CGKR: Lula heeft een punt!

'Het irrationele gedrag van blanke mensen met blauwe ogen heeft de crisis veroorzaakt. Voordien wisten ze alles van economie, maar nu hebben ze bewezen dat ze er niets van kennen. Het gedeelte van de mensheid dat verantwoordelijk is voor de crisis, moet er ook maar voor betalen.'

De harde woorden komen van president Lula da Silva van Brazilië, na een onderhoud met de Britse premier Gordon Brown. 'Ik heb nog geen enkele zwarte bankier gezien die met de crisis te maken had. Er zijn geen zwarte mensen noch armen bij betrokken, maar ze worden er wel het slachtoffer van.' (...)

Toch is er volgens het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) geen vuiltje aan de lucht. 'Da Silva zegt dat déze crisis is veroorzaakt door blanke, blauwogige mensen; niet dat álle blanken crisissen veroorzaken of dat andersgekleurde mensen geen crisissen zouden veroorzaken', zegt Jozef De Witte van het CGKR. 'Er is alleen sprake van racisme als hij aanzet tot haat tegen een bevolkingsgroep, en dat doet hij niet.' (...)

'Ja, in deze redevoering had hij duidelijk een punt', vindt De Witte. 'Het is jammer dat iedereen nu op Da Silva begint te schieten, omdat het niet leuk is om te horen dat de crisis in Europa en Noord-Amerika is ontstaan.'

Koen Balmers in Het Nieuwsblad, 28 maart 2009

Reacties

#78116

LVB

 

Enkele kwisvragen voor Jozef De Witte:

1. Met "het gedeelte van de mensheid dat verantwoordelijk is voor de crisis", bedoelt Lula:
a) de blanke bankiers
b) de blanken

2. Met "er voor betalen" heeft Lula het volgende in gedachten:
a) loon- en premieverminderingen voor blanke bankiers
b) belastingverhogingen en besparingsmaatregelen voor alle inwoners van Europa en Noord-Amerika.

3. In welke van de hierboven beschreven alternatieven is er sprake van oproepen tot discriminatie op basis van nationaliteit, ras of afkomst?

Uw tijd gaat nu in, meneer De Witte.

#78119

Questing Beast

 

Mag ik er nog aan toevoegen, Luc, dat het enkel die blanke bankiers betreft die bovendien ook nog eens blauwe ogen hebben. Loon- en premieverminderingen bijvoorbeeld, hoeven dus niet voor blanke bankiers met groene, bruine of grijze ogen.

#78120

Karl

 

Niemand die vindt dat hij met 'blauwe ogen' doelt op het Arische ras?

Op basis van ras dus. Zou De Witte durven?

Er zouden er naar Brazilië ook wel een paar geëxpatrieerd zijn na de laatste grote Europese brand. Of was dat meer Argentinië?

#78124

dendof

 

Misschien moeten we onze bankiers dan maar vervangen door experten uit Zimbabwe?

En oh ja, het CKGR is een bende lullen.

#78125

NR

 

Werkelijk een schande! Het CGKR toont hiermee aan dat zij werkelijk een stel linkse pseudo-intellectuelen zijn, een censurerende overheidsinstelling... schande.

Dus morgen mag een extreem-rechtse partij dus zeggen: ah, het is de schuld van alle Arabieren met donker haar (of van alle Arabieren die moslim zijn?), of van alle joden met een haviksneus. Volgens De Witte zal dit dus geen racisme zijn, of toch....

Dat De Witte nu gewoon toegeeft dat het CGKR gewoon een enorme discretionaire bevoegdheid heeft waarbij ze zelf oordelen naar eigen inzicht.

#78126

LVB

 

@NR: Dat woord "alle" in jouw voorbeeld, werd toch niet door Lula uitgesproken?

#78129

Michel Vuijlsteke

 

"Hij heeft een punt" is niet een synoniem van "ik ben het eens met alles wat hij zei".

#78130

NR

 

Ok, Luc, "daar heb jij een punt", maar als ik nu schrijf "het is de schuld van Arabieren met donker haar", dan heb je toch ook een racistisch statement. Zeker de toevoeging daarna van dat je zwarte bankiers geen schuld treffen, lijkt me toch in de richting uit te wijzen dat Lula vindt dat het de schuld van de blanken is. Gewoon omdat ze blank zijn en dus blijkbaar een bepaald geloof aankleven.

