Nederland schroeft rookverbod gedeeltelijk terug

In Nederland waar roken verboden werd in cafés is de wet nu teruggedraaid: er mag terug gerookt worden in kleine cafés. Dat is niet alleen een Nederlands precedent maar ook indicatief voor de wetgeving in andere Europese landen. Er is namelijk een wet dat als….. een wet niet werkt….. hij ook niet volgehouden kan worden. (...)

Wat is er gebeurd in Nederland? Wel m’n bleef doorroken in cafés, legde spaarkassen aan om de boetes te betalen en mediatiseerde het ongenoegen. Ome Joop zat in de rookvrije kroeg te dampen voor het oog van de camera. Je kan de roker uit een restaurant weghalen maar de kroeg is net iets te ver. (...)

Een sterk netwerk van sterke burgers kan, onafhankelijk van de overheid, hun eigen individuele levenswijze en die van de groep bepalen. En dus kiezen of, en zo ja welke, veranderingen ze in hun eigen groepen en gemeenschappen willen hebben. Dat is eigen aan een sociaal-democratie. Eerlijk gezegd ik zie het in Vlaanderen niet gebeuren. Daar is er hoogstens een kroegbaas die heel alleen beslist om asbakken in zijn eetruimte te zetten.

Gerrit Six op zijn weblog, 13 mei 2009

Reacties

#80470

Cogito

 

Voor de Vlaming staat protesteren gelijk aan toegeven tot de groep der losers te behoren, dus hij houdt zijn mond. Dat is bij de assertieve Nederlander wèl even anders.

#80472

Koen Robeys

 

Anderzijds lezen we geen woord over de overlast die het roken veroorzaakt bij niet-rokers. Die moeten het stellen met mededelingen als "ze moeten maar thuisblijven", of theoretische beschouwingen dat een marktmechanisme wel op één of andere manier rookvrije ruimtes zou creëren. Zelfs als iedereen met zijn eigen ogen kan zien dat dat niet gebeurt.

Ik vraag me af hoe de wereld er zou uitzien als "een sterk netwerk van sterke burgers" er tegen de opinie van hun medemensen in, een gewoonte van zou maken om naakt café's en restaurants te gaan bezoeken. En voor het geval bepaalde conservatieven nog liever dat zouden tolereren dan het idee dat een overheid een maatregel oplegt: wat als die sterke burgers, zoals de één nu eenmaal graag publiek een sigaretje opsteekt, de praktijk willen invoeren dat de ander nu eenmaal graag publiek een potje wil vrijen?

#80477

vuurland

 

Er mag (misschien, er is één uitspraak in beroep, een andere zaak moet nog behandeld worden) terug gerookt worden in een café waar geen personeel in dienst is. Dus heel kleine cafeetjes.
En verder akkoord met Koen Robeys hier boven: 'dat sterk netwerk van sterke burgers' is waarschijnlijk niet veel meer dan een klein groepje harde roepers die altijd hun goesting moeten hebben.
Ik wil trouwens ook altijd mijn goesting hebben, maar die Hollanders roepen harder :-)

#80479

Herteleer

 

Discussie over dit artikel zou los moeten staan van de discussie over pro of contra roken. Het principe dat hier ter discussie staat is: 'baas in eigen huis' In eigen zaak en huis is er geen enkele reden waarom de eigenaar zijn zin niet zou mogen doen.
Een priveepersoon mag in zijn zaak toelaten wat hij wenst, zolang niemand verplicht wordt in die zaak klant te zijn of te werken
In dit specifieke geval lijkt me dat geen probleem. Niemand is verplicht te gaan zuipen in een rookhol.

#80480

fcal

 

Hemeltergend, er moet onmiddellijk een wereldwijde boycot georganiseerd worden door alle niet-rokers t.a.v. de drankgelegenheden, waar gerookt mag worden. In de portemonnee dient men deze onverlaten te treffen!

Verder moet, i.v.m. de klimaatsverandering en de CO2 voetafdruk, alle drank welke CO2 bevat zoals o.a. de prik in de frisdranken onverwijld verboden worden. Het Groenlandse smeltwater staat ons letterlijk (Bangladesh) en figuurlijk aan de lippen.

Vogels, actie verdomme!

#80491

Bart Vanhauwaert

 

De conclusie dat het niet zou werken in Vlaanderen lijkt me wat te ver gezocht, er is namelijk helemaal geen rookverbod in Vlaamse kroegen.

@Herteleer : als wat verboden wordt aantoonbaar grote maatschappelijke onkosten veroorzaakt (een longkanker behandelen is niet goedkoop) dan is de zaak toch niet helemaal zo principieel duidelijk als jij stelt.

#80493

dendof

 

"als wat verboden wordt aantoonbaar grote maatschappelijke onkosten veroorzaakt"

Ja hallo, maak 'm nou.

Omdat ik MOET bijdragen tot de ziekteverzekering van de staat heeft de staat ineens ook nog het recht mijn gedrag aan banden te leggen? Want ze zouden misschien geld moeten teruggeven als ik ziek word?

Your socialist logic does not resemble our earth logic.

#80495

Herteleer

 

@Bart Vanhauwaert

U heeft zeker een punt waar het bv een verbod betreft ter bescherming van de niet-roker in gebouwen van openbare diensten waar iedereen wel eens verplicht wordt om te komen. Wat betreft kaffees kan de niet roker voor zichzelf beslissen of hij in een rookkaffee wil binnengaan en ongezond passief meeroken.

Wat betreft de actieve roker volg ik uw stelling niet: die zal immers ondanks een verbod in kaffee toch doorgaan, desnoods buiten, en de gezondheidskost bezwaren. Om dat bezwaar weg te werken heb ik dan ook geen probleem met een totale privatisering van ziekteverzekering.

#80504

Karl

 

Als nu eens een kritische (luidroepende) massa Vlamingen tegen de hoge belastingdruk zou opkomen... zouden die kans maken iets te veranderen?

Of hebben saffies een terugverdieneffect dat ook door de rode pleitbezorgers erkend wordt?

#80506

Michel Vuijlsteke

 

Luid roepend consistent de snelheidsbeperking op de autostrade overtreden, zou dat ook helpen?

#80507

Cogito

 

Ik denk het wel Michel, als daarbij iedereen het ook consistent vertikt om ook maar 1 boete te betalen, dan kan/zal de luidroepende massa winnen.

#80509

Cogito

 

Wat mij opvalt is dat die "rebellen" van de sixties en seventies, die "verzetshelden", zo regimegetrouw zijn in het volgen van alle flutregeltjes die hun betuttelingsregime verzint.
flutrebellen.

#80512

Benny Marcelo

 

Volledig akkoord met Herteleer's reactie in 80479.

Koen Robys: "de praktijk willen invoeren dat de ander nu eenmaal graag publiek een potje wil vrijen?" Er zijn kroegen waar dat gebeurd en er bestaat geen enkel wet tegen.
Je schermt , net als ik, nogal eens met geschiedenis, wel Koen hoeveel eeuwen is men al bezig met prostitutie te bestrijden?

#80516

Koen Robeys

 

Benny: als ik je logica serieus neem moet ik verwachten dat de falende strijd tegen de prostitutie zich vertaalt in het algemeen voorkomen van naaktlopende en vrijende mensen in alle café's en restaurants... en anders zal je "tegenvoorbeeld" wel niet zo goed gekozen zijn, zeker?

De vraag die ik had willen voorleggen was: stel dat een "sterk netwerk van burgers" het naaktbezoek (en de rest) aan horecazaken even algemeen wist te maken als het rokend bezoek aan horecazaken was zonder dat verbod. Zouden ze dan nog altijd even sterk tegen overheidsoptreden zijn?

In het bijzonder vanuit de hoek van "een bepaald soort conservatieven" had ik daar wel eens een antwoord op willen zien...

En verder zie ik in die reactie gewoon het andere punt dat ik maakte bevestigd. De overlast die dat roken veroorzaakt wordt gewoon weggemoffeld, of in het beste geval afgewimpeld met varianten op "ze moeten maar thuisblijven".

Ik vind dan ook dat ik voorlopig op mijn vragen geen reactie heb gezien die me een tegenstander van het rookverbod zou maken.

#80519

Herteleer

 

@Koen

Misschien bent u niet te overtuigen omdat u geen voorstander bent van een zo groot mogelijke vrijheid voor iedereen, en liever regulerend en betuttelend optreedt, ook op domeinen waar dat helemaal niet nodig is, op domeinen waar iedereen zijn vrijheid kan uitoefenen zonder die van een ander in het gedrang te brengen...

#80521

Cogito

 

hah! Die gemakkelijk te counteren stelling! Om het even welke van UW vrijheden schaden mijn leven! Noem een vrijheid en ik verzin de schade die ik eronder lijd erbij!

#80526

Koen Robeys

 

Herteleer: of mischien ben ik niet te overtuigen om de twee redenen die er nu al twee keer heel precies bijstonden, en die blijkbaar niet zo gemakkelijk te beantwoorden zijn? Zodat het gescheld van "wie het niet ziet zoals ik zie is "links" alweer niet verder dan het hoekje zit?

Dat alleen al...

#80530

EricJans

 

@ Koen Robeys:

Mijn antwoord is het volgende: het is nergens wetenschappelijk onomstotelijk bewezen dat mee-roken schadelijk is voor de gezondheid.
Integendeel: er zijn ook wetenschappelijke rapporten die de stelling verdedigen dat een weinig rook de resistentie verhoogt in het lichaam en bovendien de slijmen in je luchtpijpen losmaakt.
Ik ben dus helemaal iet overtuigd van je uitgangspunt dat mee-roken noodzakelijk zo ongezond is als jij ons voorhoudt. En het is zeker niet noodzakelijk ongezonder dan wonen in Tessenderlo of in Smoggy London. Misschien kun je daar ook een verbod voor bedenken? Geen enkele auto meer in Londen of Parijs?
Kun je het daarmee doen?

Overigens: ik wil opmerken dat - sinds het rookverbod - de rookruimtes vaak erg 'onverzorgd' en vooral véél onverluchter zijn dan vroeger. Het is niet omdat iemand rookt dat hij in een hermetisch afgesloten ruimte wil zitten waar per dag 400 sigaretten gerookt worden. Thuis zorg je dan gewoon voor enige verluchting.
Ik erger me vaak aan de minachting van niet-rokende horeca-baasjes t.a.v. hun rokende klanten. Alsof die in een vuile, stinkende gaskamer willen zitten.

