Stemtest-blauwtje

Van 28 november tot 5 december kunnen de leden van Open VLD hun stem uitbrengen voor een nieuwe partijvoorzitter. Jong VLD publiceerde een online stemtest waarmee mensen hun politieke prioriteiten en voorkeuren kunnen aftoetsen met die van de drie kandidaten Marino Keulen, Gwendolyn Rutten en Alexander De Croo.

Persbureau Belga verspreidde vrijdag een bericht waarin de stemtest per abuis werd gesitueerd op www.deblauwetest.be . Die domeinnaam was op dat ogenblik nog niet geregistreerd, en werkte dus nog niet. Om het juiste adres te vinden, ging ik dan maar kijken op de website van JongVLD voor meer details. Daar was op om 17:43 uur nog niets te vinden over een stemtest, het persbericht kwam er pas later op. Het foute webadres verscheen zaterdag in de gedrukte versie van De Standaard,


Domeinnamen die aangekondigd worden maar die nog niet geregistreerd zijn, vormen een open uitnodiging voor domeinnaamkapers. Zo moet ook Tom Bogman gedacht hebben, toen hij snel de naam registreerde.Aan de domeinnaam koppelde hij een webpagina met een foto van Guy Verhofstadt en Freya Vandenbossche, gezellig samen op een bank in het park. Een Tijl Uijlenspiegelstreek die kan tellen.Dat Tom naast blogger ook nog medewerker is van de SP.a-fractie in het Vlaams Parlement, is uiteraard geheel toevallig. Op Vlaams niveau zit de SP.a in de meerderheid en de VLD in de oppositie, op federaal niveau is het net andersom. De dure eed om "nog ne keer" de coalitie verder te zetten, gold alleen voor de stad Gent.

Eén en ander bracht ook LDD'er Guy Paulis op ideeën. Hij registreerde (via communicatieverantwoordelijke Gianni Boone) www.deblauwstetest.be ...... en publiceerde er een vragenlijst die op karikaturale wijze een aantal politieke pijnpunten tussen VLD en LDD blootlegt.En de échte stemtest van Jong VLD? Die staat op www.deblauwestemtest.be, een domeinnaam die al op 5 november werd geregistreerd.Ik heb de stemtest afgelegd. Een einduitslag wordt helaas niet berekend, er wordt alleen bij elke vraag getoond met welke kandidaten jouw antwoord overeenkomt en met welke niet. De meeste van mijn antwoorden kwamen overeen met die van Alexander De Croo. Als ik lid was - quod non - zou ik voor hem stemmen.

Enkele bedenkingen.
  • Verspreid geen persbericht of organiseer geen persconferentie vooraleer de informatie ook op je eigen website te vinden is. Of ben je zo'n slaaf van de mainstream-media dat je kost wat kost de primeur aan hen wil voorbehouden? Nergens is de angst en de slaafsheid ten opzichte van de mainstream media zo groot als in de politiek. De IT-sector en de reclamewereld weten intussen wel beter.
  • Politici die via Facebook nieuws over zichzelf verspreiden dat diezelfde ochtend - of erger: een paar dagen eerder - al in de krant stond, hebben nog niet begrepen wat sociale media zijn, en getuigen van de hierboven beschreven slaafsheid ten opzichte van de mainstream-media. Facebook is geen vuilbakje voor mensen die geen krant hebben. Als je iets te vertellen hebt, doe het dan via alle kanalen tegelijk.
  • De oude media kunnen nog altijd niet omgaan met het internet. Het heeft jaren geduurd voor hun automatische spellingscheckers het afleerden om na een punt in een URL een spatie in te lassen. Terzake op Canvas presteerde het ooit om de URL van mijn blog als lvb.be te schrijven in plaats van lvb.net. Een URL checken of aftoetsen is blijkbaar te veel gevraagd.
  • Dat de stemtest van Jong VLD geen score berekent en niet de mogelijkheid biedt om de uitslag via Facebook of via blogs verder te verspreiden, is een gemiste kans, maar misschien wel te verklaren door het bescheiden budget waarmee dergelijke jongerenverenigingen het moeten doen.
  • De meeste stemtest-websites verdwijnen na de verkiezingen. Internet is natuurlijk in de eerste plaats een medium dat tot actie aanzet, maar het is tevens een documentatie- en archiveringsmiddel. Met de screenshots in deze blogpost doe ik een poging om de essentie van die stemtest in de toekomst toegankelijk te houden.

Reacties

#90436

Philippe Bossin

 

Ik had toch verwacht een stemadvies te krijgen na het invullen van de stemtest. Vond jij de test heel differentiërend?

#90440

Herteleer

 

Sommige vragen zijn slecht opgesteld. JE kan akkoord zijn met het 1e deel ervan zonder noodzakelijk het 2e segment goed te keuren.

V.B.:
"Ons land heeft nood aan een drastische hervorming van het kiesstelsel. Vlaamse en federale verkiezingen moeten samenvallen"
=> Misschien moet de kieswet hervormd worden, maar niet noodzakelijk door samenvallende stemdagen? Onmogelijk met ja of neen op te antwoorden dus.
"Zorg en kinderopvang moeten privaat worden aangeboden, de overheid heeft een controlefunctie"
=> Uiteraard moet kinderopvang zoveel mogelijk priveezaak zijn in een liberale visie, maar ook zonder overheidcontrole.
Hoe moet je daar op antwoorden?

Sorry maar de poll is puur amateurisme, van het soort dat internet-polls een slechte naam bezorgt.

#90465

thinker

 

niveau VLD... blijkbaar gemaakt door iemand die ooit es 'websites maken voor dummies' heeft gelezen

amateurisme troef!

#90528

Hans

 

en dat met een miljoenenverslinded communicatieburo als Slangen als vriend aan huis...

#90639

Corse

 

Duale samenleving:

§ De perverse decadente minderheid (0,2 % neoliberale) leven in extreme weelde. (kapitalisme)

§ De massa leeft momenteel in een Marx-samenleving. (8 burgers op 10 zijn staats gefinancierd)

§ 1,3 miljoen mensen leven in armoede in België. (ten gevolge van het mislukte kapitalisme)

#90640

Corse

 

Guy, ik liberaal? Tsssssssssss.

Guy, ik heb mijn totale leven aan de staat gewerkt (Marxist) (politiek)

Ik ga nu op rust Freya, een beetje wijnboer spelen in Italië met het geld van de staat.

Freya, ondernemen is dus niets voor liberalen, nee Freya, daar moet je verstand voor hebben.

Freya, je bent wel eerlijk Guy, natuurlijk Freya anders had ik ondernemer geworden.

#90644

Cogito

 

Hahahahaha meestal lees ik je troep gewoon niet, corse-ke, maar deze keer zijn het wel twee bijzonder geestige posts. Ik weet zelfs niet welke de grappigste is, die over dat mislukte kapitalisme of die van Guy en Freya. Ik moet je nageven: geslaagd jong, voor ene keer. Bedankt om mijn lachspieren nog eens zo te activeren.