Vlaamse zwam tast federale staat aan (1)De Vlamingen willen een staatshervorming. Wat ze niet in een grote onderhandeling kunnen binnenhalen, doen ze stapje voor stapje in het geniep. Willen de Franstaligen geen federalisering van justitie? Dan geven we aan de gemeenschappen de bevoegdheid over de vorming van magistraten. De Franstaligen weigeren de splitsing van de NMBS? Dan laten we vertegenwoordigers van de gewesten binnen in de raad van bestuur, en aanvaarden we Vlaams geld voor Vlaamse spoorwegen, en dan zal er geen geld zijn voor Waalse spoorwegen.

Kameraden, het spel is duidelijk. De Vlaamse zwam is [la mérule flamande] bezig met de federale staat aan te vreten, en dit met de medeplichtigheid van de Franstaligen die nu rond de onderhandelingstafel zitten. We mogen niet naïef zijn. De Vlamingen weten wat ze willen en niets zal hen nog tegenhouden. Wat vandaag gebeurt is veel erger en veel onrustwekkender dan een discussie over een staatshervorming. Want de Franstaligen, en in de eerste plaats de MR, die enkel in de macht geïnteresseerd is, geeft eenzijdig toe op een hele reeks vragen die bijgevolg geen deel zullen uitmaken van een grote onderhandeling die, wat er ook gebeurt, ooit zal plaatsvinden. Op die manier maken ze onze handtas leeg. (...)

De VLD is een gekwetste partij die haar gesprekspartners alle nederlagen doet betalen die wij haar de voorbije vier jaar hebben doen ondergaan. (...) De CD&V is een reus op lemen voeten. (...)

Laurette Onkelinx in een toespraak voor het PS-congres te Luik, 14 oktober 2007, geciteerd door David Coppi in Le Soir, 15 oktober 2007

Reacties

#51468

Earl.Grey.Internet

 

Bedenkingen:
"De VLD is een gekwetste partij die haar gesprekspartners alle nederlagen doet betalen DIE WIJ HAAR DE VOORBIJE VIER JAAR HEBBEN DOEN ONDERGAAN." (nadruk d.m.v.hoofdletters zelf toegevoegd)
- Is de gedrukte passage wel een accurate vertaling van wat mevr. Onkelinckx heeft gezegd/geschreven?
- Los daarvan: dit is volgens verschillende observatoren manifest onjuist: dhr. Verhofstadt is -in de meest simplistische liberale traditie- een hyperegoïst en carrièrejager-zonder-principes (zoals o.a. gesteld door dhr. D.J. Eppinck).

#51469

LVB

 

@E.G.I.: Originele versie: "Le VLD : « Un parti blessé qui fait payer à ses interlocuteurs toutes les défaites que nous lui avons fait subir pendant quatre ans ». "

U spreekt over Verhofstadt, maar Onkelinx spreekt uiteraard (als zij het over "doen betalen" heeft) over het gedrag van de VLD bij de formatiebesprekingen (en rekent haar partij dus niet tot de 'interlocuteurs'), waaraan Verhofstadt niet deelneemt.

Uiteraard gaat het om retoriek van Onkelinx die twee vliegen in één slag denkt te slaan:
a) kijk eens hoe goed wij onszelf de voorbije vier jaar hebben verdedigd en de VLD tot nederlagen en toegevingen hebben gedwongen.
b) kijk eens hoe tijdens het huidige formatieberaad de Franstalige partijen onder de knoet van de VLD liggen (elders in het artikel spreekt ze over "reactionaire" akkoorden).

#51471

Peter Van de Ven

 

Laurette Onkelinx heeft overschot van gelijk.

Alleen moet "tast" ook in de VTT geschreven worden: "heeft aangetast".

#51472

EricJans

 

@ Luc:

<<elders in het artikel spreekt ze over "reactionaire" akkoorden>>

'Reactionaire akkoorden'... hoe nauw Peter van de Vens rethoriek hierop aansluit. Het lijkt wel copy & paste. Alleen francofone belangen kunnen natuurlijk 'democratisch' zijn, nederlandse belangen zijn per definitie reactionair.

Dit liedje-symfonietje dreunt de Francité nu al sinds 1789 op om zichzelf te kunnen wijs maken hoe gerechtvaardigd hun particuliere eng-nationalistische cultuurimperialisme ten kosten van anderen wel is.
In geval van het nederlandse taalgebied vergeten ze heel handig daarbij de democratische en humanistische stromingen die zij in 1789 menen te hebben uitgevonden, hier in de Nederlandse taalgebied 200 tot 600 jaar eerder voor het moderne Europa werden geïntroduceerd.
De opgeblazen Francofone blaaskaken beroepen zich voor hun intellectuele pretenties op dingen die ze goeddeels hier zijn komen lenen.