#80531

EricJans

 

Een Belga rook je nooit alleen!

#80532

EricJans

 

@ Koen Robeys:

http://sigaretten.startpagi...

Meeroken?
In een meerookstudio vindt men bij echtgenotes, die een heel leven lang meerookten met hun echtgenoot, een nauwelijks aantoonbare verhoging op hart- en vaatziekten. Wat stelt dan een paar uurtjes meeroken van een enkele persoon voor. �Ik krijg er hoofdpijn van!� is een algemene kreet. Hoofdpijn binnenskamers, komt vaak door een te hoog CO2-gehalte. Dit komt voor in ruimten waar veel mensen zijn, immers zij gebruiken veel zuurstof. Door af en toe bij rokende mensen het raam op te zetten, vangt men twee vliegen in één klap.
Bij schade door toxische stoffen gaat het altijd om hoeveelheden. Vooral bij het meeroken wordt helaas vaak zwart/wit gedacht. Een recent rapport van de Gezondheidraad (1990), dat maar liefst � 300 onderzoeken weergeeft op het gebied van meeroken, heeft als slotconclusie:
Het wordt niet uitgesloten geacht dat langdurige blootstelling aan omgevingstabaksrook de kans op longkanker bij niet rokers doet toenemen. Dus het gevaar van meeroken is zeer discutabel. Deze mening wordt ook in 1994 nog gedeeld door een vooraanstaande toxioloog in het Nederlands Tijdschrift van geneeskunde.

#80535

EricJans

 

@ Koen Robeys:

Voorts nog een bedenking: geheel anders dan de electorale resultaten vormt het aantal 'agalev-kiezers' onder het Vlaamse journaille een ruime meerderheid (onderzoek U-Gent, 1999) en tel daar nog de sossen-kiezende journalisten bij en je komt boven de 80% uit.
Het thema 'roken en meeroken' is - zoals het thema 'auto' - misschien wel het meest vervormde en eenzijdig belichte onderwerp in onze leefwereld.
De wetten zijn - Europees! - onder zware lobby-druk van groene zeloten tot stand gekomen en hun massa vriendjes in de media hebben daarvoor kunstmatig en opgefokt voor de nodige hersenterreur gezorgd.

Het wordt tijd voor een volwassen houding.

Je vergelijking met 'vrijende mensen' in een café is zeer typenren voor die groene zelotenhouding.
Waarom zou ik een morele kwestie moeten vergelijken met een (al of niet zéér matig bewezen) geneeskundige? Wat een hypocrisie. Die vergelijking slaat gewoon nergens op.

Kun jij me uitleggen waarom heelwat naaktstranden en nudistenkampen hun mensen verplichten zich te kleden als ze in het bijbehorende restaurant iets willen komen eten? (Ook de vrouwenborsten, hé!)
Is dat om het 'zicht'? Tiens!

#80536

Koen Robeys

 

Eric Jans: zoals altijd bij de communiqués van fundamentalisten lees ik tot aan de eerste giller (onveranderlijk binnen de twee zinnen). Er staat nergens ook maar iets dat te maken heeft met de schadelijke gevolgen van het meeroken. Dismissed.

Bespaar je verder gerust de moeite van het reageren, meestal lees ik je helemaal niet, en anders tot aan de eerste giller, onveranderlijk binnen de twee zinnen.

#80538

koen

 

niemand die dit vanuit democratisch oogpunt ontoelaatbaar vindt ???

die wet is toch gestemd, niet ?

wat als morgen bij wijze van voorbeeld een ander 'sterk netwerk' van pakweg 'jongeren' vindt dat er op de tram niet meer betaald hoeft te worden (of dat iedereen maar moet uitstappen als zij plaatsnemen) ?

gaan we dat dan ook vergoelijken met argumenten als 'er is geen bewijs dat dat schadelijk is voor anderen' of 'als de regel/wet niet werkt kan je m ni volhouden ???'

ongewenste wetten bestrijd je in het parlement.
(daar is slechts 1 uitzondering op, en dat is om een koloniaal systeem dat zich van een schijndemocratie bedient omver te gooien.)

#80539

A.Rouet

 

@Koen Robeys
eindelijk!

#80541

EricJans

 

@ Koen Robeys:

Ik hoor geen weerlegging. Ik verplicht niemand om wat dan ook te lezen: ook niet mezelf om je geëtalleerde zelfingenomenheid die zichzelf toch zo uitnemend vindt door te lezen.

Kijk: waar is de giller en hoe weerleg je 'm? Je gaat er kennelijk niet graag op is. Je steunt op het gezagsargument 'iedereen weet toch...' .
Ik zei het al: 80% en méér van de media zijn onder controle van groen en links.
Dus als je lachen wil, plezier ermee. ALs je je te verheven voelt; mij niet gelaten. Eén dingetje: je argumenteert niet.

#80542

Koen Robeys

 

Koen: nu vind ik je "niemand", gevolgd door drie vraagtekens onheus. Je eigen voorbeeld van "niet betalen op de tram" is echt niet zo verschillend van mijn voorbeeld. Ik zie een Vuurland die het ermee eens lijkt te zijn. Bart is minstens van mening dat de zaak "niet zo principiëel ligt". Ook Michels opmerking interpreteer ik als nogal ironisch aan het adres van het hoofdartikel.

Kortom, behalve het feit dat niemand het woord "ondemocratisch" letterlijk in de mond heeft genomen vind ik echt dat je niet kan zeggen dat er niet met de nodige verwondering op gereageerd is.

#80543

isaiah

 

@koen robeys:
eerst iets over de al bij al toch wel redelijk beperkte schadelijke gevolgen van passief roken. http://www.skepp.be/artikel...
Ten tweede vind ik het niet al te problematisch mocht er een sterk netwerk ontstaan van mensen die graag met elkaar op cafe de horizontale polka gaan dansen. Als ze een cafebaas bereid vinden om zijn afspanning daarvoor te gebruiken: allen daarheen.
Ten derde loopt je vergelijking met het openbaar vrijen toch ietwat mank (eigenlijk zelfs zo mank als een konijn met twee poten en chronische artritis): tot op heden mag je nog altijd roken in de frisse buitenlucht (al stel ik voor om daar niet al te veel ruchtbaarheid aan te geven, want voor je het weet...).
Ten vierde schrijf je: "Die moeten het stellen met mededelingen als 'ze moeten maar thuisblijven'." Ik snap niet wat je tegen die mededeling precies inbrengt. Dat café-bezoek een mensenrecht is?

#80546

Bart Vanhauwaert

 

@dendof : het probleem is niet bij de rokers waarvoor het een vest-broekzak operatie is. Het gaat hier om de niet-rokers die via de sociale zekerheid verplicht worden medische kosten te dragen waar ze part noch deel aan hebben. Dat soort onkosten verminderen is het staatsaandeel verminderen.

@Herteleer : Waar het om gaat is dat 1 individu (roker of niet roker is irrelevant) kan beslissen al dan niet in de rook te gaan zitten maar dat al de rest niet kan beslissen om niet mee te betalen aan de gevolgen daar van. Inderdaad, als de ziektekosten een private aangelegenheid was dan heb je een punt. Tot zolang blijf ik bij mijn standpunt.

@EricJans : steeds meer en meer worden schadelijke industrieen verboden in de verstedelijkte ruimte, juist vanwege hetzelfde argument : de vrijheid om die dingen te mogen uitbaten brokkelt af op het moment dat de publieke lasten aantoonbaar zijn gemaakt. Het lijkt me niet denkbeeldig dat er over een jaar of 20 (grote stedelijke) gebieden zijn waar enkel wagens mogen rijden op electrische motor. Een maatregel die ik persoonlijk zou steunen in de stad waar ik woon op het moment dat een wagen met hybriede technologie gemeengoed is geworden.

Petite histoire : Amsterdam plande een maatregel om oude (meer vervuilende) wagens uit het centrum te weren maar heeft dit onlangs minstens uitgesteld.

Aan je stelling dat meeroken niet schadelijk is ga ik weinig tijd besteden zolang je niet met concrete verwijzingen naar studies komt. Alle bekende studies die doorvoor normaliter worden vermeld staan op wikipedia en blijken van de eerste tot de laatste uitgevoerd door mensen met nauwe banden met de tabaksindustie en bevatten bovendien aangetoonde fouten.

Daartegenover staat dan bv onderzoek, precies naar aanleiding van rookverbod in Italiaanse cafes, dat een duidelijk en quasi onmiddellijk positief gezondheidseffect toonde : http://www.nrc.nl/wetenscha...

#80547

Karl

 

Wat mij te binnen schiet als ik http://lvb.net/item/7408#80509 lees (de flower power revolutionairen van '68) is dat die generatie misschien zelf en haar kinderen niet goed opgevoed hebben, want het is onwelvoeglijk van een roker om mensen die niet wensen mee te zaffen te betrekken in zijn suïcidaal gedrag.

De mei '68er vindt dat we daarvoor betuttelende regeltjes nodig hebben, terwijl ze zelf het probleem veroorzaakt hebben. 't Is een strategie als een ander, natuurlijk.

#80548

Cogito

 

"Het gaat hier om de niet-rokers die via de sociale zekerheid verplicht worden medische kosten te dragen waar ze part noch deel aan hebben"

Verschrikkelijke en verwerpelijke logica die in de tachtiger jaren nog ONMOGELIJK kon worden uitgesproken zonder luid protest van de mainstream politieke partijen.

Het erge is dat een Bart VH waarschijnlijk nu verrast opkijkt: "verschrikkelijk?", "verwerpelijk?"

en dat een uitleg nodig is.

Als je iemand verplicht om een bepaalde verzekering te nemen, Bart, kan je niet nog eens daarbovenop zijn gedrag gaan reguleren omdat anders de uitbetaling van die verplichte verzekering te duur wordt. Laat 'm dan ZELF een verzekering nemen. Dat betekent: privémarkt voor gezondheids- en sociale zekerheid. Wil je die "Amerikaanse" toestanden niet? Moei U dan tenminste niet met de levensstijl die je "klanten" wensen te beleven. Mensen zijn niet van de staat he Bart, ze zijn van hun eigen.

