Waarom media de naam "Kim De Gelder" publiceren

Een journalist die in zijn berichtgeving een verdachte, een veroordeelde of een slachtoffer identificeert door woord, tekst of beeld, maakt steeds een afweging tussen het recht van het publiek om zo volledig mogelijk geïnformeerd te worden enerzijds, en het recht op privacy van de persoon over wie bericht wordt anderzijds. (...) Als regel bepaalt het Europees hof voor de rechten van de mens dat privacygegevens bekendmaken slechts kan indien hierdoor een bijdrage wordt geleverd tot een debat van maatschappelijk belang. (...)

Principe: Volledige identificatie wordt vermeden. De voornaam, de beginletter van de familienaam, de leeftijd en de woonplaats kunnen worden bekendgemaakt. Herkenbare beelden worden vermeden.

Uitzondering: Volledige identificatie kan gebeuren in volgende gevallen:
- een ernstig maatschappelijk belang verantwoordt de volledige identificatie;
- de verdachte is een publiek persoon en het maatschappelijk belang verantwoordt de volledige identificatie;
- bij ernstige misdrijven waarbij de schuld aannemelijk is gemaakt, bijvoorbeeld door een bekentenis, een betrapping op heterdaad of uit betrouwbare bron;
- de dader is voortvluchtig en betekent een gevaar voor de samenleving;
- de politie of het gerecht heeft een opsporingsbericht verspreid waarin de identiteitsgegevens worden bekendgemaakt;
- het volledig identificeren van de verdachte kan een waarschuwing betekenen voor mogelijke nieuwe slachtoffers;
- de verdachte komt zelf met zijn verhaal naar buiten en maakt geen bezwaar tegen volledige identificatie.

Aanbeveling van de Raad voor de Journalistiek, 11 december 2008

Reacties

#75521

Benny Marcelo

 

Ze vergeten één regel: de verdachte is van het VB of heeft er banden mee.

#75522

EricJans

 

@ Benny Marcelo:

Ik hou inderdaad mijn hart vast. Gelukkig zijn Philippe en Mathilde er nog voor wat troost in dit tranendal.

#75523

Benny Marcelo

 

Het allereerste dat ik las over de moordparty in Dendermonde was in GVA, daar wisten ze te melden dat het om "een roodharige vlaming" gaat. Vermoedelijk doen ze dat omdat we toch maar niet zouden denken dat het om "een nieuwe belg" zou gaan.

#75525

johan vandepopuliere

 

@Benny

Ik denk inderdaad dat de media volop bezig zijn met het Vlaams Belang verdacht te maken en de allochtone gemeenschap te vrijwaren van verdenking. Dat staat erg hoog op de agenda nu. Het was ook het eerste waar ik aan dacht toen ik er over hoorde. Nochtans, ik heb mijn jeugd gesleten in Sint-Gillis bij Dendermonde en ken een van de slachtoffers persoonlijk, maar toch vroeg ik me af: 't zal toch geen allochtoon geweest zijn zeker?

#75526

Cogito

 

Hij zal allicht een tante of achterneef hebben met VB-banden. Je hoeft maar 6 mensen weg te gaan om bij alle andere 6 miljard uit te komen.

#75527

joe

 

wel, ik ben content dat het geen marokkaan is. 't zou hier en op TV bij sommige specimen nogal wat geweest zijn.

en Benny, kent gij hem niet toevallig?

#75535

Benny Marcelo

 

Hij is mij totaal onbekend Joe. Met de appartementbewoners hebben wij weinig contact.
En verder ben ik helemaal niet content of het al dan niet een autochtoon of allochtoon is. Het is gewoon verschrikkelijk wat de slachtoffers overkomen is maar ik vind het gedrag van sommige media ronduit schandelijk. Zeker na wat ik hier gezien heb.
De politieke correctheid begint stilaan misdadige vormen aan te nemen.

#75536

Benny Marcelo

 

Als je het nieuws op BRT gezien hebt kon je op een filmpje op de achtergrond een man op een ladder zien staan. Dat was een journalist-fotograaf die een ladder was gaan lenen om in het appartement te kunnen fotograferen. Zoiets vind ik kotsmisselijk.

#75548

FD/VH

 

Het maatschappelijk belang bij het vermelden van "Kim De Gelder" is onmiddelijk duidelijk maken het het om "Rachid Ibrahim" ging. Als het Rachid was geweest had men het trouwens over "jongere" gehad.

Omdat er tegenwoordig nogal wat gekleurde adoptanten zijn met "Vlaamse" namen is er meteen een duidelijke foto bijgezet, zodat iedereen zich kon overtuigen van zijn Arische trekken. Pech van dat lang haar. Volgende keer iets meer croppen jongens, dan lijkt het een skinhead.

#75549

FD/VH

 

"het het" = "het niet" - Drupal mist een edit-functie.

