De liberalen als openVLD naar de verkiezingen?

Over een mogelijke naamsverandering van de VLD is hier en elders al wel vaker geschreven. Vanmiddag, op de persconferentie waarin het opgaan van Vivant in de VLD werd aangekondigd, werd het volgende opgetekend:

De naam VLD zou worden behouden, met toevoeging van een adjectief. Niemand wilde gisteren al zeggen wat dat zou worden. De primeur is voorbehouden voor het congres over de open samenleving dit weekend.

De Standaard heeft intussen een discussieforum over de nieuwe naam geopend op zijn website.

De naam VLD behouden, maar met toevoeging van een adjectief? Dat zou meteen "VLD - De Liberalen" uit de boot vallen, want "de liberalen" is geen adjectief, maar een zelfstandig naamwoord. De domeinnaam deliberalen.be, geregistreerd op 27 oktober 2006 en sinds eind november 2006 in handen van de VLD, zou dan in de motteballen kunnen blijven of een tweederangsfunctie kunnen vervullen. Niet dat die naam te lang is: op de kieslijsten is plaats voorzien voor lijstnamen tot 14 lettertekens. Zonder de spaties meegerekend past "VLD De Liberalen" net binnen die limiet. De naam zou ook een goede voorzet zijn tegen de liberale scheurlijsten VLOTT en Lijst Dedecker.
Nee, dan voldoet "Open VLD" wel aan de adjectief-omschrijving. De domeinnamen open-vld.be en openvld.be werden op 8 januari geregistreerd door de VLD. Het woord "open" sluit goed aan op de "Open Samenleving" die door Guy Verhofstadt in zijn Vierde Burgermanifest wordt aangeprezen. Het woord "open" lijkt in ieder geval een trend te worden, want de SP.A gaat met "open lijsten" ("met naast arbeiders ook andere nieuwe stemmen en ideeën op de lijsten") naar de verkiezingen, en VB'er Jürgen Verstrepen pleitte in het kielzog van Jean-Marie Dedecker even voor een "open rechtse lijst".Waarom "Open VLD" en niet "VLD Open"? Omdat je Vlaamse Liberalen niet moet gaan "Dopen", en omdat vldopen.be nog steeds op naam van VLD Zulte staat.

Reacties

#35462

Willy

 

Vroeger noemden we dat een "bijvoeglijk naamwoord", nog iets anders dan een bijwoord. Er zit heel wat koppie-koppie bij de VLD, ik veronderstel dus dat ze wel degelijk met een bijvoeglijk naamwoord zullen tevoorschijn komen. De mogelijkheden zijn legio, we kunnen enkel een gok doen.
De mijne : Progressieve VLD - Openstaande VLD - Altijd wakkere VLD.

#35465

VI

 

VLDplus zou natuurlijk lachwekkend geweest zijn als ze opnieuw een 10tal procent van hun kiespubliek kwijt zullen zijn en een aantal leden weglopen. VLDmin zou niet echt passen binnen "het positief, niet verzuurd uit de hoek komen"-signaal dat Somers wil uitdragen.
VLDopen lijkt dan natuurlijk beter gekozen.

#35469

NicolasR

 

Open VLD is belachelijk. Wat halen ze in hun hoofd. En als ze zo open zijn, waarom gooien ze dan iedereen buiten.

#35474

LVB

 

Aanvulling: ook liberale-alliantie.be en liberalealliantie.be werden geregistreerd door de VLD, maar wel al eind november. En meer dan 14 tekens.

#35487

Cogito

 

Iemand heeft heel veel naampjes geregistreerd om veel dwaalspoortjes te creeëren. . Veel flauwekul registreren dan wordt er veel over geschreven. Gratis publiciteit. Ik riek de stijl van de Leugenaar en zijn Slang.

#35509

Spartacus

 

@Cogito : misschien niet zozeer om dwaalsporen te creëren maar eerder om allerhande kapers op de kust (zoals de Lijst Dedecker) zoveel mogelijk te hinderen. Reken maar dat álle partijen dat doen, ik zou het zelf ook doen.

#35511

LVB

 

Wat die vermeende dwaalsporen betreft, ik kan alleen maar zeggen hoe het er in de commerciële wereld aan toe gaat. Er zijn geen dwaalsporen, alleen maar mogelijke pistes waartussen via een proces dat weken of soms maanden duurt, uiteindelijk een keuze gemaakt wordt. Het komt erop aan om zodra je een idee hebt, de naam te registreren. Want een seconde later kan een concurrent er al mee weg zijn.

Domeinnamen registreren kost niet veel, dat kan dus snel en impulsief gebeuren. Een naam kiezen die een paar jaar moet meegaan, dat is een zware beslissing die best goed overwogen, bediscussieerd en getest wordt. Het neveneffect is een massa ongebruikte namen, waar sommigen dan "dwaalsporen" in zien.

#35520

Joe

 

Zo bestaat er ook nog http://www.teamdedecker.be. Naar horen zeggen was dit de suggestie van Professor Bo-Bo. En ze hebben dat dan - wellicht ook snel en impulsief - ook maar al laten registreren. Maar 't is toch geactiveerd en verwijst naar de echte.

