Adhese brengt politieke voorkeur van bloglezers in kaart

Wat is de politieke voorkeur van de lezers van Vlaamse weblogs? Het Gentse bedrijf Adhese dat reclameregie Enchanté creëerde en nu ook een Flash-based trackingsysteem heeft ontwikkeld onder de naam "Pubblegum", organiseert onder het motto "beken kleur" een verkiezingspoll in de Vlaamse blogosfeer. Communicatiebureau Proximity BBDO zorgde voor de grafische vormgeving.

Op elke deelnemende blog staat een vierkante banner waarop bezoekers hun stem kunnen uitbrengen. Na 30 uitgebrachte stemmen ziet de situatie voor LVB.net er als volgt uit:En voor alle deelnemende blogs samen:Stefan Vandegehuchte van Adhese legt uit: "De uitslag, globaal en per blog, wordt één keer per uur automatisch aangepast, op de twintigste minuut."

Naast de algemene verkiezingspoll wordt er nog een specifieke vraag gesteld die kan wisselen in de tijd. Momenteel is dat: "welke politicus zou u graag wat meer op tv zien verschijnen?"

De campagne loopt nog maar een dag en het aantal stemmen is nog te laag om er al conclusies uit te kunnen trekken, maar het wordt zeker interessant om dit de komende dagen in de gaten te blijven houden. Het uitbrengen van een stem kan op deze blog via de vierkante banner bovenaan rechts op elke pagina.

Reacties

#81804

NR

 

Is er geen risico voor manipulatie, met name dat je het icoontje meerdere keren kan aanklikken?

#81805

Wim Deliveyne

 

Dag NR,

Terechte opmerking, de versie die morgen online komt zal het stemmen per blog per persoon en per dag beperken tot één enkele stem.

Bedankt voor de feedback
Wim
Online Art Director
Proximity BBDO

#81807

dendof

 

* als een gek op het juiste icoontje begint te klikken *

#81808

steven

 

Zaakje is inderdaad gemanipuleerd. Bij de vraag "welke politicua zou wat meer aan bod mogen komen?" ontbreken volgens mij een aantal notoire namen als daar zijn : Frank Van Hecke, Gerolf Annemans, Filip De Winter en tutti quanti. Daarnet bracht ik ook mijn stem uit op het VB op een blog waar het VB nog 0 percent stond en mijn stem werd niet geregistreerd. Kinderachtig.

#81810

LVB

 

@steven: "en mijn stem werd niet geregistreerd"

In mijn artikel staat wel dat de uitslag om het uur wordt aangepast, op de 20ste minuut. Heb je daar rekening mee gehouden?

#81811

Wim Deliveyne

 

@steven

idd juist, idem als vorig antwoord, er wordt aan gewerkt. Morgen een relevantere lijst met jouw ontbrekende namen en andere BV's online.

Bedankt,
Wim

#81816

Koen Robeys

 

Ik heb ook eens geprobeerd het op mijn blog te zetten, maar alsof het was om te illustreren dat mensen zoals ik ook bestaan: het lukt niet.

dus: ik copiëer de code; ik ga naar blogger dash-board, dan naar lay-out, dan naar "edit html", en helemaal onderaan, tussen de laatste "</script>" en het afsluitende "</body>
</html>" copiëer ik de code:

<script type="text/javascript" src="http://pool.enchante.adhese..."></script>

Met een lege lijn boven en onder dit stuk code.

En nu verschijnt helemaal onderaan de pagina alleen de rechterbovenhoek van de advertentie. Door te scrollen kan ik de rechterrand helemaal zien, maar hoogstens een derde van het totaal of zo.

Je moet goed beseffen dat al die tekens hierboven Chinees voor me zijn. Wie wil helpen gebruikt best woorden van één lettergreep...

#81817

LVB

 

@Koen: Best niet onderaan inlassen, maar vlak boven "blogarchief", aan het begin van de "sidebar".

#81818

Koen Robeys

 

Hmmmm, ik vind lange lappen over "sidebar" maar ik zie nergens het woord "blogarchief".

En ik pruts er *echt* niet graag aan, hé. Ik méén het letterlijk als ik zeg dat het Chinees voor me is.

(En sorry voor de overlast.)

