VRT schakelt middengolfradio en analoge tv-zenders uit

Technologisch nieuws uit omroepland: op 30 maart schakelt de VRT haar middengolfzenders uit, op één na. En op 3 november gaan alle analoge televisiezenders van de VRT definitief uit de ether.

ETHERTELEVISIE ENKEL NOG DIGITAAL

De Europese Commissie heeft de lidstaten verplicht om tegen 2012 alle analoge televisieuitzendingen via de ether stop te zetten. Op die manier komt frequentieruimte vrij voor nieuwe digitale zenders, die zuiniger omspringen met het spectrum. De lidstaten worden aangemoedigd om de analoge switchoff zo vroeg mogelijk uit te voeren. Berlijn beet de spits af en schakelde in augustus 2003 zijn laatste analoge tv-zender uit. Nederland deed het op 11 december 2006. In Vlaanderen doet de VRT het dus op 3 november 2008. De Vlaamse commerciële tv-zenders maken überhaupt geen gebruik van de ether, dus voor hen verandert er niets. De RTBF houdt het voor haar analoge swichtoff voorlopig op de Europese deadline van 31 december 2011.


We hebben het hier over uitzendingen via de ether, die uitgezonden en ontvangen worden met een antenne. Voor wie televisie kijkt via de kabel (bijvoorbeeld Telenet, analoog of digitaal), via satelliet (TV Vlaanderen) of via ADSL (Belgacom tv), verandert er niets. Wie via een antenne (binnenshuis of op het dak) naar televisie kijkt, zal vanaf drie november alleen nog sneeuw op het scherm zien. Om via de ether naar de VRT-televisie te blijven kijken, zal een DVB-tuner moeten aangesloten worden tussen de antenne en het tv-toestel. Kostprijs: 40 à 100 euro.

De Vlaamse overheid zet een grootse campagne op om de analoge antennekijker te verwittigen en aan te zetten tot overschakeling, onder het motto "Weg met sneeuw op je tv". Uit de persmededeling:
In de radiocampagne wordt de Yeti opgevoerd, de verschrikkelijke sneeuwman die werkloos wordt omdat het niet meer sneeuwt.
Zestigduizend gezinnen zijn aangewezen op ethertelevisie, dat zijn de primaire antennekijkers. Daarnaast zijn er nog 80.000 à 180.000 gezinnen die antennetelevisie gebruiken voor een tweede of derde toestel of voor het buitenverblijf, de secundaire antennekijkers.

Bron: Europe Screendigest, eind 2005 & Geert Bourgeois, september 2007.


Een MICT/IBBT-studie door Erik Dejonghe (die enkele jaren geleden niet geloofde in digitale televisie) en Pieter Verdegem wees uit dat de typische primaire antennekijker hoger opgeleid is, tussen 25 en 50 jaar is, bewust kiest voor antenne-ontvangst, en minder dan twee uur per dag naar de tv kijkt, vooral naar nieuws en actualiteit. De secundaire antennekijkers hebben een iets lagere opleiding en zijn iets ouder. Ook kotstudenten vormen een belangrijke subgroep bij de antennekijkers. De onderzoekers vonden geen "noodlijdende" primaire antennekijkers, maar "dit betekent niet dat zij niet bestaan, wel dat zij moeilijk te bereiken zijn".

ADDERTJE ONDER HET GRAS

Digitale televisie levert in normale omstandigheden een betere beeld- en geluidskwaliteit dan analoge televisie. Toch zitten er addertjes onder het gras. Valt analoge ontvangst wat tegen, dan krijg je een licht sneeuweffect in het beeld, of dubbele countouren rond voorwerpen en personen in beeld. Valt digitale ontvangst tegen, dan krijg je storende blokpatronen, beelden die enkele seconden lang bevriezen, of helemaal geen beeld. Ik ken een gezin zonder kabeltelevisie dat momenteel al over een DVB-T tuner beschikt (met binnenshuisantenne), maar dat er geen gebruik van maakt. "Het digitale beeld bevat meer storingen dan het analoge beeld", klinkt het. Een familielid in Gent kan daar helemaal geen DVB-T ontvangen met een binnenshuisantenne: te laag gelegen, te veel bebouwing, te zwak signaal. Ook minister Bourgeois beseft dat er een probleem is, want op een persconferentie in september vorig jaar verklaarde hij:
De vermogens van de digitale televisiezenders van de VRT zijn momenteel nog te zwak om overal een goede ontvangst met een binnenhuisantenne te verzekeren.