#35536

confucius

 

Was baron von Münchhausen ook niet altijd in lila gekleed ? Het valt mij op dat als je googelt met het woord lila nog al vaak terecht komt bij bordelen of organisaties die zich bezig houden met aidsbestrijding. Misschien hebben ze daar de boter gehaald ?

#35547

David Geens

 

Pro-VLD?
Kort en dat progressieve waar Bart Somers er altijd over heeft, zit er ook in...
http://www.provld.be, ligt nog leuk in de markt ook...

#35551

David Geens

 

Hmz, grappig...
Ik kreeg net telefoon van de VTM nieuwsdienst die gezien had dat ik die domeinnamen geregistreerd heb. Ze vroegen of ik al een bod had gekregen van de VLD. Die journalist zei "vreemd, want dat lijkt toch de nieuwe naam te zullen worden"...

#35575

De Staat

 

Wat een belachelijk gedoe
Ik krijg hier waarschijnlijk de Gestapo binnenkort over de vloer, het kan mij niets schelen, ik pleeg zelfmoord

#35644

Eric Jans

 

'Open VLD'?
Ik vind het geen slechte naam. Dat de deur van de VLD wijd open staat, lijkt me wel bewezen.
Wie ze daar al allemaal door naar buiten geshot hebben. Laatst nog Jean-Marie!
Goeie naam!

#35703

LVB

 

Voor wie het intussen nog niet zou weten, het is dus inderdaad "open vld" geworden.

#35710

SLK

 

Al eens naar http://www.openvld.be/ gekeken? Geen site te bespeuren.
Ook vader Noël is blijkbaar niet altijd even professioneel. Een gemiste kans!

#35715

ivanhoe

 

Slangen maneuver ongetwijfeld: en het is een ronduit slechte naam verandering: iedereen gaat nog altijd VLD zeggen ipv van open VLD, gewoon omdat het lekker bekt.

#35716

LVB

 

Als ik het goed begrijp heet de partij nog altijd VLD, maar is "open vld" de naam van het "verkiezingsproject" en dus van de lijst.

#35724

Briggs

 

Progressief was te links wellicht...

#35725

Cogito

 

De grappen over de open ramen, eerder dan deuren, gezien de overbekende reeks defenestraties, zullen niet uit de lucht zijn.
Nog eventjes goed gelachen toen ik een bezoekje bracht aan http://www.openvld.be:
"Verhofstadt hààlt de 200.000 jobs". Zo kunnen we wel weer ja.

#35832

Hugo Maes

 

Tja jongens, een goede wind liet anoniem en webgewijze deze info bij me achter. Als Slangen zo'n ferme spinnendoktoor is begrijp ik niet waarom hij http://www.openvld.org niet geregistreerd heeft.
tinyurl.com/2q2d8l
Het domein staat naar verluidt te koop voor 500 euro cash, recyclagevergoeding, BTW, CO2-taks, solidariteitsbijdrage, Rode Kruisopcentiem en wederbeleggingsvergoeding noch consultancy fee inbgrepen. Mits een sale and lease back kan u het al hebben voor 20 euro en 300 euro per maand, met een minimale looptijd van twee jaar. De tijd gaat nu in.

#90354

Raymond Blomme

 

Geachte,
Had graag mijn stem uitgebracht bij de voorzittersverkiezingen maar vind geen mogelijkheid deze sub-titel. Hoe kan ik mijn stem elektronisch uitbrengen?

Welgemeende groet

#90365

LVB

 

@Raymond: probeer eens op http://www.kiesbox.be

#90369

Ludo Van Hoyweghen

 

TYP htpp://openvld.be en klik dan links bovenaan de pagina op voorzittersverkiezingen
That's it
Met liberale groet

#90442

Herman De Wulf

 

Heeft de VLD niets anders te doen dan op zoek te gaan naar een nieuwe naam ? Ik dacht dat het ging over e verkiezing van een nieuwe voorzitter? Ik heb trouwens nog altijd niet gevonden hoe ik die hier kan kieznen.

#90443

Herman De Wulf

 

JONGENS, ALS JULLIE ER DE DAG VAN DE VOORZITTERSVERKIEZINGEN NIET IN SLAGEN EEN BRUIKBARE WEBPAGINA INEEN TE KNUTSLEN OM DE VOORZITTERSVERKIEZING MOGELIJK TE MAKN, MOETEN JULLIE NIET TEVEEL VERWACHTINGEN VAN DE VERKIEZINGEN. DAT IS AL HEEL HET WEEKEIND EEN SOEP EN HET IS NU DUIDELIJK DAT HET EEN GROTE GROTE ORGA?IISATORISCHE FLOP WORDT. OOK AAN DE TELEFON. WIE IS VERANTWOORDLEIJK VOOR DIT MONUMENT VAN ONBEWKAAMHEID?

HERMAN DE WULF
1183

#90504

verachtert pelsers

 

ik heb ook een probleem gehad maar je mag niet met google werken, dus aandachtiger lezen.
Succes!

Lucienne