Rathergate: weblogs brachten medialeugens aan het licht

Dan Rather
In de Verenigde Staten is al twee weken een nieuw politiek schandaal aan de gang, waarover de Europese media nog nauwelijks hebben bericht. Het schandaal draait om een aantal dienstnota's die zouden bewijzen dat George W. Bush tijdens zijn dienstplicht bij de Nationale Garde van Texas regelmatig spijbelde en zijn familiale invloed gebruikte om zijn staat van dienst op te fleuren. De dienstnota's werden op 8 september onthuld op televisie in het programma '60 minutes' door CBS-anchorman Dan Rather. Webloggers trokken onmiddellijk de echtheid van de dienstnota's in twijfel (meer daarover verderop in dit artikel). De klassieke media volgden slechts schoorvoetend. Maandag gaf CBS uiteindelijk toe dat ze een fout gemaakt hadden, dat hun bron onbetrouwbaar bleek te zijn, en dat de dienstnota's wellicht vervalst waren. Het schandaal wordt "Rathergate" genoemd, naar analogie met het "Watergate"-schandaal dat in 1974 leidde tot het ontslag van president Richard Nixon. Het imago van CBS is door de affaire fel aangetast. Verwacht wordt dat producer Mary Mapes ontslag zal moeten nemen. Maar ook het aura van Dan Rather is aangetast, en de kijkcijfers van het CBS-nieuws zijn inmiddels naar beneden gedoken. Rathergate brengt opnieuw de politieke impact van weblogs in de VS onder de aandacht.


Het televisielandschap in de VS kan in een notedop als volgt worden geschetst: naast talloze thematische kanalen op de kabel en op de satelliet, heb je de drie klassieke networks NBC, ABC en CBS, nieuwkomer Fox en de drie nieuwszenders CNN, MSNBC en Fox News. NBC maakt deel uit van het zakenimperium van General Electric, ABC is een onderdeel van het Disney-concern en CBS is een onderdeel van Viacom waartoe ook MTV en VH1 behoren (meer ownership-informatie). Het Fox-network is eigendom van Rupert Murdoch en profileert zich als nieuwskomer met trendy tv-series als The Simpsons, Friends en 24. Wat de nieuwskanalen betreft leunt Fox News Channel aan bij de Republikeinen, CNN bij de Democraten, terwijl MSNBC (een joint venture van Microsoft en NBC) zich aanvankelijk eerder progressief opstelde maar onder druk van de kijkcijfers evolueerde naar een meer conservatieve opstelling.

De klassieke networks NBC, ABC en CBS brengen elke avond twee journaals: een lokaal nieuwsbulletin en een nationaal/internationaal journaal, "evening news" of "nightly news" genaamd. Fox brengt enkel een lokaal journaal. Bij de drie klassieke networks drijft het "evening news" meer dan in Europa op het imago, de reputatie, de uitstraling en de betrouwbaarheid van één vaste nieuwslezer, die decennialang het journaal presenteert. Bij NBC is dat Tom Brokaw, die aan de boutade dat je best Engels leert spreken door een hete aardappel in je mond te houden, een geheel eigen dimensie geeft. Brokaw presenteert het NBC Nightly news in een macho-stijl waarbij hij vol branie de headlines de huiskamer insnauwt. Brokaw kan ook in onze contreien bekeken worden; want CNBC zendt het NBC Nightly News op weekdagen, een half uur na middernacht. Bij ABC presenteert Peter Jennings het "World News Tonight" in de stijl van de verfijnde intellectueel die de kijker zacht en genuanceerd informeert. Tenslotte is er het CBS Evening News gepresenteerd door Dan Rather, de opvolger van media-icoon Walter Cronkite. Bezitters van een satellietontvanger kunnen beide nieuwsbulletins in Europa bekijken, via Sky News dat het CBS-nieuws uitzendt om 01:30 en 06:30, en via BBC News 24 dat het ABC-nieuws uitzendt om 02:30 Belgische tijd. De drie nieuwsbulletins worden vanuit New York gepresenteerd en duren een half uur. Bij belangrijke gebeurtenissen wordt het hele journaal op verplaatsing gepresenteerd.

