echte democratie.
Niet voor de Belgen natuurlijk die wringen en wringen tot zij het delict ’racisme’ (wat is dat?) uit de grondwet gelicht hebben en het voor een gewone rechtbank laten veroordelen zodat de rechter de zaal kan manipuleren en mensen te veroordelen die geen enkele actieve racistische daad gesteld hebben noch iemand aangevallen of vermoord, zelfs niet aangeraakt hebben.
Op zich zelf is dat al verwerpelijk om een misdrijf apart en op een andere wijze voor een rechtbank te behandelen gewoon onwettelijk en oneerlijk.
Maar dat deert een typische Belg niet hij heeft toch de beste chocolade.
En als het chocolade niet is dan zijn de frieten best en is zijn het de frieten niet dan is het bier.
Wat de wereld er over denkt lapt ie aan zijn Belgische laars.
Wat komen die yankees hier vertellen!
Zelfs Nederlands leren wordt in België een racistisch daad en ook ernstig genomen door het Belgisch gerecht ( -het beste van de wereld zoals in de goed oude tijd van de gruwelijke repressie-) , en schrik niet, vele Belgen denken ook zo want zij spreken Vloms astembleif en geen Hollands zoals dat van de vroegere Hollandse bezetter!.
De uiting van Amerikaanse afkeer van het Belgisch bestel maakt de zaak hier nog erger
In betwijfel of dat de juiste Amerikaanse tactiek is om The Brussels Journal te helpen.
De echte Belgen gaan nu op zijn Belgisch samenscholen tegen de Amerikaanse inmenging, anoniem natuurlijk dat is een Belgisch grondwettelijk recht verleend door het Belgisch Centrum der Belgisch verklikking.
Leve Belgie.
Alexander.Colen
Al 87 jaar Belg.
Amaai!

#25286

dof

 

"Ik vind dat iedereen de moed moest hebben openlijk onder eigen naam op te komen."

En eindigen zoals die gast van Orange?

#25288

dof

 

"Dus ofwel kloppen de cijfers van MM niet, ofwel die in het bovenstaande artikel."

Bronnen voor die cijfers vind je in de commentaren op het artikel

http://lvb.net/item/3024

#25289

BVLG

 

"het aantal moorden per inwoner ligt in België met 9,1 per 100.000 dubbel zo hoog als in de VS"

De statistieken van het NIS voor moord en doodslag(http://statbel.fgov.be/figu...) :
Nationaal : +/- 900 feiten per jaar (periode 2003 - 2005)
Vlaams Gewest : +/- 400 feiten per jaar
Waals Gewest : +/- 350 feiten per jaar
Brussels Gewest : +/- 150 feiten per jaar

gecombineerd met het aantal inwoners (http://statbel.fgov.be/figu...) :
Nationaal : 8,62 per 100.000 inwoners
Vlaams Gewest : 6,62 per 100.000 inwoners
Waals Gewest : 10,31 per 100.000 inwoners
Brussels Gewest : 14,90 per 100.000 inwoners

De crime statistics voor de USA van 2004(http://www.disastercenter.c...) :
5,5 per 100.000 inwoners

Is dit dubbel zo veel ?

#25290

Lawrence

 

Hoe dan ook, dit is toch een bewijs dat België niet zo een goeie reputatie heeft en dat het linkse fascisme toch wel doordringt tot over de grenzen. Ik zeg niet dat rechts of VB de oplossing is, wel dat links inderdaad fascistisch bezig is met het grote gelijk. Het is tijd voor debat tussen links en rechts want beiden hebben ergens gelijk.

Wel multicul is fout.
Geen multicul is fout.
Multicul onder voorwaarden is juist volgens mij.

#25291

dof

 

@BVLG

De laatste volledige misdaadcijfers op de FBI website waren die van 2004, dus zijn die vergelijken met de cijfers van België voor 2004, wat Paul Beliën heeft opgepikt in een artikel in "The Brussels Journal", en dezelfde cijfers zijn nu blijkbaar via het "ons kent ons" principe op de WSJ beland.

zie ook

http://lvb.net/item/3024
http://www.fbi.gov/ucr/ucr.htm
http://www.fbi.gov/ucr/cius...
http://statbel.fgov.be/figu...

Als je het gemiddelde over drie jaar neemt verkrijg je natuurlijk andere cijfers, dat betwist niemand.

#25292

John Fleming

 

"Eén van de stichtende leden van de partij is Karel Dillen, die in 1951 een Frans essay dat de Holocaust ontkent."
@Luc:"...vertaalde in het vlaamsch."(moest er nog achter komen)

#25294

alain

 

Op een nederlandse zender slaagde ze er wel in de hezbollah de "jongens van het verzet" te noemen, het scheelde niet veel of ze had gezegd onze jongens ....

#25295

Jens

 

Beste Benny Marcelo,

Het is typerend dat mensen een labeltje opgeplakt krijgen op basis van één enkele uitspraak. Zullen we eens vergelijken hoeveel van gelanceerde Katjoescha (ik weet ook niet hoe je het correct schrijft) raketten doel getroffen hebben, en hoeveel Israëlische bommen (van Amerikaanse makelij) doel getroffen hebben ? Het is niet omdat ik zo'n raket een stoofbuis noem dat de daad van ze af te vuren daarmee vergoelijkt is.
Als mijn dochter van 2 jaar slaat naar mij, dan is dat iets dat ze niet behoort te doen, dat weet ze. Toch sla ik haar en haar vriendinnetjes en vriendjes daarvoor niet de hersens in. Dit hoeft nog niet te betekenen dat ik daarom rood of groen ben (wat ik dus ook helemaal niet ben).

#25296

dof

 

"Zullen we eens vergelijken hoeveel van gelanceerde Katjoescha (ik weet ook niet hoe je het correct schrijft) raketten doel getroffen hebben"

1) ??????

2) De Amerikanen hebben ook meer bommen op Duitsland en Japan gegooid dan omgekeerd, niemand die daar een reet om gaf.

Ga daar mee naar de oorlog, met die postmodernisten.

#25298

Tec

 

"Te midden van een groeiend besef van wetteloosheid - het aantal moorden per inwoner ligt in België met 9,1 per 100.000 dubbel zo hoog als in de VS - werd de moord een aanleiding tot een nationaal gewetensonderzoek."

Het is ongetwijfeld wél interessanter om een vergelijking van het aantal 'moorden per inwoner' te maken tussen België en een Amerikaans district/stad met een vergelijkbaar demografisch model, een vergelijkbare sociale welvaart, een vergelijkbare gezondheidszorg, enzovoort.

#25299

John Fleming

 

@Tec: Gij vraagt het onmogelijke. De belgische modelstaat is een planetair unicum!

#25300

Cogito

 

@Alexander.colen

http://www.eff.org/br/ Blue ribbon Campaign:
iedereen heeft het recht anoniem te bloggen of te reageren op blogposts en een blogger is niet verantwoordelijk voor de reacties op zijn blog. etc...

#25301

Cogito

 

tec: voor zulke vergelijking moet je alvast niet de 45 rijkste staten van de US kiezen: vergelijk met Alabama of patattenstaat Idaho of zo, kwestie van op hetzelfde niveau te zitten.

#25302

Thomas

 

@Tec

In Anderlecht en Hoboken zal het ook wel anders zijn zeker, wat wil je nu eigenlijk ? Als het slecht is voor de USA zeg je "België is beter" en als het niet goed uitkomt telt het ineens niet meer ?

De beste vergelijkingsbasis is op landniveau, hoe kan je nu een stad met een land vergelijken, dat slaat echt nergens op. Zelfs een "state" is moeilijk...

Verder suggereer je dat de sociale welvaart/gezondheidszorg in België beter uitvalt en dat je daardoor andere cijfers gaat krijgen ? Daarbij vergeet je wel dat als de gemiddelde amerikaanse sociale welvaart/gezondheidszorg slechter is dan de Belgische (wat niet zo is maar laat ons dat aanvaarden for the sake of the argument), en je een regio neemt met een "betere" sociale welvaart in de USA zelf, dat België er in vergelijking alleen maar slechter zal uitkomen ?

