"De grootste verzinsels"

Zondag verscheen een merkwaardig bericht op de weblog van De Standaard (screenshot, permalink). Ik citeer, en benadruk zelf enkele passages in vet:

Enige zin voor demagogie is Arnold Schwarzenegger niet vreemd. Op de Republikeinse Conventie in New York verdedigde hij met veel overgave president George Bush en vertelde daarbij de grootste verzinsels over zijn vroegere thuisland Oostenrijk. ,,Ik heb tanks in de straten gezien. Ik heb het communisme met eigen ogen aanschouwd'', zei hij, eraan toevoegend dat zijn land na het vertrek van de Sovjets een communistisch bolwerk was geworden. Schwarzenegger werd geboren op 30 juli 1947 in Styrië. Twee jaar nadat de laatste Sovjets Oostenrijk hadden verlaten.... Tijd voor een Total Recall.

Euh, jongens van De Standaard, tijd voor een reality check. En nu even ernstig, graag.

1) Oostenrijk werd tussen 1945 en 1955, tien jaar lang dus, bezet door de geallieerden. Intussen rechtgezet door DS-weblog, na mijn reactie. Uit mijn geschiedkundige atlas die destijds tot de leerstof van het secundair onderwijs behoorde (jawel, leerstof middelbaar onderwijs in de eerste helft van de jaren '70, toen er nog geen eindtermen en attitudes gedefinieerd waren en toen "de lat nog niet gelijkgelegd was"), haal ik dit kaartje:2) Schwarzenegger groeide op in Thal bij Graz, in de Britse bezettingszone. De regio wordt Styria genoemd in het Engels, Styrie in het Frans, Steiermark in het Duits en ... Stiermarken in het Nederlands. In het noorden grenst deze zone aan de Russische bezettingszone, waarin zich ook de hoofdstad Wenen bevindt.3) Schwarzenegger zegt in zijn toespraak letterlijk: "Ik herinner me onze angst wanneer we de Sovjet-zone moesten doorkruisen". Hij zegt niet "ik zag Sovjet-tanks in de straten van mijn geboortedorp". En verder: "We hadden geen auto, maar op een dag reden we in de auto van mijn oom. Het was bijna donker en we kwamen voorbij een Soviet-checkpoint". Ook hier géén verhaal over dagelijks contact met Sovjet-troepen in zijn geboortedorp, maar wel over contact met Sovjets naar aanleiding van een autorit.

4) Schwarzenegger zegt letterlijk: "As a kid I saw the socialist country that Austria became after the Soviets left". De DS-weblog vertaalt dit in "... een communistisch bolwerk was geworden". Sta me toe de vertaling van "socialist" in "communistisch" die het DS-weblog hier hanteert, te bestempelen als "de grootste verzinsels". Hoewel communistische landen zichzelf "socialistisch" noemden, mag je niet concluderen dat als een Amerikaan iets "socialist" noemt, hij "communistisch" bedoelt. En de term "socialistisch" hoeft niet noodzakelijk in tegenspraak te zijn met het feit dat zowat alle naoorlogse kanseliers in Oostenrijk geen socialisten waren, maar christendemocraten. In de ogen van een Amerikaan is elke "verzorgingsstaat", gekenmerkt door een hoge graad van sociale zekerheid en door hoge belastingen, socialistisch. Margita Thompson, woordvoerster van Schwarzenegger, stelt dat Schwarzenegger niet verwees naar de Oostenrijkse socialistische partij, maar naar "een socialistische stijl van regering en regeren, die hij ondervond toen hij in Oostenrijk woonde".

Uiteraard hebben ikzelf, Maarten Schenk en Dog of Flanders via de reactiemogelijkheid gereageerd tegen de bewering van het DS-weblog dat de laatste Sovjet-troepen Oostenrijk al in 1945 zouden verlaten hebben. Andere bezoekers moesten zich in allerlei bochten kronkelen om de termen "leugens" en "grootste verzinsels" toch nog enigszins aannemelijk te doen klinken.

De "leugens", en de "grootste verzinsels" van Schwarzenegger, worden nu als volgt "hardgemaakt":

1) Het zou weinig waarschijnlijk zijn dat het arme gezin Schwarzenegger een reisje kon maken naar de Russische bezettingszone. "Weinig waarschijnlijk", voorwaar een staalhard bewijs van het feit dat Schwarzeneggers "leugens" en "de grootste verzinsels" vertelde. Zeker omdat Schwarzenegger zelf de auto van zijn oom vermeldt. Margita Thompson: "de gouverneur verwees naar een bezoek aan de Sovjet-bezettingszone, die slechts 30 mijl van zijn woonplaats verwijderd was".

