VRT lanceert nieuwe aanpak voor internetradio

Sinds gisteren zijn de radionetten van de VRT op een nieuwe manier te beluisteren via het internet. Voorheen werd gebruik gemaakt van Windows Media streaming, nu gebeurt de streaming in MP3-formaat. Bovendien heeft de VRT een eigen gebruikersinterface ontwikkeld, die in combinatie met verschillende skins aan de diverse radionetten een eigen imago bezorgt. Ook de netten die tot nu toe enkel via de digitale DAB-technologie (waarvoor een speciale radio-ontvanger noodzakelijk is) te beluisteren waren, namelijk Nieuws+, Donna Hitbits en Klara Continuo, kunnen vanaf nu via een eigen internetspeler worden beluisterd. LVBlog sprak over dit alles met Stijn Lehaen, projectingenieur radio bij de VRT.
LVBlog: Hoe nieuw is streaming voor de VRT, en zijn er cijfers bekend over de beluistering van internetradio?

Stijn Lehaen
Stijn Lehaen: De VRT begon al in 1997 met streaming van het radionieuws en sinds 2001 zijn de FM-radionetten en RVI via livestreaming te beluisteren. Tijdens de kantooruren zijn er continu 4.000 à 5.000 mensen naar de VRT aan het luisteren via internet. In vergelijking met de FM-luistercijfers kan dat laag lijken, maar voor internetradio in Vlaanderen zijn dat zeer hoge cijfers. Buiten de kantooruren liggen de cijfers merkelijk lager. We merken ook dat de gemiddelde luisterduur zeer hoog ligt: het gaat over meerdere uren. Bovendien zien we tot nu toe jaarlijks een verdubbeling van het aantal luisteraars.

LVBlog: Hoe zit die eigen VRT-internetspeler technisch in elkaar?

Stijn Lehaen: Er werd een eigen gebruikersinterface ontworpen en een aantal skins, die rond een bestaande mediaplayer gelegd worden. Onze oplossing is gebaseerd op de Windows Media Player van Microsoft, maar over een paar weken komt daar de Quicktime Player bij. Voor de gebruiker is dit echter volledig transparant, die merkt niet van welke onderliggende software onze speler gebruik maakt en onze software kiest automatisch de oplossing die het meest aangewezen is.

LVBlog: Wat verandert er voor de gebruiker in vergelijking met vroeger?

Stijn Lehaen: De belangrijkste nieuwigheid voor de gebruiker is dat hij via de internetspeler ook programma's die al uitgezonden zijn, kan beluisteren, wat we 'on demand streaming' noemen. Alle programma's tussen 6 en 23 uur (middernacht voor Studio Brussel) kunnen tot aan de volgende uitzending beluisterd worden. Bij Donna starten we daar pas volgende week mee, omdat we de software nog moeten afstemmen op de nieuwe programmering en op de nieuwe jingles. De internetspeler toont bovendien de titels en de uitvoerders van de gedraaide muziek, en een tekstje over de actuele programma-inhoud. Een andere nieuwigheid voor de gebruiker is het uitgebreide help-systeem, dat opgezet werd voor luisteraars die problemen ondervinden met internetradio of met de internetspeler.

LVBlog: Waarom zijn jullie overgestapt op MP3-streaming?

Stijn Lehaen: Als openbare omroep vinden we het uiteraard belangrijk om internetradio te kunnen aanbieden in een open formaat. Toch was het niet zo eenvoudig om de overstap te maken van Windows Media naar MP3. Windows Media springt niet alleen zuiniger om met de bandbreedte, maar het MMS-protocol is een geavanceerdere vorm van streaming dan de HTTP-streaming die door de meeste MP3-servers wordt toegepast. Daarom gebruiken we nu HTTP-streaming via Icecast voor de livestreams, maar RTSP-streaming voor de on demand programma's. We hebben momenteel drie beschikbare bandbreedtes: 16 en 32 kbps in mono, en 64 kbps in stereo.

LVBlog: Doen jullie alles zelf met eigen infrastructuur, of wordt één en ander uitbesteed?

Stijn Lehaen: De hosting wordt verzorgd door Streamcase, dat sinds begin vorig jaar een Belgacom-filiaal is. Voor de ontwikkeling van de internetspelers hebben we beroep gedaan op The Reference.

http://internetradio.vrt.be

Reacties

#2427

Fre

 

Amai, wat is die player spuuglelijk zeg!