#25303

Nicolas Raemdonck

 

Los van bovenstaande discussie: je ziet dat we hier met een intelligente krant te maken hebben die goed geïnformeerd over België schrijft.

De voorlaatste alinea heeft een schitterende clue.

#25304

Tec

 

Zoals je lezen kon, Thomas, suggereer ik helemaal niets.

Ik stel enkel dat het nogal sneu is om misdaadcijfers te vergelijken met een land zo verschillend van België. De bevolkingsdichtheid, het aantal inwoners per km², in België is bijvoorbeeld ongeveer het elfvoudige van de VS. Het zou interessant zijn om te onderzoeken of er een correlatie is tussen de bevolkingsdichtheid en het aantal misdaden/misdrijven per inwoner. Of een ander, globaal, voorbeeld : de mate waarin de medische wetenschap is gevorderd in een regio, de mate van de toegankelijkheid tot de gezondheidszorg, beïnvloeden ook het aantal misdaden die leiden tot doodslag of moord ( betere medische verzorging kan een overlijden voorkomen ).
Dergelijke nuances zijn misschien aangewezen bij het interpreten van absolute cijfers, los van welke politieke overtuiging je hebben mag.

#25305

dof

 

@Tec

Hong Kong Homicide 2004: 45 of 0.65 per 100.000

Hong Kong Pop density: 6.217 per km2 (cijfers van 1999)
http://www.info.gov.hk/poli...
http://www.demographia.com/...

#25306

BVLG

 

@Tec

Via deze link (http://www.disastercenter.c...) kan je de statistieken per Amerikaanse staat nagaan. Met welke staat België best vergeleken wordt laat ik aan jou over.

Toch nog een bedenking. Kunnen we zeker zijn dat de statistieken inderdaad betrekking hebben op hetzelfde ? Worden misdaden geteld of worden slachtoffers geteld, bijvoorbeeld wat indien een moordenaar meerdere personen vermoordt ? In de Belgische statistieken is er sprake van moord en doodslag. Worden in de Amerikaanse statistieken beide ook samengenomen ?

#25307

Rick

 

@ Jens:

Quote: "Ieder ander land dan Israël was voor dezelfde feiten regelrecht uit de VN gegooid ..."

De V.N. zouden al wat beter functioneren en aan geloofwaardigheid winnen als ze hun niet-democratische leden er uit zouden gooien.
Laat Israël er nog maar effen inzitten...

#25309

Cogito

 

De Verenigde Naties strijden tegen (minstens) één van hun leden trouwens: waarom is er nog geen troepenmacht in Zuid-Libanon zodat het Libanons leger dit gebied terug kan bezetten? Antwoord: de VN collaboreert met Hezbollah.

#25310

John Fleming

 

Jongens, jullie zijn van het topic aan het afdwalenen Luc heeft daar een hekel aan.
Het ging over Magritte en "qui veut une pipe".

#25311

alexander.colen

 

Ook afdwaling is een slinkse Belgische tactiek.

#25313

bart

 

@lawrence
"Wel multicul is fout.
Geen multicul is fout.
Multicul onder voorwaarden is juist volgens mij."
Juist. het enige probleem is degene te vinden die de voorwaarden bepaalt en degene die achteraf bepaalt of aan de voorwaarden is voldaan.
Daar gaat het net om. In België is het CGKR de waakhond die naar de rechter loopt als hij vermoedt dat niet aan de voorwaarden wordt voldaan.
En dat op zich, dit soort van openbaar aanklager, is niet democratisch, als het direct van een ministerie afhangt. En zelfs van de eerste minister.
Een openbaar aanklager mag geen broodheer hebben.

Als die aanklager wel afhankelijk is, dan leidt dat tot cliëntelisme, omkoping, politiek monddood maken en tot legocraten (dit zijn de creatuurtjes die wetjes en regeltjes opstellen en wel zo dat zij er perfect inpassen).

#25314

bart

 

@Alexander.colen
Ik kan mij niet aan de indruk ontdoen dat Alexander.colen ook niet je juiste naam is. Is het Alexander Colen, Alexandra Colen of wat is het juist?
Ik heb in ieder geval nog nooit een familienaam gezien die door een punt wordt voorafgegaan en die met kleine letter wordt geschreven.

#25316

alexander colen

 

Hoe clever Bart, hoe verdomd Belgisch opgemerkt.
Het zijn de mannen van het intelect.

#25317

bart

 

@ Jens "Als mijn dochter van 2 jaar slaat naar mij, dan is dat iets dat ze niet behoort te doen, dat weet ze. Toch sla ik haar en haar vriendinnetjes en vriendjes daarvoor niet de hersens in."
Jij bedoelt dat er een geproportioneerde reactie moet zijn.
Maar jammer genoeg slaan die Hezbollah's niet enkel naar Israël. Er sterven schoolgaande kinderen in autobussen. Er sterven jonge mensen in discotheken. Er hangt bloed aan de muur.
En dan is het moeilijk om uit te maken wat "geproportioneerd reageren is. Als mijn dochter slaat, krijgt ze een tik op haar billen. Als mijn dochter mijn zoontje slaat, krijgt ze twee tikken op haar billen. Als mijn dochter mijn zoontje in het ziekenhuis slaat, weet ik niet wat er zou gebeuren. Ik hoop dat ze het nooit doet, want ik ben nog nooit in zulk een "woede" geweest.
Wij hebben allemaal nog nooit een "oorlogswoede" gekend. Laat ons dus niet oordelen over hen die het jammer genoeg wel moeten meemaken.
Het is zoals een pater die je komt vertellen hoe je je vrouw moet zwanger maken.

#25318

bart

 

och alexander, ik ken het adjectief belgisch niet in samenhang met het werkwoord opmerken, maar ik vermoed dat je het mij wel zult uitleggen.

#25319

bart

 

Trouwens, het is intellect. Met een dubbele 'l'.
Ik deel met jou de afkeer voor het belgicisme. Maar je bent al te oud en te bezonnen om door stomme foutjes je betoog te laten ontkrachten. Je raast door als een jong veulen. Gasten van uw leeftijd hebben we net nodig om ons, jonge wolven te remmen en te temmen.

#25326

Outlaw Mike

 

"Iets anders, voor de Hezbollah heb ik geen goed woord over, maar dat geeft Israël nog niet het recht om meer dan 1000 burgers af te maken om van een paar fanatici met stoofpijpen af te raken. Ieder ander land dan Israël was voor dezelfde feiten regelrecht uit de VN gegooid ..."

Tegen maart 2004 had de Soedanese regering al zo een 50.000 Darfurianen (Soedandese staatsburgers, de eigen bevolking dus) gedood. In dezelfde maand werd Soedan tot lid van de UN-Commissie voor Mensenrechten gekozen. Slaap verder Jens.

#25328

Outlaw Mike

 

Btw, volgens Israel waren van de ca. 1000 slachtoffers (het kunnen er ook minder zijn, zie de Qana-hetze) ruim 500 van Hizballah. Israel heeft van 180 van die 500, een lijst gepubliceerd met de namen. Het staat echter buiten kijf dat er minstens honderden onschuldige burgers gedood werden. Zeer tragisch uiteraard, maar wie is de hoofdschuldige? Ze zouden nog leven als die geitenneuker van een Nasrallah zich enkel met onderwijs en gezondheidszorg had beziggehouden.

O ja, wat dat artikel betreft: ik neem aan dat de Inquisiteur JDW in de smiezen begint te krijgen dat, heu, hijzelf ook in de smiezen gehouden wordt. Vraag me af hoe dat voelt.

#25330

RP

 

1) "Vandaag is Vlaams Belang de grootste partij van het land". Tiens, heb ik een paar verkiezingen gemist? In de federale kamer is VB de 6e grootste partij.
http://www.dekamer.be/kvvcr...

2)Het Brussels parlement telt 89 leden (72 Franstaligen, 17 Nederlandstaligen) en geen 75. De socialistische fractie daarin bestaat uit 28 leden en geen 26 (25 PS, 3 SPa-Spirit
http://www.parlbruparl.iris...

3)Vindt u ook niet dat de auteur nogal kort door de bocht gaat met de term "fascisme"?

