VVJ: afslanking van redacties is een complot

(...) Intussen is het duidelijk dat de mediadirecties, in een poging om individuele verantwoordelijkheden van zich af te schuiven, deze saneringsgolf vooraf hebben afgesproken.

Het is daarbij maar de vraag of de marktsituatie echt zo slecht is als de werkgevers willen doen geloven. De tegenvallende reclamecijfers voor de maanden november en december vormen niet noodzakelijk een indicatie voor een slecht volgend jaar. En de voorbije jaren konden alle mediahuizen dankzij de inspanningen van hun personeel meer dan riante winstcijfers boeken, die in elk normaal persbedrijf zouden moeten gereserveerd zijn voor een paar jaren van mindere omzet.

Dit versterkt het vermoeden dat achter de saneringen een heel perverse agenda schuilgaat, die er bijvoorbeeld in bestaat om (nog maar eens) komaf maken met ‘oudere’ werknemers op de redacties of met mensen die het al eens wagen dwars te liggen tegen hun eigen hiërarchie. (...)

Persbericht van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, 4 december 2008

Reacties

#72596

traveller

 

De VVJ is ongerust? Wanneer gaan ze nu echt eens als journalisten reageren en niet als loonslaven?
Arm Vlaanderen.

#72607

Koen Godderis

 

En laat die "wereldvreemdheid" en het "ivoren toren gedoe" bij de Vlaamse journalisten nu net één van de redenen zijn waarom kranten het slechter doen ten opzichte van de voorbije jaren. De consument lust het allemaal niet meer.

Om nu maar een voorbeeld te geven. Corelio had in 2007 een geconsolideerde opbrengst van 6,5 miljoen euro, het jaar ervoor in 2006 nog bijna 10 miljoen. Dat is 3,5 miljoen euro minder winst. Neem daar voor 2009 minimum 60 banen weg en je hebt ongeveer de uitsparing. Het enige wat ze bij Corelio zullen eisen, is dat het overgebleven personeel hetzelfde presteert met 60 mensen minder.

Het is heus geen complot van de bazen zoals LVBberghe en de journalistenbond iedereen wil doen geloven. Het ligt deels aan de journalisten zelf die hun vak ondermaats uitoefenen (1). Let wel, uitzonderingen niet te na gesproken. Daarnaast is er de economische recessie (2). Als bedrijven minder omzet maken, dan is er ook minder plaats voor advertising. En een derde belangrijk punt is de fragmentering van de media (3). De koek (markt) om te verdelen wordt niet groter, maar wordt wel alsmaar in kleinere stukjes gedeeld. Terwijl er vroeger geen sprake was van LVB.net, is dat nu wel zo. LVB.net is dus m.b.t. de fragmentatie van de markt medeverantwoordelijk (zij het miniem) voor de ontslagen bij de pers.

De consument besteedt al jaren een bepaalde tijdsduur aan media per dag. Of dat dit nu (online) krant, tv, radio, weblog, of wat dan ook is, maakt niet uit. Deze tijdsduur is beperkt. Het is dus niet omdat LVB.net (en andere weblogs) er de laatste jaren is bijgekomen dat de tijdsduur van de consument opeens groter is geworden. Zo werkt het niet. De taart wordt niet groter, maar dient in alsmaar meer kleinere stukjes ingedeeld (en publicitair verdeeld) te worden. Zoiets heet nu eenmaal fragmentatie, en is één van de redenen voor de afdankingen. Die fragmentatie zal de komende jaren overigens de hoofdreden worden voor de verdere afbrokkeling van gevestigde mediabedrijven (evenals hun maatschappelijke macht en personeelsbestand).

Persoonlijk vind ik het niet erg dat de traditionele krantenbedrijven een pandoering krijgen. Want meer dan wat zielige prietpraat, laster en flagrante leugens verscheen er de laatste jaren toch niet meer in die "schijtgazetten". Als ik zie wat er een aantal jaren geleden allemaal over mij is gepubliceerd geweest. Awel, dit tart werkelijk alle verbeelding. Opzettelijk iemand zowel persoonlijk als professioneel proberen te kraken vanuit een positie van machtsmisbruik. Sindsdien is het me pas echt doorgedrongen dat er meer aan de hand is met de journalistiek in Vlaanderen dan louter incompetentie. Het is ook "schorem, crapuul, tuig van de richel" zoals je wil.