Ik ben blij dat er ook een Quicktime versie komt want van alle mediaspelers (RealPlayer, MediaPlayer en Quicktime) is Mediaplayer de meest gebruiksonvriendelijkste en vaak de slechtst functionerende.

#2431

Niels

 

Komt hier enkel streaming van 16Kb/s. Dat is wel een heel slechte geluidskwaliteit.

De ASX-stream van bv Radio1 werkt ook nog altijd (gelukkig maar).

#2434

Koen

 

Je kan die streams beluisteren in elke speler die Winamp playlists (min of meer standaard toch) en streaming ondersteunen:

http://internetradio.vrt.be...

Hier vind je voor elk station een link naar een m3u bestand (Winamp playlist).

Gewoon de stream met de gewenste kwaliteit bookmarken en je bent vertrokken. Simpel en multi-platform.

#2438

Steven

 

Die player werkt alleen op Windows, dus die heb ik nog niet aan het werk gezien. Maar het is wel een goede zaak dat de streaming vortaan in MP3 formaat is. Hier op Linux werkt alles perfect! Bedankt VRT!

#2439

Peter Forret

 

Het voornaamste probleem met de VRT streaming was niet het WMA/ASF formaat, maar die dwarse Windows Cougar server, die het onmogelijk maakte de streams ergens anders dan in WMP te gebruiken (zoals volledig downloaden, webjay, podcast, ...). Dit werkt nu wel.

WMA klinkt zeker beter op lage bitrates, RealMedia trouwens ook, maar MP3 is wel veel compatibeler. Een goeie keuze, denk ik.

#2440

Sander

 

En nu Ogg Vorbis nog :-)

#2452

Krist

 

Fantastisch. Mijn "squeezebox" (http://www.slimdevices.com) speelt nu al de hele dag Studio Brussel. En dat was vroeger zonder ingewikkelde kunstgrepen niet mogelijk...

#105593

B. Van Dijck

 

Interessant om weten, want ik wil zo'n draadloze wifi-streaming radio kopen, specifiek om Studio Brussel te kunnen beluisteren. Ik ben dus benieuwd naar de ervaringen hiermee. Mijn grootste zorg was zo'n toestel te kopen, om dan te merken dat je niet zomaar alle zenders kan streamen... Ik vraag me eveneens af of dit geldt voor alle merken die zo'n toestel aanbieden (Logitech, philips, sony)

Graag jullie ervaringen hieromtrent.

#2479

Kris

 

Allemaal goed en wel, prachtig concept! Ook tof dat ik programma's nog een keer kan beluisteren, bijvoorbeeld die van Studio Brussel. Nu is mijn vraag: bestaat er een directe link naar deze "herbeluister het programma" zodat ik het betreffende programma kan afspelen in mijn gewenste media player welke winamp?

#2561

Zappaddictusinterminis

 

Te gek! indelijk kunnen we onze favoriete radio programma's beluisteren wanneer we dat zelf wensen. We kunnen zelfs terugspoelen en vooruitspoelen. Heel leuk en redelijk gebruiksvriendelijk.

#3958

Ramon van Harten

 

De VRT heeft het geluid aan gepast. Zo kan je nu zenders luisteren met 96 kbits. Ik ben echt blij met de VRT ridio speler nu kan ik in het vere Nederland ook eindelijk digitaal alle radio zenders ontvangen van de VRT. De stereo heb ik ook aan gesloten op de computer en ben nu aan het sparen voor een kastje draadloos van de computer naar de stereo.

#4337

Stephan

 

Kan ik nou met een goed programma en server ook zelf uitzenden want dat wil ik heel graag gr. stephan

#7292

Guss Verbaarschot

 

Fantastisch , gelijk de naam van het programma-onderdeel erbij.

Bij Klara Continuo de naam van het muziekstuk erbij en een behoorlijk uitgebreide afspeellijst op de website.Mijn complimenten , jullie lopen hierin echt voor op Nederland ( ook met DAB )

#7330

stockman

 

Iemand een idee hoe je die StudioBrussel internetradio

via stationripper kan opnemen ? Welke URL heb je nodig ?

#58642

Andy uit Duitsland

 

Ben ik de enkele die dat denkt of is de geluid van de 96er stream echt zo slecht?

#106060

Anonymous

 

@B. Van Dijck:

 

Sedert een week heb ik zo'n WiFi radio in huis. Werkt perfect en kan o.a. alle VRT zenders streamen.

 

Merk en type: Roberts Stream 205. Bij mijn weten uitsluitend online in de UK te bestellen.