Social Business Networks

EcademyBiztribe
Mijn eerste artikel over social networking tools, inmiddels al bijna drie maanden geleden, bracht heel wat reacties teweeg. Tientallen mensen vroegen om een uitnodiging voor LinkedIn (waarvan je inmiddels zonder uitnodiging lid kunt worden) en Orkut (dat nog steeds invitation-only is). Hendrik Deckers introduceerde mij bij Ecademy, een wereldwijd social business network met zetel in Londen, waarvan hij de Belgische coördinator is. Samen met Hendrik en Tom De Bruyne spreek ik op 17 juni op een seminarie van I.T. Works over Social Business Networks en Social Business Software. En inmiddels heeft internet-pionier Alexander Dresen een Belgisch social business network opgestart onder de naam BizTribe.

In vergelijking met LinkedIn is Ecademy een drukke bedoening. De gebruikersinterface oogt nogal warrig en overladen. Maar bij Ecademy is er duidelijk meer activiteit, en krijg je meer respons en reacties, dan bij LinkedIn. Leuk is wel dat Ecademy naast het online-gebeuren, ook echte ontmoetingen organiseert. Zo had op dinsdag 25 mei in Mechelen het eerste Ecademy-event in België plaats. Enkele foto's van het gebeuren staan hieronder afgebeeld. Op technisch vlak is het Ecademy-platform gebouwd op Drupal, een Vlaamse creatie van Dries Buytaert.

Ecademy meeting Mechelen 25 mei 2004
Ecademy meeting Mechelen 25 mei 2004
Ecademy meeting Mechelen 25 mei 2004
Ecademy meeting Mechelen 25 mei 2004

Reacties

#956

bernard

 

Veel zelfverklaard " mooi" volk tegen een onstuitbaar lelijke achtergrond.

Wat moet een mens daarvan denken?

#957

LVB

 

Die "lelijke achtergrond" is wel een 300 jaar oude en gerestaureerde woning in het Mechelse begijnhof hé. Wat respect voor het bouwkundig erfgoed onzer Vlaamse steden zou niet misstaan.

#961

Society Watcher

 

jaja, mooi volk. Ik herken een Vlaamse charmezanger, een Gentse verpleegster, een Griekse playboy, een bekende wijnimporteur, een abstracte beeldhouwer, een verkoopster van tractoren, en een hedendaagse poeet. Wie zijn de anderen???

#968

bernard

 

Tiens, dat is iets wat ik niet wist. Is er in Mechelen een begijnhof? Wil ik eens gaan bekijken.

't Moeten niet altijd die van Diest, Aarschot en Leuven zijn.

Nu in alle ernst. Ondernemers zijn mensen. Wat doen mensen het best? Dat is van mekaar leren, bijv. om zaken kundiger op te lossen. Dat is één van de elementen van het door mij zo gekoesterde EU Lissabon proces, waarvan ik - in alle nederigheid - één van de zovele vaders ben.

Daarvoor heb je wellicht Rotary - achtige toestanden nodig, zoals in het verleden. Maar het kan ook anders : beter, gestructureerder, beter gedocumenteerd.

#976

JDV

 

@ Bernard: ook in Gent (St Amandsberg) heb je een begijnhof.

#977

bernard

 

Ja, dat wist ik. In andere VL steden trouwens evenzeer. Het zijn overigens interessante plaatsen omdat ze ons veel bijbrengen over een zeker leven.

Maar ik woon in VL Brabant, vandaar, zie je.

Business networks? Ja, natuurlijk alleman kan leren en bijleren. Dat noemt in EU -termen de Open Co-ordinatiemethode. 't Is zo oud , stevig en goed als de mensheid zelf. Het is het antwoord op de vraag " hoe leer je vissen?". Wel, door te bekijken hoe de beste vissers het doen.

#979

Jacobus de Rechtvaardige

 

@ Bernard: 't is niet enkel leren van elkaar. Het is meer het "onbekend is onbemind" principe, of liever "bekend is bemind". Je gaat eerder met iemand business doen of iemand aanwerven die je kent, of iemand die jou door een kennis aanbevolen is. Daar is in wezen niets mis mee, want je hebt minder risico dan met een illustere onbekende in zee te gaan. Maar in sommige bedrijven is networking uitgegroeid tot plat nepotisme, dat zeer discriminerend werkt, en dat is jammer.

#984

bernard

 

Ja, het is gewoon een noodlot van organisaties, die groter worden. Om het even welke organisatie.

Dus : inderdaad doorbreken met de middelen, die er zijn.