#51474

Peter Van de Ven

 

En MR-senator Alain Destexhe is niet tevreden over "la mérule flamande". Of hoe sommige MR-politici in en mum van tijd gatlikkers van Bart De Wever zijn geworden.

Onkelinx heeft gelijk met haar analyse, daar gaat het om. En Vlaams-nationalisme is een wel degelijk een Pest, of waarom niet een "Zwam", en, vooral, Alain Destexhe een "OEN".

Blijkbaar heeft niet de VLD het kamp van de MR vervoegd tegen CD&V/N-VA, zoals het hoorde, maar staat MR samen met de VLD aan de zijde van N-VA.

In de keuze tussen anti-socialisme en anti-separatisme verkiest de MR het eerste: liever heulen met de N-VA, tegen de PS.

Ook met de zinsnede "Tom Poes wordt plat gemalen door Goliath" heeft Onkelinx gelijk. Te veel is te veel, ook voor de kranige Joëlle Milquet.

#51475

Briggs

 

In Véhicule Tout Terrain? Hmm, is daar nergens iets in die tekst dat lijkt op racisme ten aanzien van 'Vlamingen'...zou leuk zijn om Onkelinx voor de rechter te slepen. ;p. Wat doet men nu ook al weer met zwammen die huizen aantasten? Uitroeien? Hmmm...

#51476

Peter Van de Ven

 

Dat Alain Destexhe goede maatjes is met flaminganten hoeft niet te verbazen: http://lvb.net/item/1852

Donkerblauwzwart in de MR. In de keuze tussen Elio Di Rupio enerzijds en Bart De Wever of Filip De Winter anderzijds, kiest hij als vanzelfsprekend voor de flaminganten. Prullenvent.

#51477

dendof

 

Daarvoormoet je natuurlijk een socialist zijn: terwijl de mycoproteinen je in leven houden klagen over de zwam.

#51479

mrtos

 

Is Destexhe dan een 'slechte Franstalige', Peter? :)

#51481

Peter Van de Ven

 

@ mrtos

Neen Alain Destexhe is een "slechte Belg", en vooral een absolute maft en opportunist.

Om zijn anti-socialisme te verwezenlijken kent hij blijkbaar geen scrupules. Zijn ultra-liberale boyfriend "De Quick" zit ook in het Vlaams-nationalistische kamp.

Een donkerblauwzwarte economische-groei-fundamentalist, een op z'n 27ste tot het libertarisme "bekeerde" (een schicht uit de hemel kwam en sprak: "Alain ge zulk de vrije markt aanbidden en haar woord verspreiden in Afrika en in België...")

Feit is dat MR-politici zoals hij blijkbaar nu dagelijks het gat van Bart De Wever properlikken. Dat is bestuurlijk-efficiënt, want zo verbruikt de overheid minder WC-papier. En aangezien Alain Destexhe voorstander is van een "slanke overheid" , likt hij met plezier en overgave. Als arts weet hij welke ontsmettingsmiddelen hij nadien nodig heeft.

De prutser.

#51482

Argusoog

 

De laatste en los staande alinea in een bericht is tot vandaag toch de identificatie aka handtekening van de proza pleger.

De prutser is dus een ondertekening

Dan TOCH NOG eindelijk een rake opmerking!

Argusoog

#51483

New Statesman

 

Voila, klacht ingediend bij het CGKR.
Ik denk dat Mevrouw Onkelinx de draagwijdte van haar woorden maar eens moet beseffen. De kans dat dit wordt opgevolgd is uiteraard 0,0001, maar alleen al uit principe is het de moeite waard.
Iemand die de klok rond de venijnige bek vol heeft van 'tolerantie' moet in deze extra omzichtig zijn, lijkt me zo.
Vervang in deze het woord 'Vlamingen' door 'moslim' of 'jood' en ik denk dat het plaatje wel duidelijk is.
De 'joodse zwam', de 'moslims zijn zwammen', klinkt ineens helemaal anders en is in wezen identiek hetzelfde wat ze gezegd heeft.

#51484

Peter Van de Ven

 

Dat Alain Destexhe ook nog voorzitter is van PGA http://www.pgaction.org/abo... , doet vooral veel vragen rijzen over de integriteit van die organisatie.

Het doet wat denken aan de hypocrisie van Spirit, die "open" voor alle culturen wil zijn, maar wel tegelijk "Walen buiten !!" roept.

