Snelheid redde levens van vlucht US1549Donderdag moest een Airbus A320 een noodlanding maken op de Hudson-rivier tussen Manhattan en Jersey City. Op deze video-opname, afkomstig van een bewakingscamera van de Amerikaanse kustwacht, is te zien hoe merkwaardig snel alles verliep. Let op de tijdsaanduiding onderaan links in beeld. [hat tip: Cogito]

  • Om 3:31:02 PM zien we het vliegtuig in een wolk opspattend water links in beeld verschijnen.
  • Om 3:31:11 PM lijkt het vliegtuig het grootste deel van zijn snelheid verloren te hebben en wijkt het lichtjes af naar links.
  • Om 3:31:36 PM zoomt de camera in op het vliegtuig. Op dat moment staan er al mensen op de rechtervleugel.
  • Om 3:31:48 PM zien we de deur vooraan rechts openklappen.
  • Om 3:31:47 PM zien we mensen zitten in een vlot dat aan de linkerdeur vooraan hangt.
  • Om 3:31:48 PM zien we mensen verschijnen op de linkervleugel.
  • Om 3:32:53 PM zien we een ferryboot in de richting van het vliegtuig varen.
  • Om 3:33:05 PM blijkt hoe het vliegtuig aan een relatief hoge snelheid meedrijft met de stroming.
  • Om 3:35:13 PM is er fysiek contact tussen de ferryboot en de rechtervleugel van het vliegtuig.
  • Om 3:37:39 PM maakt een tweede ferryboot contact met de linkervleugel van het vliegtuig.


Reacties

#75018

Mark

 

Vanaf 3:32:07 loopt iemand naar het eind van de rechtervleugel, en belandt hij in het water. 30 seconden later is hij weer veilig op de vleugel.

#75331

aghasee

 

A birdstrike in mid-air can ruin your entire day.

#75354

Dixit

 

Interessante documentaire op Questions a la Une gezien gisteren. Wat zou er gebeuren als zo'n vliegtuig op Brussel landt ? Hier is immers geen Hudson. Het opstijgen werd bekeken. Is het vliegtuig 500m hoog ? De VRT-toren gaat eraan. 600m ? Hartje centrum. 800m ? Een Brusselse randgemeente naar keuze. Dan werd er natuurlijk gezegd, dat men met 1 uitgevallen motor nog best kan vliegen. Dat alle motoren uitvallen is vrijwel 'onbestaande'... en dan werden deze beelden getoond plus die van de Bijlmer 1991. Wij hebben echter nog een ander - exclusief Belgisch - risico: het dispersieplan. In functie van wat de politiek nu weer uithaalt, wordt de landingsbaan gekozen en dat kan eventueel ook met staartwind. Dat is dus niet zo best.
Dus de conclusies waren: schrappen van het dispersieplan en een groot bevolkingscentrum zoals Brussel zo snel mogelijk vermijden (zo gauw het veilig kan direct na het opstijgen een bocht maken).

#76301

logocom

 

In oorsprong is het vooral de lage snelheid van het vliegtuig die alle levens redde. Dat is te merken aan de zeer professionele landing en het feit dat de piloot zelfs de noodschakelaar gebruikte om bij dit type vliegtuigen de compartimenten even waterdicht te maken. Dus een prachtige combinatie van lage snelheid en hoge snelheid.

En hier maar de adhd-ers behandelen met methylfenidaat zodat hun toekomstige piloothersenen later niet in zo'n hoge snelheid meer kunnen reageren? Zouden hier trouwens niet dergelijke oude piloten hun rijbewijs kwijtraken omwille van... de veiligheid?

#76349

Cogito

 

Goed gezegd Logocom, de huidige verkeersreglementen dienen om onze mobiliteit zo weinig mogelijk op autorijden te laten lijken waardoor de gemiddelde rijvaardigheid van de Belg ... afneemt. Omwille van de veiligheid, zogezegd.

#76408

joe

 

Cogito, mijn kinderen zijn hier nogal zot van, misschien ook iets voor jou als je je niet kunt houden:
http://www.miniclip.com/gam...

#76430

Cogito

 

Ridicule is the tool of the fool.

Nog zo'n typische onzinreactie, doen alsof het voorstanders van snel verkeer om de "kick" gaat. Het gaat uiteraard om efficiente mobiliteit en dat bereik je met snelheid. De "kick" van het racen, het rijden om het rijden zelf, daarvoor kan je op een circuit terecht.

#76493

joe

 

let the beast go, cogito!

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.