Veilig internet voor kinderen

Bij Het Nieuwsblad op Zondag zat vandaag een gratis boekje. "Als een visje door het net - slim en veilig op het internet - voor jongeren en hun ouders". Het bevat tips voor veilig internetten, op maat geschreven van kinderen. Ik vind niet alleen de inhoud heel goed gemaakt, maar ook de vormgeving mag er zijn: speels en met felle kleuren. Dat het boekje dan ook nog zonder één euro subsidies of ander belastingsgeld werd gemaakt en gratis wordt weggegeven, maakt het in mijn ogen extra goed. Het boekje telt 96 pagina's en is ingedeeld in zeven hoofdstukken: surfen, mailen, beschermen, chatten, bloggen, downloaden en tenslotte "Windows Security". Het gaat dan ook om een initiatief van Microsoft-filiaal MSN Belgium. Ook al staan er heel wat verwijzingen in naar Hotmail en Windows Live Messenger, toch is de inhoud ook nuttig voor wie andere producten gebruikt. Google en Yahoo worden ook vermeld. Het boekje werd gerealiseerd door marketingbureau Kids2. Alexis Dragonetti en Ida Philips tekenden voor de tekst en het concept. Knap gedaan!
Bij het boekje hoort ook een website. Daar heb ik wel wat kritiek op: wie op die site terecht komt zonder het boekje gelezen te hebben, begrijpt niet goed waarover het gaat, want de site bestaat hoofdzakelijk uit nuttige links. Je kan één hoofdstuk van het boek downloaden via de site. Waarom maar één?

Eigenaardig genoeg vond ik op het web slechts één enkele verwijzing naar het boekje, meer bepaald op de website van de stad Lommel. Vreemd dat een boekje over internet, gemaakt in opdracht van een internet-portaal dat een filiaal is van een multinational die bekend is voor zijn professionele marketingtechnieken en zijn ervaring in het creëren van "buzz", zo stoemelings gelanceerd wordt.

Reacties

#27647

Kris Hoet

 

Bedankt Luc voor je lovende reactie. Het boekje maakt deel uit van een hele resem initiatieven om vooral jongeren bewuster te maken van de verschillende aspecten van het internet, zonder bangmakerij want dat is nergens voor nodig. Eerder hebben we ook al gratis sessies naar scholen over dezelfde materie.

Aan de site van het boekje is inderdaad nog werk. Die staat eigenlijk al een tijdje online, maar voorlopig nog redelijk statisch omdat het interactieve gedeelte nog niet af is. Dat is spijig genoeg niet op tijd klaar geraakt. Ik laat je weten als de aangepaste versie live gaat.

Het boekje zelf zal deze dinsdag trouwens ook in Wallonië verdeeld worden, daar kan je het krijgen als je die dag La Libre koopt. Er werd verder ook een persbericht rondgestuurd (laat maar weten als je het wil hebben) en beide kranten hebben het uitvoerig aangekondigd in de krant afgelopen week.

#27649

LVB

 

@Kris: Ik had de indruk dat de website zeer haastig in elkaar gestoken was (in tegenstelling tot het boekje dat er wel feilloos uitziet). Zo bevat de homepagina dezelfde tekst als de achterflap van het boekje. En er staat op die homepagina dus niet eens "dit is de website die hoort bij het boek...".

Op die homepagina wordt ook over "een vraag- en antwoordsysteem" gesproken, terwijl die vragen en antwoorden alleen in het boekje staan. Maar misschien komen die vragen en antwoorden straks ook in het interactieve gedeelte.

Verder staat er onder de subscribe-box voor de newsletter nog een stukje HTML-commentaar zichtbaar.

De tekst van het boek lijkt mij al leesbaar vanaf zeer jonge leeftijd. Om de site af te stemmen op dezelfde leeftijdsgroep zou ik "newsletter" vervangen door "nieuwsbrief".