Zijn reactie op de speech van Laurette Onkelinx was gewoon debiel. Libertariër hé, daar kan je alleen zever van verwachten.

Blijft het feit dat de MR blijkbaar "economisch rechts" belangrijker vindt dan anti-separatisme, waarvan akte.

En Onkelinx, die noemt de dingen bij naam: Vlaams-nationalisme is een Pest, een Zwam, intrinsiek immoreel. Duizend Quicken als boyfriend zullen daar niets aan veranderen, in tegendeel.

#51485

Peter Van de Ven

 

"The goal of the PGA Business Council is to create a partnership between leaders in the business community and their counterparts in the world's parliaments"

Is dat nu niet gewoon gelobby door de bedrijfswereld?

#51486

Rudy

 

Voo één keer ben ik 100% akkoord met PVDV:
"Neen Alain Destexhe is ..., en vooral een absolute maft en opportunist." Dat is juiste want heb het persoonlijk al een paar keer persoonlijk meegemaakt met die vent.

Wat zeer weinigen weten is dat hij, volgens informatie gekregen van een Rwandeze overlevende, in Ex-Joegoslavië een paar doden op zijn geweten zou hebben. Zuiver door zijn opportunisme heeft hij een radiostilte verbroken om te pers van zijn aankomst met een konvooi vluchtelingen te verwittigen. Daardoor hebben de Serviers het konvooi kunnen lokalizeren en gebombardeerd met een paar doden als resultaat....

#51489

dendof

 

De kroegbaas wordt gevraagd aan tafel 51481 om de kots op te kuisen...

#51490

Herteleer

 

New Statesman:"Voila, klacht ingediend bij het CGKR."

Geen schijn van een kans.
'Vlaming(en)' is geen volk, geen nationaliteit, geen religie (hoewel....), geen ethnische groep, geen ras, etc. etc.

Vlaming is een regionale aanduiding van de plek waar je in België geboren werd of woont.

#51492

traveller

 

@ Herteleer

Is dat een grap?
Vlamingen zijn zeker een ethnische groep, die toevallig in een territorium samen leven met immigranten. Die immigranten kunnen dan het levenspatroon van de Vlamingen accepteren of niet. In het verleden hebben de immigranten uit Genoa en Venetie zich volledig geintegreerd.

#51494

Peter Van de Ven

 

Onkelinx gebruikte "Vlamingen" hier in de betekenis van "Vlaams-nationalisten", als "Vlaams-nationalistische politici, en niet als inwoners van het Vlaams Gewest.

Dat is weer typisch die hypocriete en gespeelde flamingante verontwaardiging: ze gebruiken zelf voortdurend "Vlaams" als ze flamingant bedoelen, maar als iemand op dezelfde manier spreekt over "Vlaamse zwam" dan is "het kot te klein" en betekent het woord plotseling weer "inwoners van het Vlaams Gewest".Er is toch echt niets of niets eerbaars aan flaminganten.

#51495

traveller

 

@ PVdV

Proficiat, nu kun ja al de gedachten van Lauretje lezen ook. Wanneer wandel je op water?

#51498

Peter Van de Ven

 

Vlaamse zwam = zwam afkomstig uit Vlaanderen (d.i. het Vlaams-nationalisme) dat is niet hetzelfde als "Vlaanderen = zwam". "Vlaamse mosselen" betekent ook niet dat "Vlaamse koeien" zeedieren zijn.

"Flamingant uitschot" betekent als pleonasme wel dat alle flaminganten uit de definitie ervan zelve uitschot zijn.

#51499

Elhaz

 

@PVdV
Hebt ge dat al niet een keer gepost? 't Komt mij precies bekend voor.

#51502

Rick

 

@ Herteleer:
"Wat is racisme?
Racisme is een geheel van gedachten, geuite gevoelens, maar ook van daden. Deze meningen camoufleren de schrik voor anderen, de behoefte om te domineren en om zich te bevestigen door zich te onderscheiden van diegenen die niet hetzelfde uiterlijk, geloof, cultuur of dezelfde taal en dergelijke hebben."

http://www.diversiteit.be/C...

#51503

Marco

 

In tegenstelling tot wat in het Nederlands het woord zwam of beter huiszwam oproept, blijkt het gebruikte woord "mérule" bij Franstaligen een zéér negatieve conotatie te hebben. Namelijk in de orde van zoiets als 'kakkerlakken', iets dat zo snel mogelijk dient te worden uitgeroeid. Dit kon ik lezen in reacties van Franstaligen op het DS-forum. Zij bleken oprecht verontwaardigd door deze uitspraak van Laurette. Persoonlijk was ik niet verwonderd over haar uitlatingen.

