Tien beursvoorspellingen voor 2007

1. De Bel-20 doorbreekt de kaap van 5000 punten. (...)
2. Een beurscrisis zendt de Bel-20 tot onder 4000 punten. (...)
3. Europese rente zakt tot beneden 3 procent. (...)
4. (...)
5. Euro stijgt tot 1,45 dollar. (...)
6. (...)
7. Goud klimt naar 800 dollar per ounce. (...)
8. Philips wordt overgenomen door private equity. (...)
9. (...)
10. Koers van Google tuimelt 20 procent in één dag. (...)

Geert Noels en Pierre Huylenbroeck in De Morgen, 6 januari 2006

Reacties

#34335

VI

 

Dat van de Euro stijgen is zeker eentje van Noels. Die gasten kunnen alleen maar slecht praten over de Dollar en VS aandelen. Reden: Petercam heeft geen belangen in VS.
Hij beticht andere analysten er steeds van veel te optimistisch te zijn over de VS.

#34339

Koen Robeys

 

VI: Dit heeft iets typisch. Wanneer iemand iets zegt dat "negatief" is over de VS, dan moeten daar altijd redenen van politieke of (in casu) financiële, of nog andere bij zijn. Misschien moet je eens gewoon, als was het maar voor de grap, vertrekken van de mogelijkheid dat minstens een deel van de mensen die iets "negatiefs" zeggen over de VS (voor zover dat hier al negatief is, natuurlijk), daar een goede reden voor kunnen hebben?

De reden waarom heel veel mensen denken dat de euro fors kan stijgen is dat de VS een heel groot handelstekort heeft. Dat betekent dat ze veel meer kopen in het buitenland dan ze er zelf verkopen. Dat betekent dat ze een gigantische stroom dollars naar al die buitenlanders sturen, die ze (per definitie) niet gebruiken om er Amerikaanse producten mee te kopen (anders was er immers helemaal geen "handelstekort").

Dus doen ze er iets anders mee. Tot nu toe, en sinds vele decennia, houden ze ze gewoon bij. Trefwoord: stijgende deviezenreserves van landen als China, Rusland, Japan, en vele andere. Maar natuurlijk zouden ze ze ook kunnen verkopen. Bijvoorbeeld omdat ze stilaan vinden dat ze genoeg reserves in dollar hebben.

En als iets op heel grote schaal verkocht wordt, dan daalt door de wet van vraag en aanbod de prijs. En tenslotte zijn er vandaag de dag wel eens signalen dat belangrijke landen (in de zin dat ze die reserves hebben) inderdaad beginnen te vinden dat ze teveel dollars hebben.

#34340

Bart Vanhauwaert

 

Wat waren 4 6 en 9?

#34341

dendof

 

Koen, ik ben even niet mee.

Want als je zegt dat mensen "dollars" hebben, bedoel je dan gewoon de biljetten, of ook uitgebreider in de vorm van T-bills?

En als we de eigenaars van T-bills erbij rekenen, dan is de vraag natuurlijk waarom ze die zouden wensen om te ruilen. En waarvoor.

Zeker als je voorspelling 3) leest.

#34342

LVB

 

@Bart Vanhauwaert: 4, 6 en 9 heb ik weggelaten opdat je nog een reden zou hebben om De Morgen te kopen ;-) Anyway, ze hadden te maken met de Chinese munt, met een mogelijke overname van de Londense beurs door NYSE/Euronext en met de Italiaanse economie.

#34343

Valeer Coene

 

Pas op,
het waren "dwarse voorspellingen",
die een erg kleine waarschijnlijkheid hebben, en dus geen gewone beursvoorspellingen.

#34345

Koen Robeys

 

Dendof: T-bills zijn ook een mnier om stapels dollars op te potten. Juist het feit dat je kan vragen waarvoor iemand ze zou willen wisselen suggereert een zekere instabiliteit: bij gebrek aan beter stapelen ze maar dollars op - en wat als op een dag iedereen tegelijk beslist ze te verkopen?

Ik heb er eens wat meer over geschreven op de volgende url:

http://speelsmaarserieus.bl...

#34348

kurt

 

puntje 3 & 5: De Europesche rente zakt tot beneden de 3%? Dan zie ik de euro niet sterker worden t.o.v. de dollar, maar juist andersom. Ik denk eerder dat de rente in de VS zal gaan stijgen (wegens inflatie aldaar), zodat de dollar weer wat terrein wint t.o.v. de euro.

puntje 8: Philips wordt overgenomen door private equity? Lijkt me niet echt voor de hand liggen met huidige koers van het aandeel. Dan heb je al snel zo'n ¤20 miljard nodig voor 80% van het bedrijf. Dan lijkt een fusie eerder mogelijk. Maar met wie?

#34354

Cogito

 

als die Euro echt 1.45$ wordt ga ik maar eens een mooi huisje voor mezelf kopen in Florida. Verhuren en als ik op pensioen ben zelf in gaan wonen.

#34355

traveller

 

@ Cogito

Zeer goed idee. En de dollar blijft zakken om de Euro-zone in export-moeilijkheden te brengen.
Alles hangt af van China, Taiwan en Japan, en later ook van India.

#34359

LVB

 

@cogito: "en als ik op pensioen ben zelf in gaan wonen".

Met welk soort visum precies?

#34360

Cogito

 

euh dat moet ik nog een beetje uitzoeken :-)
weet jij iets luc? Als je 3 maanden ginder bent geweest en je komt terug, mag je dan niet onmiddellijk terug? 4 familiebezoeken per jaar lijkt me nog wel te doen. Dat is wel niet bruikbaar om er te werken, maar om er op pensioen te gaan wel - als het klopt.