Ik verwacht eigenlijk beter van een krant die zich een kwaliteitsaureool aanmeet en van een journalist/commentaarschrijver die de Belgische realiteit iets beter zou moeten kennen omdat hij hier nog gewerkt heeft als editorialist voor de WSJ Europe - basic fact checking is er blijkbaar niet bij.

#25333

Nicolas Raemdonck

 

Beste RP:
1: Als je naar Vlaanderen kijkt en de laatste verkiezingsuitslag voor je legt dan zie je dat het VB de grootste partij is.

2: Dat is muggenzifterij. Men heeft het over een socialistische fractie: die drie snullen van SPA neem je er maar bij.

3: Noem je fundamentalisten die onschuldige mensen opblazen en een theorie willen opdringen aan de rest van de wereld onder dwang, geen fascisten. Dan vraag ik me af wat het zijn? Engeltjes?

Ten slotte wil ik zeggen dat hier veel mensen in plaats van hun mening te poneren, hier met een ongelooflijke arrogantie hun mening gaan verpakken als algemeen geldende stelling.
De facts zijn mijn inziens goed gechecked. Beter dan de natte vinger van Knack.

#25337

bart

 

@Nicholas
ben het met u eens. Toch vind ik ook dat we moeten opletten met het gebruik van de term 'Fascisme'. Die wordt ook te pas en te onpas geslingerd naar het hoofd van conservatieven, en daardoor wordt die term uitgehold.

#25339

Jens

 

Zoals altijd ligt een genuanceerde mening onder vuur van beide kampen. Voor de rechtsen is ze te links en voor de linksen is ze te rechts.
Ik vind het echter zeer cynisch dat omwille van het feit dat de moslims de nieuwe slechten zijn Israël nu ineens automatisch naar het kamp van de 'goeden' is getransfereerd. Blijkbaar zijn afhankelijk van de bron tussen de 500 en de 1000 burgerslachtoffers in Libanon, honderden burgerslachtoffers in Gaza, de infrastructuur van Zuid Libanon en Gaza volledig in puin geschoten voor sommigen onder jullie perfect te rechtvaardigen om die 'geitenneukers' een lesje te leren.
Dat alle ellende voortkomt uit het feit dat de staat Israël bestaat en de mensen die daar de voorbije 2000 jaar geleefd hebben hardhandig van hun grond gegooid zijn en nu zo goed als geen rechten hebben in eigen land is blijkbaar niet belangrijk voor sommigen. Jammer. Ik vraag mij af hoe die mensen zouden reageren indien de nazaten van de keltische stammen die hier 2000 jaar geleden leefden terug zouden komen en ons allemaal tot tweederangsbrugers zouden maken, als we al het recht zouden hebben om in ons huis te blijven wonen (tenminste, tot je zoon of je dochter een misdaad begaat waarna jouw huis wordt afgebroken).
Een volk dat een ander volk onderdrukt, daar bestaat geen excuus voor, ongeacht wat de religie of de etniciteit van dat volk is.

#25345

Bart

 

@Jens
"Dat alle ellende voortkomt uit het feit dat de staat Israël bestaat"
Gevaarlijke stelling Jens.
Heeft Adolf zijn werk niet grondig genoeg gedaan misschien?

Je moet weten dat het de Britten zijn die de Israëli's hebben gedropt in Palestina.
Jij ziet het nogal makkelijk. De Joden hebben geen recht op een staat en dan zijn de moslims weer rustig.
Voilà, Probleem weg.
Dat de nazaten van de keltische stammen hier moeten terugkomen is onzin, want hier woonden Germanen, Galliërs en Romeinen.
Bovendien kan je je de vraag stellen, of je dan om de gerechtigheid te dienen, de blanke amerikanen uit de USA moet smijten en ze dan weer laten integreren hier. Dan komen ze misschien wel met een oud papier zwaaien waaruit blijkt dat de straat waarin jij woont eigenlijk op hun overgrootouderlijk erf stond, en dat jij dus, samen met je buren, vriendelijk verzocht wordt op te rotten.
Maar dan stelt zich de vraag waar die Indianen vandaan kwamen. En zo kan je je uiteindelijk de vraag stellen of we niet weer allemaal in de zee moeten gaan leven, waar we ooit vandaan kwamen.
Dat zou trouwens een aantal belgische mossels helemaal niet misstaan.

#25347

Peter Fleming

 

@Jens: en jij bent de man van de genuanceerde meningen zeker? ik merk het

#25349

Jens

 

@Bart
Van mij mag je het laatste woord hebben, ik vertrouw erop dat anderen in staat zijn om mijn volledige post te lezen, inclusief de gedeeltes die jij verkiest niet te citeren of niet op te reageren.

#25351

Bart

 

Jens, als ik op alles moet reageren wat ge uit uw botten slaat, dan is die blog te klein.
Ik vertrouw er ook op dat de anderen uw volledige post gelezen hebben.
Maar om je te troosten:
"Ik vind het echter zeer cynisch dat omwille van het feit dat de moslims de nieuwe slechten zijn Israël nu ineens automatisch naar het kamp van de 'goeden' is "

Hoezo ineens? Hoezo de nieuwe slechten? Hoezo de goeden?
Mag ik erop wijzen dat de sympathie voor de Palestijnen steeds sterker was in het progressieve kamp? Ik heb ook wel sympathie voor hun probleem, maar niet voor hun manier van staatsorganisatie. De Israëli's zij niet degenen die metro's en voetbalstadia en discotheken over de hele wereld laten ontploffen. En het zijn ook niet zij die vliegtuigen kapen.
Ineens? EINDELIJK bedoel je zeker.

#25352

RP

 

@ Nicolas Raemdonck
Waar het mij om gaat is dat we hier, once again, te maken heeft met een journalist die zijn bronnen niet checkt. Stephens beweert duidelijk dat het VB de grootste partij van het land is en dat het Brusselse parlement 75 leden telt ipv 89. Ik ga ervan uit dat Stephens de geciteerde cijfers niet helemaal uit zijn duim zuigt, dus heeft hij ze ergens anders vandaan, maar in ieder geval niet van de officiële bronnen. Nu kan je dit muggenziften noemen, maar de WSJ is wel een gezaghebbende krant, gelezen door opinion makers, captains of industry c.s. Ik denk dat een aantal van deze mensen (evt potentiële investeerders) zich serieuze vragen gaan stellen bij België als in een en dezelfde paragraaf een verband wordt gelegd tussen "de grootste partij van het land" en nazi-collaboratie en holocaust-ontkenning.

Wat betreft mijn vraag rond het gebruik van de term fascisme: je mag deze mensen fundamentalisten noemen, terroristen voor mijn part, maar ik zie er echt een aantal essentiële elementen van het fascisme niet in.
1) nationalisme - de staat als belangrijkste organische entiteit (bij de islamisten de godsdienst)
2) één autoritaire leider - ik zie 'm niet in de islam
3)corporatisme
4)syndicalisme
5)...
Hierbij wil ik trouwens graag toegeven dat de historische betekenis van de term fascisme enorm is uitgehold de laatste jaren/decennia, in die mate dat fascisme tegenwoordig vaak wordt gebruikt zoals in de definitie die George Orwell eraan gaf :

(cit) "...the word ‘Fascism’ is almost entirely meaningless. In conversation, of course, it is used even more wildly than in print. I have heard it applied to farmers, shopkeepers, Social Credit, corporal punishment, fox-hunting, bull-fighting, the 1922 Committee, the 1941 Committee, Kipling, Gandhi, Chiang Kai-Shek, homosexuality, Priestley's broadcasts, Youth Hostels, astrology, women, dogs and I do not know what else ... Except for the relatively small number of Fascist sympathisers, almost any English person would accept ‘bully’ as a synonym for ‘Fascist’. That is about as near to a definition as this much-abused word has come." (einde cit)

#25353

Bart

 

@ Jens
en om het af te leren:
"Blijkbaar zijn afhankelijk van de bron tussen de 500 en de 1000 burgerslachtoffers in Libanon, honderden burgerslachtoffers in Gaza, de infrastructuur van Zuid Libanon en Gaza volledig in puin geschoten voor sommigen onder jullie perfect te rechtvaardigen om die 'geitenneukers' een lesje te leren."

