VRT boycot "voortijdige kerstsfeer"

Radio 1 is deze morgen gestart met een actie "Stop de Kerstman". Men is bezig om de consument op te jutten om geen kerstetalages te aanvaarden voor 15 december! Deze simpele zielen gaan er dus vanuit dat wij onze kerstomzet-verkopen kunnen realiseren op 6 dagen!

Het meest bezwarende hierbij is het feit dat een openbare omroep belastingsgeld gaat gebruiken om actie te voeren tegen één van de meest actieve bevolkingsgroepen: de KMO-ondernemer en lokale middenstander.

Ik onderzoek momenteel of een kortgeding mogelijk is om de actie te stoppen. Er is reeds overleg met Karel Van Eetvelt van Unizo die eveneens onderzoekt welke stappen wij kunnen ondernemen.

Mijn standpunt is: laat iedereen vrij te doen wat men wil op welk moment. In New York is er een winkel die het hele jaar door kerstgerief verkoopt... Het is de klant zelf die bepaalt wat hij wil kopen en wanneer. Het feit dat er zoveel kerst te zien is, komt doordat de klant daar naar vraagt.

Afgelopen weekend was het koppen lopen bij de tuincentra... dus er is een publiek voor... behalve blijkbaar bij Peeters & Pichal die hun medium grof misbruiken. Niet alleen door het item dagenlang uit te spinnen in hun programma maar zelfs met belastingsgeld stickers te laten drukken.

We kunnen in ieder geval reageren door massaal mails te sturen naar [email protected] .

Zeker doen en ik hou jullie op de hoogte!

Rudi De Kerpel - Eurotuin Merelbeke en Deinze [zie ook: Alle Dagen Kerstmis!]

Hieronder het bericht van hun site:

'Peeters & Pichal' zijn geen fan van voortijdige eindejaarssfeer: van mensen en bedrijven die in september, oktober en november al volop kerstmuziek draaien, en kerstbomen zetten, en een kerstman op een ladder aan hun gevel hangen. Tenslotte moet Sinterklaas toch eerst passeren

Daarom zijn we op 5 november gestart met een stickeractie. Op die sticker staat de boodschap: 'In Godsnaam: geen kerstgedoe voor 15 december'. (een foto ervan vind je hieronder bij, jawel, 'foto')

Maar we zoeken nog mensen die onze actie volop willen ondersteunen. Ambassadeurs dus. Heb jij een origineel idee om onze kerststicker te verspreiden? Of om reclame te maken voor onze actie. Meld het ons !

- Minister Kris Peeters is alvast kandidaat-ambassadeur. Zijn bestelling stickers is al onderweg.

- Ook Nico Mattan doet mee. Nu hij gestopt is met wielrennen, heeft hij daar ook tijd voor. Zijn vrouw Sabrina heeft een winkel. En zal de sticker ook aan haar klanten uitdelen. (en voorlopig geen kerstboom zetten) "


Reacties

#52578

Peter Fleming

 

Vanmorgen heb ik het ook op de radio gehoord
Ik heb er me dood aan geërgerd
waar bemoeien ze zich feitelijk mee?
schaamteloos machtsmisbruik
minister-president peeters poogden ze ook voor hun kar te spannen: hij bleef beleefd, maar je kon duidelijk horen dat ie niet snel genoeg uit de ether kon zijn, maar peeters bleef maar aandringen
waarom geen tegenactie opzetten: "alle dagen Kerstmis!"
vrede op aarde aan alle mensen van goede wil, wie kan daar nu immers tegen zijn?

#52579

Leo Norekens

 

"In New York is er een winkel die het hele jaar door kerstgerief verkoopt"
Hebben we in Brugge ook. Jawel!

#52585

Olav

 

En dan maken ze reclame met de simpele slogan "Bestel uw KERSTsticker hier". Te stom om zelfs 'anti-' ervoor te zetten... Een commerce in kerststickers opzetten om de commerce rond kerstmannen tegen te gaan...

#52586

Thomas

 

Vorige week iets gelijkaardigs, ze waren ertegen dat winkels hun deuren lieten open staan, met de verwarming op ! Hoe durven ze ! Is dat soort programma's niet meer iets voor studio brussel maar dan in wat stoerder taaltje...

#52590

Herteleer

 

Ik baal sowiso van het opgefokte kerstgebeuren, zeker wanneer het ons ruim op voorhand door de strot geramd wordt.

Wie echter meent dat hij er zijn boterham (beter) mee verdient, moet daar niet in geboycot worden, en al zeker niet door een (neutrale?) openbare omroepers.
Dat is echt bijten in de hand waaruit ze eten. Tenslotte haalt de omroep zijn geld via staatsdiefstal hoofdzakelijk bij de goeddraaiende commersanten.

