Prof. Juul Hannes over de transfers van Vlaanderen naar Wallonië en het ontbreken van vice versa

Juul Hannes
Wanneer in politieke discussies gewezen wordt op de miljardenstroom van Vlaanderen naar Wallonië a rato van plusminus 5,5 miljard euro per jaar (bron: KBC), miljardenstroom die bovendien voor een niet onbelangrijk stuk te wijten is aan een verschillende toepassing van dezelfde wetgeving aan beide kanten van de taalgrens (en die men daarom "niet-objectiveerbare transfers" noemt), dan is er altijd wel één of andere slimmerik die oppert: "ja, maar vroeger waren er transfers van Wallonië naar Vlaanderen!" Deze bewering wordt sinds een jaar of tien tegengesproken door wetenschappelijk onderzoek van hoogleraar Juul Hannes. Het zakenmagazine Trends publiceert vandaag een uitgebreid interview met prof. Hannes.

Hannes: "Ik zoek al 40 jaar naar voorbeelden van de solidariteit van het zuiden met het noorden. Ik heb er nooit gevonden. [...] Noch in de negentiende, noch in de twintigste eeuw stroomde er een Waals belastingoverschot naar Vlaanderen. [...] De kostprijs van het bestuur in Wallonië is bijna 50% hoger dan in Vlaanderen. Dat is nog hoger dan in Brussel, waar de meerkosten 35% bedragen. [...] Laat de transfers passeren via de Europese Unie en na enkele jaren zal men daar vaststellen dat het de spuigaten uitloopt. De EU zal eisen dat Wallonië zijn bestedingen normaliseert. Vanaf 1830 hebben de Vlamingen de Belgische rekeningen buitenmatig betaald, onder meer voor de bruggen, spoorwegen en kanalen van Wallonië. Dat deden ze zelfs in de dramatische jaren 1840-1860, toen arm Vlaanderen op zijn dieptepunt zat en er op het Vlaamse platteland hongerdoden vielen".

Trends-directeur Frans Crols reageert in een persoonlijke column: "Er zijn liberalen én liberalen. De eerste soort is een ratjetoe van opportunisme, partijgeschuifel en beginselloosheid; zij is machtig. De tweede soort is gepakt door de principes, schrijft en spreekt daarover boeiende woorden, houdt de familie recht tijdens avondvergaderingen van culturele en politieke genootschappen, probeert de Prominenz van de partij van haar machtswellust te genezen; zij is zwak. [...] Karel De Gucht, Patrick Dewael, Guy Verhofstadt, Paul de Grauwe en Louis Michel zijn persoonlijk geïnformeerd door Juul Hannes en doen niets met die kennis. Juul Hannes, een liberaal in hart en nieren, emeritus hoogleraar in de economische geschiedenis van de RUG en de VUB, bewijst sinds tien jaar dat om fiscale redenen Vlaanderen in de negentiende eeuw ook transfereerde naar Wallonië. Zelfs tussen 1840 en 1850, toen hongerdoden vielen op het Vlaamse platteland. De kraan staat ruim anderhalve eeuw open en ondanks dat cadeau helpt de Vlaamse 'Marshallhulp' aan het zuiden niet. Sterker, zegt Hannes, en hij heeft gelijk: als Wallonië ooit één cent moet transfereren naar Vlaanderen, dan sneuvelt België. De onderhandelaars die u op het tv-scherm zag binnenstappen in het Vlaams Parlement hebben een zuinig mondje en een harde snoet. Achter die 'wie-doet-me-wat voorgevel' leven bange mannen die weten hoe onnozel de Belgische leugen is. Zij handelen niet in overeenstemming. Een volgende 13 juni wacht hen".

Zowel Hannes als Crols zijn liberalen. Hun standpunt wordt ondersteund door de beginselverklaring en de novemberverklaring van de VLD. In 1998 formuleerde het congres "Fundamenten voor Verandering" het als volgt: "Deze transfers worden rechtstreeks afhankelijk gemaakt van een aantal convergentienormen die tussen de deelgebieden via een bijzondere meerderheid worden afgesproken". Voka (het vroegere VEV) noemt deze transfers "een belangrijke hypotheek voor de verdere economische ontwikkeling van Vlaanderen zonder dat ze bijdragen tot een daadwerkelijke economische inhaalbeweging in Wallonië en Brussel". Begin dit jaar verklaarde toenmalig minister-president Bart Somers in zijn nieuwjaarstoespraak: "De studie over de transfers die in het voorjaar klaar moet zijn, zal voor mij een belangrijk element vormen in de communautaire onderhandelingen na de verkiezingen van juni". Laten we hopen dat de studie waarvan sprake alsnog gepubliceerd wordt.