#51506

Peter Van de Ven

 

@ Marco:

-->"Namelijk in de orde van zoiets als 'kakkerlakken'"

Om het even, als het dient om flamiganten mee te beschrijven, is het een gepaste beeldspraak. En "flaminganten", is niet hetzelfde als "Vlamingen", is niet hetzelfde als "Nederlandstalige Belgen".

Vlaams-nationalisme is een politieke agenda, zoals fascisme er één is. Wie flaminganten (tot welke partij ze ook behoren) terecht uitschot en krapuul noemt, heeft het dus over mensen die een specifieke immorele politieke keuze maken. Bart De Wever uitschot noemen, is niet verschillend dan tegen iemand die gestolen heeft, "dief" te zeggen. A posteriori, niet a priori.

Demystificatie is de waarheid spreken, een kat een kat noemen. Flaminganten zijn uitschot, een Vlaamse Pest.

Flamingante sissy's, die begrijpen dat natuurlijk niet.

#51507

New Statesman

 

@Herteleer

"Geen schijn van een kans.
'Vlaming(en)' is geen volk, geen nationaliteit, geen religie (hoewel....), geen ethnische groep, geen ras, etc. etc."

Als het geen volk is, waarom hebben ze dan een eigen Parlement, eigen vlag, eigen hoofdstad, eigen taal, etc?
Me dunkt dat dit wel degelijk een zeer gegronde klacht is.
Als ik even de link mag citeren die in de tekst staat: Énorme champignon basidiomycète de consistance molle, poussant sur les bois ouvrés et en provoquant la pourriture.

"en provoquant la pourriture", besef de draagwijdte van die zin maar eens, wanneer ze toegepast wordt op een volk.

Zei iemand de Protocollen van de wijzen van Sion?

#51508

Peter Van de Ven

 

@ NS:

Ik zou zeggen: ga je gang en maak je oeverloos belachelijk. Waar wacht je eigenlijk op? :):):)

#51509

New Statesman

 

@PVDV

Ik wacht nergens op. De klacht is al ingediend.

Tast gebrek aan Lithium het leesvermogen aan?

#51511

Peter Van de Ven

 

@ NS:
Goed zo, nu ben je definitief een onsterfelijke idioot. Je begrijpt het woord "idioot" toch, sulleke ?

Waarmee heb je klacht ondertekend? Met een kruisje, met "New Statesman", of met een anagram dat op een echte naam gelijkt ? Prullemanneke.

#51512

Peter Van de Ven

 

Als er geen "zaak" is, kan je beter geen klacht indienen: bij roekeloos procederen krijg je de rekening van de tegenpartij als cadeau. :)

#51513

dendof

 

... ledigt een volledige fles anti-mycotica in zijn killfile en kruist de vingers.

#51515

New Statesman

 

@PVDV

Vanag hoe laat mag je niet meer op Internet in de gesloten instelling?
Weet de directie dat je er een spuuglelijke website op nahoudt die niemand leest? Reflectie over menselijke waardigheid, het manifesto van de psychoot met Tourette's.

#51519

Kaal

 

Peter van de Ven : ik ben vertaler van beroep. EN franstalig. Onckelinckx heeft het wel degelijk over de Vlamingen in het algemeen en hun politieke vertegenwoordiging in het bijzonder. Zo heeft de franstalige media het trouwens ook begrepen. Jij bent zelf de hypokriet in die zin dat jij hier bewijst :
1) dat je een Vlamingenhater bent (en dus ipso facto geen Belg)
2) dat je altijd en overal de franstaligen in bescherming zal nemen, ongeacht wat ze doen of zeggen. Indien er morgen een Vlaming in Luik of Namen gelynchd wordt omdat hij Vlaming is zal jij daar ook excuses voor uitvinden.

Ik zal jouw antwoord niet lezen. Jouw hatelijke berichten verdienen geen aandacht. Maak je daar maar niet druk om. Ik besta immers niet (ik voel mij immers Vlaming) en de taal die ik nu hanteer ook niet, dus no worries.

#51521

Elhaz

 

Zoals voor zoveel linkserige mensen bestaan "de Vlaming" en "Vlaamse identiteit" niet. Behalve als het is om op te schijten.
Toevallig zondagmiddag nog een paar "bromberen" zijnde PdW, Michiel Hendrickx en Stijn Meuris , een paar poulains van weldenkend Vlaanderen, op Radio1 gehoord. Ze hadden het ondermeer over: "de bange Vlaming" en zijn "goedzakkigheid". De Vlaming die niet "méchant" durft zijn, hij is "te braaf". De doorsnee Vlaming heeft een "petit esprit".
Tiens, dan toch "Vlamingen" en een "Vlaamse identiteit", PVdV.

