Waarom Nederlands een moeilijke taal is

Taalkennis hangt samen met emoties. Vele Franstaligen houden niet van het Nederlands of hebben er moeite mee, omdat ze de taal associëren met een bepaald imago van een hard en kil Vlaanderen. Al doende proberen we hier ook die clichés door te prikken, leggen we uit dat niet alle Vlamingen separatisten of zelfs racisten zijn. (...)

Vroeger werd Frans geassocieerd met sociale vooruitgang. Je had de taal nodig om ergens te geraken in het publieke leven. Vandaag is het tegendeel waar. Frans is een taal van achterstand en economische crisis geworden.

Patrick, docent bij taalbadbedrijf Ceran in Spa, geciteerd door Bart Eeckhout in De Morgen, 18 oktober 2008

Reacties

#70160

dendof

 

"leggen we uit dat niet alle Vlamingen separatisten of zelfs racisten zijn"

Er zijn er ook bij die geen pedofiel of kannibaal zijn.

Jezus, wat een eikel.

#70161

Leo Norekens

 

Vlug ! Een emmer !

#70165

joe

 

dendof:
"jezus wat een eikel"
ik denk niet dat die gast dat aan zijn leerlingen uitlegt puur voor eigen lol. vele franstaligen denken zo inderdaad. waarom dan niet van zo'n taalbad gebruik maken om even te pogen zo'n cliché te weerleggen...

#70181

Rick

 

Zeker, Joe.
Net zo goed kan hij z'n leerlingen uitleggen dat "Frans een taal van achterstand en economische crisis geworden is". Maar dat zal die vijg wel niet aandurven...

#70182

dendof

 

@Joe

Die achterlijke eikel WEERLEGT het clicheé niet, hij BEVESTIGT het.

Het is alsof een Jood zou zeggen "Ja maar, er zijn er ook Joden die GEEN rituele moorden plegen om broodjes mee te bakken!"

#70200

Cogito

 

ah tiens, heet dat geen "racisme", zo veralgemenen?

Frans is inderdaad geen wereldtaal meer, enkel een derdewereldtaal.

#70202

LVB

 

Zonet gehoord op de staatsomroep van de Duurzame Democratische Republiek: "Op de extreemrechtse blubberblog LVB.net vergeleek de bekende commentator dendof vandaag separatisten met pedofielen en kannibalen. Dit lijkt te wijzen op een drastische koerswijziging in Duurzaam Democratische richting. Commentator Eric Jans was vooralsnog niet beschikbaar voor een reactie. Filmrecensent A.Rouet meent echter dat het om een misverstand gaat ten gevolge van stilistisch falen".

#70209

Elhaz

 

Uit de bedroevende talenkennis van zowat alle Franstaligen zou je dan moeten afleiden dat er volgens hen met alle talen wat loos is behalve met het Frans.
Laten ze er gewoon voor uitkomen: ze vinden de Franse cultuur nog altijd de enige cultuur die er iets toe doet. Laat de barbaren maar Frans leren.

#70346

melodius

 

Ondertussen heb ik het volledige artikel gelezen, en ik kan Luc alleen maar feliciteren met zijn selectieve citaat. Knap hoe hij erin slaagt om een artikel het tegendeel te laten zeggen ("Franstaligen kennen geen Nederlands, turelureluriedoe bleit bleit") van wat er werkelijk in staat (Vlamingen aanzienlijk minder polyglot dan ze zelf wel denken).

Ik ben alvast niet onder de indruk van de taalkennis van de modale Vlaming, die vooral denkt dat hij het kan maar ondertussen vrolijk het Frans/Engels in mootjes hakt.

#70354

Marco

 

@Melodius: zoals ik vaak kan vaststellen bij Franstaligen is ook in uw ogen iemand slechts meertalig als hij die vreemde talen perfect beheerst. Taal gebruiken is echter vooral bedoeld om te communiceren en hoeft niet steeds tot een kunst verheven te worden. Veel van de Vlamingen waar jij je vrolijk om maakt, beseffen maar al te goed dat ze de vreemde taal niet perfect beheersen. Mochten ze die echter niet gebruiken was er geen communicatie mogelijk. Wie is er hier dan belachelijk ? De Franstalige die deels uit schrik voor het maken van fouten, deels uit gemakzucht en deels uit een misplaatst superioriteitsgevoel geen andere taal hanteert in een situatie die daar om vraagt, of de doorsnee Vlaming die zo goed en zo kwaad als het kan zich tracht uit te drukken in een vreemde taal en daarbij natuurlijk fouten maakt ?
Ik heb oneindig meer respect voor een persoon als BDW die het aandurft om een debat in het Frans op een Franstalige zender te voeren, dan voor types als Moureaux of Maingain die als Brusselse burgemeesters (die tweetalig moeten zijn!) het vertikken om in het Nederlands te antwoorden op de VRT.
In het geval van Maingain is dit zelfs beledigend vind ik tov. zijn Vlaamse moeder.