Ook het artikel van Frank Van Hecke en Marie-Rose Morel dient in die catégorie van riooljournalistiek ondergebracht te worden. Enerzijds iemands persoonlijk leven proberen te beschadigen, en anderzijds iemands professioneel leven proberen te beschadigen. Wie doet dit? Juist, crapuleuze journalisten. Je moet het niet zien als het louter publiceren van een tendentieus artikel, maar als krant of weekblad heb je ook een soort van machtspositie tegenover de persoon die je aanvalt. HOERnalisten misbruiken graag die verhouding. Enkel grote lafaards doen dit!

De toekomst binnen de media is aan partijen die op een a-politieke manier zaken aanbrengen waar mensen zich goed bij voelen. Als je ziet dat 75% van de Vlamingen te zoeken valt in het centrum-rechtse spectrum, en je moet constateren dat onze media links tot extreem linkse prietpraat verkopen, tja, sorry, maar wat voor een onnozelaars zijn me dat eigenlijk om dan nog verwonderd te zijn dat de consument niets meer van ze afneemt. Toen ik nog bij de radio werkte luisterden mensen naar me omdat ik een clown was die hen in de morgen een goed (geacteerd) gevoel gaf, en op die manier goed aan de dag begonnen. Als je 's morgens op de radio de mensen een slecht gevoel geeft, zit je op een bepaald moment tegen jezelf te spreken. En dat is wat die schijtkranten al jaren aan het doen zijn, ze zijn vervreemd van wat leeft bij de mensen. En erger nog, hun journalistiek komt uit stinkende rioleringen.

Van alle media in Vlaanderen is er slechts 1 lichtpuntje en het is HLN.be. Ze brengt professionele berichtgeving voor het centrum-rechtse spectrum, laat mensen aan het woord (democratisch) en is inzake nieuwsverschaffing compleet. De Tijd.be moet je ook in die context zien. Al de rest past in het plaatje zoals hierboven vermeld. Toevallig allebei kranten van de Persgroep. Niet tegenstaande Christian Van Thillo de ballen afweet van audiovisuele media, weet hij wel aardig goed hoe nieuwsverschaffing aan de man dient gebracht te worden. Juist is juist.

Wat nu gebeurt, heb ik al jaren geleden voorspeld. Het is een evolutie van fragmentatie, overgang van papier naar digitalisering, liberalisering, exponentiële vergroting van het aantal mediapartijen (hoe klein dan ook, maar zelfs LVB.net is een mediapartij die anno 2008 meespeelt), etc ...

Al bij al is het een democratisering van de wereld. En dat is uiteindelijk een positief gegeven. Ik zie eerlijk gezegd niet in wat daar nu zo negatief aan is aan de totale implosie van onze mediabedrijven. Hun rol is uitgespeeld. Evenals de politiek die zijn stempel wil drukken op de media. Het is over en out. De macht ligt terug bij de bevolking.

Leve de democratie! Leve het verdwijnen van de traditionele schijtpers.

#72616

Avondlander

 

@ Koen Godderis: voor wat betreft de berichtgeving over de presidentsverkiezingen in de VS vond ik persoonlijk HLN.be zowat de meest tendentieuze bron. En dat is dan nog zacht uitgedrukt.

#72647

Koen Godderis

 

za 27/9/2008 L.V.Bberghe op zijn blog:
Het Center for Journalism Studies van de UGent, het Centrum voor Journalistieke Studie dus!, heeft in samenwerking met de Vlaamse Vereniging van Journalisten opnieuw gepeild naar het kiesgedrag in juni vorig jaar, van ons journaille. 682 journalisten namen daaraan deel. De uitkomst, staat deze maand in De Journalist, het ledenblad van de VVJ. De deelnemers stemden als volgt:

Spa.-Spirit: 34%
Groen! 20%
Open VLD 20%
CD&V-N-VA 18%
LDD 2%
VB 1%
Andere 6%

Je moet al niet gaan vragen hoe wereldvreemd die gasten zijn. 75% van de bevolking bevindt zich in het centrum-rechtse spectrum. En dan nog denken dat de mensen die linkse rioolgazetten blijven kopen! Hoe onbekwaam kan iemand zijn.