De Tijd: "België heeft geen blogcultuur"

Het is inmiddels al een week geleden, maar de krant De Tijd publiceerde op 22 november een artikel over het weblog-fenomeen (abonnement vereist). Tijd-journalist Frederik Tibau sprak met Frederik Marain, lector aan de KULeuven ,en met Niels Hendriks, docent webcommunicatie aan de Katholieke Hogeschool Limburg, en vroeg hen of het klopt dat na de burgerdemocratie, nu ook de burgerjournalistiek in aantocht is. Beide ondervraagden staan sceptisch tegenover het blog-fenomeen. "Ik wil nog geen oordeel vellen, maar persoonlijk geloof ik er niet in. De meeste bloggers zijn mensen die over alledaagse trivia schrijven. En het gros van de anderen blijft voor 95 procent de traditionele media gebruiken als primaire bron. Weblogs kunnen wel een bijkomende bron van informatie zijn. In die zin kunnen journalisten blogs over hun vakdomein niet langer links laten liggen", zegt Marain. Toch gelooft hij dat de traditionele media sterk onder druk staan van het internet: "Als zelfs de gedelegeerd bestuurder van 's werelds grootste persagentschap, Associated Press, waarschuwt dat de traditionele media het steeds moeilijker zullen hebben om hun stem te laten weerklinken boven het geraas van de internetfamilie, dan weet je wel hoe laat het is", aldus Frederik Marain.

Volgens Niels Hendriks zullen de nieuwe digitale media de traditionele media niet overbodig maken, maar enkel aanvullen. "Het is onderhand wel duidelijk dat jonge mensen steeds minder kranten lezen, en hun informatie zoeken op websites. De traditionele media moeten daarop inspelen, willen ze overleven". Hendriks voorspelt dat de weblog-hype binnen vijf jaar grotendeels zal verdwenen zijn. "Door de exponentiële groei van het aantal weblogs, wordt het ook steeds moeilijker om het kaf van het koren te scheiden. Alleen het ideaal dat iedereen naar hartelust kan publiceren, zal overeind blijven", stelt Hendriks. Toch vindt hij dat weblogs wel degelijk een vorm van journalistiek zijn. "De invulling van het begrip journalistiek verschuift juist opnieuw naar de kern: de persoonlijke beschrijving van feiten. Journalisten slijpen als het ware een ruwe diamant, waar ze een degelijk eindproduct van maken. Webloggers slijpen die diamant op hun eigen manier, ze filteren de feiten uit de reguliere kanalen tot een eigen, nieuw verhaal".

De krant noemt de milblogs (blogs van Amerikaanse soldaten in Irak), Rathergate, en het schandaal rond een antirookbureau in Nederland als voorbeelden van de maatschappelijke relevantie van blogs. Het artikel besluit met de vaststelling dat België achterop hinkt en geen eigen blogcultuur heeft, maar geeft toch een vijftal links naar Vlaamse blogs: Dog of Flanders, onze eigen LVBlog, Actualitiek, (pdw) en Luc Verhelst.

Reacties

#2952

anoniem

 

Wat ik altijd zo opvallend heb gevonden -niet alleen in België of in Nederland, maar zeker ook in de VS- dat de "blogerati" zo navelstaarderig zijn.

Elke keer dat een medium over blogs schrijft, is dat groot nieuws. En alles wat er op het net verschijnt over blogcultuur geeft evengoed aanleiding voor een massa berichtjes.

Als je bvb bij daypop.com gaat kijken wat de meest geblogde berichten zijn, dan gaan die hoofdzakelijk over het eigen wereldje.

Jammer ...

#2953

Christophe

 

Anoniem, dit is allemaal vrij logisch. We zitten nog altijd in de eerste adoptiefase van een nieuw medium. Iedereen die het wenst, heeft nu een stem, dit is een maatschappelijk cruciale evolutie. Ik ben zeker dat weblogs binnen vijf jaar hoegenaamd niet verdwenen zullen zijn. België heeft enkel op dit ogenblik wat meer pioniers nodig, of een weblog-boost zoals in de VS naar aanleiding van verkiezingen.

De essentie van het internet, en meer bepaald weblogs, is dat mensen bereid zijn gratis content/informatie (of dat nu video, audio of tekst is) te delen met anderen omdat het nu eenmaal hun passie is. Dit gaat niet verdwijnen, integendeel zelfs. Weblogs zijn slechts de voorbode van nieuwe fenomenen. Kijk maar naar podcasting of videoblogging! En vergeet het belang van RSS niet. Over micro-publishing is zeker het laatste woord nog niet gezegd. Aan ons, webloggers, om aan die blogcultuur te werken...

#2954

Maarten Schenk

 

Klikken maar op die advertentie van TypePad dus ;-)

(disclaimer: ik werk voor Six Apart, de aanbieders van http://www.typepad.be). Voor mij kan de blogrevolutie in België niet snel genoeg beginnen: ik ben van plan er mijn dochter eten, onderdak en kleren van te kopen ;-)

#2955

Reagens

 

Verbeter mij als ik verkeerd zit, maar zijn blogs voor een deel niet onstaan omdat "het slijpen van de ruwe diamant" nogal eenzijdig verloopt in de traditionele media (de rode VRT, de blauwe VTM enz enz). En wat betreft het kaf van het koren scheiden is de consument nog altijd verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes, het enige dat weblogs (moeten) doen is die keuze uitbreiden...

