Zonnevlekje

Een mooie foto van de zon, genomen door Thierry Legault in de buurt van het Normandische stadje Mamers.Maar wacht... wat is dat vlekje daar, links op de evenaar? Een zonnevlek? Een stofje op de telescoop? Een vliegtuig dat tussen de telescoop en de zon passeert?

Toch maar even inzoomen:
De Space Shuttle Atlantis en het Internationale Ruimtestation ISS, 340 kilometer hoog en 550 kilometer van de waarnemer, op 17 september 2006 om 15:38:50 plaatselijke tijd. Met op de achtergrond het zonne-oppervlak, 150 miljoen kilometer ver. Legault had 0,6 seconden tijd om deze foto te maken, omwille van de snelheid waarmee de ruimtetuigen zich schijnbaar over de zonneschijf bewogen. De shuttle had zich 50 minuten voordien losgekoppeld van het ISS en was er 200 meter van verwijderd.

Meer bij astrosurf.com, met onderaan de pagina een foto van de opstelling van de telescoop waarmee de foto werd gemaakt.

Reacties

#28666

Krist

 

Heb je die foto al aan MarkPeeters laten zien? :-)

#28672

Francis

 

Ja dat zou interessant zijn Luc, de verklaring van Mark Peeters voor deze foto ?

#28680

raf

 

Mooie paradox. Een object fotograferen op 550km afstand, terwijl achter je rug een clubje runderen er het zijne van denkt.
"Aanschouwt mij, hier en daar,
die bende Kasselkoeien...

#28691

Cogito

 

Is dat nu een toevalstreffer of heeft hij het erop aangelegd? In dat laatste geval: chapeau. (In het eerste geval niet minder). Wat een foto!

#28692

LVB

 

Geen toevalstreffer, maar erom gedaan. Hij heeft 14 foto's genomen op 2 seconden tijd, om er zeker één te hebben die goed was. Het juiste tijdstip was uiteraard berekend.

Het feit dat de ruimtetuigen precies op de evenaar van de zon zichtbaar zijn, betekent ook dat hij juist in het midden van de strook op aarde stond waar het fenomeen te zien was. Die strook was 7,4 kilometer breed.

#28707

bernard

#28710

bernard

 

Of nog : nachtelijke regenbogen

http://www.sundog.clara.co....

#28714

bernard

 

Present day explorer:

http://www.flickr.com/photo...

#28737

Jöe

 

@Luc: "Hij heeft 14 foto's genomen op 2 seconden tijd"

Als hij zijn Canon EOS-5D heeft gebruikt lijkt me dit onmogelijk, die heeft nl. een framerate van 3 frames/seconde...
http://www.dpreview.com/rev...

#28738

Jöe

 

Ha, de fotograaf brengt zelf klaarheid: (zie Luc's link)

"extracted from a series of 14 images (3 images/s) started 2s before the predicted time."

Hij heeft dus zijn 14 frames genomen vanaf 2 seconden voor de voorspelde tijd en is dan daarna nog een paar seconden blijven doorklikken. Dus bij 3 frames/seconde is dat in totaal 4,7 seconden voor 14 foto's.

#28748

maartos

 

Prachtige foto!

#28750

Jöe

 

Over een zonnetje gesproken: rumour goes dat Betty Mellaerts de nieuwe cultuurzender EXQI al verlaat nog voor de zender de lucht in is. Weet iemand hier het fijne van?
Volgens de website is ze nog steeds de chef (http://www.cultuurzender.be... en klik op redactie)

(Sorry Luc voor de flagrante off-topic, en schrap maar gerust indien je vindt dat dit moet. Of kan er een artikeltje op deze blog van af? LVB lezers houden toch van cultuur?)

#87876

Mark Peeters

 

Ik vind het opvallend dat CNN de beelden laat zien van een éénling...
Is hiermee bewezen dat deze ene man de foto niet getruckeerd kan hebben?
Sloeg CNN de bal ook niet volledig mis met de bewering dat de Space Shuttle crashte met een snelheid van "18 keer de lichtsnelheid" op 1-2-3...
http://lvb.net/item/43