#52592

Publius

 

Als dagen donkerder worden en na het Allerzielen komt Kerstmis in zicht, dus wat is het probleem? laat ieder daar zelf in beslissen.
Dat van alles een "commerce" gemaakt wordt is soms weerzinwekkend, ja, maar dat is inividueel en heeft niet altijd met timing te maken. (ook in Vancouver heb ik in meerdere winkels kerstspullen gekocht midden de zomer,stoorde mij niet).
Nu al aan kerst denken, vind ik niet onlogisch , maar om elke week een dag van dit, of een dag van dat uit te roepen, waar de VRT gretig aan mee doet, dat stoort mij veel erger.
Vanaf nu en zelfs eerder, beginnen mensen aan kerstinkopen te denken...of te doen, Die boom liever wat vroeger, want snel na nieuwjaar gaat die weg, bij ons toch...

Heb mij veel meer ge-ergerd aan die halloween toestanden omdat 90% van de activiteiten en versieringen het sacrale element van deze periode teniet doen (maar het commerciêle as such, stoort mij weinig. Ik kies als klant toch zelf ?) Discrete versiering en verlichting kan heel sfeervol zijn, schreeuwende "griezels" zijn zo "doods" en zielloos als maar kan zijn en dus tegenproductief. laat winkeliers en klanten hun eigen ding doen... en kiezen...
De ene houdt van kitsch, de andere kiest iets eenvoudig, symbolisch, maar kratchtig in zijn aanvoelen.

Dat betuttel van de media houdt niet op.
zullen we een affice met Vanthemsche maken met zijn geweer erop ? Die rond Siegfried, in Gent, kan precies wel, terwijl die heel wansmakelijk is... (moet wettelijk kunnen, maar is wansmaak ver voorbij.. Peeters gehoord ?)

#52595

Elhaz

 

@Nicolas: Wollestraat, linkerkant als je vd Markt komt.

#52596

Leo Norekens

 

Eigenlijk is het de Vlamingstraat, Elhaz. De Wollestraat is aan de andere kant van de Markt.

#52598

Elhaz

 

@Leo
Je hebt gelijk. Maar is er in de Wollestraat ook niet zo'n winkel? Ik loop er altijd met een half oog voorbij. Ik zal de volgende keer eens beter kijken. Als "new born pagan" ben ik niet echt op zoek naar christelijke prullaria. Maar misschien heeft Nicolas geluk en kan hij het hele jaar terecht in twee winkels om zijn kribbeke en engelenhaar te kopen.

#52599

Olav

 

"new born pagan"... niets feestelijker toch dan nieuw leven vieren ?? Of mis ik de pointe van Kerstmis :)

#52603

ivan janssens

 

Kris Peeters: is dat niet de voorganger van Van Eetvelt.

De voormalige topman van Unizo geeft hier een geweldig statement me dunkt.

#52620

EricJans

 

Excuus als ik even off-topic ga maar laat me van de gelegenheid gebruik maken om de hervorming van Radio I een verstudiobrusseling te noemen die ik erg betreur. En die Peeters met haar cynisch-hautaine intonatie... ik had vanmorgen het begin van het programma gehoord en schakelde over naar 'Classique 21', dacht ik.
Ik vind de Walen globaal überhaupt betere, 'vrijere' radio maken.

#52621

Cogito

 

Dus geen Adventkrans vóór 15 December?

Oeps...Adventperiode vergeten. Ach ja da's waar ook, er zit een religieus aspectje aan Kerstmis ... efkens niet aan gedacht...

Wat een absurditeit.

#52630

VI

 

Voor mijn part mogen ze de kerstmarkt nu al in elkaar knutselen. Ik kan niet wachten.

Die Marxisten van de VRT willen enkel en alleen de kerk uit hun leven bannen. Dat ze zelf maar een feestdag uitvinden.

Heel die opzet is ronduit belachelijk. Opnieuw toont VRT hoe onverdraagzaam ze is tegenover niet-linksen. Ze hebben me zondag ook al gek gekregen met hun uitzending over filantropie.

#52647

joe

 

Mr De Kerpel, voor mij ga je gerust je gang met je commerciële activiteiten hoor. Hier is geen plaats voor roodgroene betutteling! Plaats voor mijn part vanaf 1 september je schoonmoeder in sjartellen in je vitrine voor Halloween, en je grootvader als Manneke Pis op een van je tuinfonteintjes. Je business moet toch draaien, hee.

#53352

Elhaz

 

@Nicolas:
Was vandaag even in Brugge en inderdaad, ook in de Wollestraat is een winkel van Käthe Wollfahrt. Dus je kunt in Brugge met een gerust hart het hele jaar door schandelijk veel geld uitgeven aan heerlijke Kerstmis-kitsch. Sla in het voorbijgaan ook uw stapel kant en voorraad pralines in. Er zijn ongeveer driemaal elvendertig winkels van elk waar men met plezier je je van uw geld zal verlossen. In Brugge is het trouwens èlke dag wel Kerstmis, Pasen en Grote Vakantie waardoor arme nietsvermoedende consumenten, murw geslagen door zoveel pittoreske gezelligheid, onverantwoord veel geld spenderen aan nutteloze prullen. Moesten ze eigenlijk verbieden.