Vandaag vroeg ik aan het kabinet-Bourgeois of er plannen zijn voor steunzenders of verhoogde zendvermogens. Marijke Verboven, adviseur pers en communicatie op het kabinet, antwoordde mij:
Het DVB-T netwerk heeft een quasi 100%-dekking voor buitenshuisontvangst met dakantenne. Bij 71% van de Vlaamse bevolking zal er ook binnenshuisontvangst zijn. Het klopt dat het in Gent momenteel beter kan. Daarom wordt er voor de regio rond Gent een nieuwe DVB-T zender in werking gesteld. Deze wordt normaal gezien operationeel in de loop van mei 2008.

Is Gent de enige plaats waar er DVB-T steunzenders komen? Worden de zendvermogens van de bestaande DVB-T zenders verhoogd? Dat konden we niet opmaken uit het antwoord.

DRIE MIDDENGOLFZENDERS WORDEN UITGESCHAKELD

VRT-middengolfzendertje in Kuurne
Eind deze maand schakelt de VRT drie van haar vier middengolfzenders definitief uit. Het gaat om de zender van Radio 2 in Waver (540 kHz, 150 kW), van Radio 2 in Kuurne (1188 kHz, 5 kW) en van Radio Vlaanderen Internationaal in Wolvertem (1512 kHz, 600 kW). De middengolfzender van Radio 1 in Wolvertem (927 kHz, 300 kW) blijft in bedrijf. Door de uitschakeling kan de VRT besparen op onderhoud en energie. Uit het persbericht van de VRT:
Op jaarbasis zal de VRT 2,5 miljoen kilowattuur energieverbruik kunnen besparen. Dat betekent 1.850 ton minder CO2-uitstoot, of een vermindering van 14% ten opzichte van de CO2-uitstoot van het zenderpark. (...) De zendinstallaties voor de middengolf zijn ongeveer 30 jaar oud. Zonder nieuwe investeringen was een verderzetting van alle vier de frequenties dan ook niet mogelijk.

2,5 miljoen kilowattuur, dat is bij constant verbruik een gemiddeld opgenomen vermogen van 285 kilowatt. Dat klopt in de praktijk niet helemaal, omdat een aantal middengolfzenders 's nachts worden uitgeschakeld, en omdat RVI enkel in de avonduren op hoog vermogen uitzendt, maar deze cijfers bevestigen in ieder geval dat het middengolfzenderpark van de VRT de laatste decennia niet op de maximaal door de ITU toegelaten vermogens draaide.

Zenderpark van VRT en RTBF in Waver, vanuit de lucht. Foto: Koen Godderis.


Volgens diverse bronnen draait Radio 1 in Wolvertem op 100 kilowatt in plaats van de toegelaten en overal gepubliceerde 300 kilowatt. Radio 2 zendt vanuit het Waalse Waver wel met de volle 150 kilowatt uit en is dan ook tot in Parijs en Londen te ontvangen. De geluidskwaliteit van deze zender is echter al decennia lang ronduit belabberd. De 1188 kHz mag eigenlijk vanuit het centrum van het land op 150 kilowatt draaien, maar de VRT opteerde ervoor om vanuit Kuurne bij Kortrijk op 5 kilowatt uit te zenden. Radio Vlaanderen Internationaal mag op 1512 kHz dag en nacht op 600 kilowatt uitzenden, maar zendt overdag met slechts 20 kilowatt uit.

Zendmasten van Radio 1 en RVI in Wolvertem. Foto: Danny Adriaensen, Project1440.