#34367

John Fleming

 

Beste Cogito: Zelfs met een $ aan 1.45 euro zou ik nog even wachten met dat 'huisje kopen'. De grootste wereldvastgoedbubble ooit is lucht aan het lossen en doet dat eerst waar de excessen het grootst zijn, nl.in de States.
Er is op grote schaal overbouwd, gespeculeerd en gefraudeerd met hypotheekleningen, aangemoedigd door extreem lage rentes na de dot.com crash van 2001 en een losgeslagen geldcreatie.(die is zo hoog dat ze die sinds half 2006 zelfs niet meer publiceren) Waar dit zal eindigen kan niemand voorzien maar dat de vastgoedmarkt doorheen een serieuze recessie zal gaan is vrijwel zeker. De nieuwe man van de Amerikaanse Centrale Bank(the FED), Ben Bernanke, mag de rotzooi, gecreëerd door zijn voorganger Greenspan, opkuisen en probeert om niet de hele economie in recessie te doen belanden. Dit lijkt een vrijwel onmogelijke opdracht, omdat zoveel met deze sector verbonden is. Duurzame goederen (o.a. auto's), maar ook dagdagelijkse uitgaven werden gefinancierd met nog maar eens een hypotheekje(Mortgage Equity Withdrawal en Home Equity Line of Credit) op de telkens stijgende woningwaarde. De banken en leningmaatschappijen, makelaars en schatters speelden dit spel zeer aggressief mee. De laatste 2 jaren werden er massaal kredieten verschaft aan miljoenen mensen die zelfs niet meer moesten aantonen wat hun inkomen was, 'a stated income'(zeg gewoon maar wat je verdient)was voldoende om kredieten te verkrijgen om eigendommen mee te kopen of te herfinancieren, want 'real estate always goes up'. Het merendeel van die leningen vereiste enkel intrestbetalingen voor de eerste jaren en geen kapitaal(intrest only I/O) of herzienbare rentevoeten(Adjustable Mortgage Rates ARM) met lage 'teaser rates' voor de eerste 2 jaar. Mensen met een slechte 'creditscore' konden toch terecht in 'the subprime market' waarvan de afgelopen 4 weken al 3 grote kredietinstellingen de boeken hebben gesloten. Grote paketten
van die minder goede kredieten worden als 'credit default swaps' verkocht met steeds grotere riskpremiums aan investeerders(pensioenfondsen?), maar wie de eindrisico's in handen heeft weet niemand nog. Eens aan Maystadt vragen, misschien?
In ieder geval, het grootste wereldpiramidespel aller tijden lijkt zwaar te haperen. Als Bernanke de rente verlaagt vooraleer de kredietvoorwaarden aan banden gelegd worden, wordt het probleem alleen maar groter, verhoogt hij de rente dan komt er nog meer druk op de al kwakkelende economie.
Trichet van de Europese Centrale Bank anticipeert hierop door resoluut voor renteverhogingen te kiezen, maar krijgt dan weer tegenwind van sommige lidstaten die de gouden eieren van de vastgoedkip niet willen zien verdwijnen.
En België? Een vastgoedzeepbel? Nee hoor, slechts een verdubbeling op 5 jaar. En de Belg, hij bouwde voort...

#34368

ddvvrr

 

@ John Fleming

Thx!!!

Kan je even dieper ingaan op die 'die is zo hoog dat ze die sinds half 2006 zelfs niet meer publiceren' en 'credit default swaps'? Ik wou iets kopen tussen dit en oktober. Alle info is welkom.
------------
http://lapsusnivium.blogspo...

#34375

traveller

 

@ John Fleming

Proficiat, zeer goede analyse.
Maar als je op pensioen bent en je hebt een verblijfsvergunning, in mijn tijd was dat door een bewijs voor te leggen dat je 600.000 dollar activa in de US had, dan is Amerika wel het beste land om in te wonen. Mijn voorkeur is Louisiana, geweldige culturele varieteit, goede cuisine en grote menselijkheid. Bij die culturele varieteit denk ik niet aan musea, maar aan mensen.

#34376

traveller

 

@ DO

Ik zou gemakkelijk in Azie kunnen wonen maar mijn belgische vrouw zie ik daar niet gelukkig worden. Azie is een serieuze cultuurschok voor iemand die zijn of haar ganse leven in Vlaanderen woonde. Een man alleen of met een aziatische vrouw is minder moeilijk, denk ik.
Het is iets anders als 14 dagen vakantie, gepamperd in een westers hotel.

#34377

Cogito

 

@Traveller: dus een huis van voldoende waarde bezitten, of huizen, is voldoende?

#34378

traveller

 

@ Cogito

Na 1980 heb ik dat niet meer gevolgd, maar ik had een huis van 100.000 dollar gekocht en ik had een firma met meer dan 750.000 dollar activa en dat was ruim voldoende. Toen zeiden de instanties mij dat elke bewezen activa van meer dan 600.000 dollar voldoende was. Ik weet natuurlijk niet of de waarde vandaag niet gestegen is. 600.000 van toen is wel een tikkeltje meer vandaag.
De stommerik die ik was heeft het toen niet gedaan en ik heb zeer veel spijt.

#34380

Cogito

 

@Traveller: dat doet me sterk denken aan de huidige regeling dat je 1.000.000* moet investeren in een bedrijf in de States én 10 mensen (onrechtstreeks of rechtstreeks) in dienst moet hebben. Dan kan je gelijk voor het staatsburgerschap gaan. Gezien de gelijkenis zal het wel dit zijn dat bedoeld wordt?

#34381

traveller

 

@ Cogito

Ik kon het staatsburgerschap krijgen met die 600.000, dat was ik vergeten zeggen, sorry.

