Mogen papieren media meer dan internet-media?


Mogen kranten en tijdschriften meer dan webloggers en eigenaars van websites? Volgens Marcel Heymans van de IFPI wel. Heymans legt zich neer bij een beslissing van de Raad voor de Journalistiek over het linken naar illegale inhoud, maar stelt dat dit alleen geldt voor papieren media, niet voor internetmedia.

Dat er heel wat auteursrechtelijk beschermde muziek illegaal via het internet verspreid wordt, is duidelijk. Het begon omstreeks 2000 met Napster, een 'peer-to-peer' systeem waarmee internetgebruikers hun muziekbestanden konden uitwisselen. Door het 'peer-to-peer' karakter van het systeem was het moeilijk om de centrale dienstenaanbieder wettelijk iets in de weg te leggen. Het systeem zelf maakte het immers alleen maar mogelijk om bestanden uit te wisselen. De illegale praktijken gebeurden niet 'op' het centrale systeem, maar ondelrling tussen de gebruikers van het systeem. Uiteindelijk werd Napster toch via juridische weg stilgelegd, en kende het inmiddels een wedergeboorte als legaal en commercieel initiatief. Het enorme succes van Napster heeft geleid tot een aantal legale en zeer succesvolle initiatieven, zoals iTunes van Apple, waarmee je voor minder dan één euro per liedje op een legale manier kunt downloaden. Inmiddels werden via iTunes wereldwijd al meer dan 200 miljoen liedjes betaald en gedownload. Andere systemen, zoals Kazaa, gaan verder op de peer-to-peer weg en pakken het technisch zo aan dat er voorlopig geen speld tussen te krijgen is, in die zin dat men wel de individuele gebruikers kan aanpakken, maar niet het centrale systeem, voor zover dat al bestaat.

Het hosten, het op een server aanbieden van auteursrechtelijk beschermde muziek zonder dat er auteursrechten worden betaald, is dus illegaal. Maar is ook het leggen van een link naar dergelijke muziek verboden? Volgens een recente beslissing van de Raad voor de Journalistiek mogen media linken naar illegale content, zolang ze deze inhoud niet zélf op hun pagina's overnemen. De Raad voor de Journalistiek meende dat de persvrijheid een essentieel beginsel is in een democratie, en dat de beteugeling daarvan alleen maar kan "indien fundamentele waarden in het gedrang komen".

Maar uit een zeer recente actie van de IFPI, de internationale federatie van de fonografische industrie, blijkt dat de IFPI ervan uitgaat dat die uitspraak van de Raad alleen van toepassing is op papieren publicaties.

De IFPI stuurde deze week e-mails naar een aantal webloggers met het verzoek om links naar illegale MP3-bestanden weg te halen. Uit het antwoord van Marcel Heymans op een e-mail van blogger Dominiek Leenknecht blijkt de IFPI-interpretatie duidelijk (nadruk in vet door mij aangebracht):
Het advies van de raad ging niet op ons verzoek in (in de grond is het al vreemd dat journalisten over zichzelf adviseren). Dat betekent dat een minnelijke schikking over papieren links niet mogelijk was. Als IFPI daar tegenin wil gaan, moeten we procederen. Voor digitale links is het procederen vrij gemakkelijk. Er is een princiepsvonnis. We zullen dat met plezier omzetten in de praktijk indien u meent dit te moeten uittesten. Daarbij ontgaat het mij dat u door het linken naar illegale downloads bewust de rechten van auteurs, artiesten en producenten schaadt. Het intrigeert mij welke positieve motivatie u zoekt bij het medewerken aan diefstal.

Behalve Dominiek Leenknecht kregen ook Jef Pober en My Fer Lady een IFPI-aanmaning om het linken naar illegale bestanden stop te zetten.

Een tip voor wie absoluut muziek op zijn blog of website beschikbaar wil stellen: podsafe music is muziek waarvan de auteurs en uitvoerders uitdrukkelijk de rechten afstaan en verspreiding via het internet toelaten. Op deze weblog vind je dagelijks een nieuw liedje dat podsafe is.