#75567

yupie

 

Ik vind overigens het opgeklopte gehalte van de berichtgeving uitermate storend.
Vrijdagavond werd op de radio de berichtgeving onderbroken voor "dringend nieuws." Het bleek om een Belg te gaan van 20 jaar. Jongens alsjeblieft. Met die informatie is niemand geholpen: geen slachtoffers, geen dader of zijn naasten, en wij luisteraars ook niet. En doe toch niet zo alsof wij dat absoluut snel moeten weten.

#75573

Janjaap

 

Alle hulp, steun en aandacht moet gaan naar de slachtoffers en de nabestaanden, wat de dader betreft: berechten en nooit meer vtijlaten en gun hem geen publiciteit, want psychopaten vinden belangstelling vaak belangrijk, levenslange eenzame opsluiting!

#75592

Werner

 

Stel u voor dat enkel de initialen 'KDG' vermeld werden...

#75597

Benny Marcelo

 

Yupi, de afkomst van de dader heeft wel enig belang, maar dan in alle gevallen en niet enkel als het om "jongeren" gaat.
Zo is het bvb een raadsel waarom een gast, opgegroeid in Exaarde, wonende in Sinaai nu precies in Dendermonde kinderen gaat vermoorden. Tot hiertoe is daar nog geen enkel verband gevonden.
Het wordt natuurlijk wat anders als men op de misdaadpagina's telkens de afkomst vermeld; er zou te dikwijls dezelfde nationaliteit vermeld staan.

#75605

Sanneke

 

Allereerst wens ik iedere betrokkenen bij deze gruweldaad heel veel sterkte en kracht toe om hier doorheen te komen en dit te verwerken. Afschuwelijk wat er gebeurd is.
Ik denk zelf dat deze Kim ook een soort slachtoffer is, maar dan van MINDCONTROL. In zo'n gevallen als deze zijn het meestal de onopvallende, gesloten types, waar je het niet van verwacht die juist zo'n gruweldaden begaan. Er zijn gevallen bekend waar dmv hypnose en mindcontrolprogramma's iemand op commando van buitenaf, bepaalde gruweldaden begaat, die hij/zij normaal nooit zou begaan. Bv. de zgn. stemmen in iemands hoofd. Er gaat als het ware een knop om bij die personen en ze veranderen van het ene op het andere moment in een moordend monster. Na de daad veranderen ze terug in hun gewone doen, als ze zichzelf al niet van het leven (moeten) beroven gelijk na de moord(en). Op het internet is veel te vinden over de mindcontrolprogramma's die door de CIA en andere overheden werden gebruikt om bepaalde maatschappelijke doelen te bewerkstelligen.
Dit is voor mij de enige manier om te kunnen begrijpen hoe deze jonge jongen tot zoiets in staat is geweest.

#75607

Michel.D

 

Op de radio hoorde ik het slechte bericht.
Toen ik de details hoorde heb ik de auto aan de kat gezet want tranen sprongen in mijn ogen, ik ben een hele grote Hollandse vent maar dit is te erg voor woorden.
Al die lieve kinderen die net een paar woordjes kunnen brabbelen en dan zo eindigen.
Ik voel me intens verdrietig, veel sterkte iedereen !!

#75618

anthony d.

 

hoor jullie bezig
IK BEN GEEN BELG.
DENKT U ECHT DAT MENSEN AAN HET VLAAMS BELANG DENKEN ALS ZOIETS GEBEURT
WE HEBBEN HET HIER OVER EEN GESTOORD MENS
NIET MEER EN NIET MINDER
ONNOZELAARS
PS/ das waar ik begin ook te denken dat ie van het vlaams belang was

#75619

anthony d.

 

HET IS NIET DE MORGEN DIE DAT PUBLICEERDE

MAAR DE WELBEKENDE EN GELEZEN KRANT DIE ALS STANDAARD VOOR NIEUWS WORDT GEZIEN HE

HET LAATSTE NIEUWS DE MEEST SERIEUZE KRANT VAN HET LAND

#75620

Publius

 

Het debat in de marge daarvan is wel leuk, alhoewel de media zich daar ver weg van houden. Sommige crèches hebben reeds een streng toegangssysteem. Tiens, waarom zou dat zijn ? Als ik mijn kinderen afhaalde, kwam nooit in mij op er nog enkele te ontvoeren, of dat de mijne zouden ontvoerd kunnen worden. Zou er misschien een "te omschrijven groep" bestaan voor wie men zich moet behoeden? Vaders die toevallig uit een ander land komen met andere wetten en die al eens een kind willen ontvoeren naar dat land bij scheiding van hun Belgische partner ?