Allemaal om te besparen op energie en onderhoud, want zendbuizen van niet-transistorgestuurde zenders gaan maar een paar tienduizend uren mee en gaan sneller stuk wanneer ze op volle vermogen worden gebruikt. Bij uitzenden op volle vermogen zouden luisteraars in Nederland, Engeland en Noord-Frankrijk echter met een beter luistercomfort naar de middengolfuitzendingen van de VRT hebben kunnen luisteren.

Zendergebouw van RTBF en VRT in Waver. Foto: Danny Adriaensen, Project1440.


Middengolf is verouderde technologie met een minderwaardige geluidskwaliteit. Daar kan straks wel verandering in komen door de toepassing van DRM, een digitale modulatietechniek. In Nederland was de middengolf tot voor kort wel nog springlevend, met commerciële oldieszenders als Arrow Classic Rock en Radio 10 Gold. Maar na de laatste veiling van de FM-frequenties en de verder schrijdende digitalisering, en door de hoge elektriciteitsrekeningen voor de zenders, is ook daar de fut uit de middengolfband verdwenen. De religieuze zenders Radio Maria (675 kHz) en GrootNieuwsRadio (1008 kHz) hebben de frequenties van de oldiesradio's overgenomen. Aandachtstrekker op de middengolf is de BBC World Service op 648 kHz, die uitzendt met een uitstekende geluidskwaliteit, een krachtige zender van 500 kilowatt vanuit Orfordness op de kust van Suffolk, en een speciale antenneconstructie gericht op de Benelux en Noord-Frankrijk.

Zendmasten van de BBC World Service in Orfordness, Suffolk. Foto: Keith Marshall.


In de VS is middengolf wel nog springlevend. Een eerste reden is van technische aard: het frequentieraster laat er toe om audio-frequenties tot 10 kHz door te sturen, terwijl Europese zenders zich officieel moeten beperken tot 4500 Hz, telefoonkwaliteit dus (in de praktijk doen Europese commerciële zenders en de BBC Worl Service het op middengolf tot 6000 Hz). De middengolf is in de VS het uitgelezen terrein voor talk radio (discussie- en opinieprogramma's), sports radio, news radio en church radio.


Reclame voor linkse en rechtse talk radio in de VS


Op technisch vlak is er in de VS ook meer kleinschaligheid: in heel de VS zendt geen enkele middengolfzender sterker uit dan 50 kilowatt, terwijl sommige zenders in Europa, het Midden-Oosten en Azië vlotjes 1 tot 2 megawatt de ether insturen. Op de website EMWG.info van de Aalsterse blogger Herman Boel kunnen de frequenties en zendvermogens van alle Europese midden- en langegolfzenders worden afgelezen.

De vrijgekomen middengolffrequenties van de VRT zullen wellicht geveild worden, voor zover er interesse bestaat vanuit de privé-sector. Tien jaar geleden liet SBS, de moedermaatschappij van VT4, zijn interesse blijken voor middengolf door vanuit Noord-Frankrijk en vanuit het al eerder genoemde Orfordness middengolf-testuitzendingen te richten op Vlaanderen. Intussen zijn de luistergewoontes van het publiek wel veranderd. Alleen een gok op de doorbraak van DRM kan middengolf weer interessant doen lijken, maar de traagheid waarmee DAB (die andere digitale radio-omroeptechniek) doorbreekt en de rooskleurige vooruitzichten voor mobiel internet en mobiele televisie via hogere frequenties (UMTS, Wimax en DVB-H), wekken alvast niet veel hoop voor de middengolf.

Reacties

#60725

koen godderis

 

Alweer een puik artikel Luc. Foto van het zenderpark te Waver werd genomen begin dit jaar op een vlucht naar Italië. (Luc, als je nog eens een foto neemt vanop de website, je kan van me altijd de orginele verkrijgen. Betere kwaliteit om te bewerken.)
http://www.koengodderis.be/...