Dan Rather is al jaren de schietschijf van de rechterzijde. Hij poseerde immers fier op de foto naast Fidel Castro in 1979, en hij interviewde Saddam Hoessein nauwelijks een maand voor de start van de recentste Golfoorlog. De voorbije weken brak een schandaal los rond Dan Rather. "Rathergate", zo werd het genoemd, naar analogie met "Watergate". Alles draait rond een aantal militaire dienstnota's uit de periode 1968-73 toen de huidige president Bush zijn dienstplicht vervulde in de nationale garde. Uit de memo's bleek dat Bush militaire bevelen veronachtzaamd had, en zijn invloed en die van zijn familie gebruikte om zijn militaire palmares op te dirken. De memo's werden door Rather bekendgemaakt en uitvoerig belicht in het duidingsprogramma "60 minutes" op woensdag 8 september. Terwijl de mainstream-media over de beweringen van 60 minutes in beknopte vorm rapporteerden zonder er eigen research aan toe te voegen, schoot de blogosfeer in actie. Nauwelijks drie uur na de uitzendigen vertelde een zekere Buckhead op het discussieforum van Freerepublic.com (zie posting nummer 47) dat de documenten hem vervalsingen leken. Ze dateerden uit het begin van de jaren '70, maar ze hadden met een proportioneel lettertype, ze gebruikten superscript bij getallen zoals 187th, ze gebruikten afgeronde aanhalingstekens of "smart quotes", het lettertype was Times New Roman, en de verticale spatiëring bedroeg 13 punten. Allemaal kenmerken die niet beschikbaar waren op elektrische schrijfmachines in de jaren '70, hoogstens op de fototypesetters die toen enkel bij krantenredacties en uitgeversbedrijven beschikbaar waren. Buckhead was geen blogger, maar een deelnemer aan een discussieforum. De eerste blogger die de opmerkingen van Tomahawk overnam, was Scott Johnson, nauwelijks 12 uur na de uitzending. Charles Johnson van Little Green Footballs besloot even later om de proef op de som te nemen. Hij opende Microsoft Word, tikte de tekst van de dienstnota's in zonder enige standaard-instelling te veranderen, en produceerde op die manier een nota die als twee druppels water op die van 60 minutes leek. Het verhaal kreeg nationale bekendheid toen DrudgeReport.com even voor 3 uur 's middags naar de blog van Scott Johnson linkte met de titel "'60 Minutes' Documents on Bush Might Be Fake". Kort daarna crashte de server waarop Johnson's blog gehost werd, toen honderdduizenden internetgebruikers de site wilden bezoeken. Tegen 5 uur 's middags gaf CBS een mededeling uit die stelde dat "de dienstnota's grondig onderzocht werden door onafhankelijke experts, en dat we overtuigd zijn van hun echtheid".

Andere bloggers verdedigden de echtheid van de documenten. De linkse blogger Hunter weerlegde punt voor punt de beschuldigingen van vervalsing op DailyKos.com. Een IBM Selectric schrijfmachine kon inderdaad deze memo's niet geproduceerd hebben, aldus Hunter, maar de IBM Selectric Composer wel. Op MediaMatters.org stelde David Brock: "the case for their authenticity is strong". Intussen hadden de mainstream media zich op de zaak gestort. Dan Rather werd in de straten van New York onderschept door een cameraploeg van CNN. "Het verhaal is waar", bleef Rather volhouden, en: "het internet is vol van loze geruchten". Die avond herhaalde Rather zijn standpunt in het CBS Evening News. Even later kwam liet Fox News Channel een voormalige CBS-verantwoordelijke aan het woord. "Aan de ene kant heb je de professionele media met vele lagen van checks and balances. En dan heb je de weblogs, waar een kerel thuis in zijn pyjama een artikel zit te schrijven", aldus Jonathan Klein. Twee kranten, de Boston Globe en de New York Times, bleven CBS News verdedigen. De Washinton Post was wantrouwiger.