Ik hoop dat het toevallig ook weer niet "die" groepen zijn die op andere vlakken zeer hoog van hun toren blazen en het woordje "racisme" schietklaar houden ?
Het zou racistisch zijn indien we gedwongen zouden worden (door de statistiek van de feiten,nb) in die richting te denken, nietwaar ....

(bij gebrek aan een tante in 5de lijn van de dader met connecties bij het VB, kan de pers misschien dat aspect eens belichten ? )

#75621

pepperjack

 

publius, ook bij echtgescheiden / ruziemakende "zuiver Belgische" ouders is er een zekere problematiek van "kindnapping". Iets minder moeilijk herstelbaar dan als je er mee naar het buitenland kan, ok dat wel, maar m.i. spring je ten onrechte naar je conclusie.

#75630

Publius

 

Ik beweer niet dat het bij belgen in belgië niet voorkomt.

- Ik heb zo'n vermoeden dat de statistieken zullen aantonen dat je met vaders uit bepaalde culturen meer problemen zal hebben dan met de doorsnee belgen. Bovendien kunnen zij zich dan handig verstoppen achter hun lokale "justitie" (islamitisch geïnspireerd om het zacht uit te drukken) of verdwijnt het kind gewoon in hun "clan".
cfr; http://en.wikipedia.org/wik...

- als een belgische vader zijn kind hier ontvoert en ermee in belgië blijft zal de moeder dat met kans op success dat langs juridische weg kunnen terugvorderen en de vader laten veroordelen...

#75678

Jane

 

Sanneke,
Welk politiek doel wordt er dan bereikt met deze volgens jou MINDCONTROL actie?

#75685

Batman

 

Geef hem levenslang! Zo loopt hij binnen tien jaar terug rond en kan iemand hem doodslaan met een stok.

Of geef hem tien jaar, dan loopt hij eind 2009 alweer rond.
Vreemde gang van zaken in onze rechtbanken als je hier even bij stilstaan.

Waarom zou je een gestoorde gek die baby's vermoord willen verklaren met politieke standpunten?

Als ik zijn smoel aan één of andere partij zou moeten linken dan zou het AGALEV zijn of SP.A. Niet het vlaams belang

Mannen met vrouwenkapsels & vrouwen met mannenkapsels zijn altijd vreemde alternatieve gevallen...

#75687

Elhaz

 

Mannen in vleermuizenvermomming daarentegen...

#75717

koen

 

mijn familie is geschokt zozie je maar dat zelfs een persoon die van adel afkomstig is en een familiewapen heeft,.ook als een moordenaar kan ontpoppen

#75718

LVB

 

@koen: van adel? Heb ik iets gemist?

#75726

joe

 

zijn nonkel is een foto-graaf

#75731

Sanneke

 

Hoi Jane,
Het kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Bv. om politiek lastige of ongewenste personen opruimen. (Kennedy, Foruyn) Maar ook om sneller bepaalde wetgevingen door te voeren. Door burgers te bewerken via mindcontrolprogramma's (we worden allemaal dagelijks bewerkt door TV, mainstream media, reclame enz.)en ze speciale gevallen bv. politieke moorden te laten plegen, valt de verdachtmaking niet op de overheid zelf. Maar het kan evengoed een experiment zijn. Kijk maar eens hoe de bevolking reageert op zoiets. Ook in Amerika, waar iemand uit het niets en zonder motief! kinderen en leerkrachten doodschiet. De bevolking reageert met verdriet, afschuw en ongeloof en haat. Alle aandacht op die moordenaar gericht, die zich dan niet herinnert wat hij gedaan heeft, omdat hij zo geprogrammeerd is. Hij heeft het echt wel gedaan, de bewijzen zijn er!
Nu wil de politiek ineens de creches beter gaan beveiligen. Nu hebben ze ook ineens een goede reden om dit te doen. Op andere vlakken gebeurt dit ook al, of is dit al gebeurd. Al onze vrijheden worden zo beetje bij beetje afgepakt. Er is terreur, dus meer en meer scherpere veiligheidsmaatregelen, dus ook minder en minder vrijheden voor de burgers. Maar veiligheid kan voor NIEMAND gegarandeerd worden. Zeker niet in gevallen zoals deze. Ik kan geloven dat Kim niet weet wat hij gedaan heeft, omdat hij óf zo geprogrammeerd is of een geval is van MPS (Meervoudige Persoonlijkheids Stoornis). Ik lees net trouwens dat hij inderdaad stemmen in zijn hoofd hoorde en dat hij al voor psychische klachten onder behandeling heeft gestaan. Ik noemde de 'stemmen' al in mijn eerste reactie. Ik kan er helemaal naast zitten, maar ik geloof nog steeds dat Kim zo'n geval kan zijn van mindcontrol of het enge MPS. Google hier zelf maar eens op.

#75733

Sanneke

 

Sorry voor mijn slechte zinsopbouw...moest even snel.