#78131

BC

 

@ Jozef de Witte: het losbandige seksuele gedrag (polygamie) van zwarten is wat aids in stand houdt (**) en het helpt te verspreiden naar andere continenten waar ook andere huidskleuren er het slachtoffer van worden. De zwarten die voor deze (instandhouding van de) epidemie verantwoordelijk zijn, moeten zelf maar opdraaien voor de kosten.

** De Standaard - DE PAUS HEEFT (GEDEELTELIJK) GELIJK: http://www.standaard.be/Art... (@ Michel Vuijlsteke: de paus heeft volgens Bonneux dus een punt.)

"Waarom verspreidde hiv zich buiten Afrika nergens in de algemene bevolking? Hiv spreidt door trio's: je hebt een besmette partner nodig om het te krijgen, je hebt een tweede partner nodig om het virus door te geven. Geen trio, geen verspreiding: hiv verspreidt zich enkel bij multipele, gelijktijdige seksuele partnerschappen, niet bij monogamie en nauwelijks bij seriële monogamie (opeenvolgende partners).

In Afrika is seks met meerdere partners tegelijkertijd en seks die generaties overschrijdt de motor van de epidemie."

#78133

Publius

 

Mannelijke Noord-Afrikaanse types met donkere ogen zijn heel vaak dader van misdaden met buitenproportioneel geweld in België, die vaak met messen worden begaan en nogal vaak tegen blanke types gericht zijn, ongeacht hun kleur van ogen. Zij gedragen zich meestal gewelddadig in groep en werken die ad hoc groepvorming in de hand door hun soortgenoten te smsen of te bellen.

Heb je met één van hen een ongeval, dan komen plots , na een halfuurtje (en smsen) heel wat soortgenoten getuigen....

Ik stel mij de vraag (los van de vraag of mijn bewering steek houdt of niet ;-) of de Gedapo dat zou tolereren ?

#78151

pepperjack

 

Buiten jullie terechte opmerkingen hiervoor, besluit ik ook dat de (in mijn ogen blanke, maar ik kan mis zijn, want ook de fameuze dominee Wright leek mij blank) Lula impliciet zegt dat zwarten en araben minderwaardige domme kloten zijn, die blijkbaar alleen maar ondergaan wat een bankier voorstelt en dus best onder curatele gesteld worden. Tevens zoek ik de nu inmiddels dus schatrijke zwarte bankiers, die als rotsen deze storm als een makkie doorstaan.
Het was gewoon een dwaze uitspraak, niveau Lula, die in se mijn kouwe kleren niet raakt. Dat mensen er vanuit hun staatsfunctie met vervolgingsmacht op zulke dwaze wijze op ingaan, dat is ergerlijk.

@BC het artikel waar je naar verwijst kwam mij gisteren toevallig onder ogen. Ik heb twee keer geknipperd; er worden daar nogal mokerslagen uitgedeeld. Scherpe tekst, strekt de epidemologische auteur absoluut tot eer.

#78153

Thomas De B.

 

het is niet dat de zwarten géén slachtoffers waren van ons systeem tijdens een hausse. dan krijgen ze IMF leningen verschaft die corrupt, systematisch verdwijnen zodat ze die dan niet kunnen terugbetalen, vervolgens kunnen de westerse landen voorwaarde opleggen op deze wanbetaling zoals uitbuiten van hun gronden. dit gebeurt al decennia. de schuld zit niet enkel bij de bankieren, de schuld zit bij teveel willen, te weinig verdienen

#78157

JB

 

@Thomas De B.
Heb je al eens een lijstje gemaakt van de landen die de afgelopen maanden IMF leningen toegeschoven kregen? Veel zwart zal je niet ontwaren.

#78159

Karl

 

@BC: het is De Witte & co worst aan welke epidemie die zwarten sterven. Zij worden door De Witte & Co als 'vee' (cattle) benoemd.

Vind het trouwens zwak dat niemand nadenkt over #78120

#78174

JB

 

@luc
Vooreerst:je weet toch dat de meerderheid van de Brazilianen *blank* zijn?