Reacties

#4900

Jef Pober

 

Een kleine rechtzetting: ik heb geen mailtje gekregen maar heb uit voorzorg de dingen die zo'n mailtje zouden kunnen veroorzaken tijdelijk offline gehaald :)

#4901

dominiek.be

 

Nog wel meer mensen kregen (exact!) hetzelfde mailtje van de juridische adviseur van IFPI : http://www.google...

#4902

Skender

 

Wat dan met kranten die ook een online-editie hebben? Moeten zij hun internet-versie nu censureren?

#4903

dof

 

Als Marcel een blik wormen wil opentrekken moet hij wel bedenken dat hij steeds grotere blikken zal nodig hebben om ze op te ruimen.

Vraagje voor Marcel:

1) wat als ik enkel url's publiceer, zonder de href's?

2) wat met commentaar om mijn (en LVB's blog)?

Kan dit door de beugel?

http://fuckhedz.c...

#4904

dof

 

3) wat als sommige software automatisch href plaatst rond urls? Zoals die hier op LVB?

#4905

Jef Pober

 

@dof: 'k had 'm net voor jij de link zette offline gehaald, om een idee te geven: Studio.Fuckhedz was een lijstje met een vijftiental liedjes die ik leuk vind geëncodeerd tegen een belachelijk lage bitrate (96 kbps)

#4906

Matthias

 

Eigenlijk vind ik het zelfs een beetje en goeie zaak:

Bloggers zetten nu eenmaal graag eens een streep muziek on line. Als organisaties zoals het IFPI hen bij wijze van spreken dwingen om 'vrije' muziek te gebruiken, dan valt dat alleen maar toe te juichen: héél wat kwaliteitsmuziek is weliswaar gratis maar wordt nauwelijks gehoord omdat ze niet gesteund wordt door de marketingmachine van de IFPI bonzen. Als de weblogcommunity een springplank kan vormen voor die onbekende muzikanten dan vind ik dat meer dan positief.

Je kan natuurlijk wel de vraag stellen "wat als die muzikanten dan eenmaal bekend zijn en commercieel gaan?" Wel, dan kunnen we op zijn minst zeggen dat het dankzij de gewone weblogger is dat de het menu van platte eenheidsworst, voorgeschoteld door de industrie, toch enigszins gebroken kan worden. Wat ons toch ook tot eer strekt.

Misschien draaf ik nu wel door maar zelf ben ik ook niet bepaald pro illegaal downloaden. Niettegenstaande ik de reactie van de IFPI er ruim over vindt. Dat ze eerst maar eens de hand in eigen boezem steken en niet steeds dezelfde marionetten opvoeren en er grof geld voor vragen.

#4907

dof

 

@jp: I noticed :-)

4) kunnen links naar muziekfragmenten?

http://asmallvict...

#4909

Bart Vanhauwaert

 

Zowel Luc als de posters gaan hier een beetje kort door de bocht. Het advies van de raad van Journalistiek niet juridisch bindend. Het zou in principe kunnen dat een rechter ook een papieren krant veroordeeld ondanks dat de raad meent dat dan de journalistieke vrijheid in gedrang komt.

Het ifpi gaat (voorlopig) alleen achter digitale media aan. Waarom ze dat doen moet je aan hun vragen maar wie Marcel Heymans volgt kan met een beetje logisch nadenken zijn eigen conclusies trekken. De geleden schade vanwege digitale verwijzingen is nu eenmaal stukken groter dan die via papieren verwijzingen EN is er al een princiepsvonnis hun voordeel geveld. Hoewel dit in ons rechts-systeem (in tegenstelling tot het Angelsaksische) minder bindend is, maakt het hun juridische argumentatie in andere processen wel eenvoudiger.

Over de grond van de zaak ben ik het wel eens met het Ifpi. Door de aard van een digitale verwijzing vergemakkelijk je de diefstal beduidend. Waar het materiaal gehost is, is op zich onbelangrijk.