#2961

Tijl

 

Ik kan akkoord gaan met wat Reagens schrijft. De traditionele media is een eenheidsworst geworden. De blogs zijn een welgekomen reactie daarop. De op sensatie gerichte blogs zullen vanzelf verdwijnen, enkel de degelijke en goed onderbouwde blogs, die elke stem serieus nemen, zullen het hoofd boven water houden. Wanneer men op een artikel in de traditionele pers reageert, dan is de willekeur om juist maar de gunstig gezinde artikels te laten verschijnen,zeer groot. De blogs geven aan het individu meer rechten en vrijheden dan de traditionele media en dat is een zeer goede zaak.Ik kan ook maar beamen dat van al de blogs die ik afgelopen heb er maar een tiental zijn die eigenlijk het bekijken waard zijn waaronder deze van u Luc behoort. Er ligt in zekere mate toch nog een groot veld open voor de correcte blogger onafgezien van uit welk gezichtspunt hij dan ook ageert.

#2965

Francis Devriendt

 

hoest

#2967

Liesbeth

 

Het toekomstscenaria volgens het "museum of media history" ziet het enigszins anders. Zie http://chalksidewalk.com/epic/

Volgens mij zullen goed onderbouwde blogs helemaal niet de sensatiegerichte exemplaren wegblazen.

#2971

Eric Jans

 

België heeft gewoon géén cultuur, dus ook geen Blog-cultuur.

Vlaanderen heeft cultuur, Wallonië heeft cultuur.

België heeft alleen frietkotten en een koningshuis vol houten klazen.

Van navelstaarders gesproken!

België heeft als natie zelfs nooit echt bestaan!

...en iedereen die bereid is daarover te zwijgen en daarvoor de ogen te sluiten, wordt met open armen ontvangen om jounalistje te spelen, politicus, enz.

'De Belgen' weten dat best wel maar zeiden het meestal niet luidop.

En toen kwamen de bloggers...

De 'blog-cultuur' stoort België alleen maar omdat het een oncontroleerbaar medium is.

Blogs liggen moeilijk voor België zoals het hele internet moeilijk ligt voor alle artificiële fenomenen.

#2972

Reagens

 

Net zoals de serieuze geschreven media de sensatiemedia niet heeft kunnen wegblazen. Maar toch weet vrijwel iedere consument dat de nieuwswaarde van de Knack waarschijnlijk hoger ligt dan die van pakweg tv-story of zo. Het is misschien ook een kwestie van smaak. Zowiezo is het de keuze van ieder individu om te lezen wat ie wilt. Als er mensen zijn die een weblog willen lezen dat alle maatschappelijke problemen afschuift op de marsmannetjes, so be it (wel opletten voor het CGKR dan, mr soit), en als die log veel volk trekt dan is da goed vr de auteur, en dan zie ik niet in waarom andere mensen daar problemen mee zouden hebben.

Als je het manifest oneens bent met de auteur van een blog (zoals hier ook af en toe gebeurt) dan post je je opmerkingen en wordt daarover gediscussieerd enz. enz. en uiteindelijk blijkt dan ook dat het niet alleen de auteur van een weblog is die de kwaliteit bepaalt maar ook de deelnemers die opmerkingen posten. Het zou hier een stuk saaier zijn zonder de interventies van bvb Michael Cosyns en nog anderen.

#2973

Outlaw Mike

 

Reagens schreef: "Het zou hier een stuk saaier zijn zonder de interventies van bvb Michael Cosyns en nog anderen."

Hu???? IKKE???????? De dorpsidio..., eh, de blogidioot?????

Dank u Reagens, dank u. Ik zal u gedenken in mijn gebeden!

Francis, ik heb er ook van. 't is het weer, nat en niet echt koud.

#2974

Reagens

 

Heb het woord blogidioot niet in de mond genomen alhoewel sommigen het u misschien toedichten. Maar in mijn ogen zijn mensen die sterke, onderbouwde meningen posten degenen die het nog meer de moeite maken om deze blog te volgen.

#2975

Deruytter Werner

 

Mijn site is geen weblog, maar samengesteld door het gebruik van weblogs, bekijk eens:

eNieuws http://enieuws.be.tt

#2978

Polskaya

 

Ik heb een Michael Cosyns gekend toen ik in Gent op kot zat aan het Sluizeken. Ben jij die Michael Cosyns of bestaat er meer dan één koe die Bes heet?

#2981

Outlaw Mike

 

Polskaya, ik ben het niet gewoon dat men naar mij refereert als een koe (wel als een stier, maar alla, dat nu terzijde), maar ik heb in de jaren tachtig inderdaad op kot gezeten aan 't Sluizeken onder de hoede van een ECHTE kotmadam, mevr. Haers. Haar zoon had een computerwinkel op 't gelijkvloers (ALTAN). En wie mag jij wel zijn? Heb eens op uw site gesnuffeld, uw stukjes over Sites en W gelezen en makker, ik vrees dat dat gaat botsen.

Johnny, ook dat klopt. Dat was in de jaren negentig.

#2987

john

 

Frederic Marain's Blog:

http://www.ping.be/~pin1825...

Wat doceert die man?

ping18258, dat was helemaal geen early adopter ;)

#2993

Bart

 

Ik heb bij hem [link=http://www.kuleuven.ac.be/o...]internetjournalistiek[/link] gevolgd tijdens het academiejaar 2002-2003. Ik zou hem niet als docent typeren, maar meer als verhalenverteller, een welkome afwisseling. Ik had geen enkele voorkennis van media en journalistiek en heb van hem tussen de lijnen veel geleerd. Hij gaf ons de kans te discussiëren; ik ben het meermaals met hem oneens geweest. Wat mij betreft, een boeinde leswaar ik graag naartoe ging.