Belgie derde zwaarst belaste land ter wereld

In 2004 bedroeg de belastingdruk in België 45 procent van het bruto binnenlands product (bbp), en in de voorgaande jaren zat hij dicht tegen dat cijfer aan. Het driejarig mobiel gemiddelde bedroeg in recente jaren 44,9 procent. In 1975 zat de belastingdruk nog beneden de 40 procent.

De verdere stijging van 2005 is volgens de Oeso toe te schrijven aan de belasting op het inkomen en op de bedrijfswinsten, die toenam van 17,4 tot 17,8 procent van het bbp.

België is het op twee na zwaarst belaste land ter wereld (zie grafiek). De twee topposities worden ingenomen door Zweden en Denemarken, waar de belastingdruk respectievelijk 51,1 en 49,7 procent bedraagt. De bevolking krijgt er ook veel voor terug.

Vooral de sociale-zekerheidsbijdragen liggen in België hoog. Als men die buiten beschouwing laat, komen we op de ranglijst van de zwaarst belaste landen pas op de achtste plaats, met 31 procent van het bbp (in 2004). (...)

De uitkeringen van de sociale zekerheid vertegenwoordigen in België 24,2 procent van het bbp (cijfer voor 2003). De totale belastingen op die uitkeringen bedragen 3,9 procent van het bbp. (...)

In zeventien van de dertig Oeso-landen steeg de fiscale druk. Hij daalde in Hongarije, Slowakije, Oostenrijk, Italië en Luxemburg.

De Standaard, 12 oktober 2006Reacties

#29998

Benny Marcelo

 

''De bevolking krijgt er ook veel voor terug.''

Sta al zo een dertig jaar in ploegen. De belasting en sociale zekerheid wordt berekend met de ploegentoeslag. Als ik ziek wordt of werkloos wordt er met die bijdragen op de ploegetoeslag geen rekening gehouden. Dat geld ben ik gewoon kwijt en dat wordt ''solidariteit'' genoemd. Bullshit!

#29999

LVB

 

Straks eens nakijken of "de bevolking krijgt er ook veel voor terug" uit dat OESO-rapport komt, dan wel een toevoeging ("duiding") is van de redactie van De Standaard.

#30002

Elhaz

 

Ik heb zo'n vermoeden dat het inderdaad "duiding" is. Ik denk dat de oorzaak van het feit dat we niet het gevoel hebben dat we er in België veel voor terugkrijgen gewoon is omdat we nog niet de 50 procent van Zweden en Denemarken hebben bereikt. Dat is zo'n soort kritische grens: vanaf 50 procent zullen we ons eindelijk in de langverwachte heilstaat bevinden. Vanaf dan laat het zich eindelijk voelen. Ik kijk al uit naar die villa aan zee die mij dan waarschijnlijk te beurt zal vallen. Leve de solidariteit. Bedankt Benny voor uw jarenlange harde inzet die zal bijdragen tot mijn geluk. Nog een klein tandje bijsteken zou ik zeggen.

#30015

sankulot

 

dat is inderdaad een heel verraderlijk zinnetje en zo goed als zeker een toevoeging van DS; als je "bevolking" maar breed genoeg definieert, krijgt die 'alles' terug, dus ook in België - maar gaat er toch veel verloren; niet alleen de klassieke overheidsinefficiënties, maar vooral het feit dat we van alles krijgen dat voor velen van ons maar een fractie van de waarde heeft die het kost. (ze hebben dat zelfs al eens berekend, die vrolijke economisten toch: 16%, maar in deze context zal dat wel een onderschatting zijn)
http://www.timharford.com/d...

#30024

Benny Marcelo

 

Amai Elhaz, gij zegt tenminste nog bedankt, en dat wel in het vlaams.
In 't frans krijg ik te horen dat het nog niet genoeg is en of ik het in 't vervolg niet in frans zou willen afleveren. Iedere vraag naar wat er nu met mijn centjes gebeurt wordt dan ook nog eens afgedaan als bemoeizucht!

allé vooruit, dan toch éne die content is.

#30032

I am NoName.

 

Als de staatsschuld hoog gehouden wordt moeten de belastingen hoog blijven. Dat kan niet anders.

Als de belastingen hoog blijven, dan heb je mogelijkheden om te schipperen, en de eigen kiezers voordeeltjes te verschaffen.