Blogger Scott Johnson on NBC Nightly News
Intussen was het zaterdag, drie dagen na de uitzending. Een zekere Joseph Newcomer publiceerde op zijn website een ongelooflijk gedetailleerd en wetenschappelijk relaas dat uitlegde waarom de dienstnota's vervalsingen waren. Op zondag 12 september veranderde de New York Times van mening en schreef de krant dat de dienstnota's wellicht vervalst waren. De Los Angeles Times schreef een lovend artikel (abo vereist) over de weblogs en de manier waarop ze de traditionele media ontmaskerd hadden. Maar op het einde van het artikel kwam professor Jeffrey Seglin met een kritische noot voor de dag: "Hoe weet je wie er die weblogs maakt? En wat gebeurt er als dat gedoe in de mainstream pers terechtkomt, en dan later blijkt dat de documenten uit 60 minutes perfect legitiem waren?". Jonathan Last zou later in The Weekly Standard deze opmerking van Seglin counteren met de bedenking dat de bloggers op een veel helderder en transparanter manier werken dan de mainstream media. Had Seglin op de "about us" link van Scott Johnson's PowerLineBlog geklikt, dan zou hij gezien hebben dat de blogger een advocaat was bij een prestigieuse law firm in Minneapolis én vice-president van een bank. Ook Joseph Newcomer had zijn volledige CV online geplaatst, waaruit bleek dat hij een doctoraat in computerwetenschappen behaald heeft, als uitvinder veschillende patenten op zijn naam heeft staan, artikels publiceerde in tijdschriften als Dr. Dobb's Journal, en een viertal technische boeken publiceerde bij prestigieuse uitgevers als Prentice-Hall en Addison-Wesley. Die transparante manier van werken wordt door Charles Johnson van Little Green Footballs als volgt verwoord: "het is een soort van open source intelligence gathering network dat beroep doet op expertise van de hele wereld". "De blogosfeer doet een markt van ideeën ontstaan", voegt Jonathan Last er aan toe. "Veel van die ideeën zijn onzin, maar die worden dan ook snel ontmaskerd. Op dezelfde manier waarop een aandelenmarkt informatie filtert en in de koersen weerspiegelt op een manier waarop geen enkele individuele investeerder of instituut dat zou kunnen, zo scheidt de blogosfeer het kaf van het koren, beter dan een eindredacteur dat zou kunnen". Last stelt ook vast dat de Amerikaanse blogosfeer rechtser en conservatiever is dan de mainstream media. Er bestaan wel een aantal linkse blogs, maar die werken meer op de traditionele manier, als een publicatieplatform met een redacteur, in plaats van als een interactief medium.

De rest van het verhaal: op 18 september publiceert The Washington Post een overzichtelijke grafiek waarop alle elementen die de vervalsingstheorie ondersteunen, samengevat worden. Diezelfde dag gaat Dan Rather nog eens met zijn 'bron' praten, die door de mand valt. Op maandag 20 september publiceerde CBS een officiële mededeling waarin het zijn fout toegaf. De naam van de bron wordt bekendgemaakt: een zekere Bill Burkett.

En hoe hebben de Vlaamse kranten over deze zaak bericht? De Morgen meldt op 10 september onder de titel "Nieuwe discussie over militair verleden George W. Bush": "In de Amerikaanse verkiezingsstrijd hebben de Democraten een nieuw wapen in handen na een artikel in The Boston Globe. De krant meldde dat president George Bush bij de Nationale Garde zijn militaire plicht herhaaldelijk heeft verzuimd zonder te zijn bestraft". Een tekst die blijkbaar identiek is aan wat de Nederlandse Volkskrant schreef, zo ontdekken we bij de Nederlandse blogger Peter Breuls. De Standaard schrijft op zaterdag 11 september: "Twijfels over twijfels over militaire dienst Bush". Een artikel waarin zowel de beweringen van 60 minutes als de twijfels over de echtheid van de dienstnota's behandeld werd. De woordkeuze laat echter voelen dat de journalist van dienst eerder geloof hecht aan Dan Rather: er doken "nieuwe bewijzen op dat Bush spijbelde", maar de twijfels over de echtheid werden "gesuggereerd" door "andere media". De Tijd begon pas op maandag 20 september over de zaak te berichten. Nauwelijks enkele uren voor CBS zijn fout toegaf, schreef De Tijd: "de memo's zouden echter zijn vervalst, menen de Republikeinen". En verder: "en dus vond de Bush-campagne, die in Irak een moeilijke week doormaakte, een bliksemafleider in de vermeende canard van CBS-reporter Dan Rather". Een dag later publiceerde de krant een piepklein berichtje waarin melding gemaakt werd van het feit dat CBS fout zat in "memogate".

Belgische bloggers Dog of Flanders en Maarten Schenk hebben in de voorbije twee weken regelmatig aandacht besteed aan het schandaal, net als de voormalige Belg Former Belgian, die vanuit Israël blogt.