Wat het artikel aangaat. Het valt me op dat wij enorm achter zijn inzake satellietgebruik. Maar het is dan ook geen geheim dat de Vlamingen door de Overheid sinds menheugenis zoveel mogelijk werden gedwongen om hun gepolitiseerde media te consumeren. Eigen aan totalitaire staten, wat België sinds 1830 altijd is geweest. En de laatste jaren is het alleen maar erger geworden. Het is gewoon een kwestie om via de gekende gepolitseerde media (Corelio, VRT, Persgroep en Roularta) de mensen te kunnen desinformeren, censureren, voor de domme te houden, etc ... Teneinde hun politieke postjes te behouden. Maar de kruik gaat te water tot die barst.

Kleine opmerking. Bij de cijfers inzake signaalbron staat het adsl-signaal er niet bij (Belgacom-tv). Mogelijks een marginaal cijfer, en ook Europees. Vandaar niet opgenomen in de tabel. Of heb ik het verkeerd?

#60754

Marco

 

Is er iemand die me kan uitleggen waarom het monopolie van Telenet door de huidige politici in stand wordt gehouden ?
Voor zover ik er zicht op heb laat de overschakeling naar digitale televisie toe dat op de kabel meerdere spelers actief kunnen zijn aangezien digitale kanalen veel minder bandbreedte opsouperen. Waarom laat de overheid toe dat men verplicht een Telenet decoder moet huren ? Wat met in de tv-toestellen ingebouwde decoders ? Ik weet dat dit forum vooral bevolkt wordt door mensen die zo weinig mogelijk staats-inmenging willen, maar in deze kan je toch zeggen dat de staat net niet genoeg ingrijpt, of zie ik dit totaal verkeerd ?

#60755

LVB

 

@Marco: Ik denk dat de digitale capaciteit van Telenet nu zowat vol zit. Er kan pas digitale capaciteit bijkomen als er analoge kanalen verdwijnen. Vermits het artikel hierboven NIETS te maken heeft met de kabel, ziet het er niet naar uit dat er binnenkort analoge kanalen verdwijnen op de kabel en er dus digitale kanalen kunnen bijkomen.

Wie dat wil kan natuurlijk coax-kabels aanleggen naast die van Telenet. Als ik mij niet vergis was of is dat in het Leuvense het geval. Telenet heeft geen wettelijk monopolie op het vlak van kabelinfrastructuur, ze hebben momenteel wel een monopolie op de inhoud die ze over hun eigen kabelnetwerk versturen, en dat is mijns inziens eigenlijk een kwestie van eigendomsrecht.

#60757

LVB

 

@Marco: voor de rest volledig eens met jouw kritiek op de verplichte huur van decoders bij Telenet en het onbruikbaar zijn van de decoders die ingebouwd zitten in moderne geavanceerde tv-toestellen. Die gesloten architectuur van de Telenet digitale televisie zal voor mij vroeg of laat een reden zijn om over te stappen van Telenet naar TV Vlaanderen.

#60762

joe

 

Ik hou Telenet nog enkel aan omdat TV Vlaanderen (no?) geen filmpakket à la Prime heeft. Al kan ik me natuurlijk voor de films ook een smartkaart aankopen van Canal Digitaal in NL, die hebben wel een filmpakket...
Of kent er iemand een andere filmprovider over de satelliet? Bijvb in de UK? (Niet Sky, want daarvoor heb je een dedicated Skybox nodig, ik heb die geprobeerd en die produceert een storend gezoem)

#60763

joe

 

omdat TV Vlaanderen (nog?) geen filmpakket à la Prime heeft.

#60788

Marco

 

@Luc
"Wie dat wil kan natuurlijk coax-kabels aanleggen naast die van Telenet. Als ik mij niet vergis was of is dat in het Leuvense het geval. Telenet heeft geen wettelijk monopolie op het vlak van kabelinfrastructuur, ze hebben momenteel wel een monopolie op de inhoud die ze over hun eigen kabelnetwerk versturen, en dat is mijns inziens eigenlijk een kwestie van eigendomsrecht."