#80550

Koen Robeys

 

Isaiah: dat vergelijkingen mank gaan is niets om je zorgen over te maken; ze doen het allemaal.

De bedoeling van een vergelijking is er één punt uit te halen waarmee je iets kan illustreren. Het mank gaan wordt pas cruciaal zodra het punt dat je wil illustreren niet gesteund wordt door de analogie die je wil inroepen.

De analogie die ik wil inroepen is dat een hoop mensen een hoop bezwaar zou maken indien mensen de toelating voor horizontale polka's (mooi gezegd, met uw welnemen neem ik het over) in horecazaken zou afdwingen door het gewoon te doen, en "het veroorzaakte misbaar te publicizeren". (Idem met het "legalizeren van drugs", overigens. Idem met "sterke netwerken van jongeren" die het niet-betalen op de tram met hetzelfde middel zouden afdwingen, overigens.)

Je maakt er nu wel, net als Benny, snel een verhaal van "als er eens ergens een plaats is waar horizontale polka's zouden toegelaten zijn". Maar daarmee *doe* je de vergelijking mank gaan, want als roken toegelaten is krijg je het niet "eens ergens op een plaats", maar wel in *alle* zaken. Waarmee we bij je tweede vraag zijn.

"Ze moeten maar de facto thuisblijven" gaat over wat iedereen overkomt die het roken als echt hinderlijk ervaart. Alle zalvende formules van de wereld over "niemand is verplicht er binnen te gaan" kunnen niet beletten dat mensen die roken als echt hinderlijk ervaren gewoon nergens terecht kunnen. Nu zijn dat er bovendien nogal veel. Het gevolg is dat het niet-reguleren van het publiek roken een hele hoop mensen de facto een hoop vrijheid afpakt. Jammer, toch, vond ik in mijn eerste post, dat dat aspect van het probleem altijd weer helemaal weggemoffeld wordt...

Soit. Ik durf wedden dat er een paar die mijn vraag over horizontale polka's gezien hebben ongemakkelijk op hun stoel zaten te schuiven, toen ze beseften dat ze ineens wel op overheidsoptreden zouden beroep doen om het allemaal te vermijden. De verstandigsten hebben dan maar wijselijk besloten geen aandacht te trekken op het feit dat ze daar niet echt een antwoord op hebben door niet te reageren. Minder verstandige mensen proberen me dingen in de mond te leggen die ik niet gezegd heb, en eisen dat ik dààr aandacht aan schenk. bijvoorbeeld de schadelijkheid van passier roken. De eerste groep begrijpt dat ik, eens te meer, niet inga op het soort simpele trucs die bij de tweede groep wel zou gewerkt hebben...

#80553

Bart Vanhauwaert

 

@Cogito : Juist omgekeerd. Als je de last van overheidswege wil verminderen moet je er juist alles aandoen om die overheid over minder uitgaven te laten beslissen. Kortom : longkanker verhinderen.

#80554

RP

 

@ Bart Vanhauwaert

"Waar het om gaat is dat 1 individu (roker of niet roker is irrelevant) kan beslissen al dan niet in de rook te gaan zitten maar dat al de rest niet kan beslissen om niet mee te betalen aan de gevolgen daar van."

Net zoals magere mensen verplicht meebetalen aan de bypass-operaties van mensen met overgewicht. Net zoals thuisblijvers meebetalen aan de gebroken ledematen van wintersporters. Net zoals de grootste asceten meebetalen aan de behandeling van drugs- en alcoholverslaving. En zo zijn er nog een paar tientallen voorbeelden aan te halen.

#80555

Cogito

 

Dat meen je niet echt Bart?

Zoals RP zegt: ga je in al die gevallen, en in alle andere opsombare gevallen (want anders discrimineer je) het gedrag van die mensen monitoren?

Zoveel lak aan zelfbeschikkingsrecht heeft zelfs de meest verstokte sos niet. Het gaat erom: als een verzekeringsmaatschappij (in casu de staat) het gedrag van haar verzekerden wil reguleren/monitoren, dan moeten deze verzekerden het recht hebben zich tot een andere verzekeringsmaatschappij te wenden.

#80561

johan vandepopuliere

 

We gaan het eens erg simpel houden: de cafébaas beslist. De kans is groot dat hij zich zal laten leiden door commerciële logica.

1) Hij kan kiezen voor het risico dat rokers zijn café niet meer opzoeken, aangezien het roken verboden is.

2) Hij kan kiezen voor het risico dat niet-rokers zijn café niet meer opzoeken, aangezien er gerookt mag worden.

Als alle cafés op de Grote Markt roken toelaten, begin ik direct een niet-rokerscafé: een gat in de Markt!

Uiteindelijk zal het marktmechanisme de proporties wel stabiliseren.

Als dat betekent dat er geen enkel niet-rokerscafé ontstaat, dan vinden de niet-rokers het allemaal niet zo erg (en dat denk ik niet want ik ken véél mensen die thuis blijven voor de rook) ofwel dat we dwaze middenstanders hebben.

#80562

Bart Vanhauwaert

 

@RP,@Cogito : two wrongs don't make a right.

@Cogito : wel ja dat zou de zaken gemakkelijker maken. Maar dat is dus niet het geval. Zodoende is er nu nog steeds een publiek belang in mensen die bij elkaar kruipen om langzaam de maatschappij met dure longkankers op te zadelen.

#80563

LVB

 

@Bart Vanhauwaert: Maar dan is er dus ook een publiek belang in mensen die in de beslotenheid van hun privé-woning roken "om langzaam de maatschappij met duren longkankers op te zadelen"?

#80566

johan vandepopuliere

 

@Cogito:

Ik heb een gloeiende hekel aan verzekeringsbedrijven, omdat ze de natuurlijke neiging hebben hun verplichtingen te ontlopen, hetzij door een uitputtingsslag aan administratie te starten, hetzij door haar klanten de juridische weg te laten kiezen. Mààr: als we er van uitgaan dat verzekeraars schadegevallen effectief uitbetalen, dan vind ik het erg normaal dat ze het gedragspatroon van de verzekerde proberen te kennen. Verzekerd zijn is geen grondrecht, maar een dienst.

Als ik in het dorp geld ophaal met de belofte dat ik jullie brandschade zal betalen, dan wil ik wel weten of er een pyromaan tussenzit: die zal ik mijn dienst niet verlenen.

Op een bepaald kantelpunt, wordt het duurder het gedrag van mijn klanten te monitoren dan de winst die ik haal uit aangepaste premies. Dààr stop ik met monitoren.

De staat oordeelt dat rookgedrag significant bijdraagt tot schaderisico. Het is bovendien tamelijk gemakkelijk te controleren. De staat oordeelt verder dat passief rookgedrag ook schadelijk is, en tamelijk makkelijk te beteugelen. Als ziektezorgverzekeraar kiest ze ervoor controle op rookgedrag uit te oefenen.

Ik ben het daar niet noodzakelijk mee eens (*), maar ik vind het niet ongeoorloofd.

(*) Mijn stelling: roken is dé oplossing voor de vergrijzing. Een maximum aan mensen sterft tegen de pensioengerechtigde leeftijd. Het jaartje kreperen aan longkanker kan onmogelijk duurder zijn dan het verwachte aantal pensioensjaren. En je hebt nog eens een tabaksindustrie erbij.

Als staatsman zou ik een promotiecampagne voor roken sterk overwegen.

#80567

Cogito

 

En dan wordt dergelijke gedragsregulering vooral gefundeerd en gelegitimeerd door financiële motieven?
Des te voor de hand liggender moet het zijn om iemand die toch maar geld kost te ontslaan van deelnameplicht en 'm de gelegenheid te bieden zich ergens anders (tegen meerkost?) te verzekeren.

@JVDP: waarschijnlijker is dat er in Café's respectvol gerookt zal worden, dwz met zo weinig mogelijk hinder voor niet-rokers, zoals efficient afgezonderde zones en efficiente rookafzuiging, alsmede een respectvolle houding van rokers tav niet-rokers, waardoor de omgeving voor beide groepen draaglijk is.

#80569

pepperjack

 

Bart, Koen en Koen Robeys,

Over de zgn "afdwinging door burgers van niet naleving van de wet" of "een groep die haar wil oplegt":

U zal gelezen hebben dat de RECHTBANK heeft besloten dat roken in cafés in Ndld in bepaalde omstandigheden.
In een demcoratische rechtsstaat is dat een normale, geregelde en legitieme gang van zaken. Eigenlijk is de discussie hiermee in casu rond.

Verder kan ik wel in uw analyse inkomen dat een "sterke groep" die echter geen 50%+1 van de kiesgerechtigde burgers uitmaakt, eigenlijk haar wil niet mag opleggen aan de maatschappij. Maar daarvoor moet je niet naar deze pro-rook-lobbygroep met een beschuldigende vinger wijzen, maar naar onze maatschappij die de meting van de gedragenheid van een weet onmogelijk maakt (versta: de facto verbod op referenda). In een vergevorderde particratie besluiten dat het parlement een vertegenwooriging van het volk is, is inhoudelijk een farce, al is het formeel juist.

Niemand minder dan Socrates vond blijkbaar ook dat een onrechtmatig besluit met democratische legimiteit uitgevoerd moest worden. Ik deel die mening niet. Als is het zo dat in het geval van Socrates wel degelijk ALLE kiesgerechtigden zich uitgesproken over zijn lot.

Ik deel jullie bekommernis wel, want in België is er inderdaad zo een 'sterke groep' die via de manco's van de democratie haar regels oplegt: de vakbeweging.

Maar in se is er een systeemfout in de democratische organisatie.

Ten gronde, over de maatschappelijke kost van roken, wat in jullie ogen een verregaand verbod verantwoord: daarmee komt u op glad ijs, zoals LVB in #80563 aangeeft. Mag men nog ongezond eten? Mag men nog alcohol consumeren? Mag men nog 'te vaak' de auto nemen? Allemaal zaken die de maatschappij wellicht met kosten opzadelen (naast ook benifits uiteraard).
Je zal dus moeten afwegingen maken wat kan en wat niet kan. Roken in publieke plaatsen verbieden, waar mensen moeten komen willens nillens, OK. Roken in horecazaken verbieden die groot genoeg zijn om rokers/niet-rokers gedeelte in te richten of waar personeel werkt: ook daar kan men na belangenafweging instemmen met een verbod. Maar roken in 1-mans-uitgebate cafés (met een rokende kroegbaas bv) of in privé-situaties verbieden: daar lijkt mij dat zeer verregaand. U niet dus?
Wel, dan hoor ik u dus graag in uw logische consequenties over het verbieden van minder gezond eten, alcohol, overmatig autogebruik, enz.