Reacties

#1636

JVS

 

Kijk, we weten allemaal dat we nog een en ander mogen verwachten van de Republikeinse moddercampagne-"strateeg" Karl Rove. Misschien is dit een van zijn zetten. Bush wordt namelijk belaagd omwille van zijn plichtsverzuim bij de National Guard. Dus, wat doen de Republikeinen, ze laten valse documenten lekken, meer bepaald naar de niet Bush-gezinde CBS, waar Dan Rather (tegenstander van de Irakoorlog) anchorman is. CBS trapt in de val en ze laten Dan Rather het nieuws verkondigen. Dan laten ze de zogezegde waarheid aan het licht komen (o.a via Bloggers) dat de documenten vervalst zijn, en ze verspreiden zelfs nog een rumour dat Kerry de valse documenten had besteld.

Met dit opgezet spel raken ze Kerry, Rather en CBS, en nemen ze de druk weg van de echte record van Bush' plichtsverzuim. De discussie of hij nu wel of niet aan zijn plicht heeft verzuimd wordt aldus verschoven naar de discussie of de documenten vals zijn of niet.

Goed bedacht van Rove..... of is dit te ver gezocht ? :-)

#1637

Dog of Flanders

 

> is dit te ver gezocht ?

Helemaal niet. Ik heb net een aantal memos van Bush en Karl Rove gevonden die je theorie bevestigen!

#1638

Outlaw Mike

 

Luc, ik denk dat JVS niet graag heeft dat je over dit soort zaken bericht. Het past niet in zijn plaatje.

Ondergetekende zal op 3 november, als Dubya herverkozen is, met een grijns van oor tot oor over straat lopen.

#1640

Former Belgian

 

Bedankt voor de link LvB, maar hij gaat naar mijn OUDE site op blogspot. De nieuwe zit al geruime tijd op TypePad (klik op mijn naam en je gaat erheen).

Voor wat betreft het vermeende "plichtsverzuim" van Bush in de TANG, zie:

http://entre_nous.typepad.c...

Korte samenvatting in het Nederlands: dienst in de National Guard was deeltijds, je tekende voor zes jaar, en in elk jaar moest je 50 dienstkredietpunten verzamelen (totaal 300). Wel, Bush Jr. verzamelde over zijn dienst een totaal van 253+340+137+112+56+56 = 954 kredietpunten (zelfs in de moderne wiskunde beduidend meer dan 300), en was naar alle getuigenissen zowel een enthoesiast als getalenteerd piloot. Het vliegtuig dat hij vloog, de F-102, was net iets veiliger dan de F-104 "vliegende doodskist": verschillende van Bush's squadronmaten vlogen naar de eeuwige jachtvelden gedurende zijn dienst.

Gedurende 1972 vroeg Bush (vergeet niet dat de National Guard geen voltijdse job is!!!) mutatie aan teneinde voor een senaatscampagne in Alabama te werken. Hij werd overgeplaatst naar een basis waar men geen F-102s had, en kreeg dus gronddienst toegewezen die in de praktijk op "vijfde wagenwiel" neerkwam. ((Vandaar de lage "56" voor die periode.) Geruchten dat hij "ongewettigd afwezig" was dateren uit die periode: ik denk eerlijk gezegd dat het zijn superieuren in die periode geen barst kon schelen of Bush zijn gezicht liet zien, aangezien ze toch geen werk voor hem hadden. (Ov erigens had zelfs de USAF toen een surplus aan piloten, aangezien de Amerikaanse strijdkrachten bezig waren zich gradueel uit Vietnam terug te trekken.) Na de mislukte campagne van de bevriende senator, ging Bush terug naar Texas en vroeg vervroegd afzwaaien aan teneinde aan het begin van het academiejaar naar de Harvard Business School te gaan. (Normaliter had hij nog tot mei van het jaar daarop moeten blijven.) Hij kreeg die toelating, op voorwaarde dat hij snel zijn 50 kredietpunten voor dat dienstjaar haalde, hetgeen hij binnen de paar maanden deed. (Naar ik begrepen heb was een toelating onder die voorwaarden vrij routineus.)

Persoonlijk denk ik inderdaad dat Karl Rove hier een "duivelse" rol speelt. T.t.z., nét genoeg reageren op Kerry's eindeloos gezanik over Vietnam om hem aan te moedigen daarin te volharden en aldus, om een Amerikaanse uitdrukking te vertalen, "hem genoeg koord te geven om zichzelf op te hangen". Als Kerry een serieuze kans wil maken zal hij het roer van zijn campagne radicaal om moeten gooien, van een focus op "karakter" (waar Bush bijna teflon op zijn "olifanten"vel heeft) naar een focus op de "issues" (waar Bush allesbehalve onkwetsbaar is, hoezeer ik de man ook heb leren respecteren).