#34382

Joe

 

Net terug uit FL en daar met een paar locals gesproken. Wat zij zeggen ivm real estate: als je iets in FL wil kopen, doe het dan in de streken waar de crazy stijgingen nog niet gebeurd zijn. Dus vermijdt Naples, Fort Myers, Miami, Fort Lauderdale, Orlando. Het Noorden van Florida zit nog niet op die pieken. Ze hebben de laatste 5 jaar wel een enorme stijging gekend, en nu is het wat gestabiliseerd, zoals in gans Florida. De orkanenreeks van vorig jaar is hier ook medeplichtig. Bij vele potentiële kopers zit er de nl schrik nog in, en de verzekeringspremies zijn ook gestegen wat een pak eigenaars heeft doen verkopen. Daar in het Noorden, vooral in de Central West ten N van Tampa waar de boom nog moet komen (Homosassa, Cedar Key) denk ik dat de markt terug zal stijgen, zij het niet meer zo spectaculair. En in het binnenland van de Central West, waar de natuur nog tamelijk authentiek is (afgezien van de vele golfterreinen en paardenfokkerijen), heeft men nooit echt last gehad van orkanen. Dus dat is een potentiële groeipool voor retirees. Je ziet ook dat vele mass-retailers zoals Target, Wal-Mart, K-Mart, Lowe hetzelfde denken, want hun vestigingen schieten in de bewoonde centra (vb Inverness, Ocala, Crystal River,...) als paddestoelen uit de grond.

#34391

Cogito

 

@Traveller: nù begrijp ik waarom je er jezelf nu zo voor het hoofd voor slaat! :-)

#34397

Joe

 

@ Cogito, traveller: waarom zou het amerikaans staatsburgerschap een belg blijer maken? leg me dat eens uit. voor een mexicaan, een rus of een ghanees kan ik dan nog aannemen, maar voor een belg???

#34399

traveller

 

@ Joe

Vrijheid, jongen, vrijheid. Ik heb me nooit nzo vrij gevoeld als in de States. Je moet daar alleen opletten dat je niemand voor het hoofd stoot die 2 koppen groter is, maar de staat zegt je niet dat je een racist bent wegens een uitlating of een artikel.
Verder het financiele systeem, ik ga daar nu niet over schrijven want het is te complex, maar neem van mij aan dat je 100X meer kans hebt in zaken te slagen dan in Belgie.

#34401

ddvvrr

 

@ traveller

Akkoord over dat financiële systeem, maar om de haverklap een verbodsbordje (+ boetebedrag) tegenkomen geeft niet echt een vrijheidgevoel, hoor. Wegens hun geschiedenis zijn Amerikanen best wel regelneven, vind ik.

#34405

Cogito

 

@Joe: laat me de vraag parafraseren: waarom zou het amerikaans staatsburgerschap een inwoner van de DDR blijer maken?
Daarmee is alles gezegd. Zet eens een televisie aan hier: i-e-d-e-r ding is afgepast aan politiek correctisme tot en met de liedsjesteksten van tien om te zien. De overheid is hier een politiek correcte propagandamachine en je moet al heel blind zijn om dat niet te zien.
België is één groot agalev land (wat ook de reden is dat agalev zelf geen stemmen meer haalt wegens overbodig)
Ik begrijp niet dat mensen zich gelukkig kunnen voelen met een leven dat geregeld wordt door mie vogels en steve stevaert.

#34406

Cogito

 

En waarom zou een rus, een ghanees, of een mexicaan zich daar goed voelen? Amerika was toch dat land dat onmenselijk hard is voor de armen, niet?

#34411

Questing Beast

 

@Cogito: "Ik begrijp niet dat mensen zich gelukkig kunnen voelen met een leven dat geregeld wordt door mie vogels en steve stevaert"
De realiteit is dat de overgrote meerderheid van de mensen zich inderdaad gelukkig voelt met een leven dat geregeld wordt door Mie Vogels, Steve Stevaert en consoorten. Over de consequenties van die regelneverij denken ze helemaal niet na. Als ik uit vele discussies, gesprekken, commentaren en reacties op blogs als deze, kranten, TV, met bezoekers thuis, op bezoek bij anderen, etc. al één ding geleerd heb is het wel dit: de meeste mensen willen helemaal niet vrij zijn. Ze willen bevrijd zijn van angst en onzekerheid. De overgrote meerderheid weigert in te zien dat onzekerheid nu eenmaal bij het leven hoort, dat de zekerheid die politici aanbieden helemaal geen zekerheid is en dat wie zijn vrijheid verkwanselt voor die zogenaamde zekerheid met geen van beide eindigt.

Uiteindelijk komt het hier op neer (brede grijns, want de cynicus in mij wordt wakker): maak gewoon de rekensom door van iedereen het inkomen, subsidie, uitkering e.d. af te trekken van het bedrag aan belastingen dat wordt betaald. Dan krijg je twee categoriën:
Categorie A: belastingtrekkers. Dezen willen het systeem uiteraard niet veranderen, want ze leven ervan. Voor hen mag het zelfs telkens nog ietsje meer zijn. Hun lange vingers worden zedig bedekt met uitgeholde en misbruikte termen als "solidariteit", "herverdeling", "algemeen belang", "sociale rechtvaardigheid" en dergelijke meer.
Categorie B: belastingbetalers. Dezen moeten categorie A financieren. Belastingbetalers vallen op hun beurt uiteen in twee subcategoriën:
Subcategorie 1: De uilen. Verreweg de grootste groep. Geloven wat de leiders van Categorie A hen aan propaganda in de maag splitsen, vaak omdat ze denken bij gelegenheid ook te zullen profiteren van het systeem. De uilen willen niet zienen, kaars en bril ten spijt. Worden gekenmerkt door het frequent nawauwelen van de hierboven geciteerde woorden ("solidariteit", enz.), gewoonlijk nog aangevuld met de zin "We hebben het hier toch zo goed."
Subcategorie 2: De gefrustreerden. Zeer beperkte groep, doch zwaar vertegenwoordigd op deze blog. Hebben kaars en bril niet nodig, zienen zo wel dat de Keizer geen kleren aanheeft maar kunnen daar geen fluit aan veranderen. Doen vergeefse pogingen om kaars en bril te bezorgen aan subcategorie 1 en worden daarvoor beloond met koosnaampjes als "verzuurde", "fascist", "asociale", "rechtse zak", enz.

Tot zover deze lezing over de menselijke samenleving. Gaat heen in vrede...