#51525

dendof

 

Wat mij ook opvalt is het consistent gebruik van het woord "zwam", dat een veel minder negatieve connotatie heeft dan het woord "schimmel", dat me hier veel geschikter lijkt.

Het is net alsof de Vlaamse kranten Onkelinckx een klein beetje uit de wind willen zetten.

#51532

Peter Van de Ven

 

@ Kaal:

Vertaler van beroep? Is dar dan geen eerlijkheid en leesvaardigheid voor vereist?

Onkelinx verwijst naar "Vlaamse zwam" zoals flaminganten spreken over" Vlaamse eisen", dwz een eufemisme voor "flamingante" eisen. Bart De Wever spreekt over Vlaams-nationalisme als een "bruistablet" , zij spreekt over een de-federale-staat-verterende-zwam, wat is het verschil?

Voor de rest sta je daar als hypocriet te zeiken dat het pletst en stinkt.

#51533

EricJans

 

@ dendof:

Doet anderzijds 'schimmel' dan weer niet teveel aan de véél en véél de Goede Sint denken? Vlamingen... de sinterklazen van Belgique?

#51534

EricJans

 

@ PvdV:

Ik wil je nog eens uitdrukkelijk bedanken: jij produceert hier flaminganten aan de lopende meter. Ik ben je daar wérkelijk onschatbaar dankbaar voor, moet je weten!
Hier het waarom: jouw standpunt sluit ook het nauwst aan bij dat van de Brusselse salons die ons sinds 1830 onafgebroken besturen en belasten.
Nog eens: bedankt, Peter.

#51537

Benny Marcelo

 

Inderdaad Eric, PVDV is het schoolvoorbeeld van hoe men zich als belgiscist best gedraagt. Daar krijgt zelfs de meest geduldige mens een aversie van. Een mens zou alleen al flamingant worden om die arrogante regimepijpers te jennen :-)

#51538

dendof

 

Wordt het niet hoog tijd dat er een sociaal assistent afzakt naar de D-straat in M, om na te gaan of het sujet geen gevaar vormt voor zichzelf of anderen ?

#51539

Herteleer

 

Eric Jans:"Ik wil je nog eens uitdrukkelijk bedanken: jij produceert hier flaminganten aan de lopende meter."

Ik vrees dat je de impact van Tourette-achtig gebral schromelijk overschat.

#51540

Peter Van de Ven

 

Kijk hier boven: Vier (krapulekes) Op Een Rij.

Ze groeperen vanzelf, en met elk woord dat ze intikken bevestigen ze juistheid van mijn stelling: flaminganten zijn uitschot. De een al wat meer dan de ander natuurlijk, de persoon die hier schuilgaat achter "dendof", die is "100%-drek", dat heeft hij al meermaals en bij herhaling aangetoond in zijn imbeciele blubber-posten.

#51543

Benny Marcelo

 

Door zo iemand krapuul genoemd worden is zelfs een eer. Het zegt meer over hemzelf dan over de meerderheid.

#51548

Herteleer

 

@New Statesman
"Als het geen volk is, waarom hebben ze dan een eigen Parlement, eigen vlag, eigen hoofdstad, eigen taal, etc?"

Het Vlaamse parlement is een vrij overbodig en machteloos bestuursorgaan. De meeste steden hebben een gemeenteraad die heel wat relevantere en nuttiger beslissingen neemt. Maar dat wil nog niet zeggen dat Antwerpenaars, Kortrijkzanen, Oostendenaars etc. volkeren zijn.

Elke fanfare die zichzelf respecteert heeft een vlag. Toch zou ik de fervent blazende leden van pakweg Brassband Willebroek niet direct als een volk durven bestempelen.
Verder vat ik niet hoe een hoofdstad (welke gaat trouwens door als Vlaamse?) of een taal een groep mensen tot volk maakt. Provincies hebben ook 'hoofdsteden', en Surinamers, Nederlanders en Zuid-Afrikanen spreken ook onze taal, maar daarom zijn we nog geen volk.

Uw argumenten om de inwoners van Vlaanderen een volk te heten, wegen mij dus nogal licht.

U schreef:
"Me dunkt dat dit wel degelijk een zeer gegronde klacht is."

Ik ben in principe tegen elke klacht als het een (verwijtende) meningsuiting betreft. Verwijten kan niet bijten.