Maar wij rekenen allemaal buiten de waard: denk je nou werkelijk dat Hillary Clinton Kerry graag zou zien winnen?!? Stel dat hij verkozen wordt: als hij het (tegen alle kansen in) goed doet, kan Hillary het Witte Huis in 2008 vergeten; als hij er een potje van maakt en de Republikeinen komen met Giuliani of McCain aandragen, eveneens.

#1641

Maarten Schenk

 

JVS,

Als Rove zo'n "evil genius" is, zou hij dan nepdocumenten maken die na dertig (!) minuten al door de mand vallen? Hij kan toch nooit zo cynisch zijn geweest om te geloven dat er echt niemand bij CBS zou zijn die vragen zou stellen over deze documenten. Als Rove er achter zat, dan zou hij de moeite hebben genomen om een oude schrijfmachine te kopen en documenten te produceren die minstens een oppervlakkig onderzoek konden doorstaan. Hij kan toch niet geloofd hebben dat ze bij CBS zo stom zouden zijn om gefaxte MS-Word documenten als echte memoranda uit 1972 te aanvaarden?

Toch is dit gebeurd, werden de documenten zonder boe of ba op televisie getoond en had men een uur later al een storm van bloggers die de authenticiteit in twijfel trokken.

#1642

Outlaw Mike

 

Wel JVS, kijk eens hier, stel dat LVB's berichtgeving af en toe kritische zin en duiding mankeert, wat ze volgens mij NIET doet, dan zou dit slechts een minieme compensatie zijn voor de onvoorstelbaar eenzijdige berichtgeving in het Belgische (Europese) medialandschap, zie bvb. de berichtgeving van al-Jazeera aan de Reyerslaan op TV en van Snertgazet Par Excellence "De Standaard" (de naam alleen al!!!)

Het is niet alleen dat rond de hele Rathergate-affaire de Europese media een oorverdovend stilzwijgen bewaart (dit zou NIET het geval zijn moesten Republikeinen met vervalste documenten over Kerry's oorlogsverleden komen aandraven); het is de ganse hysterische anti-Bush hetze die me serieus MIJN KLOTEN BEGINT UIT TE HANGEN.

Tweeëntwintig landen in het Midden-Oosten met 270 miljoen mensen zouden, als ze geen olie hadden, eveneveel exporteren als Finland met 5 miljoen inwoners. Het Midden-Oosten is een economisch kerkhof. Het enige middel om dat ongedaan te maken en de pool van jihadisten op te drogen is de introductie van vrije-marktmechanismen en democratie. De bevrijding van Irak door de Bush-Administratie is een eerste stap daartoe en heel wat realistischer en efficiënter dan het onnozele Barcelona Proces van de EU.

De informatie van Former Belgian is correct; ik zou er nog aan kunnen toevoegen dat er wel degelijk een collega van Bush is die beweert hem in de Air National Guard in Alabama gezien te hebben, een zekere Calhoun. Maar aangezien er inderdaad geen F-102's waren, hield de jonge Bush er zich volgens deze laatste "onledig" met het lezen van technische manuals.

#1643

Hoegin

 

1) De reactie van JVS is typisch: alleen rechts foefelt. En als links foefelt, is het eigenlijk feitelijk toch nog rechts dat foefelt.

2) Hier in Noorwegen stond het verhaal gisteren en eergisteren vermeld op de webdities van zowat alle kranten en TV-kanalen, en ik weet dat het ook in de papieren uitgave van Aftenposten stond. Noorwegen heeft dan ook geen «kwaliteitskranten» zoals in Vlaanderen...

3) Ze hebben het hier anderzijds wel druk met de analyse van de toespraak van Annan. Dat hij namelijk Bush de mantel uitgeveegd zou hebben. Wat ik me wel al een dag afvraag is of Annan ook iets gezegd heeft over wat de VN de grootste menselijke tragedie van dit ogenblik noemt, nl. Darfoer.

#1644

Outlaw Mike

 

Wat Kofi Anus gezegd heeft weet ik niet maar wel dat Mugabe een warm applaus kreeg toen hij Bush en Blair de mantel uitveegde. Mugabe in wiens land milities in speciale scholen opgeleid worden en waar de "leerlingen" van de straat geplukte meisjes mogen verkrachten als beloning (stond in Time Europe zo'n drie maanden geleden). Mugabe die door Chirac hartelijk verwelkomd werd op de francofone top.