Ik ben het daar totaal niet mee eens. Net zoals voor elektriciteit of telefonie kan men immers een regeling uitwerken waarbij meerdere operatoren actief zijn op dezelfde infrastructuur. De fout die men in het verleden heeft begaan is Telenet de kabelinfrastructuur te laten overnemen en zo een kwasi-monopolie te verwerven. Net zoals bij elektriciteit en andere nutsvoorzieningen moet men een onafhankelijke instantie laten instaan voor de infrastructuur zodat meerdere spelers content kunnen aanbieden over die infrastructuur. Een ander alternatief is als voorwaarde voor een Vlaamse zendvergunning de zenders te verplichten via twee dragers actief te zijn: kabel en DVB-T (of DVB-S). Ook is het ontoelaatbaar dat de niet-betaalzenders op de kabel niet als fta-signaal op de kabel zitten, hiervoor is geen enkel echt excuus te bedenken.

Wat betreft TV-Vlaanderen, die stap zit ik ook te overwegen want ik vertik het een Telenet digibox of digicorder in huis te halen.

#60792

Leo Norekens

 

Ja, ik ben zo'n "primaire antennekijker". Min of meer bewust, d.w.z. het huis waar ik woon ligt 80m van de straat, en werd bij de aanleg van deze wijk 'per ongeluk' over het hoofd gezien door de kabelmaatschappij, ondanks aanvraag door de eigenaars. Deze gingen hierover hun beklag doen, maar kregen te horen dat een aansluiting hun ongeveer 1.000 Bef per meter zou kosten (80.000 Bef dus). Zij deden geen moeite om de kabelmaatschappij te overtuigen van hun juridisch gelijk, en plaatsten gewoon een dakantenne.
Toen wij hier kwamen wonen hebben wij meteen gezegd: fijn, een huis zonder Vtm, VT4 etc... Houden zo.
(Het aanbod bestond toen uit TV1 (één), Canvas, NL1 en NL2. De Nederlandse zenders zijn in 2006 inderdaad weggevallen. Niet dat ik het gemerkt heb, of zo...)

De grootste zorg van mijn echtgenote op dit moment is: krijgen wij straks met een BVD-tuner een uitgebreider aanbod digitale zenders binnen via onze dakantenne? Of blijft het bij Canvas, één (en mogelijk 1 en 2 Nederlandse zenders)?

#60802

Marco

 

@Leo Zoals het ernaar uitziet zal je enkel één en canvas kunnen ontvangen. Voor ontvangst van NL1 en NL2 zal je op zijn minst een aangepaste antenne nodig hebben (of in de grensstreek wonen). RTBF zendt voor zover ik weet nog niet uit volgens de DVB-T norm.

#60805

koen godderis

 

@Leo

Je mist helemaal niets. De echt belangrijke zaken zoals nieuws en duiding vind je via het net. De tijd dat tv een onmisbare plaats innam in iemands dagdagelijkse leven is passé. Voor een belangrijke voetbalwedstrijd ga je gewoon op café.

#60811

joe

 

@Leo: zet ook een schoteltje en kijk o.a. gratis naar de BBCs, ITVs en een paar filmkanalen.

#60820

Leo Norekens

 

Blijkbaar heb ik slecht geformuleerd: onze zorg is dat we er een *ongewenste* uitbreiding bovenop krijgen. Aan Canvas en één hebben we meer dan genoeg. Met 4 kinderen in huis heb ik geen nood aan Nickelodeon, JimTV, TMF, MTV, Cartoon Channel en al die andere onzin. Ketnet is al meer dan erg genoeg.

@Joe: Dat vergat ik nog te melden: Een schotel staat er ook (gericht op Astra), maar die gebruik ik slechts voor één themazender (Equidia), hobby van mij.

#60825

joe

 

Voor kids: geef mij maar CBeebies (van BBC). Ketnet en VTM zenden voor 't merendeel kut-kinderprogramma's uit. Mijn kinderen krijgen jeuk van Plop en Samson en andere Studio-100 miskleunen.

