Staatsveiligheid steunt vooral op HUMINT, niet op SIGINT

(...) De moordenaars van Ahmed Shah Massoed die op 9 september 2001 in Afghanistan werd vermoord, zijn door ons herkend bijvoorbeeld. Geen enkele buitenlandse inlichtingendienst wist wie het waren. (...) Maar informanten zijn onze voornaamste bron van informatie. Tal van buitenlandse diensten benijden ons onze menselijke bronnen.

Herinnert u zich de kritiek op de CIA na 11 september? Veel hoogtechnologische snufjes, maar geen ogen en oren op het terrein. Wij hebben die wel. We moeten wel, want wij hebben tot nader order geen hoogtechnologische snufjes. Maar ook als we die ooit krijgen, willen we onze menselijke bronnen te allen tijde behouden.

Een anonieme medewerker van de Staatsveiligheid, geïnterviewd door Mark Eeckhaut in De Standaard, 8 maart 2008

Reacties

#60585

EricJans

 

Haaahahahaaa! Die Franco-Belgjes... ze weten zich toch goed te verkopenn hé. Ze zijn zó bang en bezorgd om hun 'menselijke bronnen' dat ze ervoor zorgen dat die zelfs niet voor een Belgische rechtbank kunnen verschijnen! Ze laten hun menselijke bronnen onder hun ogen de benen nemen!
Haaahahahaa!

Gelukkig is er één uitzondering: leden van de terreurgroep Davidsfonds. Daar ontsnapt er geen één van!
Men is nu aan het verellen dat 'de staatsveiligheid' beschadigd wordt. Wel... het zou kunnen, natuurlijk... alles kan... maar iki geloof dat gewoon net.
België staat gewoon op het punt te verdwijnen omdat het kraakt onde z'n eigen gewicht. En dat 'gewicht' zijn de talloze ambtenaren die hun corporatistische winkeltjes bevolken. Misschien heet één van die winkeltjes wel 'de Staatsveiligheid'?
Om over na tre denken, toch?

Een anonieme medewerker van LVB.net.

#60586

chris impens

 

In de TV-documentaire "Why Intelligence failed" legt de CIA uitvoerig uit dat ze zich al decenniën lang verkijken op de moslimwereld bij gebrek aan infiltranten. Een CIA-lid zei daar letterlijk dat men als infiltranten alleen mensen moet aanwerven die al moorden gepleegd hebben, want alleen zij komen in de omgeving van de topfiguren, waar de besluiten genomen worden. Het ontmaskeren van "de goede moordenaar" in dienst van de Staatsveiligheid is dus niet helemaal zonder gevolgen.

#60657

pepperjack

 

Ik ben de reflexie van LVB niet ongenegen: een crimineel als informant die geduld wordt in zijn daden, kan grotere criminaliteit voorkomen.

Toch vind ik dat de Belgische Staatsveiligheid een mal figuur slaat:

1/ de vraag speelt of de dankzij deze moordenaar "verijdelde aanslag" ook niet andere wegenvermeden had kunnen worden:
- beter immigratie (en terugkeer)politiek;
- regulier politiespeurwerk die ook met informanten mogen werken. Dan is er tenminste één 'intelligence' bezig. Nu is er naast de politie ook nog staatsveiligheid, en, als ik me niet vergis, het leger dat inlichtingen verzamelt. En blijkbaar is het "ieder voor zich": is dat het efficiënst?

2/ als Wynants in Terzake alleen maar kan zeggen "dat er nog niks geweten is van het Marokkaans onderzoek naar Belhiradj, suggererende dat het onderzoek daar niet betrouwbaar is, dan vind ik dat een zwaktebod;

3/ het dossier van Soetkin Collier zal hen ook blijvend achtervolgen, was nochtans fröbel-eenvoudig vermijdbaar; dat van DHKPC-ster Fefrye Erdal zal hen ook blijven achtervolgen, al vermoed ik daar niet dat ze 'ontglipt' is, maar dat dat zo voorzien was.

4/ als ik dan bovenstaand citaat lees over hun "enorm" menselijk netwerk, met als voorbeeld de moordenaars van Massoud, dan vind ik dat de negatieve lijn alleen maar bevestigd wordt: als ik mij niet vergis, waren de moordenaars van Massoed tot bij hem geraakt *dankzij* hun Belgisch paspoort (of ID kaart), hadden dat bij de Massoud-filters getoond, en hadden het al bij het maken van de afspraak overgemaakt aan de Massoud-mensen. Wijd en zijd waren de identiteitsgegevens gekend. Als dan iemand komt pronken met het feit dat onze staatsveiligheid wist wie het waren, dan rijzen mijn haren ten berge!

't Zou verdorie eens moeten zijn dat een Belgische dienst van deze kerels GEEN gegevens terugvond.

@chris impens: in genoemde serie sprak de CIA-man over GEWONE oren en ogen, met name gewone mensen, die als barometer kunnen dienen omtrent de maatschappelijke (stijgende) gevoeligheden. Toegang tot de leidende amokmakers hadden de Ami's m.i. genoeg. Ze hadden 'sociologische intelligentie' te kort.

Ik heb dus echt twijfels bij de Belgische Staatsveiligheid.

#60667

Bompa

 

Als één of ander staatsgevaarlijk persoon (lees : Vlaamsnationalist) door één of andere zuiderse terrorist/dealer etc. afgeknalt wordt, hoe weet ik dan, met hetgeen ik vandaag weet, wie de opdrachtgever was, of dat de persoon uit eigen beweging handelde ?

#60669

LVB

 

@Bompa: Uw vraag is uiteraard hypothetisch. De enige politicus die in België écht door een "zuiderse" schutter werd afgeknald, was een Waalse socialist.

#60674

pepperjack

 

NB: ook niet vergeten wie de opdrachtgevers waren :-)