#51549

traveller

 

@ Herteleer

Excuseer, maar als de Nederlanders een volk zijn, de Fransen en de Duitsers, waarom dan de Vlamingen niet?
Tussen haakjes, de Walen zijn voor mij ook een volk.
Wat moet men hebben om een volk te zijn volgens jou.
Zijn de Basken een volk, de Ukraïners, de Uzbeken, de Kirghizen?

#51551

Olav

 

Ik vond al lang dat Onkelinckx haar biezen had moeten pakken als minister en dit soort taalgebruik verandert mijn opinie niet. Wel typisch natuurlijk op een PS-congres dus niet echt om zoveel heisa van te maken, behalve dan dat het van een minister in functie komt.
Misschien dat ze les gevolgd heeft bij Pvdv... vroeger moesten ze in scholen hun mond wassen met zeep bij zulk taalgebruik... en nu geeft dat soort mensen les...

#51552

traveller

 

Wat verwacht je feitelijk van een helleveeg die gegroeid is in de PS maffia. Om daar als vrouw overeind te blijven en de plak te zwaaien is een hele prestatie, je moet er Vlaams bloed voor hebben, ze weet waar ze dus over spreekt.

#51554

Benny Marcelo

 

Misschien is zij een echte vlaamse: ze verloochend haar roots

#51555

traveller

 

@ Benny

Goed gezien.

#51557

Herteleer

 

Traveller schreef:"Excuseer, maar als de Nederlanders een volk zijn, de Fransen en de Duitsers, waarom dan de Vlamingen niet?
Tussen haakjes, de Walen zijn voor mij ook een volk.
Wat moet men hebben om een volk te zijn volgens jou.
Zijn de Basken een volk, de Ukraïners, de Uzbeken, de Kirghizen?"

Volk?
W.m.b.: een groep mensen die leeft binnen hetzelfde staatsverband.
Er meer aan vast knopen, lijkt me niet nuttig.

#51558

Benny Marcelo

 

@Kaal, je bent dan wel vertaler van beroep; je hebt nog niet begrepen dat PVDV het steeds beter weet.

#51559

Rick

 

Er meer aan vastknopen lijkt niet nuttig. Voorwaar...

Volgens van Dale:
- de gezamenlijke bewoners van een staat
- de gemeenschap van bewoners van een land die afstamming, taal, zeden, overlevering gemeen hebben

Volgens Larousse:
- het geheel van mensen, al dan niet wonend op eenzelfde territorium en die een sociale of culturele gemeenschap vormen
- het geheel van mensen, levend in eenzelfde territorium, onderworpen aan eenzelfde wetgeving en tezamen een natie vormend

De VN geeft geen definitie van "een volk", maar tracht wel een definitie te geven van een "autochtoon volk". Ze komen er makkelijk vanaf, door te stellen dat een volks is: "Een groep mensen die zichzelf als dusdanig definieert".

#51562

traveller

 

@ Herteleer

Dus de Ukraïniers, de Uzbeken en de Kirghizen waren geen volk in de Soviet-Unie maar nu wel in hun staat.
Wat meer is, Pakistan bestaat uit 4 volkeren en de Pakistanis als zodanig zijn geen volk. Ze zijn ethnisch en cultureel te verschillend van elkaar. Hetzelfde in India, Irak, Peru(indianen en spanjaarden, waar dacht je dat de zuid-amerikaanse problemen vandaan kwamen?), enz. enz.
Het is dus absoluut noodzakelijk dat de europese gemeenschap alle accenten naar de regio's verlegd, dan pas kan Europa zegevieren.

#51564

New Statesman

 

@Herteleer

Ik ben in principe tegen elke klacht als het een (verwijtende) meningsuiting betreft. Verwijten kan niet bijten.

Waar het mij in deze om gaat is kijken of de uitspraken van Onkelinx getoetst zullen worden aan de heersende wetgeving inzake racisme en aanzetten tot haat.
Als het CGKR dit zelfs niet in overweging zou nemen, denk ik dat ze definitief (politieke) kleur bekennen.

#51566

Herteleer

 

@New Statesman

Ik begrijp waar je heen wil.
Je wil waarschijnlijk aantonen dat de racismewet selectief wordt toegepast.
Toch stoort het me een beetje (niet echt veel) om wetten die je (terecht) fout vindt, toch te gebruiken om in dit geval uitspraken te proberen verbieden of vervolgen.

#51568

EricJans

 

Wat is een volk?
Moeilijk te zeggen.
Zijn wij een volk?
Voor sommigen moeilijk te zeggen.

