Drie merkwaardige bieretiketten

Davy Buntinx
Davy Buntinx
Zaterdag was ik op Barcamp Ghent 3, een conferentie waar bloggers, twitteraars en digital natives over hun passie komen vertellen. Een opmerkelijke presentatie werd gegeven door Davy Buntinx, bij de vrienden beter bekend als Dirty Jos. Als oprichter van de Orde van de Bierkunde op Twitter, stelde hij zijn persoonlijke top-15 van de bieren voor. Nu de Zatte Vrienden ermee gestopt zijn en de pijp aan Clint hebben doorgegeven, dacht ik dat LVB.net een stukje van het vrijgekomen gat in de markt zou kunnen opvullen. Daarom wil ik enkele opmerkelijke bieretiketten toelichten die in de presentatie van Davy Buntinx voorkwamen:

Struise Tsjeeses Reserva

Op dit kerstbier dat gerijpt is in eikenhouten vaten doordrenkt met calvados, prijkt een etiket van iemand die op Jezus lijkt, duidelijk dronken is, en stoom uit zijn neusgaten laat dampen.... De naam Tsjeeses zou naar Jezus verwijzen. Of is het dan toch de kerstman? Struise-eigenaar Urbain Coutteau zou naar verluidt zelf model gestaan hebben voor het etiket.
In ieder geval mocht dit bier de VS niet binnen van het Tobacco, Tax and Trade Bureau. Niet omdat er gelachen wordt met Jezus, maar omdat de schele ogen en de stomende neusgaten duidelijk dronkenschap suggereren. Mits een nieuwe versie met zonnebril en zonder stomende neusgaten, mocht het bier toch op de Amerikaanse markt. Urbain Coutteau: "We hadden eerst een etiket ontworpen waarop de kerstman in een zwarte boerka was gehuld. Maar gezien de politiek van de laatste drie, vier jaar, dachten we dat dit toch niet zo diplomatisch zou zijn". Lees het hele verhaal op JoeSixpack.net.

Links de Belgische versie, rechts de Amerikaanse. Foto: Gene Bonventre


Struise Brouwers Cuvée DelphineStruise's "Black Albert", gerijpt in de cognacvaten van Four Roses Bourbon. Op het etiket een kunstwerk van Delphine Boël met de spreuk "Truth can set you free". Bierkenner Joris Patyn, geciteerd door BeerMerchants.com: "Het koningshuis, en Albert in het bijzonder, blijven krampachtig het bestaan van [Delphine] negeren. Gezien het feit dat Four Roses niet wilde dat hun vaten herkenbaar aan het bier werden gelinkt, kwam de naam Delphine als vanzelf opduiken. Wat het nog sappiger maakt, is dat iemand uit de omgeving van Delphine iets over dit bier vernam, en toestemming gaf om haar kunstwerk te gebruiken".


New Glarus Wisconsin Belgian RedDe Belgische lambiekbrouwers uit het Pajottenland beweren dat hun bier niet na te maken valt, omwille van de speciale gistsoorten die enkel in de Zennevallei zouden rondzweven. In Wisconsin probeerde een slimme brouwer het toch, met een mengsel van kersen en tarwe uit Wisconsin, hop uit Duitsland en gerst uit België. Het resultaat was meteen spectaculair: nog beter dan de originele kriek, volgens Davy Buntinx.

Reacties

#91168

Steven Vermoere

 

Potverdikke, ik had er moeten zijn....Mmmmm