Geiteneukers was inderdaad een ongelukkige woordkeuze en is verfoeilijk. Dat is dus ook één woord uit die mens zijn post waarop jij hebt gereageerd.

Afhankelijk van de bron : aha, mm, de bron. Wel lees een keer op deze blog het verhaal van de Green Helmet.

"Infrastructuur in puin"
Daar heb je een punt. Het is echter niet de schuld van de Israeli's dat de Hezbollah de laffe techniek van het menselijke schild gebruikt, toch?
Trouwens, wie gaat dan de infrastructuur in Israël repareren?

#25358

tim

 

(Bart) "Het is echter niet de schuld van de Israeli's dat de Hezbollah de laffe techniek van het menselijke schild gebruikt, toch?"

Hmm.
http://www.btselem.org/Engl...
http://www.informationclear...

#25359

Nicolas Raemdonck

 

Ik ben al blij dat RP corporatisme en syndicalisme als twee kenmerken van het fascisme erkent.

(let op: syndicalisme is niet gelijk aan het recht om je aan te sluiten bij een vakvereniging maar wel wanneer de belangen van de arbeiders worden opgeofferd ten voordele van de leiding)

#25361

LVB

 

@RP: Over bronnen en feiten checken: Wat vindt u ervan dat Het Nieuwsblad Paul Belien "de ideoloog van het Vlaams Belang" noemt, terwijl hij niet eens lid is van die partij?
Over nauwkeurigheid bij het gebruik van termen als "fascisme": wat vindt u ervan dat de partij VB (waar ik geen aanhanger van ben) al jarenlang door de Vlaamse pers een "ondemocratische partij" wordt genoemd. Is dat ook gestoeld op een nauwkeurige toetsing?
Ik meen dat de aanduiding van VB als grootste partij te maken heeft met het aantal behaalde stemmen bij de regionale verkiezingen van 2004. Er stond niet "de grootste fractie in het parlement", er stond "grootste partij".

#25371

Bart Vanhauwaert

 

@luc : de fouten van een ander vergoelijken niet de fouten van jezelf. Dat aantal leden van het Brusselse parlement is een duidelijke feitelijke blunder. Weliswaar doet die niets af aan de inhoud van het artikel maar het is toch uitermate slordig. Gelukkig vermeldt hij waar hij die cijfers vandaan heeft gehaald. Ik heb dit bewuste artikel nog niet online gevonden. Jij wel?

@RP: De twee andere opmerking van jou zijn wel voldoende weerlegd. Met de extra bemerking dat het gebruik van de term fascisme inderdaad meer opiniërend is dan feitelijk. Persoonlijk bewaar ik die term liever voor echte fascisten zoals er in Syrie zitten. Mij zal je vooralsnog noch Europa noch Amerika noch Israel van fascime horen beschuldigen. De realiteit van het publieke debat is echter dat de flauwste hint genoeg is om iets fascistisch te noemen.

#25376

RP

 

@ Luc
Dat zegt inderdaad veel over het niveau van het Nieuwsblad. A propos : in de Morgen van vandaag 22/8 staat letterlijk (pag. 2)dat Paul Beliën door het VB betaald wordt om het Engelstalige partijblad The Flemish Republic te sturen. Een en ander was trouwens hier ook al te lezen http://lvb.net/item/1558
Wat mij betreft is het duidelijk dat er ruime ideologische raakvlakken bestaan tussen Paul Beliën en het VB. Et alors? Ik zie het probleem niet.

Wat betreft het (on)democratische gehalte van het VB (waar ik ook geen aanhanger van ben): door het cordon sanitaire heeft het VB nog nooit meegeregeerd. Hierover een uitspraak doen zou iets zijn zoals commentaar geven op de voetbalkwaliteiten van een speler die nog nooit een wedstrijd heeft gespeeld. A bit pointless. Ik merk alleen dat het Vlaams Blok - Belang er wel in geslaagd is, ondanks de jarenlange politieke isolatie, om een aantal problemen en pijnpunten van dit land op de politieke agenda van de mainstream-partijen te krijgen, die in een aantal gevallen zelfs de oplossingen van het VB hebben overgenomen, zij het vaak in een verwaterde vorm.

Wat tenslotte het artikel in WSJ betreft : Stephens zegt letterlijk "Today, Vlaams Belang is the largest single party in the country". Enige relevante cijfers zijn dan ook nationale. En ook in aantal stemmen komt VB dan pas op de vijfde plaats. http://verkiezingen2003.bel...

Een beetje off-topic: als ik zie hoe vaak de media, zowel nationale als internationale, er naast zitten met eenvoudig te checken feiten, dan begin ik me af te vragen hoe mensen (mezelf incluis)het tien jaar geleden deden om aan een beetje objectieve berichtgeving te geraken. Gelukkig is er internet tegenwoordig...

#25380

Nicolas Raemdonck

 

Maar RP toch. Dat zijn al lang vervlogen cijfers. De VLD staat er nog met 1 miljoen kiezers op.

#25381

Nicolas Raemdonck

 

Een snelle berekening (met de stemmen in Brussel meegerekend) toont aan dat het kartel CD&V en NVA in 2004 in vergelijking met hun gezamenlijke resultaat van 2003 een verlies leiden van 11568 stemmen. (hiephiephypocriet Leterme)

Het VB gaat vooruit met 220180 stemmen.

#25382

Bart Vanhauwaert

 

@RP : ik ben het niet mee eens dat de laatste relevante cijfers die van de federale verkiezingen zijn. Daarmee ga je volledig voorbij aan de aanhef van die zin: TODAY. En dus niet 3 jaar geleden. Het feit dat er expliciet bij staat "single party" duidt ten overvloede aan dat de auteur de situatie beschrijft na de vele allianties en partijverbindingen die we de laatste tijd hebben meegemaakt.

#25383

RP

 

@Nicolas
@Bart
Ben het ermee eens dat als we regionale cijfers extrapoleren naar het federale niveau, de situatie er vandaag heel anders uitziet. Alleen vrees ik dat de gemiddelde WSJ-lezer geen boodschap heeft aan ons systeem met 5 parlementen. Die leest "Vlaams belang = grootste partij van het land" en zal onmiddellijk de connectie maken met het nationale parlement. Afgezien daarvan: point taken.

#25384

John Baeyens

 

Het heeft me zelf nu ondertussen meer dan een jaar Brazilie wonen en werken gekost om België te leren koesteren.
Als ik al deze penetrekken lees vraag ik me af welke politiek etiket ik op Brazilië moet kleven? Elk superlatief voor 'staatsgecontroleerd' is dan welkom.

Kan iemand me in simpele taal uitleggen waar Luc & Paul voor ijveren met al deze schrijfsels? Ik wil het m'n vrienden hier proberen uitleggen...

En echt, al dat wierrook boven de VS doet vreemd aan. Jullie zouden eens een echte internationale politieke vergelijking moeten maken van non-EU landen waarvan jullie vinden dat het politieke stelsel dat van België overtreft. Laat Nieuw Zeeland en Australië even buiten bechouwing...

#25390

Rudi

 

@jens
"Iets anders, voor de Hezbollah heb ik geen goed woord over, maar dat geeft Israël nog niet het recht om meer dan 1000 burgers af te maken om van een paar fanatici met stoofpijpen af te raken. Ieder ander land dan Israël was voor dezelfde feiten regelrecht uit de VN gegooid ..."
Waarom zetelt Soedan met zijn 2M uitgemoorden in het zuiden en 300.000 er dan nog in. Of zijn zwarte doden minder belangrijk als ze niet door Israeli's gedood zijn?

#25392

Rudi

 

@luc
"Over nauwkeurigheid bij het gebruik van termen als "fascisme": wat vindt u ervan dat de partij VB (waar ik geen aanhanger van ben) al jarenlang door de Vlaamse pers een "ondemocratische partij" wordt genoemd. Is dat ook gestoeld op een nauwkeurige toetsing?
Ik meen dat de aanduiding van VB als grootste partij te maken heeft met het aantal behaalde stemmen bij de regionale verkiezingen van 2004. Er stond niet "de grootste fractie in het parlement", er stond "grootste partij"."