#34412

Cogito

 

Voilà, zo hoort ge't ook eens van een ander he Joe, dat ge nen uil zijt :-)

#34413

ivanhoe

 

@ questing beast:

Misschien zijn het net de "gefrustreerden" die een kaars en bril nodig hebben om te zien dat we het hier nog altijd heel goed hebben in vergelijking met 5 miljard andere mensen...wat denk je?

#34414

Cogito

 

AAAAHHHHH (bonkt met het hoofd tegen de muur)

#34415

Willy

 

AAAHHH 't is zo fijn in België te leven,
AAAHHH 't is zo fijn in België te zijn.
We hebben hier het beste bier, de VRT en VDB, zijn vrij van zorgen, dank zij De Morgen,
naar wijd en zijd, onze vrijheieieieid...
(allemaal) AAAHHH ...

#34416

dendof

 

veel beter:

AAAAH
AAAAH
AAAAH

(bonkt ivanhoeesk sujet herhaaldelijk met zijn kop tegen de muur)

#34419

A.Rouet

 

@ ivanhoe

U vergist zich ivanhoe, we zijn ondertussen met 6 miljard hier op aarde. Dus hier in Vlaanderen hebben we het beter dan ' 6 miljard andere mensen'.
Moesten de heren hierboven voorbeelden hebben die die stelling weerleggen, ze zouden gretig landen noemen in plaats van al die AAAAHHs hierboven.
Kwam iemand van jullie het afgelopen jaar in New-Orleans?

#34420

Cogito

 

Kom kom jongens, het argument "we hebben het hier toch goed" is toch wel het àllerslechtste argument om de contrapsels van politiekers goed te praten zeker?

#34421

dendof

 

FM & Co:

Wat een onnozelheid is dat?

Jullie argument is net hetzelfde argument als dat het Guantanamo Bay veel beter is dan in duizenden andere gevangenissen, dus moeten die klojos in GB maar hun bakkes houden.

Zeg nu zelf, zoiets klinkt weinig overtuigend.

#34422

Outlaw Mike

 

"Kwam iemand van jullie het afgelopen jaar in New-Orleans?"

Nee. So what? A propos, is die idioot van een Ray Nagin nog altijd burgemeester? Je weet wel, degene die nog altijd niet evacueerde zelfs twee dagen nadat de federale regering dat sterk had aanbevolen? En zeg, als Bush de schuld was van Katrina 2005, is het dan ook dankzij hem dat er in 2006 geen Katrina's waren? Was getekend: een gefrustreerde rechtse zak.

#34423

traveller

 

@ A. Rouet

Thank you, thank you for mentioning New Orleans.
In 1968 was ik de eerste keer in New Orleans, het was een blanke stadsadministratie met een grote zwarte bevolking. De stadsraad(city council) besloot om New Orleans te moderniseren en ALLE dijken en waterweringen te vernieuwen met hulp van de Army Corps of Engineers en de federale regering. De eerste werken, lopend tot in 1975 werden gestart in 1970, U kunt het nog zien met de betonnen kaden achter de French Quarter. De stadsraad besloot ook de superdome te bouwen om New Orleans meer tourisme te bezorgen. Toen waren er 2x 4 sterren hotels en 1x 5 sterrenhotel in New Orleans. De superdome werd gebouwd en in 1972 kwam er een zwarte stadsraad aan de macht. De superdome
was juist afgebouwd.
Binnen de 2 jaar was de superdome niet meer te gebruiken, alle electriciteits- en koperleidingen waren gestolen en de pluchen zetels waren uitgebroken onder het zwart management.
De federale kredieten voor alle openbare werken waren verdwenen als sneeuw voor de zon en de waterweringswerken werden stopgezet. De begoede blanken gingen hogerop wonen wegens het bekende watergevaar.
De zwarte stadsraad die tot nu toe aan de macht bleef heeft steeds religieus alle kredieten verkwanseld en niets gerepareerd.
De superdome werd uitendelijk aan de Hyatt Regency maatschappij voor een dubbeltje in management gegeven en ze spendeerden honderden miljoenen dollars, samen met de bouw van een 5-sterrenhotel geconnecteerd met een passerelle aan de superdome. Het werd een successtory met een tourisme-explosie.. De stad werden echter geen kredieten voor openbare werken meer toegekend, niet door republikeinen en niet door democraten tot zolang ze geen controle van het geld overdroegen aan een neutrale instantie, wat ze niet accepteerden. Katrina kwam en het was de fout van George Bush. Het is nog altijd een zwarte stadsraad en ze doen nog steeds niets. Ik heb er bijna 8 jaar geleefd en dat gevaar was bekend en de permanente diefstal van gelden ook.

#34425

A.Rouet

 

@ Outlaw Mike

Ik vroeg me alleen maar af of , begin dit voorjaar wanneer ik NO zal bezoeken, ik mijn kniehoge rubberen laarzen nog dien mee te nemen zoals die toeristen in september jl.
In 1974 zong Randy Newman over Louisiana 1927, "they're tryin' to wash us away", dat ging over the flood van nu 80 jaar geleden. Van Coolidge toen tot Bush nu bleek er geen geld voor de nodige dijkenbescherming. Dan kunnen ze van die Hollanders nog wat leren (1954). Of zou het aan het systeem liggen? Hoog genoeg gaan wonen daar in Louisiana, traveller.

#34426

Joe

 

@Cogito: "Voilà, zo hoort ge't ook eens van een ander he Joe, dat ge nen uil zijt :-)"

Ik begrijp niet wat je hiermee bedoelt. Maar ik heb lang genoeg verbleven, gewerkt en zaken gedaan in de US (zelfs meer dan de helft van alle staten op mijn palmares, maar dat doet weinig terzake) om me af te vragen waarom een gemiddelde Belg beter af zou zijn met het US staatsburgerschap. en daarom ben ik ook benieuwd om dat eens van jullie te horen, that's all. Als je mij hierom een uil noemt en dat maakt je blij: fijn voor jou.