#81835

LVB

 

Enkele voorlopige vaststellingen:

1) De verschillen van uur tot uur zijn spectaculair. Op vier uur tijd is de grootste groep op mijn blog achtereenvolgens veranderd van NVA naar VB naar LDD en uiteindelijk weer naar NVA.

2) Grappige situaties:
- op de blog van de groene Els Keytsman hebben vooral PVDA'ers gestemd;
- de blogs van de blauwe Nancy Verbrugghe en van de paarse Thomas Leys kleuren groen. Ook de Vlaams-libertair-conservatieve groepsblog In Flanders Fields kleurt momenteel groen.

De militanten zijn blijkbaar druk bezig geweest vanavond.

#81837

Neverbeendead Religion

 

Gelooft u dat het antwoord met geweld van het vlaams belang op de veel te opvallende islamisering van europa door de door hun bestempelde gewelddadige islam van de millions and millions, de nieuwe wereldoorlog op europees gebied, al opgenomen en ingecalculeerd is in hun begrotingen over de korte en de lange termijn?

In het kort: Heeft het vlaams belang vanwege hun politiek hun wetenschap van de nieuwe wereldoorlog al in hun begrotingen staan volgens u?

Dat is een goede vraag voor de vlaamse blogsfeer momenteel omdat die het onderscheid kan maken tussen bestedingen uit politieke begrotingen en bestedingen uit begrotingen van een verzetsbeweging voor en tijdens een wereldoorlog met beide in naam van die wereldoorlog.

#81848

Leo Norekens

 

Bij de opening van het venster zien we een plakbord met affiches van alle partijen, die dan prompt overplakt worden door affiches van één partij: Groen!
BEÏNVLOEDING ! MANIPULATIE !
:-)

#81950

urbain

 

totaal lvb 103%
blogosfeer 104%

#81969

Elhaz

 

Ik heb op deze blog gestemd. Als ik naar andere blogs ga om ook daar mijn stem uit te brengen krijg ik een onjuist bericht dat ik daar reeds gestemd zou hebben :(
Er is nog wat werk aan blijkbaar.

#81988

Wim Deliveyne

 

@Elhaz: Was een tijdelijk probleem idd dat deze namiddag even online was en is aangepast. Alles werkt opnieuw naar behoren!

#81998

Benny Marcelo

 

Op alles wat in het blauw staat geklikt maar vind nergens iets waar ik mee kan stemmen.
Duidelijk is het wel.

#82015

Leo Norekens

 

Vandaag merk ik hetzelfde als Elhaz gisteren: Op andere blogs krijg ik het bericht dat ik daar al gestemd heb.

(M.O.: ik beperk mij tot de blogs die ik ook écht lees. Ben niet het soort militantje dat alle blogs gaat aflopen om de uitslag 'op te pompen'... :-)...)

#82018

LVB

 

Terechte opmerking van Benny in #81998, denk ik.

Ik denk dat het hierdoor komt:
- het systeem toont enkel de domeinnaam vanwaar de stemmen komen, niet de volledige URL
- als je doorklikt vanuit die lijst met blogs, kom je dus niet noodzakelijk terecht op de pagina vanwaaruit mensen konden stemmen, omdat niet alle blogs die stembanner op al hun pagina's zetten.

Opvallend ook: alleen blogs waar je niet makkelijk kunt gaan stemmen, zijn blauw of blijven blauw. Hier kan men twee mogelijke conclusies uit trekken:
- alle partijen behalve de VLD hebben militanten die op alle blogs de score van hun partij opkrikken door te stemmen;
-blauw is ondervertegenwoordigd in de verzameling van bloglezers, zoals groen en oranje (NVA) blijkbaar oververtegenwoordigd zijn.

#82022

Leo Norekens

 

@Luc: Ook opvallend: de (bij mijn weten) 3 blogs waarop Luc Van Braekel publiceert, kleuren kanariegeel (VB) en eigeel (N-VA).

lvb.net: (1) N-VA 23, (2) VB 22
The Brussels Journal: (1) VB 58, (2) N-VA 11
Inflandersfields: (1) N-VA 48, (2) VB 31

Met je vrije tribunes in Doorbraak erbij, Luc, zou 'n mens geneigd zijn om jou tot de "flamingante" publicisten te rekenen. ;-)

#82027

LVB

 

Ha, maar Leo, ik bén toch flamingant, kijk maar:
http://blog.zog.org/2009/02...
'ik blijf LVB lezen, omdat hij af en toe iets interessants te vertellen heb, maar ik kan mij echt niet vinden in zijn flamingante ultra-liberale uitingen.'