Juist! Maar dezelfden die het VB een ondemocratische partij noemen zijn er als de kippen bij om Hamas als democratisch verkozen te zien. Twee maten en twee gewichten, en dat stoort mij meer en het komt NU meestal uit dezelfde hoek en niet van de vermeende "neonazi's".

#25394

Outlaw Mike

 

Jens: "Dat alle ellende voortkomt uit het feit dat de staat Israël bestaat ..."

Nou moe. Dat heeft ook niet lang geduurd om je bloot te geven. Hoor eens, Moshe Dayan heeft zelf betreurd dat zovele "nieuwe" joodse plaatsen in Palestina/Israel ooit Arabisch waren, en van dat Keltenverhaal van je zou ik nog de logica kunnen inzien... ware het niet dat het Zionisme in de context van de eeuwenlange vervolging der joden, culminerend in de gruwelijkste genocide ooit, niet alleen een heel begrijpelijk fenomeen is, maar tevens een volstrekt gerechtvaardigd. Ik zou er ook nog op willen wijzen dat in de periode voor de onafhankelijkheid van Israel de joden land KOCHTEN van "Palestijnen" - waardeloos land, in hun ogen, dat de joden vruchtbaar maakten. Israel heeft BESTAANSRECHT, antisemiet.

#25395

Outlaw Mike

 

Stel je nu toch eens voor dat als bij toverslag vanaf morgen Israel niet meer zou bestaan, zoals Jens blijkbaar wenst. Mogen we dan aannemen dat vanaf morgen dan eindelijk alle rotzooi ginds van de baan is? Dat er in het Midden-Oosten een nieuwe era aanbreekt van vrede, voorspoed en geluk? Alleen een zot zou het geloven. Kijk naar Gaza. De hele heisa eeerst rond Gilad Shalit en dan die Nasrallah klootzak heeft heel gepast de beginnende burgeroorlog tussen Hamas en Fatah aan het zicht onttrokken. Maar laat die zaken naar het achterplan verdwijnen, en ze bijten weer mekaars strot af.

#25396

Outlaw Mike

 

"Kan iemand me in simpele taal uitleggen waar Luc & Paul voor ijveren met al deze schrijfsels? Ik wil het m'n vrienden hier proberen uitleggen..."

Ik ga het heel simpel proberen meneer Baeyens, alhoewel een superintelligente knar als gij kan met iets gecompliceerder uitleg toch geen probleem hebben? Het probleem is dat een decente publicist als Mr. Belien opiniestukken moet verwijderen en regelmatig of de flikken op bezoek krijgt of naar het buro wordt uitgenodigd om uitleg te geven over zijn racistische site. Ondertussen wordt aan een haatsite als die van de AEL niet getoucheerd en wordt de voorzitter ervan, lid van een terroristische organisatie, door de VRT als politiek expert opgevoerd.

Zo simpel genoeg Mr. Baeyens? Hoe is het nog met Lula? Heeft ie nog ministers die iet of wat clean zijn?

#25400

Thomas

 

@Jens

De Britten en Fransen hebben ALLE landen in het midden-oosten uitgestippeld, met de meetlat. Pak er maar eens een landkaart bij. Waarom moet Israel verdwijnen, en mogen alle andere kunstmatige constructies blijven ? Denk je dat landen als Egypte, Irak en Iran niet veel meer verscheurd zijn door interne conflicten ? Israel is een echte natie, dat kan van de omringende landen bezwaarlijk gezegd worden. Waarom mogen door moslims gedomineerde kunstmatige staten in uw ogen hun zin doen ?

Wat verder met de grieken die uit turkijke zijn gegooid en de turken die uit griekenland zijn gegooid ? Wat met de fransen uit algerije, de armeniers uit turkije, de koerden in een hele hoop landen, laat staan de massale deportaties in de ex-ussr, onder andere van moslim volkeren ? Om te zwijgen over de verplaatsing van Duitsers en Polen na WOII, en zo kan je nog wel even doorgaan. Stuk voor stuk een pak grotere invloed op de betreffende populaties; er is bovendien nooit een palestijns volk of palestijnse natie geweest, probeer het maar eens terug te vinden.

Kijk, je kan de geschiedenis niet terugdraaien, en feit is dat de joden dat land hebben gekregen van de europeanen, zoals al de hun omringende volkeren, maar het is hen beter vergaan. Zij zijn de overwinnaars van de laatste oorlog(jes), en voor mijn part horen alle "bezette" gebieden bij israel. Hoelang moet een land een gebied "bezetten" voor het van hen is ? Get real.

Anyways, het is een goede zaak dat de joden niet overal in het midden-oosten minderheden zijn, zo is er toch nog één land dat iets anders dan olie produceert.

#25401

Thomas

 

@ John Baeyens

"Kan iemand me in simpele taal uitleggen waar Luc & Paul voor ijveren met al deze schrijfsels?"

Ik weet niet waar je de laatste 50 jaar hebt uitgehangen. Waarom moet België zich vergelijken met Brazilië ? België is een ontwikkelde democratie, en die moet je met elkaar vergelijken. Wat blijkt : dat alle angelsaksische landen (USA, UK, Australië, Nieuw-Zeeland, Ierland) het opmerkelijk beter doen dan de andere westerse landen. Hoe ? Door meer vrije markt, minder overheid/lagere belastingen (de "washington consensus" zoals dat heet).

Dat is de basis discussie tussen links en rechts, dat ze dat in Brazilië of jakamaka niet begrijpen heeft hier echt niets mee te maken zele.

#25404

Outlaw Mike

 

heu... Thomas, waar ligt jakamaka? Is dat niet ergens tegen Hasselt? En wat is er met Zele?

#25407

bart

 

@outlaw Mike
voor de opmerkingen die ge maakt van 25394 tot en met 25396, awel hoed af.
Eindelijk nog iemand die logisch denkt.
Ik had eerder al dezelfde stelling verdedigd, maar uw stukjes zijn gewoon beter :-)
Hopelijk snapt de Jens het nu.

#25418

Outlaw Mike

 

Bart, dank u. Teveel eer.

Jens opinie is interessant, in die zin dat het ze een kattebelletje is, een signaal, een ballonnetje dat opgelaten wordt door een bepaalde groep mensen. Hier is bvb. een Jens aan het woord met een plastron en maatpak en wat meer invloed, Richard Cohen in The Washington Post, "Israel itself is a mistake. It is an honest mistake, a well-intentioned mistake, a mistake for which no one is culpable, but the idea of creating a nation of European Jews in an area of Arab Muslims (and some Christians) has produced a century of warfare and terrorism of the sort we are seeing now. Israel fights Hezbollah in the north and Hamas in the south, but its most formidable enemy is history itself."

Israel, dat zijn eigen arabieren nog steeds een beter leven biedt dan die in arabische landen, vecht een existentieel gevecht en daarbij worden helaas potten gebroken, ook al dropt het land briefkes met waarschuwingen enkele uren vooraleer de bommen vallen. Het mag niet baten. Voor de Cohens en Jensen van deze wereld moet Israel verdwijnen. In feite zitten deze heren op de golflengte van Ah-MAD-inejad.

#25419

Jens

 

@Outlaw Mike :
Misschien moet je eens het verschil leren tussen een anti-semiet en een anti-zionist.
En ook leren om niet op de man te spelen, dat is een teken van onmacht.

@Rudi :
Van mij mogen ze Soedan er ook uitgooien. Maar dat er tegen één onrecht niet opgetreden wordt vergoelijkt het andere niet.

@Thomas :
Ik heb niets gezegd over die andere landen. Je moet trouwens niet alleen naar het midden oosten kijken, Afrika heeft hetzelfde probleem, zelfs hier in Europa hebben we hetzelfde probleem. Baskenlanf ligt verdeeld over twee landen. Vlaanderen ligt verdeeld over drie landen. Friesland ligt verdeeld over drie landen, enzovoorts.
Waarschijnlijk heb jij daar ook allemaal geen probleem mee. Het recht van de sterkste primeert hier voor velen, behalve natuurlijk als de sterkste de Belgische staat is die op kruistocht is tegen mensen zoals Paul Belien. Israël produceert inderdaad iets anders dan olie, het produceert haat.