Maar één ding is zeker: door de inspanningen van PvdV worden wij bij elke van zijn posts telkens weer iets méér een volk. Daar kan geen twijfel over bestaan.

#51569

EricJans

 

... de Uit-Schotten (of 'Vlamingen').

#51571

traveller

 

Een volk is een originele ethnische groep die door territoriale en klimatologische omstandigheden een cultuur en leefpatroon heeft ontwikkeld over duizenden jaren. Daaruit is ook een eigen taalgebruik voortgekomen.
Andere ethnische groepen of individuen kunnen zich daarmee vereenzelvigen en integreren. Als er andere ethnische groepen komen die zich niet willen integreren ontstaat er een territoriale en cultuurstrijd. Altijd zo geweest in de geschiedenis. De enige oplossing op lange termijn is een eenheidstaal, een strict seculiere maatschappij en comfort voor iedereen zodat er geen territoriale strijd om materiele behoeften ontstaat. Hoe meer integratie hoe eenvoudiger het samenleven zal worden.
Multiculturaliteit is idiote nonsens.
Zelfs de VS krijgen enorme moeilijkheden met de inwijkelingen uit het zuiden als de heersende "caucasians" te klein worden in getal, en dat is nu effectief het model van de samensmeltende culturen.

#51579

fcal

 

De ‘Dulle Teve’ (fieltige feeks) hierboven had het in haar gepubliceerd toespraakgeschrift over de 'Vlaamse' huiszwam die de staat aanvreet en ten gronde richt.

"Maar één ding is zeker: door de inspanningen van PvdV worden wij bij elke van zijn posts telkens weer iets méér een volk. Daar kan geen twijfel over bestaan."

West-Francië of Frankrijk als Westelijk deel van het Karolingische Rijk erfde bij de verdeling ook een stukje van het oorspronkelijke stamgebied (Vlaanderen) van de Merovingen en Karolingen. Idem dito voor het Middendeel of Lotharingen (Brabant) en Oost-Francië of Duitsland (Aken/Keulen = Rijngebied). Op deze verdeling en de daarop volgende naasting van het Middengebied door het Oost-Francië, berust de in de ogen van de West-Franciërs de rechtmatigheid van het behoren van het graafschap Vlaanderen tot hun eigen gebied.

De Franse koningen en later de Franse republiek hebben zich daar steeds op beroepen. Dit werd het des te meer toen het bleek, dat het graafschap Vlaanderen door handel en nijverheid zo rijk werd, dat het in hoofde van haar landsheren een forse uitbreidingspolitiek kon voeren. Dit was vooral het geval onder de Bourgondiërs en later ook onder de Habsburgers. Zo kwam er eerst uitbreiding naar het Oosten met Rijks-Vlaanderen en later vereniging met de andere Nederlandse vorstendommen in een 'Bourgondische Kreits'.

De Fransen hebben dan vanuit hun expansionistische staatspolitieke visie (vooral Lodewijk XIV en opvolgers) al deze vorstendommen gaan beschouwen als uitbreidingen van 'Vlaanderen', die hen onrechtstreeks eigenlijk ook toekwamen. Daarom was het ook een bewuste politiek om alle inwoners van de Nederlanden, uiteindelijk vooral de Zuidelijke Nederlanden, Vlamingen te heten. En alle 'Vlamingen' behoorden normaal deel uit te maken van Frankrijk.

Met de Franstaligen onder deze ‘Vlamingen’ stelde dit bij de verovering van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek niet zoveel problemen. Zij, nu de Walen geheten, werden snel Noordelijke Fransen. De Nederlandstaligen echter verzetten zich en werden ter identificatie Vlamingen geheten. Zo bleven deze onderdanen alhoewel anderstalig toch gevoels- en rechtmatig tot Frankrijk behoren.

In het centralistisch georganiseerde Koninkrijk België werd door de regerende Franstalige elite dit spraakgebruik verder gezet voor alle Noordelijke niet-Franstaligen. Bovendien kreeg de benaming een negatieve connotatie. Door de niet aflatende aanspraken van Frankrijk op België (ze hielden pas op toen Frankrijk de oorlog verloor tegen Duitsland in 1870) werd door het vorstenhuis zelfs de ‘Vlaamse’ beweging gestimuleerd (zie Conscience). Natuurlijk mocht hierbij de Franstalige heerschappij binnen België niet in het gedrang gebracht worden. De achterstelling, de pesterij, de onderdrukking... van de Nederlandstaligen waren echter dusdanig, dat mede door het succes van de romantische Vlaamse literatuur (zie ook Decoster) het in Nederlandstalig België algemeen gebruikelijk werd om over de oude vorstendommengrenzen heen zichzelf, enigszins fier, Vlaming te heten. Slechts in Wallonië en later ook in Brussel bleef het een scheldwoord. Deze Vlamingen hebben zich in de 19de en 20ste eeuw ook ingezet om tegen de Franstalige bewindvoerders in via een taalunie met Nederland eenheid in de schrijftaal te behouden.