Maar voor mensen met met kinderen bijvoorbeeld, vergelijk eens het niveau van het onderwijs, en de toegankelijkheid aan goede instellingen. dat zegt al genoeg.
Ik apprecieer wel enorm hun customer service en de gemakkelijkere bereikbaarheid van consumer goods, maar ik erger me over't algemeen aan velen hun gebrek aan efficientie en diepgang. En ik ben verlekkerd op NY en sommige plekken in Arizona, Utah, New Mexico, California en Florida, maar ik ben zeer content dat ik mijn homebase in Europa heb.

#34427

Outlaw Mike

 

@ A. Rouet.

Fact checking.

1° De Bush administratie heeft inderdaad systematisch gesneden in fondsen voor dijkbouw rond NO. Maar dat wil niet zeggen dat er niet aan gewerkt werd, integendeel. Met wat beschikbaar was werd er volop aan gewerkt. Het ging gewoon trager.

2° Het Army Corps of Engineers, verantwoordelijk voor dijkbouw, houdt echter vol dat ook als alle fondsen beschikbaar waren geweest, de nasleep van Katrina gebeurd zou zijn, aangezien niet beknotte fondsen enkel in dijken ontworpen voor Categorie 3 stormen zouden geresulteerd hebben. Katrina was Categorie 5.

Link (neutraal): http://www.factcheck.org/ar...

Mijn conclusie is dat Bush een gedeelte van de verantwoordelijkheid draagt, maar het kleinere deel. De hoofschuldige is m.i. het stadsbestuur zelf en dan vooral Ray Nagin. Als ik me goed herinner is NO ondergelopen op een maandag, NA het passeren van Katrina. Welnu, de Bush Administratie heeft al op ZATERDAG gezegd: New Orleans evacueren. Indien de burgemeester naar de president had geluisterd, waren er bijna geen doden gevallen. Nagins gedrag getuigde van een onvoorstelbare incompetentie. Het meest schrijnende beeld van die zomer vond ik de luchtfoto van honderden ondergelopen stadsbussen waarmee Nagin de armen had kunnen evacueren. Nagin had de macht ertoe, hij deed het niet. Resultaat: een massa doden en honderden bussen verzopen. Wie kreeg ervan langs in de media? Bush.

Je spreekt daar van Hollanders. Excuseer hee, de Deltawerken zijn er ook maar gekomen na de 1800 of zo doden (meer dan door Katrina) van de stormvloed van 1953.

#34428

Outlaw Mike

 

Nog een kleine bedenking. Op onze blog heb ik, stinkende harteloze kapitalistische rechtse schoft, in die zomer een kleine collecte op onze blog georganiseerd. Je kon via een link storten op de Mercy Corps rekening. Het viel me op hoe weinig succes dat had bij mijn Amerikaanse co-bloggers. Zonder het met zoveel woorden te zeggen was hun attitude "dat NO zijn verdiende loon kreeg". Dat lijkt harteloos, maar met wat ik achteraf allemaal gelezen heb over de onvoorstelbare corruptie en incompetentie van het zwarte stadsbestuur kan ik hun attitude begrijpen. Niet goedkeuren, maar wel begrijpen.

En nu lees ik daar travellers post, die duidelijk meer weet dan ik wat de zwartjes in NO er van gebakken hebben. Kijk eens, je moet een kat een kat durven noemen. Als ik in Maryland zou leven, zou ik in Novmeber voor de zwarte Michael Steele als senator gestemd hebben. Steele is competent. Maar als een zwarte het bruin bakt is er geen enkele reden om hem te ontzien en durf ik het ook zeggen. Dus als Bertin Mampaka, Brussels CdH-schepen voor Sport en Openbare Reinheid, op kosten van de belastingbetaler voor 33.000 EUR (u leest het goed) met zijn gsm belt zeg ik: ontslaan die klootzak. Maar in linkse middens wordt dat allemaal met de mantel der liefde toegedekt. O ja, ik weet het, Thielemans ging Mampaka's rekeningen eens uitvlooien. Dat was in November. We krijgen de resultaten van dat onderzoek wel eens als Kwanzaa op Pinksteren valt.

#34432

ivanhoe

 

@ dendof:

"bonkt ivanhoeesk sujet herhaaldelijk met zijn kop tegen de muur"

Ben jij communist of socialist mss dat je hun ronduit zielige manier van "argumenteren" overneemt?

Ik had je minder laag ingeschat dendof...

#34436

traveller

 

Ik moet eerlijkheidshalve mijn verhaal wel af maken, het waren de beste jaren van mijn leven.

#34437

A.Rouet

 

@Outlaw Mike

Minder dan één jaar na de rampzalige feiten in Nederland waar we beiden hierboven op alluderen begonnen daar in januari 1954 de Deltawerken. Daaraan hebben socialisten en christen-democraten van de kabinetten Drees, in de verdere loop van de jaren 50, een groot deel van het belastinggeld van onze Noorderburen gespendeerd. Nederland kan sindsdien een vloed genre "categorie Katrina" en erger keren.
Niet enkel Bush, maar alle Amerikaanse presidenten en hun respectievelijke administraties sinds Coolidge(1927)hebben nagelaten de inwoners van Louisiana dergelijke bescherming te geven. Daar faalt hun systeem.
Daarom leef ik nu zo graag in West-Europa, zelfs als goedverdiener. Geloof me Mike, 'charity and compassion' (ik bewonder je collecte-initiatief!) brengen allemaal bitter weinig aarde ( poeah..) aan de dijk. Hoe vaak en snel sussen we niet allemaal ons geweten met de dooddoener die we dan "het verdiende loon van de zwakkeren " noemen?

#34438

dendof

 

@FM

In tegenstelling tot Nederland is er in Amerika plaats genoeg boven de zeespiegel.

Om die twee dan te vergelijken is nogal overdreven.

De Hollanders MOETEN die kosten doen, omdat er gewoon geen plaats is om alle Hollanders boven de zeespiegel te laten leven.