2) "Allee allee", zegt ene M.P., "gaat u CNN ook verdenken van de feiten te verdraaien om het 'linkse grote gelijk' te bewijzen?". Neen, M.P., maar het is weinig waarschijnlijk dat CNN zelf beweert dat Schwarzenegger liegt of "de grootste verzinsels" verkondigt. CNN titelt "historici betwisten Schwarzeneggers commentaren". Als ik op mijn weblog schrijf "Mark Peeters beweert dat ruimtevaart fake is", dan betekent dat nog niet dat ik achter zijn theorieën sta, het betekent alleen dat ik het nieuwswaardig vind dat er iemand bestaat die zoiets beweert. Het gezagsargument van "de grote CNN zegt het, dus zullen jullie kleine googelende amateur-historici wel fout zijn", is dus waardeloos.

De Standaard heeft intussen zijn weblog-bericht enigszins aangevuld. Daarbij valt vooral het "jamaar, Schwarzenegger kreeg eerder al kritiek voor gelijkaardige uitspraken" op. Kan best, maar wie dan toch het nieuws wil manipuleren om Bush of Schwarzenegger als malloten af te schilderen, doet dat best op een manier waarbij je niet zelf door de mand valt. Té enthousiast bashen zorgt er blijkbaar voor dat de bashers steken laten vallen. Schrijven dat de laatste Sovjet-tanks Oostenrijk in 1945 verlieten, maakt de rest van de Schwarzenegger-bashing wel héél ongeloofwaardig. Mia Doornaert, niet toevallig van De Standaard, zou zeggen: "doorgeprikt staat netjes".

Misschien deed Schwarzenegger de waarheid geweld aan, maar daar hebben we tot nu toe geen enkele indicatie, laat staan een bewijs van. Dat de weblog van De Standaard wél een paar steken liet vallen, daar hebben we intussen wel afdoende bewijzen van.

Ik concludeer met drie retorische vragen:

1) Had Dominique Deckmyn dan toch gelijk toen hij hamerde op een strikt onderscheid tussen krantenredactie en weblogredactie ... bij De Standaard?
2) Waarom zijn de beste bloggers geen journalisten, en waarom zijn journalisten blijkbaar geen al te beste bloggers?
3) Waarom hebben weblogs zoveel succes bij mensen die nieuws willen dat ze nergens anders vinden, en dat gebracht wordt vanuit een origineel perspectief dat blijkbaar door de kranten niet geboden wordt?

Waarom besteed ik zoveel lettertekens aan de verdediging van Schwarzenegger? Een politicus waarvoor de media leugens en verdraaiïngen moeten fabriceren om hem te kunnen bekritiseren, verdient het om alvast inzake de weerlegging van die leugens en verdraaiïngen, te worden verdedigd.

Reacties

#1478

Bema

 

Maar Luk toch, weet gij dan nog niet dat jounalistiek tegenwoordig gevoerd wordt door ideologie en niet door de feiten. Je een links immago aanmeten zou moeten bewijzen dat je intelectueel bent. Het enige wat daar echt mee bewezen wordt is dat er bepaalde diersoorten zo stilletjesaan met uitsterven bedreigd wordt: nl de bokken en de kemels.

M.V.G.

Bema

#1479

Edwin

 

Bedankt Luc en de anderen. Onzuiverheden moeten uitgezuiverd worden, zéker als ze zich als ze zich als 'de standaard' presenteren!

#1480

Edw

 

Maar ook 'als ze zich - als ze zich - als ze zich' - als reactie op de standaard voorstellen... Mea culpa!

#1481

ivan

 

Eerst Dirk Barrez, nu dit. Het gaat echt bergaf met De Standaard. Gelukkig voor hen is er Mia Doornaert nog. Haar stuk over de oogkleppen van linkse politici als Jan Pronk is briljant te noemen.

#1483

wim

 

Dat de standaard es misschiet is voor velen precies ook het moment om even links te bashen. De Standaard is nu niet bepaald een progressief links forum hoor.

#1484

Joe

 

Maar den Arnold is en blijft een perverse demagogische lul. Wat hij dacht was dat hij heimwee heeft naar het Oostenrijk van Hitler, maar dat kon hij niet zeggen want hij heeft den Dolf nooit gekend. Wel Haider, zijn vermeende geestesgenoot.

De USA wordt trouwens meer en meer een fascistische staat, en dat is dankzij zijn Republikeinse vriendjes.

#1486

Former Belgian

 

Te beweren dat een man die tientallen miljoenen dollars van zijn eigen geld in Holocaust memorial projecten e.d. heeft gepompt "heimwee" naar Hitler (zijn naam worde uitgewist) zou hebben wekt in ondergetekende (Jood) alleen maar plaatsvervangende schaamte op.

En hoe meer ik the "looney left" hoor zaniken over het "fascisme" van de Amerikanen en de Republikense partij, des te meer begin ik aan het Freudiaanse begrip "projectie" te denken.

Fascisme heeft immers vele kleuren: het originele zwart van Mussolini, het bruin van de nationaal-"socialist" Hitler, het rood van Stalin, Mao, en Pol Pot --- en nu het groen van de islamofascisten en hun Westerse nuttige idioten. Nooit ofte nimmer het blauw van het liberalisme.