Onder Kofi heeft de VN alle credibiliteit verloren. Wacht tot volgend jaar het Oil-for-Fraud schandaal in alle hevigheid losbarst. En als ik me nog goed herinner had Mr. Annan Sudan een maand de tijd gegeven de janjaweed-milities te ontwapenen, of anders! (wat? een resolutie?). We zijn nu anderhalve maand verder, en de etnische zuiveringen gaan gewoon door.

Wat ook doorgaat zijn de Sudanese olieleveringen aan China, dat olievelden in het zuiden exploiteert en nu al 6% van zijn olie uit Sudan betrekt. Het is China dat elke veroordeling van Sudan in de Veiligheidsraad tegenhoudt. Maar ik heb nog geen enkele onnozele linkerkwast horen klagen "dat het allemaal voor de olie is".

Linkse zakken hebben psychiaters nodig, geen argumenten.

#1645

Hoegin

 

Michael, we wijken nu wel af van het oorspronkelijke onderwerp, maar Pronk verklaarde onlangs dat de tijd van actie nog niet gekomen was in Soedan. De boodschap zal in Khartoem toen wel aangekomen zijn zeker? Voor zover ik weet werd hij niet tot de orde geroepen door Kofi Annan.

#1646

Outlaw Mike

 

Hoegin, dat moet ik gemist hebben.

Het feit dat je op "casual" wijze naar Pronk verwijst doet me vermoeden dat je Nederlander bent.

Wat ik nogal vreemd vond van de PvdA was dat ze begin augustus vond dat de Nederlandse regering militair moest ingrijpen in Soedan om erger te voorkomen. Wel, er was toch een PvdA Kamerlid (Fierens) die dat zei en ze werd voor zover ik weet niet op het matje geroepen. Ik vond het nogal eigenaardig omdat diezelfde PvdA het langst had getwijfeld de aanwezigheid van de Nederlandse troepen in Irak te verlengen tot na de verkiezingen.

Maar je hebt gelijk, we wijken af. Groeten daar in Noorwegen.

#1647

Hoegin

 

Pronk is de speciale gezant van de VN in Soedan. Mia Doornaert schreef het volgende op 10 september in De Standaard:

<blockquote>,,De regering van Sudan werkt in goede trouw mee, maar op het terrein in Darfour worden de afspraken nog niet toegepast.'' Welk onschuldig hart in de wereld zegt zoiets, met een onmiskenbaar Nederlands accent, op de BBC World Service? Niemand anders dan Jan Pronk, gewezen Nederlands minister van Ontwikkelingsbeleid en nu speciale gezant van de VN voor Sudan.</blockquote>en in de Volkskrant verklaarde Jan Pronk dat «de tijd nog niet rijp is voor acties tegen Soedan».

Ik ben overigens een uitgeweken Vlaming.

#1648

LVB

 

De titel van dat artikel van Mia Doornaert was "Links kijkt neer op het klootjesvolk", je vindt een ander citaat uit dat artikel op http://lvb.net/item/515 .

Bekijk regelmatig mijn citatenblog op http://lvb.net/citaten.php .

Voor een volledig overzicht van alle citaten: http://lvb.net/archives/3

#1649

LVB

 

Volgende week gaat de column van Paul Belien in 't Pallieterke over Rathergate. In avant-première de link: http://www.secessie.nu/?tek...

#1652

JVS

 

@Hoegin: u moet mij geen verkeerde woorden in de mond leggen. ik zeg nergens dat rechts wel en links niet foefelt.

Ik denk eerder dat JOUW reactie typisch is: mensen verkeerd laten interpreteren naargelang dat in jouw kraam past.

#1686

bart

#1687

LVB

 

@bart: jouw URL werkt niet zonder abonnement, maar ik heb in het artikel hierboven de link gelegd naar het artikel dat je bedoelt. Klik op "De Standaard schrijft op zaterdag 11 september" en je krijgt het artikel te zien.

#1688

LVB

#1694

LVB

 

De BBC over Rathergate en de Amerikaanse media: http://news.bbc.co.uk/1/hi/...

#1703

LVB

 

Ga naar mijn citaten-log, daar staat een correcte link naar het artikel. De link hierboven werkt blijkbaar niet omdat de ampersand door Nucleus vervormd werd in &amp;

#2142

Hoi

 

Gundermoetnierjoenmuleoedn

#2143

Hey

 

Ik vind dat Hoi gelijk heeft!

#4048

Roedsel

 

Jemig wat een goed stuk. Ff bij mijn favorieten gezet, mooi hoor. Weet nu alles over de rathergate:P