#34439

A.Rouet

 

@ dendof

'MOETEN' met hoofdletters nog wel? Van wie of wat MOETEN ze? En waarom zouden ze MOETEN? Wil je de overheid dan iets laten regelen jij? Is dat niet te moeilijk? Zou, zonder het Deltaplan, de markt in de jaren vijftig dan niet creatief genoeg zijn geweest om een oplossing te bieden?
Geen plaats genoeg in Nederland? De markt kon toch goedkope blokken in De Veluwe bouwen? En voor wie dat niet kan betalen, organiseren liefdadigheidsinstellingen toch soepbedelingen voor die koperdieven? Weliswaar iets frisser dan in NO kunnen daklozen toch ook bij ons in zo'n kartonnen Philipsdoos van mijn allernieuwste Amerikaanse koelkast gaan wonen? 'Survival on the fittest' dog, niet twijfelen!

#34440

Cogito

 

Goe bezig aroué, nog 'n beetje finetunen en je bent er!

Maar dat van die liefdadigheidsinstellingen is niet waar want die dieven eten die soep niet.

#34441

dendof

 

"Wil je de overheid dan iets laten regelen jij?"

Inderdaad, zaken die ze beter kan orgaiseren dan de privésector.

Infrastructuur is een van die dingen.

Het is niet omdat iemand meent dat een privaat pensioenstelsel beter is dan het huidige repartitiesysteem, dat die persoon ook voorstaander is van, zeg maar, verschillende concurrerende wegennetten of waterleidingssystemen.

#34442

sankulot

 

neen dendof, ik weet niet meer wie het juist zei maar je moet de staat zodanig inkrimpen totdat je het kunt verdrinken in een badkuip, of zoiets ...

#34443

Questing Beast

 

Hmmm, heeft iemand zich al eens afgevraagd of al die mensen die beneden de zeespiegel gaan wonen daartoe gedwongen zijn? De volgende vraag is dan of het fair is iedereen laten mee te betalen voor het oprichten van dijken die moeten beletten dat ze hun stommiteit moeten bekopen met overstromingen. Een probleem dat zich, op weliswaar veel kleinere schaal ook hier bij ons stelt: iedereen bouwt maar op plaatsen waar vroeger geen hond wou wonen en als het boeltje dan overstroomt moet iedereen mee betalen. Solidariteit roepen ze dan.

#34444

Cogito

 

@dendof: leer iets bij en lees:

http://www.lp.org/lpn/9801-...
Over hoe je snelwegen kan privatiseren.
http://www.ptb.be/scripts/a...
Over hoe onze straks failliete staat de pensioenen zal kunnen betalen door het wegennet te privatiseren.

Privatisering van het wegennet als libertarische oplossing voor mobiliteitsproblemen is ook een stokpaardje van Boudewijn Bouckaert hoorde ik van een student van 'm, maar ik kan niet zo dadelijk links daarnaartoe vinden.

Er is letterlijk niets waarin de overheid onmisbaar is.

En Nederland is inderdaad niet vol. de Deltawerken beogen het beschermen van landbouw- zowel als woongebied, maar de Nederlanders wonen op amper 11% van hun oppervlakte. Woningnood ten spijt houden ze vast aan deze zelfopgelegde volkscompressie, wat in mijn ogen pervers is, want in datzelfde Nederland zouden 50 miljoen mensen óók plaats genoeg hebben. (geldt uiteraard eveneens voor Vlaanderen)
50 miljoen gedeeld door 2,5 = 20 miljoen gezinnen maal 1000 m² grond (iedereen wil in een open bebouwing wonen) = 20.000 km² of 40% van Nederland. En dan woont NIEMAND in een appartement of zelfs maar een rijhuis.

#34448

RP

 

@sankulot
uitspraak in kwestie is van Norquist

http://www.sourcewatch.org/...

#34449

Eric Jans

 

@ Cogito:

<<En Nederland is inderdaad niet vol.>>

De rest van de wereld overigens ook niet!
'Overbovolking'... een linkse mythe?

#34450

Outlaw Mike

 

A. Rouet: "Niet enkel Bush, maar alle Amerikaanse presidenten en hun respectievelijke administraties sinds Coolidge(1927)hebben nagelaten de inwoners van Louisiana dergelijke bescherming te geven. Daar faalt hun systeem."

Nogmaals: die Deltawerken zijn er alleen maar gekomen NA de ramp van 1953. Als die er niet was geweest waren er nu misschien nog altijd geen Deltawerken. In 1953 waren er in Nederland, als ik me goed herinner, zo'n 1800 doden op een bevolking van pakweg 10,5 miljoen. Zegge en schrijve 0.02%. Geëxtrapoleerd naar de VS anno 2005 zou dat neerkomen op ca. 60.000 doden. Bij mijn weten heeft een dergelijke ramp zich in de VS nooit voorgedaan, ook niet in Charleston bij het begin van de 20ste eeuw (denk ik toch, er was toch iets heel ergs). Ik wil maar zeggen, ALS er ooit 60.000 doden gevallen waren had NO doeltreffende dijken gehad. Er moet altijd eerst iets gebeuren vooraleer doeltreffende maatregelen plaatshebben. Denk Townsend Thoresen. Denk Challenger.

"Hoe vaak en snel sussen we niet allemaal ons geweten met de dooddoener die we dan "het verdiende loon van de zwakkeren " noemen?"

Heb ik niet gezegd, dat waren die Amerikanen. White upper middle class. En nog eens, alhoewel ik het niet goedkeur, denk ik toch dat er verzachtende omstandigheden zijn voor hun ressentiment. New Orleans voor Katrina schijnt werkelijk een rottend hellegat geweest te zijn, waar waanzinnig met overheidsgeld gesmost werd - inclusief met dat voor dijkenaanleg.