Een (G-d zij dank) voormalig socialist.

#1488

Norbert

 

Okee, er is "looney left", maar ik zie hier ook veel "stupid right". En als ik lees hoe LVB zelf geilt op de Republikeinen frons ik toch mijn voorhoofd. Omdat de Republikeinen zogezegd voor de vrijhandel zijn, en de economie meer doen groeien, en bedrijfsvriendelijker zijn? Dat zijn ook de mensen die zeggen dat bomen en weiden gerust kunnen vervangen worden door plastieken bomen en groen tapijt van Beaulieu, omdat dit economische groei betekent.

Stupid right vindt de oorlog in Irak ook verantwoord. Ik vraag me af hoe ze zouden piepen als Bush ons landje binnenvalt.

#1492

Machiavellius

 

@Current Jew "fascisme is nooit ofte nimmer het blauw van het liberalisme": wel, dat ze dan in de USA gaan stemmen voor de liberals, dan zijn ze van Bush & zijn fascisme af.

#1498

Cataclast

 

Former Belgina: Alsof het betalen van miljoenen dollars aan projecten onweerlegbaar blijk geeft van een weerzin voor Hitlers gedachtegoed... Mij komt het eerder voor als het afkopen van de steun en sympathie van een belangrijke machtsgroep (zie hoe Dewinter reeds jaren krampachtig de Joodse gemeenschap in Antwerpen probeert te lijmen).

Hierbij spreek ik me hoegenaamd niet uit over de waarheid achter de vermeende sympathieën van Schwarzenegger, over dingen waar ik niets van weet zwijg ik liever.

-Een recentelijk "slachtoffer van de Amerikaanse terreurhysterie"-

#1499

LVB

 

@cataclast: "recentelijk slachtoffer van de Amerikaanse terreurhysterie": Een vlucht gemist wegens een iets te grondige controle op een Amerikaanse luchthaven? Of had je nog een oude Belgische reispas die niet voldeed aan de nieuwe Amerikaanse normen? Kom op, vertel het ons.

#1502

Cataclast

 

Het gaat verder dan een vlucht missen, het terreinwerk wordt ons de laatste jaren steeds moeilijker gemaakt. Ondanks dat we steeds over alle mogelijke exploratievergunningen beschikken, en in regel zijn met alle reglementeringen, moeten sommige lokale overheden kunnen imponeren, controleren, en af en toe de werkzaamheden stilleggen voor een niemandal. Probeer maar eens met handen en voeten aan zo'n stuk onbenul uit te leggen dat je bv een seismische sectie aan het opmaken bent, en geen vuile bom aan het prepareren bent.

En ja, inderdaad, al 2 maal werd zéér moeilijk gedaan door grenscontrole, eenmaal heb ik mijn vlucht gemist (terwijl mijn reispartners MOESTEN opstappen) omdat er teveel stempels in mijn paspoort stonden en zoiets blijkbaar wel verdacht moest zijn.

#1511

JVS

 

Meer dan eens een vlucht gemist omdat bij inchecken alle bagage werd geopend en alle stukken 1 voor 1 eruit werden genomen door een gehandschoende veiligheidsmadam. Als je per ongeluk zelf een stuk aanraakte (vb. om haar te helpen) werd de ganse procedure van nul herbegonnen ("sorry sir, these are orders").

En bij het boarden werd iedereen nog eens grondig gecontroleerd en moesten we schoenen en kousen uitdoen.

Bijna vlucht gemist omwille van een lange ondervraging na het ontdekken van een nagelvijltje in mijn vrouw haar handbagage. De dikke controleuse riep heldhaftig terwijl iedereen erbij stond "You are bringing an ARM into the plane!".

Meer dan eens gestopt door politie omdat ik in een residentiele buurt reed. Gevolgd door ondervraging en af en toe doorzoeken van de wagen. (ik zie er nochthans zeer saai en keurig uit)

In alle luchthavens en openbare gebouwen stonden pipo's van de National Guard tot hun tanden gewapend.

Ik voel me niet een slachtoffer, maar zo'n hysterie is gewoon crazy.

Bush maakt de mensen bang, dat is zijn taktiek. Daar drijft zijn campagne op.

#1664

Outlaw Mike

 

Tja, maar door dit soort maatregelen heeft al drie jaar geen aanslag meer plaatsgevonden in de VS.

We hebben hier in dit apenland de SHAPE, het NAVO-hoofdkwartier, de EU en de Begische regeringsgebouwen, plus duizenden zetels van internationale bedrijven op luttele tientallen kilometers van elkaar. Als hier iets gebeurt met een vuile bom of erger zijn de gevolgen niet te overzien.

Beter wat meer controles dan achteraf puin ruimen en kisten bestellen.

#32186

gino

 

Bedankt voor deze informatie. Ik had het hard nodig voor school!! :)