#60864

S t e f

 

@ Marco
"Een ander alternatief is als voorwaarde voor een Vlaamse zendvergunning de zenders te verplichten via twee dragers actief te zijn: kabel en DVB-T (of DVB-S). Ook is het ontoelaatbaar dat de niet-betaalzenders op de kabel niet als fta-signaal op de kabel zitten, hiervoor is geen enkel echt excuus te bedenken."
Ter info : Bij INDI zitten deze wel ongecodeerd én digitaal op de kabel. Op mijn Loewe met ingebouwde digitale ontvanger zijn alle Vlaamse, Waalse, BBC en nog enkele gewoon digitaal (en analoog natuurlijk) te bekijken zonder de INDI decoder. Het valt mij trouwens op dat de beeldkwaliteit met de ingebouwde digitale ontvanger iets beter is dan met de INDI decoder + HDMI kabel.

#60878

Marco

 

@Stef
Goed voor u dat je in het INDI gebied zit, hoe lang je er echter nog van zal kunnen genieten eens Telenet ook INDI in handen heeft is de vraag. De Vlaamse overheid is echt nalatig wat digitale televisie betreft. Een mens zou beginnen te vermoeden dat er afspraken op dit vlak bestaan die niet openbaar zijn.

#60902

Eric

 

@Marco
I.v.m. RTBF DVB-T uitzendingen : La Une, La Deux, La Trois en EuroNews (deze laatste in belabberde kwaliteit) met een
aktieve binnenantenne, maar wel enkel indien ik de antenne
op een bepaalde hoogte en in een bepaalde hoek vasthoud :-)

Ik woon halverwege Leuven - Brussel, tamelijk hooggelegen,
maar niet met een directe 'line of sight' op Waver (staat de
RTBF DVB-T zender daar niet ?)

#60935

René

 

Toch jammer,de zender Waver op 540Khz is tot ver in Nederland te beluisteren, gelukkig heeft de VRT ook sterke FM zenders.

#60991

sinusgolf

 

hoe groot zou het aandeel dab ontvangers in belgie zijn,volgens mij zuipen al die dab zendertjes waar 3 mensen en een paardenkop naar luisteren veel meer stroom dan de am zenders te samen,men zou beter die oude am zenders vervangen door moderne drm zenders en zeker die in wolvertem;kan men nog in het buitenland naar rvi luisteren.
de drm technologie gaat volgens mij sneller groeien dan dab omdat er tussen fm en dab bijna geen voordeel is(geluid).

#61016

Eric

 

@sinusgolf :

Ik overweeg momenteel de aanschaf van een extra
hifi-(micro-)ketentje maar de extrakost van 100 tot
150 euro van 'AM/FM/DAB' modellen in vergelijking
tot de 'AM/FM' toestellen kan ik voor mezelf (nog)
niet verantwoorden. Is er wel een meerwaarde ?????

#61082

S t e f

 

@ Eric

Ik heb zowel een DAB autoradio, als in huis 2 DAB ontvangers. Buiten enkele zenders (nieuws+, Donna Hitbits en KLara Continuo) heeft DAB enkel meerwaarde in de auto wegens het totaal gebrek aan storingen. Je hebt ontvangst of je hebt het niet! Geef liever iets meer uit aan een keten met een GOEDE FM ontvangst en hang je kabel daaraan. Meer dan 30 fm zenders en goed van kwaliteit.

#61122

pepperjack

 

Leo, wat ik me nu al enkele dagen afvraag, op welke manier bevredigt "één" jouw / een mogelijke behoefte?

#61124

joe

 

Pepperjack: wat had jij dan in zijn bevredigingslijstje verwacht? "Bahn TV", "Real Madrid TV", "Gay Passion", "Tarot TV", "Arab x-babes", "Motors & Men", "Bible Channel" ?

#61128

Leo Norekens

 

Pepperjack: Zei ik niet "Aan Canvas en één hebben we *méér* dan genoeg"?
Wel... "één", dat is dus wat ik bedoel met "méér"... :-)

(Ach ja, ik durf wel eens een aflevering van de Pappenheimers meepikken om het weekend af te ronden. Maar verder blijft het ding gewoonlijk op Canvas staan...)