#80570

Cogito

 

Ja JVDP, een privé-verzekeringsbedrijf mag *gelijk welk* criterium of vereiste stellen aan haar verzekerden. Als dan blijkt dat het winstgevend is om mensen die toch willen blijven roken, te verzekeren tegen een meerprijs, dan zal die dienst worden aangeboden op de vrije markt.

De overheid gaat moreel echter in de fout als ze denkt haar burgers tot gezondheid te mogen verplichten, "voor hun eigen bestwil". Dat is een loopje nemen met het zelfbeschikkingsrecht (dat toch ook aan de basis ligt van euthanasie en abortus). Het verbieden van roken legt dus een bom onder Euthanasie- en abortusrecht. Links is nooit consistent met zichzelf.

#80571

pepperjack

 

verd***, al die typfouten. Komiek dat ik ze niet zie bij het nalezen, maar wel zodra de post online komt. Zou daar een logische, psychologische oorzaak voor zijn? Of hangt er teveel rook voor mijn ogen?

#80572

Herteleer

 

De roker zal blijven roken, desnoods buiten bij verbod. Voor hem gaat het kostenargument dus niet op.

#80574

RP

 

@ pepperjack

Typfout is een typefout. :-)

#80615

EricJans

 

@ Koen Robeys:

<<De eerste groep begrijpt dat ik, eens te meer, niet inga op het soort simpele trucs die bij de tweede groep wel zou gewerkt hebben...>>

Wat een prachtige analyse van een gesprek. Om suf van te worden, dit getheoretiseer, maar kom.
Je bent hier echt wel de intelligentste van de klas, hé Koen.

Het hele punt is dat je niet ingaat op het meerook-argument omdat je daar kant noch wal mee raakt en omdat je zélf ook wel weet dat de argumenten daarvoor een beetje te dun zijn, terwijl PRECIES DIE veel te dunne (want niet sluitend bewezen) geziondheidsargumenten (wegens te verwaarlozen gezondheidsrisico voor de mee-roker!) door de wetgever gehanteerd werden om überhaupt zo'n nationaal rookverbod in te voeren.
Dat zijn de feiten... en jij mag mij dan onderbrengen bij het groepje van je voorkeur; ik heb er geen boodschap aan en ik heb hier niet de bedoeling door jou 'intelligent' te 'mogen' bevonden worden.
Dit is een discussie en jouw argumentatie als niet-roker wankelt.

Dat er voorts een (grote?) groep mensen bestaat die roken op café niet lekker vindt ruiken is - en laat dat een vaststelling zijn - een non-argument.
Er zijn ook grote groepen mensen die geen honden in de horeca willen... en tóch beslist de cafébaas zélf - en niet de staat! - of er een hond in zijn zaak binnenmag.

En precies dát is het hele punt.
Ik bedank me bij u voor het geval je je in al je intelligentie verwaardigd hebt om mijn repliek tot hier te lezen.

Heel dat 'groene' gedachtengoed is in '89 bij de val van de Berlijnse Muur gerecupereerd als vervangideologie voor het moreel en ideologisch failliete marxisme.
Nu hoor je me niet zeggen dat een zekere zorg voor het milieu er niet mag zijn maar de dogmatische marxisten zijn hier groene dogma's en doctrines van gaan maken die de wereld onleefbaar maken.
Dat is wat ik er in essentie tegen heb. De staat recupereerd de moraal en speelt meer voor kerk dan de kerk ooit gedaan heeft.
Dat je roken niet zo aangenaam vindt is weliswaar jammer voor je maar er zijn niet-rokers-zaken, er zijn niet-rokershoeken, er zijn alternatieven zat.

Als je toch zo'n doctrinair anti-roker bent; waarom dan geen nationaal rookverbod waarbij iedere betrepte roker voor de rechtbank moet en waarbij geen rookartikelen meer verkocht mogen worden.
Met linkse jongens die zichzelf het slimst vinden helpt maar één ding, Koen... je moet ze altijd links voorbij steken.

Mijn vraag aan jou: waarom geen nationaal rookverbod? Zo help je de roker zelfs stoppen met roken, niet?

#80617

Bart Vanhauwaert

 

@Luc : dat belang is er zeker. Vandaar de enorme belasting op sigaretten.

#80618

Elhaz

 

Het gemak waarbij op deze blog ( en de buitenwereld) dictatoriale maatregelen worden goedgepraat is verbijsterend.

Onverdraagzame niet-rokers vinden dat ze recht hebben op rookvrije cafés en restaurants. En omdat dat commercieel blijkbaar niet van de grond komt wordt het recht van rokers op rookvriendelijke horecazaken maar meteen aan de kant geschoven en moet de hele horeca maar rookvrij. Daar staan ze dan, de roepers van "mijn vrijheid eindigt waar die van jou begint."
En laten we ons geen illusies maken, na tabak zijn alcohol en vet aan de beurt.
Beetje per beetje,maatregel na maatregel wordt het keurslijf aangesnoerd. Het is een proces van jaren maar uiteindelijk zal het leiden naar een geraffineerde dictatoriale heilstaat met allemaal "gezonde" en zich "fatsoenlijk" gedragende slaven.
De glijmiddelen die dat verteerbaar moeten maken zijn de vanouds gebruikte clichés van "algemeen belang", "gezondheid" of "morele verplichting".
Op zich heb ik er geen probleem mee als mensen voor zichzelf zo'n maatschappij willen. Maar omdat ik toevallig als hun buur geboren werd, wordt ik manu militari in hun project ingelijfd.
De boodschap is: wij zullen voor jou beslissen wat goed is en je zult lang, gezond en gelukkig leven.
Eén van mijn meest fundamentele rechten, het recht op zelfbeschikking wordt zomaar geschonden. Dat recht dat elk van ons tot een uniek individu en waarachtig mens maakt wordt beetje per beetje afgeschaft.
En dàt is nu precies immoreel.
Blijkbaar ziet de burger niet dat de argumenten die gehanteerd worden om ons dit allemaal te laten slikken evengoed kunnen gebruikt worden om de slavernij weer in te voeren. Laten we die arme onwetende afrikanen weghalen uit hun door armoede, ziekte en oorlogen geteisterde continent en laat hen hier de klusjes opknappen die wij niet meer willen doen. Als we treffelijke huisvesting en voeding voorzien en hen niet langer laten werken dan 8u per dag is dat volstrekt verantwoord en zijn ze toch beter af. Slaven weliswaar, maar wèl gezonde en gelukkige slaven waar ze voordien arme, zieke (maar vrije) sukkelaars waren.

#80621

Bart Vanhauwaert

 

@Pepperjack : Je post is niet heel juridisch precies en dus vind ik het toch belangrijk om deze verduidelijking aan te brengen. Nederlands recht is geen case law zoals in Angelsaksische landen. Twee rechters hebben vastgesteld dat de uitvoeringsbesluiten niet in overeenstemming zijn met de wet zelf, waardoor deze hun rechtsgeldigheid hebben verloren op basis waarvan de boetes niet worden geind. (Tussen haakjes : een derde rechter had ziet dit niet zo, de hoger beroep procedures zijn bij mijn weten ondertussen van beide kanten al opgestart)

Zoals je zelf al aangeeft zijn er heel veel afwegingen over tot hoever een wet kan gaan. Dat is juist wat ik al van in het begin zeg : dat het helemaal niet zo'n principiele beslissing is van het genre 'mijn persoonlijke vrijheid daar heeft de staat niets mee van doen'. Als je terug zou gaan naar mijn allereerste post over dit onderwerp kan je dat daar expliciet lezen.

Mijn stelling is dat ieder van de situaties die jij noemt zijn eigen parameters waarbinnen een praktisch compromis moet gezocht worden. Waar ik tegen ben is vooraf 1 conclusie maken en die dan als een blinde ideoloog altijd en overal hetzelfde gaan toepassen. Dat werkt in beide richtingen niet (want je kan net zo goed extreem de andere richting uitgaan -> mag een cafebaas zonder personeel besluiten om kinderporno op zijn televisie te tonen?)

Op het eerste gezicht zou ik zeggen dat roken ook in 1manscafes verbieden een realistisch voorstel is maar roken in privesfeer verbieden is dat niet. De BTW verhogen op hoog-calorisch voedsel lijkt mij een mogelijke maatregel, iedereen met een BMI > 40 verplichten een maagverkleinsoperatie te ondergaan niet maar IFV bij vrouwen met een BMI > 40 verbieden dan weer wel (dat laatste staat trouwens zowiezo al in het protocol van heel wat gyneacologen als ik mij niet vergis) Autogebruik ontraden in stedelijke ruimtes lijkt me juist goed, Autogebruik ontraden in landelijke ruimtes juist contraproductief. Etc..

Zoals je ziet : ik probeer niet in de val te trappen van 1 ideologisch principe mordicus op alles te willen toepassen (of het nu betutteling dan wel vrijheidsmaximalisatie is). In mijn ogen is blind ideologisme verantwoordelijk voor de meest gruwelijke uitwassen; zowel aan de linker als aan de rechterzijde van het politieke spectrum.

#80632

Elhaz

 

@Bart Vanhauwaert:
Als Kim Il Jong het loodje legt zou ik solliciteren voor zijn job. Je lijkt me een erg geschikt kandidaat en je bent op een veilige afstand van waar ik woon.

#80633

Elhaz

 

"Kim Jong-Il" moet dat zijn.

#80634

Cogito

 

Niet te geloven hoe iemand zo in een paar pennetrekjes meent het gedrag van anderen te kunnen/mogen ontwerpen. Wie denkt zo iemand wel wie hij is, en wie denkt hij wel wie de anderen zijn? Verwerpelijk. Het verliezen of ontbreken van inlevingvermogen wordt doorgaans aan psychopaten toegeschreven.