Even ernstig nu: ik erger mij altijd aan mensen die zeggen: 'publicatie X is té Y, en daarom wil ik er niet voor schrijven'. Dat is natuurlijk een zelfvervullende redenering. Als andersdenkenden niet voor X willen schrijven, omdat X te Y is, ook al vraagt X hen uitdrukkelijk om ervoor te schrijven, dan blijft X natuurlijk eenzijdig Y.

#82031

LVB

 

Zonet een nieuwe trend gezien in de uitslag: VB'ers die via een proxy stemmen.

Waardoor hun stem niet geregistreerd wordt bij de blog in kwestie, maar bij de proxy, die nu ook in de lijst van deelnemende blogs staat.

#82032

oxbow

 

@luc: ik zie ook proxies bij de groenen en bij de NVA hoor.

#82035

LVB

 

@oxbow: Ik zie bij de groenen inderdaad ook een proxy staan, "shadowsurf".

Maar bij de NVA is "proximity" geen proxy maar de naam van het communicatiebureau dat deze poll mee organiseert.

#82041

Koen Robeys

 

Kijk, daarom alleen al was het wel eens interessant geweest als het er bij mij ook op raakte: een plotse toevloed van lezers = militanten die komen kleuren?

#82042

LVB

 

Koen, op een blogger.com blog heb ik dat ingevoegd tussen

<!-- Begin #sidebar -->
<div id="sidebar">

en

<!-- Begin #profile-container -->

Bij jouw template zal dat misschien niet letterlijk hetzelfde zijn, en bij jou staan er archieflinks op de plaats waar bij die andere blog een profiellijst stond.

Maar als je het er zo graag op de juiste plaats wil, kan je dan misschien toch eens zoeken naar iets wat op 'archief' *lijkt*, bijvoorbeeld '<BloggerArchives>'?

#82043

Koen Robeys

 

For the record, op het enige blog waar ik het heb ingevuld (hier) heb ik VLD gezet, omdat het filosofisch meest bij mij aansluit. Maar zeker niet omdat ik militant ben.

"Sidebar" lijkt me intussen het meest voorkomend woord van die template te zijn, maar niet in de vorm hier. "Blogarchives" heb ik ergens midden in een brij gevonden, die er niet uitzag alsof je er in moest splitsen en splijten. Misschien is dit gewoon te moeilijk voor me - zo belangrijk zal het wel niet zijn... (Toch bedankt).

#82045

Cogito

 

Op "crapuledeluxe.com" is 44% van de bezoekers VB. Een opvallende piek. Crapuledeluxe is een soort pornosite. Ik vermoed hier ook tendentieus stemmen: VB-tegenstanders die hier het VB-bolletje kleuren, bij wijze van practical joke.
Al was het maar om de naam van de site.

#82221

Neverbeendead Religion

 

Wanneer nemen de politici een i-phone of iets dergelijks mee naar de verkiezingsdebatten om zelf de legendarische woorden we kijken even naar een fragment te kunnen uitspreken?
Ze weten op voorhand ongeveer volledig waarover ze gaan spreken en kunnen nu ook beeldmateriaal klaarzetten en gebruiken dat de revue al is gepasseerd om hun argumenten wat meer kracht bij te zettten.
Momenteel is youtube zowat de enige site die al als een standaard mobiele toepassing in de nieuwe gsm's zit op het vlak van het kijken en luisteren naar audiovisueele materiaal maar daar komen enkel maar meer sites bij met de tijd.
In verband met #81837 kijken we dan even naar een fragment tussen 6:57 en 7:19 ( de tijdslijn wordt zichtbaar wanneer men op het tijdbalkje het indicatortje aanklikt en versleept )
http://www.deredactie.be/cm...

Met het volgende toestelletje kan men naar verluidt ook al projecteren: http://www.zita.be/lifestyl...