@Iedereen die zich hierdoor aangesproken voelt :
Ik moet wel zeggen dat ik, die in mijn schooltijd uitgemaakt werd voor fascist en nazi, verschiet van wat hier allemaal gezegd wordt, blijkbaar is er nog een heel universum rechts van mij. Nu begrijp ik ook waarom sommigen onder jullie dwepen met de VS, die zitten ook een heel universum voorbij de Europese definitie van rechts. Als er hier in België een republikeinse partij zou zijn dan zouden jullie daar massaal op stemmen.
Voortaan beperk ik me tot het lezen van de blog, en de commentaren laat ik aan me voorbij gaan. Zo blijven jullie het grote gelijk houden in jullie ongenuanceerde privé universum.

#25420

Bart

 

@Jens
Wie geeft er nou een teken van onmacht?
Ach jong, neem dat allemaal niet zo persoonlijk. Niemand heeft op jou persoonlijk een pik.
Als ze je vroeger uitmaakten voor nazi of fascist, so what?

Als je weet waar het van komt, dan trek je je dat niet aan.
Ik begrijp niet hoe je rechts europees minder rechts dan rechts amerikaans kan noemen, maar goed.
In ieder geval is het zo dat veel conservatieven sinds 30 jaar uitgemaakt worden voor fascist en nazi. Welnu het zij zo. Laten wij de linksen in hun Grote Gelijk. We hebben gezien waartoe Pol Pot, Mao Tsé Toeng, Stalin en de klutsers van het ANP in staat zijn. We zien hoe de socialisten en de groenen van europa een verstikkend geheel aan het maken zijn, waarbij je binnenkort een schriftelijke toestemming moet indienen bij 25 overheden als je een pot koffie wil zetten.
Dat linkse immobilisme en misplaatst moralisme (abortus mag, maar een medemens uitschelden mag niet als dat etnische of religieuze connotaties heeft!! -dus je mag zeggen 'jouw moeder was een vuile lelijke stomme hoer', maar het wordt een misdrijf te zeggen 'jouw moeder was een intelligente moslim prostituée') heeft van Duitsland door zijn schuldgevoel ivm de tragedie van 40-45 te cultiveren op 15 jaar tijd van de sterkste economie omgeturnd tot het ziekbed van Europa. Het is dat soort van immobilisme dat het onderscheid uitmaakt tussen Europa en de VS.
Trouwens europa werd van die schandelijke tragedie gered door de amerikanen, die verfoeilijke amerikanen. We waren beter gered geweest door die heilige Russen. Dan hadden we nu allemaal aan ladaatjes zitten prutsen en hadden we geen russenmaffia moeten vrezen, want ze konden hier niets komen halen. Vraag het maar eens aan de polen, tsjechen, hongaren, oostduitser enzovoorts.

Ik heb mij er nog nooit schuldig aan gemaakt de linkse gabbers te bestempelen als communist, wat een veel moorddadiger systeem was dan dat van de fascisten.

Dus Jens, als ze u uitmaakten voor fascist.... laat ze. Ze kennen niet eens de betekenis van het woord.
Counter dat en noem ze op jouw beurt iets onbestaande als 'molecutarist'. Wedden dat ze niet eens vragen wat het betekent, maar schuimbekkend naar het CGKR lopen.

En ja, Jens. Als er ooit een republikeinse partij komt, ja, dan stem ik er op. Is dit strafbaar of laakbaar?

En Jens, ge moet niet wegblijven. Discussie is gezond.

#25427

Lon

 

Jullie dwalen af. Even nog iets over de plaats van Israel in het Midden Oosten.
Ik las ooit ergens: "Als de Arabieren geen Israel hadden gehad, dan zouden ze het zelf hebben uitgevonden".
Het is voor hun een prima bliksemafleider om alles wat er in hun landen misgaat af te schuiven op Israel. Aids, oversromingen,ziekten, corruptie, oorlog je kan het zo gek niet verzinnen of de Israeli's (of anders Bush of Blair)zitten erachter. Lekker gemakkelijk!
Je kan Israel verwijten dat ze hier geen gebruik van maken en wat gematigder tegen de Libanezen zouden moeten optreden.
Door hun buitenproportioneel geweld werven ze alleen maar nog meer leden voor Hezbollah en aanverwante groeperingen.
Wat Hezbollah heeft gedaan? Hezbollah is gewoon kanonnenvoer voor Syrische en Iraanse machtspelletjes. Syrié is haar invloed in Libanon voor een deel kwijtgeraakt en daar moest Libanon voor boeten. Iran is bezig met een megalomane poging om het ware geloof te verspreiden en werpt zich daarom op als voorvechter van de Islam, Om dit goed duidelijk te maken bindt daarom door middel van haar schoothondje Nasrallah de strijd aan met Israel. Daarnaast bestaat de dreiging van een eigen Islamitisch kernwapen wat haar een sterke positie kan verschaffen in de strijd tegen het zionisme.
Israel maakt hier dan weer de fout om hier met teveel geweld op de verkeerde plaats en de verkeerde tijd te reageren.

#25432

Bart

 

Ja, ge hebt gelijk. Ik vraag me af wat de rol van de Mossad in dit alles is.
Principieel heb ik het voor Israël, maar het zijn geen lieverdjes en ik denk dat ze verduiveld goed manipuleren.

#25434

Rudi

 

@jens
"@Rudi :
Van mij mogen ze Soedan er ook uitgooien. Maar dat er tegen één onrecht niet opgetreden wordt vergoelijkt het andere niet."

Deze zin zie ik steeds gebruikt worden door de Israëlbashers om zich te "verontschuldigen" dat ze niet tegen Soedan opkomen. Snap je?

#25443

nathan

 

Mag ik voor de volledigheid vermelden dat de cijfers voor Belgie de moorden zowel als de moordpogingen omvatten ?? Dat staat te lezen in de kleine lettertjes.

Geen idee wat de ratio moord/moordpoging is.

Voor de rest bevestigd het artikel voor mij nog maar eens de enorm eenzijdige visie die de Amerikanen erop na houden over de moslims. In de laatste paragraaf noemt hij de moslims zomaar de "echte fascisten". Dat is toch niet mis te begrijpen, niet ?
(eenzijdig of simplistisch ?)

#25445

Nicolas Raemdonck

 

Een anti-semiet: iemand die duidelijk zegt dat hij tegen de Joodse gemeenschap is. Een verachtelijke houding.

Een anti-zionist: een hippe moderne anti-semiet die zijn boodschap verpakt in een pro-palestijns betoog. Daarbij niet gezegd dat je niet pro-palestijns kan zijn zonder anti-zionist te zijn.

En al die anti-zionisten die zich geen anti-semiet voelen, zouden zich beter eens laten opnemen. (of naar het Midden-Oosten gaan. Er valt voor hen veel geld te verdienen)

#25446

LVB

 

"In de laatste paragraaf noemt hij de moslims zomaar de "echte fascisten". Dat is toch niet mis te begrijpen, niet ? "

Ik had dat begrepen als: een imam die in een moskee de Khomeini-revolutie predikt, is een echte fascist.

Maar ik geeft toe dat ik de Belgische taal niet goed beheers, want daarin wordt alles veralgemenend begrepen: Coveliers "vergeleek Verhofstadt met Stalin" (terwijl hij volgens mij enkel de termijn van het de facto partijleiderschap vergeleek), Coveliers "vergeleek De Gucht met een Albanese maffialeider" (terwijl hij volgens mij zei dat hij een uitspraak eerder zou verwachten van...), Belien "vergeleek moslims met roofdieren" (terwijl hij volgens mij de moordenaars van Joe vergeleek), en nu ook: "The Wall Street Journal noemde alle moslims fascisten".

Ja, ik geef het toe, ik moet me nog wat meer bekwamen in de Belgische taal, vooral dan in het begrijpend lezen. Ik heb steeds de neiging om naar mijn kennis van het Nederlands te grijpen, maar daardoor begrijp ik alles steeds verkeerd, want te beperkend. In het Belgisch moet je het blijkbaar altijd ruimer zien, pars pro toto, wat je over een imam zegt geldt in het Belgisch blijkbaar vanzelf voor de hele gemeenschap. Knappe taal, dat Belgisch.