Artikel Trends:
http://www.trends.be/CMArticles/ShowArticleExtra.asp?articleID=36712&SectionID=1233
http://www.trends.be/CMArticles/ShowRelatedArticle.asp?articleID=36714&SectionID=1233
http://www.trends.be/CMArticles/ShowRelatedArticle.asp?articleID=36713&SectionID=1233

J. Hannes. Met de fiscale bril bekeken. Vlaanderen in België, 1830-1914
http://www.liberaalarchief.be/Hannes.html
http://www.trends.be/attachments/2004/30/MetDeFiscaleBrilBekeken.pdf

Frans Crols. De bangeriken die ons leiden
http://www.trends.be/CMArticles/ShowArticle.asp?articleID=36727&SectionID=246

Reacties

#1218

Outlaw Mike

 

Zo, en heeft Somers niet geïnformeerd of de studie al klaar was toen er onderhandeld werd? Of was hij juist lij dat ze er niet was? (waarschijnlijk het laatste - Bartje is naar mijn bescheiden mening machtsgeil schlemieltje en één van die mensen die, ja, het bestaat, omhoog vallen).

Prima post; meer van dat.

Ik wist niet dat er in Vlaanderen in 1840-1850 een hongersnood is geweest. Lijkt mij samen te vallen met die in Ierland. Had het iets te maken met de aardappelplaag?

#102967

just me

 

@Outaw => Eerder met de walenplaag denk ik..

#1219

Outlaw Mike

 

*blij*

#1221

Heman Boel

 

Ooit zal het ook bij de brede bevolking duidelijk worden hoe ons land écht in mekaar zit. Deze (overigens schitterende) post en dito artikel zullen en kunnen daarbij helpen.

Jammer genoeg houdt de politiek graag heel wat potjes gedekt. Over de reden hierover kan enkel worden gespeculeerd, maar het zou met persoonlijk niet verwonderen dat het hof er voor ontzettend veel tussenzit.

#1222

JDV

 

Een verwijzing naar dit onderwerp stond ook in DS. Natuurlijk zonder verwijzing naar LVBlog waar ze de hint gekregen hebben, natuurlijk, ... Reporter voor DS is tegenwoordig gemakkelijk, je krijgt elke week een onderwerp op een presenteerblaadje aangeboden ....

Eventjes serieus, over het onderwerp : Misschien moet dat nog eens verder onderzocht worden, ... kwestie van het te toetsen voor het op de politieke tafel gelegd wordt. Dat zou de 'discussie' in de volgende maanden misschien nog vereenvoudigen, kwestie van het licht te laten schijnen waar het nooit geschenen heeft en de argumenten van de 'anderen' in de juiste context te kunnen plaatsen.

Ja, dat van die solidariteit & geldstromen in het verleden, daar heb ik mij altijd vragen bij gesteld. Je moet maar eens de leefomstandigheden bekijken van de keuterboeren in het begin van de vorige eeuw, of de arbeiders in de steden, ...

Of de vele boeren die na de eerste wereldoorlog uitgeweken zijn naar Canada ? Of de loonwerkers die in Frankrijk gingen werken, of de 'koolmijnders' die voor maanden vertrokken met de trein, ... Of waarom had men ineens 'Italianen' nodig om in de mijnen te werken ?

En dat bekend schilderij 'De aardappeleters' waarover ging dat misschien ?

#43992

cygdem

 

Ah,
het heeft een tijdje geduurd maar er is toch wat kritiek gekomen op die studie: "Het bestaan van deze transfers is wellicht de reden van de “witte vlek” in de historiek in het Manifest. Onmiddellijk na het hoofdstuk over de periode van 1832 tot 1912 volgt het hoofdstuk “De transfers in het recente verleden” . Klaarblijkelijk begint dit verleden in 1990. Over de tussenliggende periode wordt met geen woord gerept."