Ik zou ook Dominiek enige voorzichtigheid aanraden. Een server in China hosten maakt je acties niet minder strafbaar, enkel misschien moeilijker traceerbaar. Maar als je dan weer openlijk op je blog zo'n plan bespreekt ben je lomper dan lomp.

Wat betreft de vragen van dof. Waar de lijn ligt kan enkel door rechtspraak (of een eventuele ondubbelzinnige wettelijke richtlijn) vastgesteld worden. Maar als jij bijvoorbeeld een bericht post op iemands anders weblog dan bij jij nog steeds aansprakelijk. Luc kan eventueel op wat bereidwilligheid rekenen door te stellen dat hij van niets wist, maar dat houdt op het moment dat hij officieel op de hoogte gesteld wordt. Dan moet hij ofwel actie ondernemen zoals jou post censureren ofwel medeverantwoordelijkheid dragen. Vergelijk ook met hoe providers dergelijke zaken behandelen.

#4910

dominiek.be

 

"Ik zou ook Dominiek enige voorzichtigheid aanraden. Een server in China hosten maakt je acties niet minder strafbaar, enkel misschien moeilijker traceerbaar. Maar als je dan weer openlijk op je blog zo'n plan bespreekt ben je lomper dan lomp."

Dit noem ik 'ironie', mijn waarde...

#4911

Bart Vanhauwaert

 

> Maar als jij bijvoorbeeld een bericht post op iemands anders weblog dan bij jij nog steeds aansprakelijk.

Er is wel een klein authenticatie probleem, iedereen kan vanalles posten onder een valse naam.

#4915

Bart Vanhauwaert

 

@Dominiek : of het nu ironisch bedoeld is of niet, met een tegenstander die er zichtbaar voor gekozen heeft om de juridische weg te volgen in plaats van een minnelijke dialoog blijft zo'n voorstel lomper dan lomp. Het zou genoeg grond kunnen zijn om bijvoorbeeld jou computermateriaal in beslag te nemen na een klacht zodat 'experts' kunnen nagaan of je je dreigement hebt uitgevoerd. Het feit dat die beslagname technisch misschien geen zin heeft is daarbij waarschijnlijk van ondergeschikt belang.

@"mezelf" : uiteraard is er een authenticatie probleem. Net zoals met die 'Chinese' server. De klager zal moeten bewijzen dat achter de post onder naam 'Bart Vanhauwaert' wel degelijk de persoon 'Bart Vanhauwaert' schuilt. Maar ook hier geldt : een pseudoniem maakt je niet minder strafbaar (integendeel zelfs als je je voordoet als iemand anders!) maar maakt je (misschien) moeilijker traceerbaar.

#4921

/

 

"There is zero evidence that material available for free online downloading is financially harming anyone. In fact, most of the hard evidence is to the contrary."

Lees de rest op:

http://www.janisi...

#4922

Neverbeendead Religion

 

Illegale downloaders verdienen geld door dit uit te sparen.

Organisaties die illegale downloaders opsporen verdienen geld via eenzelfde inspanning.Dan loont het allemaal zou u denken.

Maar binnenkort hebben ze ze allemaal verwijderd van het toneel en kunnen ze zelf naar ander werk gaan zoeken.

De vraag is dus waarom anti-broodrovers hun eigen brood ontnemen.Of zijn ze er ergens toch wel voor dat illegale downloaden te vinden.

Maar lvb zou ééns een stukje over software moeten schrijven die muziek digitaal kan vergelijken en dan melding kan maken van plagiaat indien dat het geval was.Software google-gewijs gekoppeld aan elk gemaakt muziekbestand dat beschermd is.Indachtend dat de wiskunde, aangaande de verzameling genaamd alle muziek, in sequence frequentie maar een kleine combinatiekoffer is voor het 'perfecte digitale' menselijke oor dat een klein bereik heeft in de frequenties,kleiner dan bv. een hond.

When the music's over zongen the doors al in de sixties.

Zingt het o toch zo consequente ifpi mee?