#25449

Yukio

 

@luc
"De 17-jarige Joe is immers niet het eerste slachtoffer. Eind januari werd in de Heyvaertstraat in Molenbeek een
16-jarige zwarte jongen neergestoken. Vijf Marokkanen lieten hem doodbloeden op de stoep omdat hij weigerde hen 30 euro te betalen voor een gsm die deze roofdieren eerder elders hadden gestolen. De moordenaars zijn nooit gepakt,
ze lopen vandaag vrij door Brussel rond, net zoals de moordenaar van Patrick Mombaerts."

Dus Beliën heeft het enkel over de moordenaars van Joe?

nog eentje ? (vervelend hé, 'waarom laat die eikel ons niet gewoon zelf vertellen wat er in die tekst staat')

"Wanneer zelfmoordterroristen in Israël een aanslag plegen, pakken de Israeli's hun ouders aan. Ze leggen met buldozers de huizen van hun familie plat. Misschien blijkt onze "onverschilligheid" wel uit het feit dat wij de ouders
van de minderjarige, moordende criminelen met rust laten, dat wij ze laten verder genieten van onze sociale zekerheid, dat wij hun huizen niet vernietigen en ze niet het land uitzetten als straf voor de misdadige kroost die zij in ons midden hebben geplant. Wellicht blijkt onze "onverschilligheid" uit het feit dat het "xenofobe" Vlaams Belang slechts een vierde van de Vlaamse stemmen haalt, en geen 75 procent, want dit betekent dat slechts een vierde van de Vlamingen komaf wil maken met de roofdieren die rond de Vlaamse kudde zwerven"

#25450

nathan

 

Maar het is niet wat hij letterlijk zegt maar wat hij insinueert, niet ?
Maar het is zo dat onze belgische regering dat ook allemaal negeert, en dan moet je de dingen soms wat extremer stellen om een of andere reactie te kunnen krijgen.

Ondertussen heb ik de cijfers opgeduikeld op http://www.polfed-fedpol.be...

In 2005 : 58 moorden versus 112 pogingen, en 88 doodslag/559 pogingen tot doodslag.

Vergelijken we dan met de Amerikaanse cijfers voor enkel de moorden, of de doodslagen erbij ? Zelfs als we ze optellen is dat al een heel andere verhouding.

#25452

braais

 

gelooft er nu echt iemand dat er in België 700+ moorden per jaar plaats vinden ???? is iedereen gestopt met nadenken ? Voor zover ik weet is dat iedere keer een nieuwsfeit en dat zijn er niet elke dag twee voor zover ik weet...; in ieder geval, als het zo is leg ik me neer bij de bevindingen van Fidel ... maar niet vice versa, ik maak me geen illusies ...
jullie crëëren blijkbaar graag een eigen fictieve werkelijkheid om zich aan te ergeren, omdat de werkelijke toestand best wel meevalt zeker ?

#25455

Bart

 

"Intussen kreeg hij naar eigen zeggen emails met beelden van verbrande lichamen en boodschappen met "dit is wat er met u zal gebeuren"."

Ik wed dat naar die mensen die dit hebben gestuurd met véél minder ijver zal worden gezocht.

#25456

Bart

 

@Braais
Als je vindt dat de werkelijke toestand meevalt, hoe ben je dan op het spoor van deze blog gekomen?

#25463

RP

 

@Nathan
Badankt voor de verduidelijking, blijkbaar ben jij de enige die ook de small print bij statbel heeft gelezen en vandaaruit verder heeft gekeken. Dit plaatst de hele discussie meteen weer in een ander daglicht. Blijkt Michael Moore toch gelijk te hebben...
Samenvattend : moord/doodslagpercentage ligt in België dus op ongeveer 1,42/100.000 in plaats van de 9.1 waar Stephens het over heeft.
Vreemd trouwens dat in statbel moord/doodslag en poging daartoe op dezelfde hoop worden gegooid.

#25483

Bart C

 

Misschien nog 's wat over de inhoud van dat stuk uit de WSJ: "De jongste jaren heeft België's regerende socialistisch-liberale coalitie de katholieken op stang gejaagd door het legaliseren van het homohuwelijk en euthanasie, het bannen van kruisbeelden uit overheidsgebouwen en het afschaffen van het traditionele Te Deum die vroeger door de regering werd gehouden ter nagedachtenis van de kroning van Leopold I, de eerste koning der Belgen."
Pech voor die katholieken dat ze op stang worden gejaagd door beslissingen die een parlement bij meerderheid goedkeurde, maar dat is net democratie, lijkt me. Dito als ze op stang worden gejaagd wanneer een meerderheid beslist werkt te maken van de scheiding tussen kerk en staat.

#25484

dof

 

@braais

"gelooft er nu echt iemand dat er in België 700+ moorden per jaar plaats vinden"

Het gaat 'm om moord + doodslag, in het Engels homicide.

We vinden dat trouwens niet uit hé, in de officiële statistiek is dat ook gegroepeerd:

http://statbel.fgov.be/figu...

voor 2004 waren er 963 feiten.

#25486

RP

 

@dof
die 963 feiten betreffen zowel moord/doodslag als pogingen tot moord/doodslag (dat staat trouwens met zoveel woorden in de statistieken die jij aanhaalt).
In de statistieken van de federale politie (zie post Nathan hierboven) wordt wel een onderscheid gemaakt en daaruit blijkt dat er vorig jaar 146 "succesvolle" moorden/doodslagen zijn geweest.

#25488

Bart

 

@ Bart C. Ja, je hebt gelijk. Geen speld tussen te krijgen, lijkt me. Zo had ik het nog niet bekeken.

#25490

ivanhoe

 

@ RP:

@dof
die 963 feiten betreffen zowel moord/doodslag als pogingen tot moord/doodslag (dat staat trouwens met zoveel woorden in de statistieken die jij aanhaalt).

kan je dat even citeren want ik het vind het niet.

#25492

John Baeyens

 

@ Thomas

Jij hebt ongetwijfeld de laatste 50 jaar (enkel) in België doorgebracht ;)

Dus het argument waarom den Paul B constant een meest ergerlijke manier de mediocre Amerikaanse mij. mag vergelijken met België en dat de vergelijking met Brazilië zinloos is wordt onderbouwd door het feit dat de VS en België beiden een 'ontwikkelde' democratie zijn en Brazilië niet? Da's nu net m'n punt: ik denk dat gans die kliek echt niet goed meer kan toetsen welke democratische waarden ze echt nastreven. Nu hebben we het plots of vrije markten...

Over vrije markten gesproken: nogal simplistisch om de Verenigde Staten als een vrije markt te beschrijven. Heb je enig idee wat de details waren van de FTA die de VS met Latijns Amerikaanse landen wou afsluiten. Ik ben geen echt fan van Morales, maar hij is tenminste slim genoeg om de (unilaterale) FTA plannen van de VS te begraven. Ondertussen zal Korea wel overnemen op een 'vrijere' manier.

U weet ongetwijfeld ook hoe 'vrij' de VS omgaat met landbouwsubsidies en hoe 'vrij' Brazilie kan concurreren op de internationale markt. Een geluk dat Petrobras nu Brazilië olie-onafhankelijk heeft gemaakt en dat ze hier elke dag meer ethanol in de tanks van onze flex-auto's gooien.

Geeuw: links of rechts.

#25493

RP

 

@Ivanhoe
http://statbel.fgov.be/figu...
Staat meteen onder de tabel "geregistreerde criminaliteit in Belgie 2000-2005
"De cijfers hebben betrekking op de misdrijven waarvoor een proces-verbaal werd opgesteld (zowel voltooide misdrijven als pogingen) en zijn afkomstig uit de gegevensbanken GICS-PCS (Geïntegreerde Interpolitiële Criminaliteitsstatistieken / Politiële Criminaliteitsstatistieken), de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) en ISLP-Archief"

#25501

Jöe

 

Niet vergeten hee mannen (m/v): de honderdste reageerder krijgt telkens een sleutelhanger met het wapenschild van lvb.

#25505

dof

 

@RP

Ah bon, als dat zo is durf ik weer buitenkomen.