Zie mijn link

#57079

Rafael Huet

 

Hannes: "Ik zoek al 40 jaar naar voorbeelden van de solidariteit van het zuiden met het noorden. Ik heb er nooit gevonden. [...] Noch in de negentiende, noch in de twintigste eeuw stroomde er een Waals belastingoverschot naar Vlaanderen..."

Kijk, dat vind ik nu vreemd voor een professor: "aangezien ik geen voorbeelden heb gevonden van gele struisvogels zijn alle struisvogels violet". Geen wetenschap dus - maar wat wel? Trek een willekeurige lijn door Belgie en je zal zien dat er een belastingsoverschot is aan de ene kant en een belastingstekort aan de andere.

Ik ben geboren te Antwerpen in een nederlandstalig gezin. Ik heb gewerkt in gans Belgie en elders. Een gedeelte van het geld dat ik verdiende werd getransfereerd naar kinderen, zieken, studenten, gepensioneerden, werklozen in gans Belgie en elders. Eenmaal op rust verhuisde ik van Antwerpen naar de Ardennen om te genieten van de heerlijke natuur en de vriendelijke mensen. Geld van Vlaanderen naar Wallonië? Ja, natuurlijk. Telkens ik pensioen ontvang, naar de dokter of de apotheker ga, de bus neem, een museum bezoek of ga wandelen in een natuurreservaat.

#57089

traveller

 

@ Rafael Huet

Als een professor een staatsadministratie uitkamt en geen administratieve bewijzen van transfers naar het noorden vindt maar wel een pak naar het zuiden is er een grote kans dat de noordwaartse transfers niet bestaan.
Die italianen en Vlamingen die naar Wallonië trokken om er in de mijnen en de staalindustrie te werken zijn er gebleven, er was in hun land toen geen werk om hun familie te voeden. Ze leven er nog. Dat zijn geen transfers naar het noorden.

#117882

Anonymous

 

De Vlamingen die uit Vlaanderen in Wallonië gingen werken, dus degelijk wel gingen WERKEN wat een zee van verschil is! Uw vergelijking heeft geen enkele grond om te beweren en te bewijzen dat er dan transfers waren van Wallonië naar Vlaanderen omdat deze Vlamingen er wel degelijk voor gewerkt hebben en zelfs dan nog werd hun werk niet erg gewaardeerd omdat ze er moesten werken tegen een hongerloon in erbarmelijke omstandigheden een mens onwaardig! De transfers die al sinds 1830 bestonden van Wallonië naar Vlaanderen daar heeft Wallonië niets moeten voor doen, zelf niet moeten voor werken! Een zeer groot verschil met wat U beweert! Wat mij het meest stoort in uw relaas is het feit dat men opnieuw en opnieuw Vlaanderen probeert onderuit te halen en zelfs studies wil onderuit halen om het tegendeel te beweren. Bewijzen zijn voor de Walen nooit voldoende en hun woorden zijn altijd zonder bewijs te geloven. De wereld op zijn kop en een reden om België zo vlug mogelijk te splitsen omdat er in dit land geen rechtvaardigheid bestaat en de ene de andere blijft uitbuiten zo kan het niet verder... 

#57091

raf

 

Wie het gesprek van Jean-Pierre Rondas met professor Hannes wil herbeluisteren:

http://internetradio.vrt.be...

#57099

Benny Marcelo

 

Traveller en Rafael: die vlamingen en italianen die destijds naar Walonië trokken moesten maken dat ze frans konden; niks geen faciliteiten.
De franstaligen die naar Vlaanderen komen vragen, nee EISEN dat de vlamingen hen hier in het frans bedienen. Ze zijn dan wel in hun gat gebeten als leterme stelt dat ze intelectueel niet in staat zijn nederlands te leren.
Ze vinden dus dat ze er intelectueel wel toe in staat zijn, en dan mogen we toch spreken van manifeste onwil gepaard gaande met een onbeschrijflijke arrogantie.

#116814

BilliauN

 

Frappant hoe de relevantie van dit artikel na 8 jaar nog steeds behouden is...