#80636

Lizzie

 

@Elhaz
"...na tabak zijn alcohol en vet aan de beurt....
Beetje per beetje,maatregel na maatregel wordt het keurslijf aangesnoerd. Het is een proces van jaren maar uiteindelijk zal het leiden naar een geraffineerde dictatoriale heilstaat met allemaal "gezonde" en zich "fatsoenlijk" gedragende slaven."
Het gebruik van alcohol als bestuurder van een voertuig, is al wettelijk geregeld om heel begrijpelijke redenen. Wie het thuis regelmatig en in overmaat gebruikt, treft natuurlijk vooral eigen gezondheid en onrechtstreeks ook het welzijn van huisgenoten.

Wat vetten betreft, dat is niet zo eenvoudig. Vetten zijn nodig in het voedsel. Maar de eetgewoonten in het Westen, doen ons te veel ‘ongezonde’ (de zogenaamde verzadigde dierlijke) vetten en de schadelijke transvetten opnemen, in plaats van de vetten waarin zich vooral de essentiêle vetzuren bevinden, vooral van de omega-3 groep, die noodzakelijk zijn en een heilzame werking hebben.
Wie een slecht dieet volgt wat vetten betreft, krijgt vroeg of laat te maken met cardio-vasculaire ziekten of accidenten. Dit is dus eerder voor eigen rekening. En behalve goede raad, zal niemand dat ook willen en kunnen reguleren.

Heel anders zit het met het roken.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan over de schadelijke werkingen van de bestanddelen van sigarettenrook, ook van de zogenaamde sidestream-smoke of zijrook, die niet-rokers ook inademen in de buurt van iemand die rookt (in weinig verluchte ruimten).

1. Wat je in die zijstroom zoal kan aantreffen kan je met een voorbeeld van schadelijke werking (uit de lange mogelijke lijst) , lezen in het volgende artikel:
"Environmental tobacco smoke: Overview of chemical composition and genotoxic components." Loefroth, G Mutation Research [MUTAT. RES.]. Vol. 222, no. 2, pp. 73-80. 1989.

"Tobacco smoke contains numerous compounds emitted as gases and condensed tar particles. The sidestream smoke emissions, which constitute the major part of environmental tobacco smoke (ETS), are generally larger than the mainstream smoke emissions. Many of the organic compounds, belonging to a variety of chemical classes, are known to be genotoxic and carcinogenic. These include the known constituents, alkenes, nitrosamines, aromatic and heterocyclic hydrocarbons and amines. Emission of sidestream smoke in indoor environments with relatively low ventilation rates can result in pollutant concentrations above those generally encountered in ambient air in urban areas. The chemical characteristics of ETS thus support the indications that exposure to ETS can be causally associated with the induction of several types of cancer."
http://md1.csa.com/partners...

2. Epidemiologisch onderzoek met complementaire fysiologische en biochemische data, bewijzen dat blootstelling aan de zijstroom (sidestream) door zowel rokers als niet rokers, ook het risico op cardio-vasculaire aandoeningen (beroerte door trombose, hartinfarct, enz) doet toenemen, door verhoogde activiteit van de bloedplaatjes en dus van de bloedstolling.
http://circ.ahajournals.org...

En zo kan nog lang verder gegaan worden met het opsommen van onderzoek die de ene of andere schadelijke werking op het lichaam heeft aangetoond, zoals bijvoorbeeld het onstaan van astma bij kinderen of het bevorderen van glaucoom die tot blindheid leidt. Ook door die sidestream.

Een collega heeft een aantal jaren geleden ooit eens de volgende proef gedaan. Tijdens een autorit stak een passagier een sigaret op. Minder dan één minuut later werd een bloedname gedaan bij een niet rokende passagier. Toen kon reeds duidelijk een verhoging van het CO-gehalte (en dus daling van het zuurstofgehalte) in dat bloed aangetoond worden.

Het is dus jouw keuze Elhaz wanneer je zelf rookt, van je lichaam te vergiftigen en het risico erbij te nemen van vroegtijdig allerlei aandoeningen te krijgen en te verouderen. Maar je vrijheid om dat te doen houdt wel op wanneer je door je roken de gezondheid van anderen begint te schaden. En dat is veel vlugger dan je denkt. Eén of twee keren wat zijstroom van je sigaret laten inademen door een niet-roker, en het is al zover.

#80637

Lizzie

 

Mij goed wanneer de kroegbaas van een kleiner café beslist om het roken toe te laten. Maar dan moet hij dat wel duidelijk buiten afficheren en de niet-rokers verwittigen van het verhoogde (gezondheids-)risico dat ze lopen met zijn drankgelegenheid te betreden. En bovendien moet de toegang voor kinderen ook verboden zijn.
Mij zien ze daar in geen enkel geval niet.

Het roken is de meest miskende vorm van verslaving die er bestaat. En daar mag gerust begrip voor getoond worden, maar geen andere, niet verslaafde, gezonde mens hoeft daar het slachtoffer van te worden.

#80638

Lizzie

 

Correctie: Mij zullen ze daar in geen enkel geval zien.

#80639

LVB

 

@Lizzie: "dan moet hij dat wel duidelijk buiten afficheren"

Wordt dat niet onmiddellijk duidelijk wanneer men zijn hoofd binnensteekt in een café waar gerookt wordt?

Maar in de veronderstelling dat differentiatie in het aanbod kan leiden tot verhoogde klantentevredenheid en klantenbinding, zou het inderdaad wel in het eigenbelang van een cafébaas zijn om duidelijk te afficheren of het een café voor rokers of niet-rokers is. Een verplichting zou dan ook overbodig zijn.

"en de niet-rokers verwittigen van het verhoogde (gezondheids-)risico dat ze lopen"

Is dat geen kennis die intussen als gemeengoed mag worden beschouwd? Ik zie op een pak keukenzout (een dodelijke dosis!) ook geen waarschuwing staan dat consumptie leidt tot hoge bloeddruk enz.

#80645

Jan V

 

Wat een gelul over gedrag sturen en dicatoriale maatregelen. Toevallig allemaal rokers?

In feite vat het mooi te herleiden tot het volgende gezegde: "Your right to swing your fist ends where my nose begins", of in dit geval: "Jouw recht om te roken stopt waar een ander(*) zijn recht om rookvrije lucht te ademen begint."

(*) Hierbij kan een ander staan voor zowel een horeca werknemer als een willekeurige bezoeker van een publiek toegankelijke horeca zaak.

#80646

Elhaz

 

@Lizzie

De oorlog tegen alcohol is reeds ingezet en zal nog opgevoerd worden. Scandinavië is voorloper. Alcohol wordt reeds zwaar belast en dat zal met de ontsporende begrotingen alleen maar erger worden. In GB kan je niet zomaar met je kinderen een café binnen. Publiciteit voor alcoholproducten wordt reeds streng gereglementeerd.
Natuurlijk is overmatig alcoholgebruik in het verkeer onverantwoord. Maar vroeger was je maar dronken als je meer dan 0,08 mg/l in het bloed had, nu ben je dronken vanaf meer dan 0,05 en er gaan reeds stemmen op voor een nultolerantie. Blijkbaar is het moeilijk te bepalen wanneer dronkenschap optreedt :) Die normen zijn dus compleet nattevingerwerk.

Je zegt: "Wie een slecht dieet volgt wat vetten betreft, krijgt vroeg of laat te maken met cardio-vasculaire ziekten of accidenten. Dit is dus eerder voor eigen rekening. En behalve goede raad, zal niemand dat ook willen en kunnen reguleren"

Ik moet onder dwang deelnemen aan ons systeem van gezondheidsverzekering. Het hele ding is door De Staat op, poten gezet en is peperduur (mettertijd onbetaalbaar), van middelmatige kwaliteit en lijdt onder zelfgecreëerde schaarste en overconsumptie.
En aangezien iedereen (verplicht) meebetaalt voor de behandeling van iemand die ziek wordt door een ongezonde levensstijl kan de gemeenschap maatregelen nemen die die ongezonde levensstijl afstraffen. Wat vetten betreft gebeurt dat al: niet iedere dikkerd die een maagverkleining laat uitvoeren wordt de volledige kost terugbetaald.
Hoe groter de geldnood zal worden om het systeem draaiende te houden hoe meer dergelijke maatregelen zullen doorgevoerd worden en hoe "aanvaardbaarder" ze zullen zijn.

Ik ben occasioneel sigarenroker. Ik heb de risico's afgewogen tegenover het plezier dat ik eraan beleef en zo een weloverwogen besluit genomen. Ik inhaleer niet, de risico's zijn miniem.

Wat passief roken betreft: lees eens het uitstekend artikel van L. Bonneux op Skepp (aangeraden door Isaiah). Het gaat in België over een 100-tal doden waarvan 50 onder de 70j. Dan noem ik de heksenjacht tegen rokers draconisch en geheel irrationele hysterie.

Je schrijft: "Maar je vrijheid om dat te doen houdt wel op wanneer je door je roken de gezondheid van anderen begint te schaden"

Maak je geen illusies. Gewoon leven zorgt al voor schade aan de medemens. de kwestie is gewoon van daar nuchter mee om te gaan en eventuele schade te proberen beperken en/of te herstellen.
Anders maar stoppen met de hele westerse levensstijl en met z'n allen terug in een hutje gaan leven. Maar niet teveel uitademen want dat produceert veel co2. En vooral geen scheten laten. Zeer schadelijk voor de medemens.

#80649

Lizzie

 

@Luc

"Wordt dat niet onmiddellijk duidelijk wanneer men zijn hoofd binnensteekt in een café waar gerookt wordt? "

Misschien niet wanneer je die dag de eerste klant bent :-) en een horde rokers binnenkomen wanneer je je bestelling net gekregen hebt. En het zou handig zijn van het meteen buiten te kunnen zien. Met bijvoorbeeld het gekende symbool dat aanduidt of men ergens mag roken of niet.

Ja, de kennis van de schadelijke werking van de bestanddelen die in de rook voorkomen en ingeademd worden, is inderdaad hier gemeengoed. En het gevaar ervan staat trouwens ook gedrukt op de pakjes rookwaren.

Een affiche in een café met "Roken hier toegelaten, maar het schaadt je gezondheid", vertelt wel de waarheid, maar is misschien niet de beste reclame voor het kroegje en ook sfeerbedervend voor de rokers hun avondje-uit. Avondjes die voor hen meer geteld zijn dan voor niet-rokers natuurlijk :-)

En natuurlijk is ALLES toxische of giftig, afhankelijk van de dosis of hoeveelheid die men ineens inneemt of binnenkrijgt, via het spijsverteringsstelsel of geïnjecteerd. En afhankelijk van gewicht, ouderdom en klinische conditie van een patiënt.