#4927

tobor

 

"We zullen dat met plezier omzetten in de praktijk indien u meent dit te moeten uittesten." voegde Marcel nog snel aan de mail toe. Hij heeft wel meer geniale invallen op momenten als deze en vooral voor zulke figuren als Mr Leenknecht, "hij heeft zijn naam alvast niet gestolen" brulde Marcel, "hahaha, Leenknecht, gestolen, hoe kom ik er toch bij! Zou ik deze ook aan de mail toevoegen? Of zou het mijn integriteit ten slechte komen?" Marcel besluit zijn laatste inval toch maar niet neer te schrijven. "Misschien kan ik hem beter gebruiken voor op kantoor. Mensen hebben goede voorbeelden nodig, maar ze mogen ook zien dat het plezierig mag blijven. De geschikte joke" knikt hij alvast zelfvoldaan.

#4934

Polskaya

 

Het Belgisch Ministerie van Justitie zegt op zijn website dat voor linken naar illegale sites geen algemene regel bestaat. Heymans moet zijn huiswerk herdoen.

http://mineco.fgo...

#4935

VisualHugo

 

@Bart Vh: vlijmscherp en ad-rem als steeds.

De stellingen van MH zijn al jarenlang bekend via discussies op news:be.music. O.a. de eeuwige discussie of gedownload materiaal de business _echt_ schaadt (de studies spreken mekaar tegen). De acties van MH t.o.v. illegale servers (o.a. "underground") op kotnet (KULeuven) hebben de KULeuven er indertijd wel toe genoopt kotnet sterk te filteren. Verder merk ik bij occasioneel bekijken van de PC's van vrienden, familie, kenissen, klanten dat zowat _iedereen_ muziek downloadt al of niet via evenknie-netwerken (P2P). Vaak weten ze niet eens dat ze hun upload en sharing hebben aanstaan tot Telenet hen op een bepaald moment op smalband zet wegens uploadquota overschreden. Alle Belgische providers verbieden bij mijn weten trouwens het draaien van servers, DSL bestaat in België (itt de VSA) niet in een normaal ISP-abonnement.

Het advies van de Raad van Joernalistiek heeft inderdaad geen wettelijke waarde. Het is een soort onderhandse overeenkomst die in de zakenwereld (bvb. bij reisgeschillen) wel meer wordt gebruikt om de dure en trage gerechtsgang uit te schakelen. Bij een _werkelijk_ proces gaat de rechtbank er waarschijnlijk wel rekening mee houden.

Volgend punt, en vooral

@Luc VB. Het feit dat papieren media nog altijd een streepje voor hebben (o.a. bij nieuwsgaring - bvb. persfotografie) heeft alles te maken met de ongeorganiseerdheid van de webloggerswereld. Dit fenomeen is vrij nieuw en gegroeid uit het heerlijk anarchisme van het Net, waar vrijheid van meningsuiting (tot op het absurde af) de facto wordt/werd vergemakkelijkt door moeilijke traceerbaarbaarheid. Niet vergeten dat de verplichte vermelding van een "verantwoordelijke uitgever" nog steeds niet geldt voor publiek toegankelijke sites en berichten en commentaren op publieke fora (weblogs, forumsites, nieuwsgroepen). Bij een gevraagde gelijkschakeling van papieren en virtuele media moeten die laatste dan ook maar hun soft-gekoesterde anonymiteit opgeven.

Persoonlijk hou ik vooral de laatste jaren meer en meer rekening met dit "publiek" karakter, (ondanks mijn soms cassante flames op fora), en mijn informatie is altijd opvraagbaar via de registratie van mijn domein. Persoonlijk ben ik _pro_ de vermelding van een verantwoordelijke uitgever, desnoods via een wettelijk gedeponeerde sleutel die strijd- of nicknames moet toelaten.

Ik heb het al meegemaakt (vooral bij nieuwsfotografie) dat ik de toegang werd geweigerd omdat ik geen geaccrediteerd "persfotograaf" ben. Omdat ik met de idee speel om één van de komende maanden naar het riskante Myanmar te gaan heb ik me (tenminste gedeeltelijk) proberen in te dekken met een perskaart. Blijkt dat dit alleen lukt als je gelinkt bent met een _papieren_ medium of gevestigde media (TV, persagentschappen).