Uiteindelijk kan men niet anders dan vaststellen, dat de Fransen en later de Franstalige Belgen onbewust en onrechtstreeks veel bijgedragen hebben tot de vorming en eenwording van het huidige Vlaamse volk. Omgekeerd is de benaming Wallonië later ook uit die blijvende confrontatie geboren geworden.

#51591

Olav

 

Eigenlijk is door het vastleggen van de taalgrens de vorming van het vlaamse 'volk' gebetonneerd... dus de franstaligen hebben het enkel aan zichzelf te wijten dat er een groter onafhankelijkheidsstreven groeit...
Hetzelfde gaat op voor de taalwetten : door de eentaligheid per gewest en de faciliteiten voor franstaligen benadrukt men het verschil ipv de eenheid.
Ironisch...

#51601

Kaal

 

De vraag "wat is een volk?" duikt steeds op telkens een "slecht" volk zijn identiteit wil benadrukken. Het is een tot op de draad versleten techniek die lang door progressieven werd gebruikt om meer conservatief ingestelde mensen de mond te snoeren. Knap gevonden, want je kan er niet direct een antwoord op vinden en als je probeert verzandt je meestal in historische argumenten die elk op hun beurt moeten worden verdedigd.

Volkeren kan je niet zo gemakkelijk definiëren. Ze bestaan gewoon. Een Vlaming is iemand die van zichzelf zegt dat hij Vlaming is en Vlaanderen is het land/gebied dat die mensen voor zichzelf opeisen. Wouter van Bellingen is een Vlaming, want hij zegt dat van zichzelf en hij meent het. Peter Vandermeersch van DS is hoogstwaarschijnlijk een Vlaming, want hij voelde zich beledigd door de uitspraak van Onckelinx. Yves Leterme, Gerolf A., Johan VDL, Freya VDB, Hans Van Temsche en Anissa T, allemaal Vlamingen. Niet wat ze denken of de taal die ze hanteren maar het feit dat zij allen hun lot verbinden met Vlaanderen maakt van hen Vlamingen. Uiteraard spelen ook taal een afstammling een heel grote rol, maar dat is de essentie van de zaak. My country, good or bad.

En dat is net het probleem die een aantal mensen hebben met de notie "volk". Op zich is die notie voor hen wel aanvaardbaar. Ze verwachten wel dat hun volk ideologisch en mentaal op één lijn zou zitten met henzelf, anders willen ze er niet bij horen. Zij willen dat hun volk zich aan hen aanpast. Dat lukt natuurlijk zelden of nooit, en dus gaan zij op zoek naar een andere identiteit, meestal iets kunstmatigs en vaag, zoals "wereldburger", "Europeaan" of "Belg". Het is een universeel fenomeen in rijkere landen : Amerikanen die de VS verwerpen omdat Bush herkozen werd, Fransen die Franrkijk uitspuwen omwille van Sarkozy, en nederlanstalige Belgen die Vlaanderen verachten omdat de Vlamingen meer autonomie willen.

Eén iemand in deze thread is geen Vlaming en er zijn er zo meer die in Vlaanderen wonen. Dat is geen probleem. Het is hen gegund. Hun aanwezigheid of afwezigheid veranderd echter niets aan wat de Vlamingen zijn. En hun persoonlijke keuze zou niet moeten betekenen dat zij de Vlamingen het recht ontzeggen om zich een volk te noemen.

#51649

fcal

 

PS
In tegenstelling tot de algemeen Belgicistische strekking is 'Flamand' of 'Vlaming' in West-Francië of 'Vrankryke' helemaal geen scheldwoord. Het is een kwaliteitssymbool. Daarom wappert de zwartgouden Vlaamse leeuwenvlag op de stadhuizen van Nord & Pas-de-Calais en meer bepaald op dit van het Franstalige Rijsel (en Flandre Gallicane / Waals Vlaanderen).

Overal in Noord-Frankrijk ziet men leeuwenvlaggen. Bij de 'grootgrutter' Auchan in Groot-Sinten bij Duinkerke heet het 'La Flandre Littorale' met veel vlagvertoon.