De dodelijke dosis kan gaan van 1 µg (voor bijvoorbeeld het botuline-toxine bij botulisme) tot honderden grammen, afhankelijk van het product. Voor keukenzout is 0,5 tot 1g/kg gewicht ineens innemen, voor de meeste mensen al dodelijk. Al ligt de bovengrens rond 3g/kg.

Dat moet natuurlijk niet op een pakje keukenzout gedrukt staan. Want een normale consumptie ligt ver beneden die dosis. En alvorens die grens bereikt wordt, treden ook nog een hele reeks andere klinische symptomen op, naast het feit dat het niet te harden is voor de smaakpapillen...

Een normale consumptie van keukenzout leidt bij gezonde mensen normaal niet tot hoge bloeddruk. Want keukenzout en andere zouten trouwens zijn noodzakelijk in de voeding. En wat meer of wat minder, doet eigenlijk weinig ter zake, als het maar binnen "normale" perken blijft.

Dat keukenzout in een slecht daglicht is gekomen, is te wijten aan slechtere eetgewoonten met te hoog verbruik. En in sommige gevallen wordt het inderdaad medisch aangeraden van minder keukenzout te gebruiken, wegens bloeddrukproblematiek bijvoorbeeld. Maar dan zijn dan wel ook andere factoren in het spel.

#80650

Herteleer

 

@Jan V

U veralgemeent hier dapper. Ikzelf ben een fervent niet-roker, en zou het voor mij persoonlijk heel fijn vinden mocht er nergens meer gerookt worden. Toch vind ik een verbod erger dan het af en toe moeten vermijden van een rook-lokatie. Het toestaan van roken in priveezaken beperkt me niet in mijn keuzevrijheid om zelf niet te roken, of om weg te blijven van plaatsen waar de eigenaar vindt dat het moet kunnen.

#80651

Lizzie

 

@Elhaz

"De oorlog tegen alcohol is reeds ingezet."

Alcohol is hoe dan ook een "giftige" stof. Je lever vormt dan enzymen om het af te breken. Het werkt ook in op je hersenen. Het is geweten dat wie veel alcohol verbruikt vlugger en meer zal lijden aan geheugenverlies.

En je levercellen kunnen er ook aan "ten onder" van gaan en ervan afsterven. Die worden dan vervangen door een soort van "peesachtig" materiaal, als ik het zo mag noemen, waardoor de lever harder en harder wordt. Dat wordt levercirrhose genoemd. Een aandoening die het leven met meerdere jaren kan verkorten, de miserie er nog buiten gelaten.

"vroeger was je maar dronken als je meer dan 0,08 mg/l in het bloed had, nu ben je dronken vanaf meer dan 0,05"

De invloed van alcohol op het gedrag en het inschattingsvermogen (tijdens het rijden) is ook verschillend van mens tot mens. Allicht heeft men de grens verlaagd om een grotere veiligheidsmarge te hebben. Dat weegt nauwelijks op tegen de verkeersdoden die het vermijdt. Want het moest je kind maar wezen, die daar wel of net niet het slachtoffer van is. Voor mij mag gerust de nultolerantie worden gebruikt.

Ons systeem van gezondheidsverzekering is wankel geworden door de vele misbruiken. België is ook de plaats bij uitstek om hier (gratis = op de rug van de betalers) verzorgd te worden. Ik ken een jonge Turkse vrouw wiens vader ziek was in haar thuisland en daar in een kliniek lag. Wat ga je doen, vroeg ik haar? Wel, antwoordde zij, de dokter heeft ginder gezegd van het vliegtuig te nemen en naar België te komen, om hier verzorgd te worden. Een week later, was het zover. Eén voorbeeld.

"niet iedere dikkerd die een maagverkleining laat uitvoeren wordt de volledige kost terugbetaald."

Zwaarlijvigheid is ook niet altijd te wijten aan overtollig of verkeerd voedsel eten. Er kunnen heel wat andere problemen aanwezig zijn. Zoals o.a. klierwerking bijvoorbeeld. Om maar één voorbeeld te geven. Persoonlijk vind ik dat er veel meer aan preventieve geneeskunde zou moeten gedaan worden. Mensen nauwkeuriger opvolgen om hun gezondheid te bewaken met eenvoudige, natuurlijke middelen. En vooral raad geven in verband met hun voeding. Want dàt is de voornaamste oorzaak van vele mogelijke kwalen en ziekten. Door aangepaste voeding kunnen ook vele aandoeningen sterk verbeteren of zelfs vanzelf genezen. Maar onze actuele geneeskunde is daar volgens mij te weinig op gericht.

Luc Bonneux beweert een heleboel zaken, maar geeft geen enkele verwijzing. Zo kan ik ook een tekst maken die alles weerlegt, met even weinig grond.
Wat doe je dan met de artikels die ik hiervoor opgegeven heb (uit een reeks). Die zijn het resultaat van wetenschappelijk onderzoek en opgesteld op basis van feiten en verschijnselen of data, die controleerbaar en herhaalbaar zijn. Wanneer men dat niet hanteert als criterium om iets te beweren, dan kan men beter naar fabeltjesland trekken.

#80652

Lizzie

 

Ik las een tijdje geleden iets heel interessant over alcoholverslaving. Een Amerikaanse auteur beweerde dat de verslaving het gevolg is van "een tekort aan sommige bestanddelen" in de hersenen. Die bestanddelen kunnen via voeding (of in infuus bijvoorbeeld) toegediend worden, waarbij, - zo beweert hij althans - de verslaving op enkele dagen genezen wordt. Het grote probleem blijft weliswaar de lever. Na lange tijd van (overmaite) alcoholconsumptie wordt de lever ook "vergiftigd". Bij het stoppen met alcohol drinken, komen natuurlijk die giftige stoffen vrij en veroorzaken het ziektegevoel. Dat maakt het dan extra moeilijk.
Maar, nog altijd volgens die Amerikaanse auteur, indien de verslaving recent is, dan zou het vlug opgelost worden.

En waarom wordt dan de ene mens wel en de andere niet verslaafd? Dat zou dan komen door de aanleg die dus erfelijk is, want iedereen heeft in zijn stofwisseling wel kleine en/of grotere verschillen, waardoor men wel of veel minder tegen sommige bestanddelen bestand is of niet.

#80655

Jan V

 

@Herteleer:

Ik begrijp jouw argument van "vrije keuze in privézaken" wel, en dat je geen betuttelende overheidsbemoeienis wilt begrijp ik ook, maar zogauw je die privézaak openstelt voor het publiek of mensen tewerk stelt liggen de zaken anders. Dan heeft de overheid wél het recht om regels op te leggen om de rechten van anderen te beschermen, in de eerste plaats de werknemers die recht hebben op een rookvrije werkomgeving en in de tweede plaats de klanten waarvan de overgrote meerderheid er nog altijd voor kiest om zelf niet te roken.

Zelf zou ik het een serieuze beperking van mijn eigen vrijheid vinden om rooklocaties te vermijden. In de praktijk doe ik dat dan ook niet, en als ik dan eens op café, of naar een fuif ga of een concert bijwoon, dan neem ik de rookhinder er - met tegenzin - bij. Met tegenzin, want ik weet dat ik er de daaropvolgende 2-3 dagen nog last van ga hebben en dat mijn kleren meteen de was in kunnen. Over de gezondheidseffecten op lange termijn spreek ik me dan niet uit, maar gezond zal het evenwel niet zijn.

Zie je nu waar het schoentje wringt? De overlast die veroorzaakt wordt door iemand zijn "recht op roken" moet ook door niet-rokers gedragen worden, en die doen dat enkel omdat het alternatief, namelijk sociale uitsluiting, nog erger is.

#80657

Elhaz

 

@Lizzie
Even de artikeltjes gelezen. Interessant. Niemand ontkent dat in tabaksrook giftige stoffen zitten maar als passief roker krijg je daar slechts een minimale dosis van binnen.
uiteindelijk is àlles giftig, zelfs water. De dosis is namelijk de belangrijkste factor.
Interessant artikeltje vond ik: http://henrysturman.com/dut... en eveneens de link naar "Leugens over passief roken" op dezelfde blz.

#80662

Questing Beast

 

De rechteninflatie heeft wel de neiging om fundamentele rechten onder te sneeuwen vind ik. Omdat werknemers of klanten "recht" hebben op een rookvrije ruimte, waarvan ze geen eigenaar zijn, moet het fundamentele eigendomsrecht maar wijken. Het argument om dit fenomeen te rechtvaardigen is "de meerderheid" of het feit dat "het publiek toegang heeft tot...". Analoog maakt iemand die zijn tuin openstelt voor een barbecue met vrienden hen blijkbaar automatisch medeeigenaar met beslissingsrecht. Op dezelfde manier geredeneerd moest het recht op zelfbeschikking gerechtvaardigd wijken voor het recht van de meerderheid der Duitsers op een Joodvrije ruimte. Extreem? Welzeker, maar graag had ik hier tegenover objectieve criteria gezien i.v.m. waar de grens van de fundamentele rechtenschending dan wel ligt. Gezien deze zeer moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk, te vinden zullen zijn mag u zich allen, verheugde niet-rokers incluis, verwachten aan een verdere salami behandeling van uw werkelijke rechten.

#80664

Jan V

 

@Questing Beast

Wat heeft eigendomsrecht hier nu mee te maken? Het gaat hierbij om het fundamentele principe dat je een ander geen schade mag toebrengen. Toch een basisrecht dacht ik? Ik zie dan ook geen conflict met het eigendomsrecht. Om even een analogie te maken: zelfs in de privésfeer van je eigen woning mag je je vriendin, die geen eigenaar is van de woning, niet afranselen.