#25518

ivanhoe

 

thx RP

#25567

Bart B. Van Bockstaele

 

Ik had een vergelijkbaar bericht geschreven bij De Standaard en Flurkdeschurk is zo vriendelijk geweest te melden dat RP de cijfers had genuanceerd op LVB.net. Ik had de kleine lettertjes ook niet gelezen. Waarom zou ik ook? Het woord moord heeft in het Nederlands niet zo gek veel betekenissen en is behoorlijk ondubbelzinnig te noemen. Daarnaast hebben ze wellicht een heel leger hoogopgeleide grafische experts nodig gehad om de kleur te bepalen voor die kleine lettertjes.

Ik kan echter maar twee goede redenen bedenken om officiële statistieken op een dergelijke creatieve manier op te stellen: 1. een poging om onzekerheid te scheppen over de cijfers omdat geweten is dat ze onbetrouwbaar zijn. 2. onkunde.

Ik hoop dat het onkunde is.

Zolang er geen nieuwe informatie opduikt, zal ik er voor 2004 blijven vanuit gaan dat er 963 moorden zijn gepleegd, maar zal ik er wel bij vermelden dat de cijfers wellicht uit de lucht zijn gegrepen.

Groetjes vanuit 060826-0937 16C Toronto

#25593

VHfc

 

@DOF: wie is die "gast van Orange" en wat is er met hem gebeurd?
http://lvb.net/item/3296#25286

#25599

Outlaw Mike

 

Zou het ook niet weten. Heeft Herman De Bode nog voor Orange gewerkt? Of is er een Hollandse connectie (Oranje, Theo Van Gogh)? Den Dof is soms nogal kriepties.

#25600

Outlaw Mike

 

HA! Geef die sleutelhanger maar aan mij!!! Dingen met wapenschilden doen het goed in Bentleys!

#25611

dof

#25617

Jöe

 

Mike: we zijn het weer roerend eens: de Bentley is ook mijn favoriete pikdorser!

#25647

Thomas

 

@John Baeyens

Sorry dat ik wat laat reageer, net terug. Voor het geval je er nog bent :
Zoals elk systeem heeft het angelsaksische kapitalisme gebreken. Dat zullen zij ook grootmoedig toegeven, maar daar gaat het niet om. Feit is dat dit systeem totaal superieur is aan alle andere systemen, en dat het belachelijk is te doen alsof het EU-socialisme hiermee ook maar in de verste verte kan concurreren.

Je mag cyinisch doen over het kapitalisme zoveel je wil, de realiteit is dat het sociasistisch-derde-weg systeem een anachronisme van formaat is dat Europa en haar burgers achterlijk maakt, niet alleen tov de angelsaksische wereld, maar in toenemende mate tov een hele resem vroeger derde-wereld landen.

#25721

nathan

 

@Bart van Bockstaele : het lijkt mij niet helemaal onzinnig, om de pogingen en de echte geslaagde misdaden samen te tellen, vanuit statistisch oogpunt. Op zich is het niet relevant of een moord geslaagd is, wel of de intentie er was.
Maar zoals steeds in statistiek, of wiskunde, blijft het belangrijk om appelen niet met peren te vergelijken (of dat je steeds wat de cijfers net willen zeggen).

Het aantal moorden voor 2004 kan je op dezelfde site nakijken nl. op http://www.polfed-fedpol.be...

De informatie is dus gewoon beschikbaar, ik weet niet waarom je moet zeggen dat het "uit de lucht gegrepen is" ? Let wel dat die 963 idd de pogingen omvat, en er dus 82 voltrokken moorden en 132 voltrokken doodslagen zijn gepleegd.

#25722

captain kurt

 

Aandacht !!
Zoals u weet zien we praktisch niets meer van het echte nieuws (v.t.m v.r.t ).
Alsook werd ons onlangs (c.n.n) afgenomen zodoende we volledig afhangen van onze zenders die roodgetint zijn of erger nog extreem linkse trekjes vertonen.
De beheerraad van deze zenders zijn dan ook gevuld met socialisten en dergelijk ander censuur gebonden afval. Klik op de link en kijk wat er echt aan het gebeuren is in dit land en ook een gedeelte buitenlands nieuws.(onderaan de pagina web t.v .Tsjetsjeense vandalen maand langer achter tralies .enz. Profiteer er van het kan rap gedaan zijn als het rode gevaar (s.p.a en trawanten) er de banden aan legt. Persvrijheid mag niet meer in dit land en op de hoogte zijn van wereldnieuws ook al niet meer cnn is ons afgenomen stel u voor op al mijn reizen over deze planeet ben ik nog geen enkel land of landje tegengekomen waar men cnn uit de ether smijt (buiten Aganistan en Noord Korea) ongelooflijk toch waar gaat deze reis naar toe vraag ik me af. De communist verwesterd en het vrije westen komt onder een dictatuur te staan (lang leve Europa ik denk het niet) Ik wil simpelweg weten wat er vandaag in de wereld gebeurt en niet hoef af te wachten tot het gecensureerde nieuws van 13.00 u om dan te vernemen dat men een bom heeft laten ontploffen op één van onze scholen of een aanslag heeft verijdeld van extremisten. (Turkse badplaats gisteren het was zogezegd een ongeval op ons zendertjes) of één of ander onheil die onze aandacht vergt .Stuur dit door om de democratie te behouden indien je nog niet in een roes van (we kunnen er toch niets aan veranderen ) bent terecht gekomen.U betaald toch ook t.v tax 152,23 euro telenet (alles is gratis) niets dan leugens van deze regering en dan nog zenders stelen zonder dat onze regering ingrijpt. Wat mij wel is opgevallen dat er zenders zoals de Turkse,Italiaanse en andere nog wel gratis te bekijken zijn (ongelooflijk).
Een bezorgde Belg of wat er nog van overblijft.
Captain kurt.
Snelkoppeling naarArticleID=B339844060828

#25735

futtta

 

Zie dat de twijfels over de 9,1 moorden/ 100.000 inwoners hier al geuit is. Dat cijfer lijkt idd gebaseerd op de 910 moorden die op http://statbel.fgov.be/figu... terug te vinden zijn voor 2005. Maar in de hoofding van de tabel staat wel: "voltooide misdrijven _en pogingen_". En wie de moeite neemt om de brongegevens bij de federale politie te raadplegen (http://www.polfed-fedpol.be...), komt uit op 174 'geslaagde' moorden.

Het aantal moorden per 100.000 inwoners komt daarmee op 1,7 ipv 9,1. Datzelfde cijfer is overigens ook terug te vinden in een rapport van de VN over 1996 (waarnaar gerefereerd wordt op http://www.haciendapub.com/...). Dat is niet dubbel zoveel, maar 3 keer minder (!) moorden dan in de USA (waar de ratio op 5,5 ligt - cfr. http://www.disastercenter.c...). Die verhouding plaatst het "groeiend besef van wetteloosheid" toch al in een ander daglicht, niet?

Teleurstellend overigens dat een vooraanstaand journalist als Stephens zijn feiten niet beter controleert. Misschien moet hij zijn bronnen af en toe in vraag durven stellen, ook als het gelijkgezinden zijn?

#25743

Cogito

 

Interessant zou zijn als iemand die pagina in cache had, daterend van enige tijd geleden. Dof? Ik kan nauwelijks aannemen dat zovelen er zo dikwijls overgekeken hebben en vermoed een tikfout van de webmensen van statbel, die pas onlangs is rechtgezet.

#25963

Tijl Pissierssens

 

Met veel interesse heb ik het artikel "De vele gezichten van het Belgische fascisme" van Bret Stephens gelezen. Als de zaken die in het artikel aangehaald worden, waar zijn, dan bewijst dit dat de Linkse kerk in Belgie nog steeds stevig in het zadel zit. Freedom of speech zolang het maar politiek correct is. Ik hoop dat het centrum voor gelijke kansen en rasismebestrijding de ronduit rascistische uitlatingen van sommige imams en de Arabisch Europese Liga met evenveel verve zal aanklagen als het Vlaams Blok indertijd.(Mijns inziens terecht hoewel het niets aan het probleem veranderd heeft...)