De uitspraak van MH legt de vinger op een tere plek. Webloggers zijn *niet* georganiseerd en worden *niet* als media beschouwd. Misschien is het moment daar om dit op een evt. volgende geek-meeting eens aan te kaarten. Dat je daarmee een stukje anonymiteit (die trouwens niet opgaat voor de meest actieve weblogs) en vrolijk anarchisme opgeeft, tja, dat is de prijs.

#4936

VisualHugo

 

Linken en legaliteit, zie ook:

http://www.law.ku...

#4937

LVB

 

@Visual Hugo: wat die perskaart betreft... Voor een perskaart als BEROEPSjournalist moet je bewijzen dat je voornaamste bron van inkomsten de journalistiek is. Je mag geen andere commerciële nevenactiviteiten hebben, behalve eventueel "uitgever". Naast de perskaarten van de beroepsjournalisten bestaan er tal van andere verenigingen van niet-beroepsjournalisten, die ook perskaarten geven aan hun leden. Zelf ben ik lid van de Vlaamse Journalisten Vereniging, zie http://www.vjv.info/ . Om lid te worden moet je bewijzen dat je de voorbije 12 maanden minstens 12 artikels gepubliceerd hebt. Dat mag ook op een website zijn. Wettelijk gezien heeft een dergelijke perskaart van niet-beroepsjournalist geen enkele waarde. Voor meer info, lees mijn artikel hierover op http://www.iradio... en het vervolgartikel http://www.iradio...

"De perskaarten van de beroepsjournalisten bevatten de handtekening van de secretaris-generaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Beroepsjournalisten kunnen aanspraak maken op aanzienlijke kortingen bij de NMBS, De Lijn, en de in België opererende luchtvaartmaatschappijen. Beroepsjournalisten die in dienstverband werken, hebben bovendien recht op een extra-wettelijk pensioen van ongeveer 33% bovenop het normale wettelijke pensioen. In België waren eind augustus 2002 in het totaal 4.804 personen als beroepsjournalist erkend, waarvan 2.140 Nederlandstaligen. Ongeveer 22% van de beroepsjournalisten zijn vrouwen. De meeste beroepsjournalisten werken in loondienst: slechts 20 à 25% werkt als zelfstandige".

#4938

Paul Belien

 

@ Luc: ivm kaart beroepsjournalist.

Misschien is het intussen veranderd, maar om als beroepsjournalist erkend te worden, moest je twee jaar gewerkt hebben voor een medium dat in België in losse verkoop te verkrijgen was. Toen ik in 1990 bij GvA ontslagen werd en daarna het opinieblad Nucleus deed (niet te krijgen in losse verkoop), plus wat free-lance werk voor buitenlandse bladen, werd ik niet langer als beroepsjournalist beschouwd.

Als je zo'n kaart van beroepsjournalist hebt, krijg je inderdaad vermindering (-75%) op NMBS, maar alle voordelen geniet je pas als je daarnaast ook lid bent van de enige officieel erkende beroepsvakbond, de AVBB (Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België).

Wie 15 jaar lang zijn AVBB-lidgeld betaalt, rijdt nadien levenslang gratis met de trein in plaats van aan het voor journalisten geldende verminderingstarief. Wie geen 15 jaar AVBB-lid is, geniet die gunst niet. Alle beroepsjournalisten "are equal, but some are more equal than others."