#34451

Outlaw Mike

 

Ha! Het was niet Charleston, het was Galveston. In 1900. Via wikipedia:

"The Galveston Hurricane of 1900 made landfall on the city of Galveston, Texas, on September 8, 1900. It had estimated winds of 135 miles per hour (215 km/h) at landfall, making it a Category 4 storm on the Saffir-Simpson Hurricane Scale.[2]

The hurricane caused great loss of life. The death toll has been estimated to be between 6,000 and 12,000 individuals,[3] depending on whether one counts casualties from the city of Galveston itself, the larger island, or the region as a whole. The number most cited in official reports is 8,000, giving the storm the third-highest number of casualties of any Atlantic hurricane, after the Great Hurricane of 1780, and 1998's Hurricane Mitch. The Galveston Hurricane of 1900 is to date the deadliest natural disaster ever to strike the United States. By contrast, the second-deadliest storm to strike the United States, the 1928 Okeechobee Hurricane, caused approximately 2,500 deaths, and the deadliest storm of recent times, Hurricane Katrina, has caused approximately 1,600 deaths."

Voilà. Tussen de 8000 en 12000 doden in 1900 als gevolg van een Categorie 4 orkaan. Zo bekeken was de tol van 1600 doden als gevolg van een Categorie 5 orkaan nog een "meevaller". Merk ook op dat de dijken het GEDURENDE Katrina uithielden! Het was maar toen Katrina voorbij was dat er barsten kwamen. En als Nagin gehoor had gegeven aan Bush en geëvacueerd had op zaterdag waren er vrijwel geen doden gevallen.

Conclusie: de wijze waarop de President der Verenigde Staten stront over zich heen kreeg na Katrina terwijl de werkelijke schuldige buiten schot bleef is gewoon SCHAN-DA-LIG.

Ik zou bijna een moord begaan voor een regeringsleider als GWB. In plaats daarvan zit ik met GV. Kreun...

Enfin, om

#34453

Cogito

 

@Eric Jans:

'Overbevolking'... een linkse mythe? ZEKER WETEN!
Een eenvoudig rekensommetje leert dat de hele idee van overbevolking absurd is:
http://www.vrijspreker.nl/v...

en de onvolprezen en betreurde "wedden dat alles steeds beter gaat?" Julian Simon:
http://www.juliansimon.com/
http://www.libertarian.nl/N...

de mythe van overbevolking is misantroop, antropofoob en humanocide. Dit is het voornaamste en meest typerende kenmerk van links - door de eeuwen, neen millenia heen. Ik zie er het Kwaad zelf in.

#34454

swingmc

 

@ outlaw mike schrijft :

"In 1953 waren er in Nederland, als ik me goed herinner, zo'n 1800 doden op een bevolking van pakweg 10,5 miljoen. Zegge en schrijve 0.02%. Geëxtrapoleerd naar de VS anno 2005 zou dat neerkomen op ca. 60.000 doden. "
Ik heb net al flink gelachten met de onzin die je uitkraamt, maar deze "extrapolatie" is wel je meesterwerk. Nog meer van datte !!!

#34455

Outlaw Mike

 

Pffffff. 0,00017 tegen 0,0002. Ja zeg. Ik kijk niet op een paar dooie meer of minder zulle swingdinges.

#34457

traveller

 

@ Outlaw Mike

Je vergeet dat voor een linkse 0,00003 zeer belangrijk wordt, maar 12.000.000.000 is een fait divers.

#34465

A.Rouet

 

@ literatuurliefhebbers

In de context van de 'Deep South' kan ik de werken van Nobelprijswinnaar William Faulkner aanbevelen. Vooral 'Absalom, Absalom!' is het lezen waard.

#34468

Joe

 

mmm.... ik zie reeds voor mij dat spanish moss hangen in de immergroene Southern live oaks....

#34470

traveller

 

Als je echt de "Deep South" wilt leren kennen en een fantastische 2 weken beleven, ga met een cajun(canadees-franse immigrant in Louisiana) vissen in de bajous(mangrove swamps). Je moet wel fysiek in orde zijn en kunnen meewerken.
Geen enkele ervaring kan er mee vergeleken worden.
's Avonds ga je kamperen met je creole vriendin in de vrije natuur onder een muskietennet, ik denk dat ik morgen vertrek als ik er aan terug denk.

#34471

Joe

 

"'s Avonds ga je kamperen met je creole vriendin "

zit die inbegrepen in de package?

#34472

traveller

 

@ Joe

Aangezien het nog ongerept is door touristen moet je alles zelf organiseren, ook de vriendin, ik heb het ook gedaan.

#34487

BtB

 

Cogito: "Zet eens een televisie aan hier: i-e-d-e-r ding is afgepast aan politiek correctisme tot en met de liedsjesteksten van tien om te zien."

Janet Jackson op de Superbowl. Touchdown!

#34489

Joe

 

@Btb "Janet Jackson op de Superbowl. Touchdown!"

van commerciële klefheid gesproken. net zoals de gewaxte labia van britney. ge moogt ze alledrie hebben.

#34492

traveller

 

Voor hen die New Orleans op hun reisprogramma hebben, zwemvliezen zijn niet meer nodig, wel kogelvrije vesten.
De stad is van 600.000 naar 200.000 inwoners gezakt, maar ze hebben wel 6 moorden per dag, meestal roofmoorden door "getinte jongeren".

#34493

A.Rouet

 

@ aantal vragen bij 34492

-Waar bevinden die 400.000 (de meesten "getint" vermoed ik) zich nu? Op straat, in dozen, in afgedankte campers? In een opleidingskazerne van het leger, klaar om Sadr City te bevrijden van..... Irakezen?
-Hoeveel van de meer dan 3000 gesneuvelde Amerikanen in Irak waren "getint"?
-Zijn er bronnen die die meer dan 2000 moorden, "meestal door getinte jongeren", bevestigen? KKK-blaadjes?
-Toen steller van 34492 "echt" the Deep South leerde kennen, in die muskietennet in de vrije natuur (34470), boezemde de tint van zijn Creoolse vriendin hem dan geen angst in?

ach, het gaat hier toch maar over 'Strange Fruit'.

