Vermeende dood van Fabiola gebruikt in reclameboodschap

Voer even het volgende experiment uit.

Stap 1. Zorg ervoor dat Google u als een Nederlandstalige beschouwt, via uw browserinstellingen of via de instellingen van uw Google account, of door op de link in stap 2 te klikken.

Stap 2. Ga naar www.google.be en tik daar de zoekterm "Fabiola" in. Klik op de knop met "Zoeken".

Stap 3. Rechts van de zoekresultaten ziet u reclame onder de titel "Gesponsorde links".
In mijn geval luidt die reclameboodschap: "Koningin Fabiola Dood verklaard door de websites van de VRT en het Laatste Nieuws!". Was getekend: lalibre.be . Toch wel opvallend voor de meest vaderlandslievende en meest royalistische krant van het land.Stap 4. Klik de reclameboodschap aan. Je komt inderdaad op de website van de krant La Libre terecht, op een artikel waarin staat dat Fabiola aan de beterhand is.Wat is hier aan de hand? Een nieuwe, cynische vorm van vergelijkende reclame? Wil de Franstalige krant La Libre Vlaamse lezers lokken door dik in de verf te zetten hoe de Vlaamse media er maar een potje van maken? Of is hier een grappenmaker aan het werk die zowel La Libre, de VRT als Het Laatste Nieuws voor schut wil zetten?

De VRT-website "De Redactie" verklaarde inderdaad dinsdag koningin Fabiola eventjes dood, maar dat was een vergissing. Deze reclame voor La Libre lijkt me evenwel intrigerender dan die misser van de VRT.

Volgens De Standaard was het trouwens niet de website van Het Laatste Nieuws, maar die van Gazet van Antwerpen die het foutieve bericht over Fabiola overnam van de VRT.


Ook op mijn weblog was deze reclameboodschap af en toe te zien door toedoen van Google Adsense. Het was via de reclame op mijn eigen blog dat ik het bestaan van deze reclameboodschap ontdekte. Op deze pagina bijvoorbeeld zag ik dit advertentieblok staan:De boodschap prijkt ook opvallend op de weblog van Filip van Laenen:Omdat Google verbiedt dat eigenaars van websites hun lezers aansporen tot het aanklikken van advertenties, en omdat deze blogpost met wat slechte wil als zo'n aansporing geïnterpreteerd zou kunnen worden, heb ik de bewuste adverteerder uitgeschakeld op mijn weblog. De sanctie van Google kan immers streng zijn: een jarenlange uitsluiting van het Adsense-programma.

Reacties

#75397

EricJans

 

Fabiola dood... is dat dan nieuws?

#75398

Cogito

 

In't dialect ... maar English is OK... ze bedoelt met dat "dialect" toch niet wat ik denk?

#75408

EricJans

 

@ Cogito:
Daaraan voel je waar de algemeen verspreide Francofone visie vandaan komt: de Vlamingen hebben geen cultuurtaal; zij hebben dialecten. Wij - franstaligen - hebben het destijds zo goed met hen bedoeld: wij hebben hen onze cultuurtaal willen schenken maar die boerkes hebben niet gewild.
Tja... dat is het denken van het kolonialisme, dus.

#75411

Cogito

 

Zelfs met de Duitsers in de Elzas is de verfransing gelukt, wij Vlamingen moeten dan toch een taai volk zijn vanuit zeker opzicht. Mak en volgzaam en toch onverzettelijk. Het ideale buigende riet in de wind dat zich niet laat breken.

#75417

Willy

 

De kiem van dat alles ligt bij de VRT. Het zoveelste staaltje van wat men in België als journalistiek beschouwt. Zulk bericht moet toch grondig nagegaan worden voor er één letter verschijnt ? En dat met 4 directie-redacteuren !

#75427

LVB

 

Ik zal er toch nog maar eens een tekeningetje bij maken: een foutje zoals dat van de VRT kan ons allemaal overkomen (en een nieuwsmedium dat geen vooraf klaargemaakte overlijdensberichten klaar heeft liggen, dat is pas onverantwoord bezig), maar het gebruiken van ziekte en dood voor publicitaire doeleinden, zoals hier bij La Libre, vind ik smakeloos.

#75429

pepperjack

 

Al die heisa terwijl men gewoon na 2 weken ontdekt heeft dat Fabiola nog steeds onder hypnose stond ingevolge haar avontuur te Luik...

Toen GS +/- hetzelfde uithaalde, vond ik het een goede grap, al was het natuurlijk om aan te tonen hoe klakkeloos de MSM alles overnemen.

#75433

Willy

 

@Luc
Niet akkoord. Dat is geen foutje maar een grote kameel. Dat een simpele opsteller dat kan overkomen, tot daar toe, maar de eindredactie moet zoiets onverbiddellijk op zijn nieuwswaarde controleren.
Het gebruik van die kwakkel voor publicitaire doeleinden... In de wereld van de reclame zijn er al straffere zaken gebeurd. Doel is altijd verkopen, daarvoor heeft men lezers van de reclameboodschap nodig, en nog daarvoor blikvangers.
Ik herinner me nog uit mijn eerste lessen, een grote kop : Komt generaal McArthur naar Gent ? Dan brengt hij zeker een bezoek aan Meubelen... enz. Ik kan de Libre niet veroordelen, per slot van rekening gebruikten ze een "citaat", en het gebruik van citaten, daar weten we heel wat van.

#75479

Cogito

 

Soory hoor Luc, dat we het juiste antwoord niet onmiddellijk vonden.
Je hebt overigens uiteraard wel gelijk.

#75502

bloemperk

 

LVB heeft gelijk als hij stelt dat er ethische normen zijn die moeten gerespecteerd worden bij het exploiteren van ziekte en dood om de verkoopcijfers te verhogen.
Ik hoop dat hij dezelfde normen hanteert als er zich overtredingen voordoen langs Vlaamse zijde.
Ik mag hopen van wel, want LVB blijft voor vele fans de ridder op het witte paard van fatsoen.

#75578

Hendrik

 

Wauw man, hoe kom je erbij. Dit is fantastisch!

#75737

AXL

 

ONKRUID VERGAAT TOCH NIET?:-)

#77083

Pascal Beyens

 

Seg mannekens,

Ooit gehoord van Adwords voeren dmv RSS feeds?
En dat dan bv de titel er in zat en dat dat niemand was opgevallen. Dat de gebruikte rss misschien wel is bijgewerkt maar niet die is doorgestuurd naar Adwords?
Volautomatisch systeem he.

Triestig zulle, heejel triestig. Dat is hier dan nen hoop IT'ers ondereen.
:)