(Mijn zoontje van zes gisteren :
- Vroeger he papa, als de mensen een televisie kregen, weet je wat ze er dan mee deden?
- Nee jongen.
- Wel, ze gooiden hem in de container.
- ???
- Ah ja, er waren nog geen zenders.)

#61173

Krist

 

Ik ben zelf zeer tevreden met TV Vlaanderen. Al heb ik waar ik woon natuurlijk geen andere keus.
Het werkt goed, en je kan zelf je hardware uitkiezen. Ergens dit jaar wil ik mij een nieuwe TV kopen, en die zal DVB-S en een HD recorder ingebouwd hebben (en liefst ook nog een newtwerk aansluiting). Ben ik van alle kastjes verlost.
Mooi meegenomen is dat je met een satelliet ontvanger er nog een pak andere zenders bij krijgt die helemaal niet op de kabel zitten.

#61177

pepperjack

 

Tx, ik vroeg me maar af of ik iets miste, en idd, die Pappenheimers verteert best wel op het geschikte tijdstip.

Je zoontje heeft trouwens een punt, ik meen mij te herinneren (van horen vertellen, niet van zelf meegemaakt) dat de eerste radio-uitzendingen door radio-toestel-fabrikanten gemaakt werden, om hun radiotoestel te kunnen verkopen.

Ook joe bedankt voor de tips. :-)

#61193

Flex Flint

 

Heb hier weinig benul van, maar kwam dit toevallig tegen:

<a href="http://technology.newscient...">Disappearing TV spectrum fetches $20 billion</a>

#61195

Koendp

 

@ Leo
> - Vroeger he papa, als de mensen een televisie kregen, weet je wat ze er dan mee deden?
> - Nee jongen.
> - Wel, ze gooiden hem in de container.

Er waren nog geen containers ook hoor!

#61196

Leo Norekens

 

Je hebt gelijk, Koendp. Ik ga hem meteen een pak rammel geven. En straks zonder verhaaltje naar bed.
Container.. Tsss!

#61307

joe

 

@ Leo: ach, vertel hem dan morgenavond een verhaaltje van de jongens van Led Zeppelin die hun TV door hun hotelvenster keilden. en dan de schuld op de kabouters staken.
(kabouters, omdat je zoontje wellicht nog niet van groupies gehoord heeft)

#62757

baecke ivan

 

Weeral spijtig voor ons internationale vrachtrijders dat de 540 en 1512 mhz uit de ether zijn. voorheen kon ik s'avonds zelfs in Spanje luisteren naar de Belgische radio en als ik in de UK was kon ik vaak de ganse dag luisteren. Helaas wordt ons ook dit plezier weeral ontnomen. Ik voelde me daardoor altijd een beetje dichter bij mijn Vlaanderenland. Jammer, want ik heb het al geprobeerd om naar 927 te luisteren maar het is veel gepiep en gekraak. Hebben wij dan nu de 540 moeten afgeven aan één of andere Oostblokradio, het is al ver gekomen. Die kerels komen niet alleen ons werk afnemen maar gaan nu ook al met ons amusement lopen. Bedankt radiomakers en politici van dit land. Ik denk toch dat ik ga emigreren naar Canada.

#64525

Willy De Wilde

 

Ik heb onlangs een dreambox met DVB-C tuner geinstalleerd. Deze kan van de INDI kabel volgende zenders ontvangen (zonder INDI kaart - zolang het nog duurt althans):
1 een
2 Ketnet/Canv.
3 vtm
4 2BE
5 VT4
6 CARTOON NET
7 Nederland 1
8 Nederland 2
9 Nederland 3
10 BBC One
11 BBC Two
12 BBC Prime
13 S. TELEVISIE
14 EXQI
15 MTV / Nick
16 ARD
17 ZDF
18 WDR
19 TMF
20 La Une
21 La Deux
23 France 3
24 France 2
26 RTL-TVI
28 JIM
30 Info INDI SD
35 Vitaya
41 VIJFtv
42 Actua-TV
43 Life!tv
44 TF1
45 France 5
46 TMF PARTY
47 ProSieben
52 CNN
53 een+
54 Canvas+

De dreambox is gekend uit de satteliet ontvangst. De box heeft ook een netwerkaansluiting. Voo een goede verstaander moet ik niet meer zeggen.
Willy

#71034

Andreas

 

tja, voor mij is dit een reden te meer om de Tv volledig de deur uit te zetten, ik zie niet in waarom ik 100-150 euro moet ophoesten voor zo'n decoderdoos.