#80667

Elhaz

 

@Jan V
De énige die mag bepalen of hij rokers toelaat in zijn horecazaak is de uitbater zelf. Hij is ook de enige die de economische risico' loopt. Trouwens kiest hij ook op andere gebieden welke klanten hij in zijn zaak wil. Dat doet hij door de ligging, inrichting, infrastructuur, keuze van het aangebodene, muziekkeuze en prijszetting. Allemaal erg discriminerende keuzes.
Niet-rokers, die zoals gezegd in een overgrote meerderheid zijn kunnen beter hun economische macht gebruiken en massaal weigeren in zaken te komen waar ook rokers komen. Maar blijkbaar vertegenwoordigt de anti-rooklobby slechts een miniem gedeelte van die niet-rokers en moeten ze om hun doel te bereiken beroep doen op anti-democratische middelen.
In de stad waar ik vaak kom is een idealist ooit gestart met een rookvrij café. Na een jaartje ging het dicht wegens gebrek aan succes. Jammer dat die niet-rokers het niet massaal hebben gesteund. Ik ben er nooit binnen geweest maar ik heb altijd gedacht dat het hoog gehalte aan onverdraagzamen een dermate nare sfeer schiepen dat geen normaal gesocialiseerd mens het er lang kon uithouden.

#80668

Questing Beast

 

Om dezelfde analogie te maken: zelfs in de privésfeer van je eigen woning mag je dus in het bijzijn van je vriendin, die niet rookt en geen eigenaar is van de woning, niet roken? Niet naakt rondlopen of vloeken als ze daar aanstoot aan neemt (mogelijke psychologische schade)? Geen stoffige tapijten op de grond hebben liggen (allergiën)? Geen hond in huis hebben (kan haar bijten of angst aanjagen)? Niet in de keuken rondhangen zonder de handen te wassen (wat dat allemaal niet kan aanrichten)? Er is blijkbaar nog heel wat wetgevend werk aan de winkel. Camera's in elke kamer lijken mij overigens een vereiste om dat alles te controleren.

#80669

LVB

 

@Jan V: "dat je een ander geen schade mag toebrengen"

Maar niemand wordt toch verplicht om in een café met rokers binnen te gaan? En op voorwaarde dat er in de nabijheid cafés zijn voor niet-rokers, waar een rookverbod geldt, wordt er toch geen enkel recht van niet-rokers geschonden?

En met jouw redenering zou het roken in de beslotenheid van privé-woningen ook verboden moeten worden, zodra er niet-rokers (zoals kinderen) bij aanwezig zijn. Eigenlijk is dat een veel prangender situatie, want die kinderen kunnen er meestal niet voor kiezen om elders te gaan, in tegenstelling tot de cafébezoekers.

#80671

BC

 

Blanpain wil rookverbod in aanwezigheid van kinderen: http://www.gva.be/Archief/g...

Vankrunkelsven wil roken in de buurt van kinderen verbieden: http://www.gva.be/nieuws/bi...

Open VLD wil geen werkstraffen voor rokende ouders: http://www.knack.be/nieuws/...

#80673

Johan B

 

@Herteleer: "In eigen zaak en huis is er geen enkele reden waarom de eigenaar zijn zin niet zou mogen doen."

Dus die eigenaar mag in zijn eigen zaak bv. vrouwen verkrachten of klanten bestelen als hij daar zin in heeft?

"Het toestaan van roken in priveezaken beperkt me niet in mijn keuzevrijheid om zelf niet te roken, of om weg te blijven van plaatsen waar de eigenaar vindt dat het moet kunnen."

Het toestaan van stelen in privézaken beperkt evenmin mijn keuzevrijheid om zelf niet te stelen, of om weg te blijven van plaatsen waar de eigenaar vindt dat het moet kunnen. Zullen we dan maar pleiten voor het afschaffen van het verbod op diefstal? Zoniet, kom dan met betere argumenten tegen dat rookverbod.

#80674

Jan V

 

@luc

Ik had het kunnen denken dat weer iemand met die drogreden zou afkomen "dan moeten ze maar ophoepelen als het hen niet aanstaat".

Ten eerste: in de praktijk komt dit gewoon neer op sociale uitsluiting, want er zijn nu eenmaal geen café's waar niet gerookt wordt. Aan de voorwaarde waarover je spreekt wordt dus al niet voldaan.

Er zijn ook genoeg redenen te vinden waarom dit zo is: zo zal een cafébaas die eenzijdig een rookverbod invoert in zijn zaak een aanzienlijk deel van zijn clienteel verliezen aan de concurrentie, de niet-rokers die een café willen bezoeken zullen het, ondanks de rook, toch blijven doen, ook ik doe dat, vaak tegen beter weten in.

Ten tweede: Wat doe je dan met de werknemers? Waarom heeft een kantoorbediende, of een bandwerker, of een kelner in een restaurant wél recht op een rookvrije werkomgeving terwijl iemand die in een café werkt niet?

Wat het roken in privéwoningen betreft: een woning is geen publieke plaats, en mensen die samen onder één dak wonen kunnen gerust zelf onderling uitmaken of ze roken van elkaar wensen te tolereren of niet. Bovendien is het voor iedereen perfect mogelijk om een rookvrije woning te vinden, terwijl een rookvrij café vinden onmogelijk is.

Wat kinderen betreft moet ik je gelijk geven, dat is nog veel prangender. Ouders die in het bijzijn van hun kinderen roken, daar heb ik totaal geen respect voor. Gelukkig zijn de meeste rokende ouders in mijn vriendenkring verstandig genoeg om dat niet te doen. Langs de andere kant vraag ik me dan wel af waarom ze datzelfde respect niet wensen op te brengen voor hun niet-rokende medemens in een café.

#80676

Cogito

 

Laat ons een salomonsoordeel toepassen: voor iedere tien café's mag er ééntje zijn waar je mag roken. Die wordt uitgebaat door de overheid welteverstaan.

...

#80677

RP

 

@ Jan V
"Het gaat hierbij om het fundamentele principe dat je een ander geen schade mag toebrengen. Toch een basisrecht dacht ik?"

Zullen we dan meteen maar alle gemotoriseerd verkeer verbieden? Of vindt u het aanvaardbaar met uw auto bij te dragen aan 12000 fijn-stofdoden per jaar? Basisrecht, zei u?

#80678

isaiah

 

Jan V.:
"ouders die in het bijzijn van hun kinderen roken, daar heb ik totaal geen respect voor." Dat vind ik een beetje flauw. Vind je eigenlijk niet dat de overheid die kinderen moet plaatsen in een gezond milieu, waar ze worden opgevoed tot gezonde en gedisciplineerde burgers. En zouden we die ouders dan meteen ook niet kunnen deporteren naar heropvoedingskampen.

#80679

Cogito

 

RP: vergis U niet, dit is exact wat sommigen beogen.

#80681

Lizzie

 

@Luc
“En met jouw redenering zou het roken in de beslotenheid van privé-woningen ook verboden moeten worden, zodra er niet-rokers (zoals kinderen) bij aanwezig zijn.”

@BC
Je zegt, "dat Blanpain en Van Krunkeslven het roken in de nabijheid van kinderen willen verbieden..."
Je mag kinderen ook niet slaan maar in een pedagogisch constructieve en affectief warme omgeving opvoeden, waarbij een juiste aanpak van cruciaal belang is. Je moet hen regelmatig gezonde, aangepaste voeding geven, lichamelijk goed verzorgen en ook zorgen voor propere en aangepaste kleding en voor een afwisselende en uitdagende omgeving waarbij ze zich op vele manieren kunnen uitleven en ontplooien, zowel op motorisch als cognitief als op sociaal vlak. Maar ook voor handenarbeid, tekenen, schilderen en muziek, evenaals expressievakken. En hierbij wordt hun zelfredzaamheid best zoveel mogelijk gestimuleerd. Maar door een volgehouden en intens of aangepast toezicht moet er voor gezorgd worden dat hen niets overkomt, en door een goede psychologische begeleiding dat ze geen trauma’s oplopen. En men moet trachten alle negatieve invloeden, die hun welzijn zouden kunnen schaden, zoveel mogelijk te vermijden. Zoals bijvoorbeeld schadelijke stoffen en gassen die via rook in hun ademhalingswegen terecht zouden komen en waardoor ze een verhoogde kans op astma hebben. Maar ze ook niet blootstellen aan geluiden boven 80dB waardoor de zintuigcellen van hun gehoororgaan definitief zouden vernietigd worden met gehoorverlies als gevolg. En ze verder ook niet te veel blootstellen aan UV-Straling die de kans op huidkanker bevordert. En ze dan ook liefst bio-voedsel geveb, omdat ze anders (een in urine aantoonbare hoeveelheid) pesticieden in hun lichaam krijgen. Ook moet volgens hun leeftijd aangepaste lichamelijke oefeningen of sport voorzien worden voor hun lichamelijke ontwikkeling. Je moet ze ook leren zindelijk zijn en op tijd, bijvoorkeur vanaf de kleuterleeftijd naar school sturen voor hun algemene ontwikkeling....
En wordt dat best allemaal met wetten gereguleerd? En met dreiging van gerechtelijke sanctionering best afgedwongen? Ik dacht van niet. :-)

Ook al bedoelen Van Krunkelsven en Blanpain het zeker goed, er zijn nog vele andere aspecten in de opvoeding en omgang met kinderen die minstens even belangrijk zijn.

En er zijn zeker nog andere wegen en middelen om ouders te laten inzien dat roken in het bijzijn van kinderen voor hun gezondheid schadelijk is en hen overtuigen om dat niet te doen.

#80685

Lizzie

 

@Cogito

"Laat ons een salomonsoordeel toepassen: voor iedere tien café's mag er ééntje zijn waar je mag roken."

Bedoel je dan een café voor kettingrokers of voor rokers die het een hele avond met enkele sigaretten kunnen stellen? Want die laatsten kunnen misschien terecht bij al die andere café's en hun sigaretje daar even buiten gaan roken.

#80686

Jan V

 

@RP

Ah het "en de vervuilende auto's dan?"-argument. In tegenstelling tot roken heeft gemotoriseerd verkeer wel een (erg) nuttige functie. In een wereld zonder gemotoriseerd verkeer zouden we geen welvaart hebben en zonder deze welvaart zouden er nog veel meer mensen sterven. De baten van gemotoriseerd verkeer zijn dus oneindig veel groter dan de kosten, iets wat eco-fundies wel eens durven te vergeten, maar wat niet gezegd kan worden over roken.

#80690

RP

 

Dus basisrechten zijn niet meer zo 'basis' als er een economisch belang in het spel is? Het doel heiligt de middelen, maar alleen als het u zo uitkomt?

