Chief euh tsjeef

Er bestaan duidelijk twee culturen die uiteendrijven, maar ik blijf gehecht aan België en aan onze eenheid in verscheidenheid. De tijden veranderen snel. Tien jaar geleden nog maar was de CVP de garantiebon voor het voortbestaan van België en was de PS erg op Wallonië gericht. Nu is het omgekeerd. Ik ga geen lofdicht op ons land aanheffen, maar mij geneert het alleszins niet dat ik Belgisch ben. Weet u, bij ons noemt men iemand met twee gezichten een jezuïet, maar hoe zeggen jullie dat ook alweer in het Nederlands, zo'n CD&V'er waarvan je niet goed weet was je aan hem hebt? Een chief? Allez, het ligt op het puntje van mijn tong. (Denkt na en barst dan in lachen uit) Een tsjeef, dàt is het. Een tsjeef!

Vice-premier Laurette Onkelinx (PS) geïnterviewd door Jan Segers in Het Laatste Nieuws van 26 augustus 2006

Reacties

#25609

marjos

 

De pot verwijt blijkbaar de ketel.Teef en tsjeef verschillen zoveel niet van elkaar.

#25660

Eric Jans

 

Een Jezuïet? Inderdaad... die zijn er gekomen als bewakers van de contra-reformatie. Wij, Vlamingen, wilden al zolang dit land 'hervormen' of - hoe zeggen jullie dat ook weer? Euh... 'refedormer', juist: 'reformeren'. Zéker in de jaren '70 en '80 werd de drang daarnaar alsmaar sterker bij iedere modern denkende Vlaming. (Maar eigenlijk al sinds 1830 hoor).

Enfin... wie stond dat in de weg? Juist: een Jezuïet met twee gezichten. Zijn naam: Guy Spitaels.
U hebt er uw lessen van gekregen in de verdediging van het 'Waals Belang', tante Laurette.

Schijnbaar bent u er nog heel gerust in. u lacht er nog me. Prima... ik concludeer daaruit dat u die Tsjeven niet echt als een berdreiging ziet. U laat graag - voor het eigen electoraat - tussen de regels verstaan dat het met die Tsjeven zo'n vaart niet zal lopen. vandaar de schaterlach aan het einde van het stukje; Jaja... wat die Leterme zegt... 't is maar voor de Vlaamse electorale galerij, hé.

Ik ken daar als vlaamse kiezer slechts één antwoord op, tante Laurette: het Vlaams Belang.
Message bien compris!

#25668

Bart

 

Laurette, hou uw snater en zorg ervoor dat uw ministerie draait.