Toen ik nog beroepsjournalist was, weigerde ik me bij de vakbond aan te sluiten omdat die een monopoliepositie had. Wie AVBB-lid werd, genoot echter ook andere voordelen. Zo mochten, bijvoorbeeld, leden van de journalistenvakbond met het hele gezin gratis binnen in de Antwerpse Zoo. Omdat we in Antwerpen-centrum woonden, onze kinderen toen nog klein waren en graag naar de Zoo gingen, vond ik het sneu dat ik de gratis kaart niet kreeg die mijn gesyndiceerde collega's wel kregen. Ik ben toen, met mijn officiële perskaart van het ministerie, bij de Dierentuin ook om gratis toegangskaarten gaan vragen, met het argument dat ze niet-vakbondsleden niet mochten discrimineren. Vergeefse moeite. Ik moest de volle pot betalen. De kaart van de vakbond was belangrijker dan die van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ook buitenlandse correspondenten/beroepsjournalisten in Brussel hebben een perskaart van Binnenlandse Zaken. Zij moeten kiezen tussen een Nederlandstalige dan wel een Franstalige kaart. De meeste correspondenten vragen de Franstalige kaart. Tot een jaar of tien geleden, was het ook bij de editorialisten van The Wall Street Journal de gewoonte om de Nederlandstalige kaart aan te vragen. Die gewoonte was ingevoerd door Bill McGurn, de huidige chief speechwriter van president Bush. Ook Seth Lipsky, vandaag hoofdredacteur van The New York Sun, en Amity Schlaes, vandaag columnist bij The Financial Times, hadden een Nederlandstalige kaart, al verstonden ze geen Nederlands maar wel Frans.

#4956

VisualHugo

 

@Luc: jij bent de kakkerlak, DOF is de yucky, en ik ben de ugly. Zie weblog van Marcel Heymans, (http://marcelheym...) de flamboyante, en af te gaan op zijn weblog, licht geflipte MP3-jager.

"Man, these mp3 fiends are like cockroaches, you stamp one dead beneath your boot and the goo is full of eggs that turn into newly hatched filthy stinking ugly[VH] yucky{DOF] cockroaches[LVB]. No matter, these boots were made for stomping out cockroaches haha fooled you. Fuck Nancy Sinatra, here are the nancy boys from Chicago with "If you leave me now". Enjoy!"

MH droomt dus blijkbaar van betrekkingen met Nancy Sinatra. En My Fer Lady, het bevallige kind, is "een dwaze triene" - de brave MH lijkt zelfs geen unprotected sex en zonder smeermiddel te schuwen, en zeker geen intimidatie:

"Happyness is a demolishing a sixpack of lager while sending threathening emails to young (and some not so young) punks who think it's fun to link to mp3 directories.

Well let me tell you, my soon to be finding out being thoroughly buggered without lubrication may be preferable to getting on the wrong side of the mighty IFPI friends, you'll find out that... wait a moment. Dang, syntax never was my game. Looks like I'm not the only one: "Post werd verwijderd", gij dwaze triene!"

MH had zeker verschillende sixpacks lagers op toen hij Polskaya (http://www.polska...) (De Polle, sic MH) publiek betichte van nachtelijke zelfbevlekking:

'And we have our first request for a special song from "de polle" - does your mother know you're up so late, wanker?- "Don't need a gun to blow your mind", haha!"

Blijkbaar is MH ook een nachtraaf, die bovendien zijn berichten lijkt te antidateren, want MH reageert tegen een bericht van wankende Polle (gepost 10/2/2005, 01:41:55) op ... 9/2/2005.

Grappige man toch, die ruwe taal niet schuwt. Flames en satire mag je webloggers niet kwalijk nemen, van de "directeur" van een organisatie als de IFPI wordt wel meer tact en discretie verwacht in zijn taalgebruik. Corporate America is vrij conservatief en preuts. Wat zou IFPI-US denken van dergelijke taal?

#4960

Bart Vanhauwaert

 

@Visual : zou de weblog van Marcel Heymans geen illustratie kunnen zijn van het feit dat er een authentificatieprobleem is op het internet? Dat de man krachtige taal niet schuwt is geweten, maar volgens mij gaat hij geen auteursrechterlijk beschermde werken (lyrics) op het net gooien...

#4966

polskaya

 

Enkel de lyrics?

Klik dan eens op 'nancy sinatra' in de post ' Regretting the things we linked today?' en geniet van de .mp3 'this boots are made for walking'

:D

#4975

VisualHugo

 

@Bart: daarom dat ik mijn paarden nog wat ingehouden heb ;-)

@Polle-the-wanker: wel, hij *is* tenslotte een legale aanbieder, hij is één van de weinigen die legaal MP3's *kan* aanbieden. Misschien massaal linken naar MH?