De jaaruitsmijter van Bert Anciaux

(...) Diep in Duitsland kwam een hart beschikbaar voor een Vlaams meisje. Alle hens aan dek: patiëntje, chirurgen en vooral het transport. Daar liep het fout. De helikopter van het privébedrijf dat voor de laatste etappe moest zorgen, wou – kon niet opstijgen. In allerijl werd de luchtmachtbasis van Koksijde gecontacteerd, een Seaking – dat oude beest – klaarde de klus. Geen gezever, alle bureaucratie gedumpt, handelen en redden. (...)

Het leger, wat moet daar mee? Een prangende vraag voor een overtuigd en radicaal pacifist, een twijfel voor een realist. Geweld behoort tot de mensen, een voorlopig onuitroeibaar virus dat woekert en steeds nieuwe ziektes veroorzaakt. In onze gemeenschap heeft de overheid het alleenrecht op het gebruik van geweld, we hebben het democratisch gelegitimeerd, het wordt strak gecontroleerd. (...) Geoorloofd geweld, een oneindige paradox. Daarin zit ook het leger gevangen. 't Zal niemand verbazen dat ik gruwel van onze aanwezigheid in Afghanistan. Niemand weet waarom we daar zijn, velen beseffen de nutteloosheid, de overbodigheid. Voor mij gaat het nog verder: deze oorlog zal zich ook als uitermate contraproductief bewijzen. Deze vercremde strijd legt de zoveelste humuslaag voor wereldwijd terrorisme, ongrijpbare wilde agressie tegenover alles wat enigszins Westers oogt of klinkt. (...)

Een tweede gedachte ging uit naar de aanwezigheid van die privéhelikopterfirma. Voor mij meer dan een onrustbarend signaal van een onbeheersbaar woekerende privatisering, ook in onze gezondheidszorg. De voorbije jaren hebben we tal van diensten die ooit tot de kernopdrachten van de overheid behoorden, systematisch en blijkbaar onomkeerbaar afgestoten, overgedragen aan privé-initiatiefnemers en de logica van de vrije markt. (...)

Ik vraag dus onomwonden weerom één gemeenschapsbank, één gemeenschapsverzekeringsmaatschappij, de mogelijkheden om zich als overheid actief te kunnen manifesteren op de zo belangrijke strategische sectoren zoals energie, transport, media. Ik eis het prerogatief van de overheid bij de organisatie van gezondheid, onderwijs, cultuur. Als we daarop niet ingrijpen en een gedeeltelijke restauratie (ik wik het woord) aanvatten, vrees ik dat de oprukkende liberalisering uiteindelijk als een dodelijke tsunami onze samenleving zal overspoelen. In dit afschrikwekkende perspectief voorspel ik binnenkort een vrijemarktaanval op het meest cruciale, nl. de watervoorziening. Dan zal niet alleen ons defensiebeleid maar gans onze gemeenschap veramerikaniseerd zijn; het ultieme doel van sommigen onder ons. (...)

Bert Anciaux op zijn weblog, 30 december 2009

Reacties

#91752

Herteleer

 

Die Bert Anciaux pleit voor meer staat net op domeinen waar er beter minder of helemaal geen overheidsbemoeienis zou zijn. Oppassen dus dat ik volgende keer zeker niet stem op hem of zijn partij. Waar zat hij nu ook alweer bij?

#91754

Jean

 

Bert Anciaux wil gewoon publiekelijk z'n geloof belijden om zeker niet vergeten te worden bij de volgende verkiezing of verdeling van postjes.
Het was geen al te best jaar voor hem; geen postje id Vlaamse regering en zelfs geen (fel begeerde en gelobbyde) post als schepen in Brussel.
Met dit wordt hij mischien geciteerd in het partijblad, DM, Indymedia. Het dient enkel om aanvaardbaar te worden voor de basismilitant van de SP.

#91756

Leo Norekens

 

Moest hier niet ook ergens "crackpot" in de titel staan, Luc?
;-)

#91760

Cogito

 

Alloo meneer doktoor?

#91784

OutlawMike

 

Bert Anciaux is een LUL en verder een voorspoedig en gelukkig 2010 voor alle menschen van goede wil en iet of wat rechtse signatuur!!!