Je kwis is wel erg van de pot gerukt.
Lula heeft zijn eigen stijl; de president van het meest katholieke land op de wereld die voor de cameras honderden condooms in het rondstrooit. Het is eens wat anders dan popiejopie die beweert dat condooms het aids probleem verergeren of bisschop André Fort die beweert dat het aids virus te fijn is voor condooms. Feit is dat die 180 miljoen Braziliaanse katholieken (ook de intelligentia) die condoom rondstrooiende president best wel bekken om de heel simpele reden dat de feiten er zijn: AIDS cijfers zijn laag in Brazilië ondanks het feit dat ze er op carnaval massaal op losneuken. Als je in een dichotoom land als Brazilië een boodschap wil oberbrengen kan je dat niet doen via een gesofisticeerd debat op de zevende dag; dan moet je wel oneliners en metaforen gebruiken. Ik erger mij ook dood aan 's mans verbale skills; maar bottom line werkt zijn taktiek in eigen land wel.
In diezelfde zin is Lula's metafoor waarin hij beweert dat blanke mensen met blauwe ogen de oorzaak zijn van het probleem eigenlijk gewoon statistisch correct.

Het antwoord op je eerste vraag is dus:
c) het gedeelte van de mensheid dat verantwoordelijk is voor de crisis zijn *blanken met blauwe ogen* -waaronder ook enkele erg zeldzame blanke Brazilianen met blauwe ogen à la Eike Batista-.

De Braziliaanse banken staan er erg gezond voor en inderdaad, ik ken geen van hun CEOs die blauwe ogen heeft. Thomas De Coene heeft blauwe ogen en is president van ITAU. Echter... is een ingeweken Belg en is president van Itau securities in NY; een van de poten die aan de anders bijzonder sterke resultaten van ITAU knabbelde.
http://globalleadersevents....
Overigens, je weet toch dat Marisa Leticia, de vrouw van Lula blank is en blauwe ogen heeft? Je kan dan toch moeilijk beweren dat Lula een uitspraak deed die als racistisch tegenover zijn eigen vrouw kan opgevat worden?

Wat betreft "wie gaat de rekening betalen". Ja, zeg nu zelf, Luc, wie *gaat* de rekening betalen van al dat geld dat in Europa en de Verenigde Staten gedrukt wordt? Toen eind de jaren '90 Brazilië steun moest inroepen van het IMF hebben ze netjes zelf hun schulden moeten afbetalen (vandaag geen buitenlandse schulden maar, 160 miljard US$ buitenlandse reserves) aan een IMF (lees: EU+VS) die de tang er stevig ophield.
Je kan de man toch moeilijk kwalijk nemen dat hij (1) tegen extra protectionistische maatregelen is (2) wil vermijden dat we in een chaotische FX market situatie komen met de dollar als reservemunt (3) de bubbel van irreële asset (vastgoed) bursting in Europa en de VS plaatsvond (vergelijk de stijging vastgoed 2000 - 2007 Europa versus Brazilië eens) en dus bijgevolg eist dat het stutten van die leeglopende bubbel nu gaat gebeuren met geld van belastingsbetalers uit Europa en de VS.

Het causaal verband met de oorzaak van deze crisis valt helemaal niet toe te schrijven aan landen als Brazilië. Als je daar anders over denkt moet je me dat eens gedetailleerd toelichten. Maar het zijn wel de *zwarte / bruine Brazilianen met bruin ogen* die het gelach betalen. Terwijl in Sao Paulo en de meesteandere Zuidelijke staten (de enige staten met de enkele blanke Brazilianen met blauwe ogen en ook de enige staten waar fenomenen als hedge funds bestaan) het aantal jobs blijft stijgen is het voornamelijk in de Noordelijke staten dat in december in de assemblage en staalbedrijven jobs verloren gingen:
http://www.emergingsouth.ne...

Toen Brazilië eind de jaren 90 in de problemen zat kregen ze IMF geld toegestoken en mochten ze verder zelf hun boontjes doppen terwijl de UK en de VS de plak zwaaiden.
Vandaag zijn de rollen omgedraaid. Gisteren beweerde Soros dat de UK zelf wel eens hulp van het IMF zal moeten inroepen.
http://business.timesonline...
Wat Lula met zijn metafoor bedoelde is dus inderdaad even onderlijnen dat de blanken met blauwe ogen zelf extra belastingen zullen mogen ophoesten om die reddingsoperaties te bekostigen. Lula's antwoord op je tweede vraag was dus overduidelijk (b). En wat is daar mis mee?