#80695

Jan V

 

@RP: de baten zijn oneindig veel groter dan de kosten, geen gemotoriseerd verkeer toelaten zou pas mensen schade toebrengen. Doe nu niet alsof je dat niet begrijpt.

#80696

Lizzie

 

@RP

Zoals Jan V zegt, wegen de voordelen van grote mobiliteit niet tegen de eerder relatief kleinere nadelen van luchtvervuiling. Zonder de problematiek daarvan te willen minimaliseren.

En vind je dat basisrecht te veel geschonden, dan kan je dat maar oplossen door op een onbewoond eiland te gaan leven, waar geen gemotoriseerd verkeer aanwezig is.

#80698

dendof

 

Overigens, The Economist heeft eens uitgerekend dat als je rekening houdt met accijnzen en pensioenen die je niet hoeft uit te betalen, de balans per gemiddelde roker positief uitslaat.

#80702

Jan V

 

@dendof

De economische gevolgen van de gezondheidsrisico's *voor de roker* staan hier ook helemaal niet ter discussie. Boeit mij wat dat iemand zichzelf een longkanker rookt, dat recht heeft hij. Voor mij hoeft er bijvoorbeeld ook geen verbod op tabaksreclame te bestaan, en die waarschuwing op pakjes sigaretten zijn al helemaal belachelijk.

Het is pas wanneer die roker een niet-roker onvrijwillig betrekt in zijn risico dat er voor mij een probleem is. Op diezelfde manier is bv. alcohol voor mij pas een probleem als iemand dronken achter het stuur kruipt.

#80704

dendof

 

Als ik U goed begrijp hebt gij WEL probemen met rokers die roken in de buurt van anderen, maar NIET met nuchtere autobestuurders die voetgangers of fietsers doordrijden.

Die paar platgereden voetgangers of fietsers offert gij zonder problemen op het altaar van de economie.

#80707

Jan V

 

@dendof: wat is dat nu voor een kutredenering?

Eigenlijk verdien het zelfs geen antwoord, maar voor de DERDE keer dan maar: de baten van een grote mobiliteit zijn oneindig veel groter dan de kosten. Dankzij onze welvaart, die onmogelijk te realizeren is zonder gemotoriseerd verkeer, is de gemiddelde levensverwachting op 100 jaar gestegen van 45 jaar naar +80 jaar. Zou jij dat dan opofferen op het altaar van het eco-fundamentalistische denken? Ik zou zeggen: verhuis naar een derde wereldland naar keuze, waar je zeker geen risico loopt om platgereden te worden met je fiets.

#80710

joe

 

"Ouders die in het bijzijn van hun kinderen roken, daar heb ik totaal geen respect voor."

dat is een veel te vriendelijke opstelling voor die hufters. vroeger deden de ouders het uit onwetendheid/dommigheid (maak zelf je keuze), nu, met alle informatie die we hebben, zijn zulke ouders voor mij regelrechte schurken.

#80717

Jessy

 

Ik had opgemerkt dat mensen die ophouden met roken steeds veel last hebben van terugkerende bronchitis. Toen ik dat vertelde aan mijn broer die apotheker is, antwoordde die: "Tja, dat bewijst hoe slecht roken wel is: het doodt zelfs de 'beestjes'. En als mensen ophouden met roken, gaan ze dus veel meer last hebben van die 'beestjes'"
En mijn antwoord daarop was: "Nicotine werkt dus net zoals antibiotica?".
Hij kon er niet mee lachen.

#80720

Cogito

 

Niet nicotine Jessy maar teer en roet.

#80721

Cogito

 

Jan V bewijst met zijn pro-auto standpunt dat hij geen linkse pur sang is *. Er is nog hoop voor die gast. Hij heeft gewoon de pest aan roken en is een politiek opportunist: hij verbiedt wat hij niet graag heeft en laat toe wat hij graag heeft. Dat consistentie daarbij belangrijk is, daar had hij nog niet bij stil gestaan, maar dat komt misschien nog wel in orde.
*
(een echte linkse wil wél liefst het bezit van auto's gelijkschakelen met het bezit van wapens - dit is de echte reden waarom auto's altijd met wapens worden vergeleken. Auto's worden dan verboten zoals wapens en er wordt naar het verleden teruggerefereerd als "die bloedige tijd toen iedereen elkaar doodreed op straat met die ondingen."
Alle vervoer is dan gecentraliseerd, ieders leven speelt zich af langs de openbaar vervoer assen (in de stad zeg maar) en de overheid is monopolistisch aanbieder van mobiliteit. De échte doelen van linksigaarden met mobiliteit gaan zó ver. Nog één van onderschatte motieven om persoonlijke mobiliteit aan te vallen vinden we terug in het communistisch manifest van The Maestro himself, Karl Marx, waarin hij zegt dat de communist zich moet verzetten tegen het huisgezin, de vrouwenmaatschappij moet invoeren en (onder andere) de mobiliteit dient aan te vallen, die immers een steunpilaar is van de economie en dus van de rijkdom van de bourgeoisie)

#80729

Elhaz

 

Jan V:
Uw "recht op een rookvrije ruimte" is makkelijk te verwezenlijken. Er mag in geen enkele publieke ruimte gerookt worden. Maar ondertussen is dat recht blijkbaar voor jou veranderd in "recht op een rookvrije horeca". Dat recht zou kunnen verwezenlijkt worden indien het economisch rendabel zou zijn. Die rookvrije cafés zijn er echter nooit gekomen omdat blijkbaar niemand er brood in ziet.
Dan moet volgens jou het fundamenteel eigendomsrecht van een eigenaar van een zaak maar geschonden worden om het "recht op een rookvrij café" te verwezenlijken. Het argument daarvoor is dat rokers schade toebrengen aan de niet-rokers. Nochtans zijn die niet verplicht om op café te gaan. Dan zeg je dat er dan sprake is van sociale uitsluiting alhoewel er ontzettend veel mensen nooit een voet in een café zetten. Allemaal paria's volgens jou?
Sorry hoor, maar het lijkt er sterk op dat je alleen jouw persoonlijke agenda wil doorgevoerd zien en dat daarvoor heel veel moet wijken.

Er is inderdaad een inflatie aan "rechten". Ik heb er zonet ook ééntje bedacht. "Het recht op een geluidsarme en rustige omgeving". Het is bewezen dat lawaai erg schadelijk is voor de gezondheid. Ik heb de pest aan al het lawaai bij voetbalmatchen. Zal ik nu eisen dat voetbalmatchen in stilte worden gespeeld?

#80734

joe

 

Cogito for professor!!!

#80739

Questing Beast

 

@Elhaz: volkomen mee eens en hetgeen ik enige posts geleden ook bedoelde: een inflatie aan rechten waaruit iedereen zijn keuze kan maken volgens zijn persoonlijke agenda. Een rechtenhandvest à la tête du client. Ondertussen mag het beperkte aantal fundamentele rechten schijfje per schijfje de vuilhoop op. Onder schouderophalen van "de meerderheid" natuurlijk, want die vindt alles best. Tegelijkertijd staan die democraten er niet bij stil dat hun geliefkoosde heilige meerderheid telkens wisselt. Vandaag sta je als niet roker met democratische rugdekking te glimlachen, want het is uw tot de minderheid behorende rokende buurman die wordt getroffen. Morgen zul je echter verontwaardigd staan te krijsen als een andere meerderheid één van je eigen voorkeuren voor de bijl doet gaan. Maar dat laatste hebben de meesten blijkbaar niet door.

#80748

Lizzie

 

Voor een kettingroker (per definitie een verslaafde) is de bevrediging van zijn verslavingsbehoefte prioritair, zoals dat bij alle vormen van verslaving ook het geval is. Dat verdient een zeker begrip, maar dit heeft minder gewicht dan het basisrecht van een niet-roker om niet mee te moeten opdraaien voor de negatieve gevolgen van de verslaving van iemand anders.

De belangen van deze twee groepen zullen dus altijd diametraal tegenover elkaar staan. En de wetten die ervoor mogelijk gemaakt worden nooit voor beiden helemaal voldoen maar zich situeren in het gebied van een compromis in een aantal specifieke gevallen.
Er is ook nog een belangrijk aspect en dat is wie van de niet-rokers er nadeel van heeft. Mogelijke klanten (met onderscheid tussen volwassenen en kinderen) of personeel van het horecabedrijf.
Daarnaast ook het belang van de horeca zelf die natuurlijk zoveel mogelijk klanten wil hebben en houden.

Als de oplossing en de ideale wetgeving zo uit de mouw kon geschud worden, waarover alle partijen heel enthousiast zouden zijn, dan was ze hierboven al lang gegeven geworden. Ik ga mij dus hier zeker niet aan wagen.

Wel kan ik mijn persoonlijk standpunt gegeven en wat mijn reacties zouden zijn in specifieke gevallen zoals het zich nu kan voordoen:

1. Ik zou niet te werk willen gesteld worden in een horeca-zaak die mij vele uren blootstelt aan rook-lucht of waar geen voorzieningen zijn voor snelle luchtverversing bij beperkte toelating tot roken. Dat zou ook wettelijk moeten geregeld zijn.

2. Tenzij heel korstondig en omdat het misschien even niet anders kan, zou ik in geen horeca-zaak willen vertoeven waar er gerookt wordt. En zeker niet met kinderen. Een redelijk aanvaardabare oplossing is wel de verdeling in zones waar wel of niet gerookt mag worden.

3. Wanneer in een publieke ruimte zou gerookt worden (en zeker in de aanwezigheid van kinderen of mensen met een specifiek gezondheidsprobleem) zou ik vriendelijk vragen aan alle rokers om daarmee op te willen houden. Dat heb ik trouwens in het verleden al gedaan. En altijd met succes als gevolg.

Uiteraard zal een goede wetgeving daarover een betere bescherming bieden voor wie het verdient (niet-rokers in het algemeen, maar vooral kinderen, ouderen en zieke mensen). Zeker wanneer ze niet in staat zijn om zelf voor eigen welzijn op te komen.

En voor de rest moet niet iedereen het onderste uit de kan willen. Dat functioneert voor niets en nooit in het leven.

#101561

elsina

 

@ Ericjan

Waarom krijg ik het gevoel dat heel jou tekst een copy/paste is, van deze site

http://www.rokersbelangen.n... ???
Je mag dan wel eens aan bronvermelding doen hoor !