Verhofstadt, laatste der Mohikanen voor een federale EU

De bitse discussie - ruzie - tussen de Belgische premier Guy Verhofstadt en zijn Nederlandse collega Jan Peter Balkenende in de eindfase van de Europese top van Brussel, heeft veel indruk gemaakt. De uittredende Belgische premier heeft zich tot de vroege uurtjes van 23 juni praktisch als enige verzet tegen teksten waarin teruggekomen werd op de vooruitgang die er in het grondwettelijk verdrag was gemaakt.

De Nederlandse eis om de nationale parlementen de mogelijkheid te geven de bespreking van Europese voorstellen te vertragen en uiteindelijk zelfs te doen intrekken, wilde Verhofstadt niet zomaar slikken. Hij wilde het punt opnieuw laten bespreken tijdens de regeringsconferentie van het najaar. Waarop Balkenende met een veto dreigde.

Pas toen Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso mee bemiddelde, kwam er een akkoord. Tijdens die discussie zei de Franse president, Nicolas Sarkozy, dat het in de nachtelijke uren niet meer het moment was om een conflict in de Benelux te beslechten. Hij vond dat Balkenende zijn zin moest krijgen.

Daags nadien noemde de Nederlandse minister van Europese Zaken, Frans Timmermans (PvdA) Guy Verhofstadt 'de laatste der Mohikanen'. Hij bedoelde dat met Verhofstadt de laatste pro-federale Europese leider verdwijnt uit de Europese Raad.

Opvallend is dat dit afgelopen week ook te horen viel in de directe omgeving van Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso. 'Hij blijft bij zijn expliciete politieke keuze', aldus een Commissiezegsman, 'om zich tussen en niet boven de lidstaten te plaatsen', zo viel er te horen. Daarom wilde de Commissie afgelopen week ook geen duidelijk standpunt meer innemen tegen de Poolse eisen om bijkomende 'preciseringen' te krijgen over beslissingen van de top.

Bernard Bulcke in De Standaard, 7 juli 2007

Reacties

#44160

Koen Godderis

 

Die man heeft de laatste jaren zodanig veel geld uit de portemonnee van de middenstand en 2-verdieners gehaald dat die voor mijn part stante pede kan oprotten richting Toscane.

Zijn Toscaans buitenverblijf dat nota bene begin jaren 90 gefinancierd werd met frauduleus geld van VTM-aandelen via de spookfirma DIC. Opgericht door zijn vrolijke vriendjes Versnick en Carlo Gepts. En waar Verhofstadt via (frauduleuze) aandelen aan toonder deel van uitmaakte.

Verhofstadt waande zich ook een tijdje kandidaat EU-voorzitter. Maar gezien zijn bedrog inzake de burgermanifesten hadden ze er daar al dik hun buik van vol. Weg met die man! En het is niet de enige in dit apenland.

#44162

A.Rouet

 

@ Koen Robeys

Als je mij naar inhoud vraagt bedoel je dan iets in het genre van wat we hierboven onder 44160 lezen?
Daartoe ben ik inderdaad niet in staat.

#44164

traveller

 

@ A.Rouet

Is het verhaal van die VTM-aandelen niet waar misschien???