#34494

Rick

 

@ A. Rouet:

"Hoeveel van de meer dan 3000 gesneuvelde Amerikanen in Irak waren "getint"?"

Dat het amerikaanse leger een welkome werkgever is voor de 'getinte' mensen zal je toch wel toejuichen.
Ik vermoed dan ook dat er proportioneel evenveel 'getinte' gesneuvelden zijn als hun aandeel in het totaal van de troepen.

#34496

A.Rouet

 

@ Rick

Dat men van daklozen blauwhelmen maakt, juich ik toe.
Dat in de loopgraven van WO1 proportioneel evenveel Vlaamse boerenjongens sneuvelden als soldaten die uit de franstalige bourgeosie kwamen, dat geloven jij noch ik.

#34497

Rick

 

@ A Rouet:

Wat een hersenspinsel om zomaar te beweren dat er proportioneel meer 'getinte' GI's sneuvelen in Irak dan 'niet-getinten'.

Misschien zijn de 'getinten' proportioneel oververtegenwoordigd in het amerikaans leger...

#34498

dendof

#34499

A.Rouet

 

Tja, als traveller en zijn getinte vriendin 20 jaar geleden een zoontje kregen die nu in Irak zou zijn gesneuveld, in welke categorie zou het CRS hem dan stoppen? Toch maar eens dat boek van Faulkner lezen?
'Work hard in school or get stuck in Iraq' zei Kerry, of gaan we dat ook ontkennen? Kunnen we het er tenminste over eens zijn dat in elke oorlog het kanonnenvlees altijd uit de lagere klasse komt?

#34500

Questing Beast

 

@A. Rouet: volkomen mee eens. En wie lijft dat kanonnenvlees in: de Staat.

#34501

A.Rouet

 

@ Questing Beast

Zonder Staat dus geen kanonnenvlees? Tsjonge, tsjonge. Wat is Al-Qaeda anders dan een paar rijke, slimme smeerlappen die via hun luitenanten een paar simpele zielen kunnen overtuigen een dynamiietgordel om te doen in ruil voor een tiental maagden?

#34502

Questing Beast

 

@ A. Rouet: zoals je zelf netjes aangeeft: kernwoord = overtuigen. De Staat werkt niet met overtuiging maar met dwang.

#34503

traveller

 

@ A. Rouet

Ik heb deze anecdote op een lichte manier gebracht om niet altijd negatief te zijn en jij moet er dan een klassenstrijd van maken.
Excuseer, maar je kent Amerika helemaal niet en het is ook niet mogelijk om in een blogstukje Amerika te leren kennen.
Ik heb de ganse "range" van rassen en kleuren in Amerika kunnen observeren. Ik heb de Kennedy-doctrines en hun uitwerking gezien. Ik heb de scholen zien aftakelen en ik heb in de muziekscene van New Orleans het enorme 100% druggebruik gezien met zwarte kinderen van 7 jaar die aan de poederdoos van mama zaten vol met cocaine. Ik zag dat toevallig en heb het huis verlaten. Het ganse gezelschap sprak schande dat ik me door zulke kleinigheden liet opwinden. Ik leefde 7 jaar samen met mijn vriendin en door haar leerde ik het leven in New Orleans van A tot Z kennen. Een ongelooflijke jacht op plezier en genot in de muziekwereld die 99% zwart was. Ze gingen allemaal zeer kort mee en de beste trokken naar Los Angeles. Maar ze waren ALLEMAAL pattriotten en je kon beter niets verkeerds over de USA zeggen, het was je niet geraden. Moesten de Amerikanen, het gewone volk, wit of zwart, de "bullshit" onder ogen krijgen die hier over hun land geschreven wordt, ik zou geen penny geven voor het leven van de "bullshitter".

#34504

dendof

 

FM, jij vraagt je toch wel heel veel af.

Eerst vraag je je af hoeveel van die drieduizend "getint" zijn.

Als iemand daar op antwoordt, en het is geen antwoord naat uw goesting, vraag je je opeens af of het uberhaupt wel mogelijk is om "getint" te definëren.

Tja, mijn broek durft wel voor minder afzakken.

#34505

traveller

 

@ A. Rouet

Ik was vergeten te antwoorden op je vraag waar die 400.000 zijn.
Ze zitten meestal nog in de amerikaanse steden waar ze door de regering met federale steun een huis of hotelkamer kregen. In zoverre dat de meesten niet meer terug willen, ze voelen zich nu beter. De federale regering probeert nu alles te doen om de regeringssteun die ze nog krijgen terug te schroeven zonder al te veel negatieve publiciteit. De slachtofferrol is hier ook naar boven gekomen en de corruptie liep de spuigaten uit.

#34515

A.Rouet

 

@ aan allen

Rubberen laarzen mee, zwemvliezen, kogelvrije vest, world-assistanceverzekering (met overbrenging in geval van hospitalisatie), niks vergeten? Mijn koffers zijn gepakt, New Orleans here I come. Ik zit er een week veilig en droog, want drie hoog. Vandaar reis ik door naar Nieuw-Zeeland, ik stuur een kaartje.
Mag ik ons mooie Vlaanderen aan jullie goede zorgen overlaten? Wees er zuinig en lief mee, want zo is er maar één. Dag vrienden.

PS: Waar de gastheer uithangt? Bij die ene dochter van Priamus?

#34517

Questing Beast

 

...die de waarheid sprak, maar nooit werd geloofd. Toepasselijk toch? Een goede reis en veel plezier.

#34518

dendof

 

Wat ho, ene?

Creusa en Polyxena zijn ook dochters van Priamus.

#34520

FM

 

Omdat er nog 2 andere zijn had hij het over 'die ene', anders zou hij het over 'de' of 'die enige' hebben gehad.
Blijven proberen dog.

#34521

dendof

 

"Hij"

Waarom praat je over jezelf in de derde persoon?

Subiet gaat de rest ook nog denken dat je zo zot als een achterdeur zijt.