#91785

dendof

 

Alls een legervliegtuig neerstort, kan de belastingbetaler opnieuw afdokken voor een nieuw vliegtuig, of moeten de militairen het maar met een vliegtuig minder doen.

Een privé-firma kan zich niet veroorloven om een vliegtuig te verliezen. Die moeten dat dan verzekeren. Aan die verzekering hangen condities vast, waaronder het niet vliegen in bepaalde weersomstandigheden.

Of, korter gezegd, Bert Anciaux is te lomp om te helpen donderen.

#91786

dendof

 

ook een goed jaar toegewenst aan het voltallige commentariat.

#91790

Avondlander

 

En hoeveel kost de vlucht met de Seaking ("dat oude beest" -dixit Anciaux)? Ik vermoed ongeveer het tienvoud van de commerciële heli.
Een Seaking heeft voor elk vluchtuur een equivalent van 30 a 40 manuren aan onderhoud nodig. Reken maar uit.
Anciaux vergelijkt een 2CV met een Hummer.
Heel die Anciaux is eigenlijk te stom om woorden aan te besteden.

#91791

Cogito

 

Dendof, zo is het niet. Helicopters en luchtvaartuigen in het algemeen hebben zoveel verschillende specificaties en de enige overweging voor deze privéfirma is geweest dat het met zulk weer onmogelijk was voor hùn toestel om te vliegen. Waarschijnlijk stond er geen de-icing installatie op. De Seaking is trouwens geen "oud beest" maar een uitzonderlijk toestel dat bij uitstek is gebouwd om met alle weer (windkracht 10!) te vliegen. Als het weer buiten de specificaties van de Seaking valt, vliegt die ook niet. Punt.
Sneeuw is bij uitstek een levensbedreigende weersomstandigheid voor helicopters, met name voor de inlaten van hun gasturbines. Voor de Seaking bestaan speciale voorzieningen hiervoor in de vorm van Engine Inlet Protection systemen (EAPS). De meeste (geavanceerde) helicopters zijn voorzien van Ice and Snow detection systems: dit biedt niet dezelfde bescherming als EAPS.
Ik weet niet of en waarmee de Belgische Seakings of deze privéhelicopter zijn uitgerust, maar de reden waarom het legertoestel vloog en het privétoestel niet is haast met zekerheid door een verschil in specificaties van de toestellen.

#91808

EricJans

 

Gelukkig Nieuwjaar aan allen. Een voorspoedig 2010.
België bestaat nóg. Niet te geloven.
Ik dacht vandaag heel even: zou Anciaux niet toch gelijk hebben?
Pfff.

#91832

Elveebee

 

Ik lees met ontzetting dat de heer B. A. de belangrijkste maatschappelijke domeinen zoals gezondheid, onderwijs, cultuur (= ook media, en waarom niet meteen hierbij 'geloof' vermelden) als 'kernopdrachten van de overheid' ziet en ze bijgevolg onder staatscontrole wil brengen om wat nu bestaat, te 'restaureren'.
Ik houd mijn hart vast als die gedachte leeft bij onbetrouwbare poco's zoals B. A. et al.
Waarom de geschiedenis niet helemaal terugdraaien tot in 1938?

#91927

OutlawMike

 

Elveebee, geen zorgen over Bert Cansliaus. Als ik me goed herinner kent elk politiek project waar hij zijn poten insteekt - VU, ID21, Spirit - een miserabel einde. Ze moeten daar bij de SP.a goed zot geweest zijn om die idioot binnen te halen.

#92010

urbain

 

lijkt mij het ideale scenario

waar kan, meest economische oplossing
waar moet, de middelen die nodig zijn

#92013

Marco

 

Ik dacht dat over het algemeen iemand die ouder wordt, rechtser wordt (wat men hier ook onder verstaat). Bert wordt met de jaren linkser, misschien moet hij een met de PVDA gaan klappen ipv. bij de SPA ?

#92014

Cogito

 

De meeste mensen blijven gewoon hun hele leven opportunistisch. Bert is daar een prachtig voorbeeld van.

#92042

fcal

 

Anciaux is het schoolvoorbeeld van de politieke inteelt. Ten einde de mensheid veilig te stellen is het naast een aangepaste emotierijke politieke quarantaine nodig om het onmiddellijke nageslacht van politici van elk mandaat uit te sluiten.