#27651

Outlaw Mike

 

Ik ben een groot kind. Ik lees Het Nieuwsblad op Zondag niet, alleen de Blood and Honour Weekly en Het Pallieterken, en daar zat niks niemendalle bij. Heeft er iemand zo een boekske voor mij? Staan er ook tips in hoe ge volstrekt ondetecteerbaar sossen kunt uitschelden? Bij voorbaat dank.

#27665

Kris Hoet

 

@Luc: Het klopt inderdaad dat de website nog niet de degelijkheid van het boekje uitstraalt. De nieuwe versie is dus zoals gezegd onderweg, maar ik stuur zeker je comments door naar de makers van de site.

#27761

Pascal

 

1 verwijzing? Op de website vd stad Lommel? Lommel = VanVelthoven town. Kleine VV is minister v informatisering ...

Waarom staat dat enkel op Lommel? Vond de minister dat goede initiatieven niet voldoen om te kunnen gebruiken voor het hele land? Doet de minister liever niet mee aan niet-afschrikwekkende internet initiatieven?
(Is die minister nog steeds van mening dat je je paswoorden beter niet op een briefje naast je pc schrijft ter beveiliging tegen hackers?)

Toch straf. De connectie van hoe het op de website v Lommel is beland lijkt me duidelijk.

#27763

Pascal

 

Ok,

boekje is misschien goed, nog niet gelezen.

Maar de site heeft welgeteld 3 seconden gekregen van me.
Wanneer men op de homepage afsluit met :
"Veel veilig surfplezier !
MSN.be"

Dan hoeft het voor mij niet zo.
De sponsers lijken me ook al duidelijk te zijn. Goedkope manier van reclame maken(goedkoop wanneer men het bereik beschouwd)

#27776

Kris Hoet

 

@ Pascal: Over de website heb ik hiervoor al gesproken en zoals gezegd, wacht nog even af, er zijn updates onderweg. De opmerking van Luc was volledig terecht. Wat er mis is met "veel veilig surfplezier" zie ik niet direct echter.

Wat betreft de logo's van ChildFocus in FCCU (politie) op de website is omdat zij aan het project hebben meegewerkt en het ondersteunen. Wij werken nauw met deze 2 partijen samen op dat vlak en kunnen daar alleen maar blij mee zijn. Van goedkope sponsoring lijkt me hier geen sprake.

#27896

Pascal

 

Het gaat em over MSN.be beste

Ik heb het nooit over die logo's gehad(goede poging tot ontwijken maar je draait me geen rad voor de ogen)

#28020

Steve0

 

Ook zinvolle preventie voor (jonge) tieners : http://internetsoa.nl/

#28028

Coolz0r

 

@ Pascal: toevallig is MSN initiatiefnemer. Het minste dat er af kan is dan wel een logo. Als je gedaan hebt met zeveren en paranoia gedrag, begin dan gerust zelf eens met een dergelijk initiatief, mmmkay?

#39236

axel!!!

 

dom!!

#40098

Nele Indevuyst

 

Hallo,

Ik weet niet of er iemand dit zal lezen die me kan helpen. Ik moet samen met enkele klasgenoten een project maken over veilig internet voor kinderen. En dat boekje zou zeer interesant zijn voor ons. Jammergenoeg is niemand van ons die dit in zijn/haar bezit heeft.
Zou iemand ons daaraan kunnen helpen? Of eventueel aan andere informatie?
Mvg
NEle Indevuyst

#58947

ruben

 

wat een saaie site, ik verveel me

#58948

ruben

 

het wordt nog saaier dan eerst

#58949

ruben

 

ik begin dit wel erg saai te vinden, ik zal dit ding 'ns hacken

#58950

ruben

 

ik ga

#58974

joe

 

ruben, maak jezelf eens eindelijk nuttig en muteer in een ruben sandwich.

http://images.google.com/im...

Heb er onlangs nog een lekkere verorberd aan de oevers van Lake Henshaw.....
http://www.lakehenshawresor...