#71040

Leo Norekens

 

Je kunt dan wel een grootscheepse informatiecampagne opzetten, het lijkt mij geen goed idee om *de dag zelf*(!) van de uitschakeling van de analoge zenders (vandaag 3 november) ...ook de frequentie en de polarisatie van bepaalde zenders te wijzigen. http://www.vrt.be/extra/DSW...

Vandaag worden speciaalzaken die de laatste weken DVB-T tuners aan de man gebracht hebben, overstelpt met hulpkreten om technische bijstand, terwijl het eigenlijk zou moeten volstaan om het apparaatje een nieuwe scan te laten uitvoeren... Slim hoor.

#71041

LVB

 

@Leo: Dat het nodig was de DVB-T-tuner even een rescan te laten uitvoeren of te resetten had ik al her en der gelezen.

Dat de VRT detailinformatie zoals frequenties en kanaalnummers enkel in een PDF-bestand, en niet in een gewone HTML-pagina publiceert, bewijst dat ze nog niets van het web begrepen hebben, net zoals het feit dat de Canvas-website nauwelijks bruikbaar is zonder Flash-plugin.

#71042

LVB

 

De verandering van frequentie was nodig om zo snel mogelijk frequentiespectrum te kunnen vrijmaken (o.a. met het oog op bijkomende digitale tv-operatoren).

Bij digitale TV kunnen meerdere zenders in aaneensluitende gebeiden op dezelfde frequentie werken, bij analoge tv is dat niet mogelijk.

De verandering van polarisatie is nodig om na die frequentiewijziging de storing van en op buitenlandse zenders minimaal te houden.

Hadden ze die wijzigingen vandaag niet doorgevoerd, maar op een later tijdstip, dan zouden mensen waarschijnlijk vragen: hadden ze dat niet allemaal op hetzelfde moment kunnen veranderen?

#71044

Leo Norekens

 

Zeker wel, maar ik vroeg me af: waarom niet een paar weken EERDER?
Omdat analoge ontvangst dan een paar weken onmogelijk zou geweest zijn? Versta ik jouw uitleg goed?

#81402

albert.uit haren groningen

 

ik hebt ook weleens belgie radiostations hierbij in de hoge n
oord nederland hebben ontvangen gedaan!-maar ontvangst was we
l een heel erg redelijk en tot een heel veel goed geweest ook
dus?-

#120219

Nick Vanhaute

 

Gisteren 27-§-2017 zijn in Wolvertem de zendmasten 927 en 1512 omgelegd.

Men is blijkbaar zeker van zijn zaak ivm de digitale poespas, datzelfde moment waren criminelen bezig met zowat bijna het halve internet plat te leggen. 

Wanneer het echt zal nodig zijn de bevolking te informeren, dan heeft men alle krachtige zenders ontmanteld. Hier zal men spijt van krijgen.

En dan nog wat, hoe lang denkt telenet de freqeuntie's die bedoeld waren voor DVB-T uitzendingen nog in de kast te laten liggen. Ze stonden versteld dat het niet van de grond kwam met hun pakketje vlaamse zenders. Dat was logisch, je kon niet eens een smart kaart krijgen om in je tv toestel te steken. Je zou nog eens een bak van hun erbij moeten kopen. 
Moest men daarvoor de uhf en de vhf banden leeg maken?
Een schande is het, als je dit vergelijkt met de DVB-T paketten in het buitenland.
Of is het net de bedoeling geweest van Telenet, zodat anderen geen DVB-T platvorm kunnen uitrollen? Het wordt tijd dat de staat de boel weer zelf overneemt!