#78194

huug

 

Mmm, en dat de meeste bankier(s)en op Wallstreet Joden zijn, ook nog stof voor discussie. (Grapje, hoor.)

#78195

fcal

 

@ JB

Het feit dat Keizer Lula met een blauwogig dom blondje getrouwd is maakt hem medeschuldig aan de crisis. Door deze verhouding schept hij bovendien de mogelijkheid, dat deze in een potentieel nakomelingschap zich verder verspreid. Hier dient mee rekening gehouden te worden bij de beoordeling van de situatie.

Ik vermoed dat uw kennis van het gesoftistikeerde niveau van wat voor een debat moet doorgaan in "de 7de dag" ietwat verouderd is. De uitspraken van Keizer Lula liggen boven het huidige niveau van de gedachtenwisselingen, welke tijdens dit programma bereikt worden. De deelnemers in het bijzonder de aanwezige politici en journalisten zouden wanneer ze ermee geconfronteerd werden schaamtevol het onderspit delven.

#78202

TVDD

 

verwondert dit eigenlijk iemand? Heel dat anti-racismediscours is niets anders dan een instrument om een volk ervan te overtuigen, of beter, een volk op te leggen zijn eigen etnoculturele identiteit te vernietigen. En dit discours is maar van toepassing op bepaalde volkeren, blanke, Europese volkeren. Weg met ons!

#78203

Questing Beast

 

@TVDD: Weg met ons, inderdaad. Er zijn maar weinig beschavingen te vinden op de wereld waar een neiging tot zelfdestructie zo ingebakken zit als in de Westerse. Is het een gevolg van de Christelijke schuld ideologie? Ik weet het niet, ik vraag het mij af.

#78204

traveller

 

@ JB

Ik heb respect voor jouw sympathie voor Brazilië. Je woont er waarschijnlijk en dan is het normaal dat je er sympathie voor krijgt, het was met mij ook zo in Pakistan.
Wat betreft nu de conditie van de Braziliaanse banken daar heb ik mijn twijfels. De ganse 20e eeuw was er een Far-West systeem in de Braziliaanse banken en grote bedrijven.
Je kunt misschien eens de avonturen van D. K. Ludwig bekijken, de rijkste mens van de wereld en een visionair, tot hij zijn ganse fortuin en nog veel schulden in Brazilië investeerde. Het is de moeite waard om de gangster methodes van de rijke Braziliaanse families in samenwerking met de toenmalige regering te bekijken.
Het zou me dan ook sterk verwonderen moesten die mensen opeens heiligen geworden zijn. Het gefoefel zal nog steeds bestaan, inclusief liegen in de rekeningen en balansen.
Het is dus niet de vraag wie er de meeste verantwoordelijkheid draagt, blank of bruin, het is de vraag welke authoriteit het sterkst zal straffen. Ik zie geen enkel verschil in de graad van schuld van alle rassen, ieder naar zijn best vermogen waarschijnlijk, maar ik weet wel dat de belastingen voor de wederopbouw door de blanken van het Noorden zullen betaald worden en NIET door de Brazilianen en NIET door het ganse ZUIDEN.

#78205

traveller

 

@ QB

Niet van de Christelijke schuld ideologie, WEL van het socialistisch machtsstreven dat niet kan slagen zo lang de blanke Europeanen nog iets te zeggen hebben.
Lees de statistieken over het kiesgedrag van onze bruine medemensen en je hebt het antwoord. Zij zijn de garantie van het socialisme voor de komende 50 jaar.

#78206

Rick

 

Wil iemand Luc contacteren en hem diets maken dat Waregem Koerse voorbij is. Zit ie daar al van gisteren rondjes te draaien (zie boven)

#78207

joe

 

Rick: nooit gehoord van de spreuk "oefening baart kunst" zeker?

#78208

Leo Norekens

 

Maar het seizoen begint pas in mei.
Vroeg mij ook al af of hij niet ergens in de Gaverbeek gesukkeld was. Hoewel, 't is dichter bij de Bloso-bocht.
Gaat het, Luc?

#78209

Cogito

 

Rick, Leo, Luc *woont* daar, achter 't hoekske van den Hippodroom.

#78210

Cogito

 

ha nu zie ik het, het bolleke (pijltje?) staat op de baan zelf :-)

#78213

joe

 

nooit met Luc op restaurant geweest Cogito? is het je dan niet opgevallen dat hij steeds extra porties gras vraagt?