De analyse van de Amerikawatcher van de VRT

Amerika is een tanker die moeilijk in beweging geraakt, heeft veel dingen die moeilijk werken. De minimumlonen zijn superlaag. Er zijn twaalf miljoen illegalen, wat doe je daarmee, die halen de lonen van de rest naar beneden. Het strafrechtsysteem trekt op niet veel. Er zitten daar een half miljoen mensen onterecht in de cel. Ze hebben ook cellen tekort, maar het is tegelijk een grote industrie, voor een deel geprivatiseerd. Hij wil daaraan morrelen. Er zijn veel te veel wapens in omloop, wat gaat hij daaraan doen... De economie ligt in puin, de banksector ligt in puin, de autosector ligt in puin... Er is werk aan de winkel. En hij moet blijven proberen. (...)

Je zou kunnen zeggen dat het land niet goed bezig was, dat het land eigenlijk altijd een beetje arrogant is geweest. Het heeft de Tweede Wereldoorlog gewonnen. Iedereen moest Amerikaanse producten krijgen, en ja, wat doet een winnaar, een beetje zelfgenoegzaam worden, tot de boel instort. En Obama ziet dat, en hij weet: als we niet verder naar beneden willen gaan, als we niet de dieperik in willen gaan, moeten we nu vanalles op de rails zetten. Het onderwijs bijvoorbeeld ligt in puin, en is niet afgesteld op een nieuwe maatschappij. De wereld is geglobaliseerd, er zijn andere landen die sterker worden. Amerika was altijd het goedkoopst voor vennootschapsbelasting, ze zijn nu het op één na hoogste. Ze hadden vroeger als eerste internet, als eerste mobilofonie, maar ze blijven ten achter tegenover India, China...

Björn Soenens, geïnterviewd door Phara de Aguirre en Lieven Van Gils in Phara op Canvas (VRT), 1 maart 2010

Reacties

#93870

fcal

 

De VSA nu... volgens de VRT landenspecialist (!):

De economie ligt in puin, de banksector ligt in puin, de autosector ligt in puin...
Het onderwijs bijvoorbeeld ligt in puin,...
Het heeft de Tweede Wereldoorlog gewonnen....
en ja, wat doet een winnaar, een beetje zelfgenoegzaam worden, tot de boel instort.
Ze hadden vroeger als eerste internet, als eerste mobilofonie, maar ze blijven ten achter tegenover India, China...

Kortom de VSA zijn nu tot een Derde Wereldland verworden. Gelukkig hebben ze nu een Derde Wereldpresident, die de oude en het nieuwe puinproductie zal nationaliseren en de vruchten en lasten ervan op sociaal-verantwoorde wijze zal gaan verdelen.
Het proberen waard volgens onze specialist.

#93872

Leo Norekens

 

Ik mis Batman in deze analyse.

#93876

Leo Norekens

 

Dit hier was anders ook een analyse die uitblonk door zijn diepgang: http://www.deredactie.be/cm... ...volkomen terecht een artikel op DeRedactie.be waard.

#93878

johnny fincioen

 

12 miljoen illegalen worden beschermd en aangemoedigd door Obama en zijn partij. Hij wil ze legaliseren.

Half miljoen mensen onterecht in de cel. Welke? De criminaliteit verminderde drastisch over de jongste 20 jaar, door het gevangen houden van criminelen. Ik voel me veiliger op straat in New York City, Los Angeles en andere VS steden dan in Brussel of Antwerpen.

In de counties waar de burgers een wapen op zich mogen dragen, is de criminaliteit het laagst. Als slechte denk je twee keer na, vooraleer je een goeie aanvalt. Ze zou gewapend kunnen zijn. In de steden waar wapendracht verboden is, is de criminaliteit het hoogst. Daar hebben alleen de slechten een wapen.

Alleen dat deel van de auto-sector dat gedomineerd wordt door de vakbonden was (is) in moelijkheden, en werd door Obama uitgekocht met belastinggeld. Vakbonden zijn nu de grootste eigenaars van GM en Chrysler. Obama gaf de industrie als geschenk aan zijn grootste sponsors.

Het onderwijs ligt in puin door de leraren-vakbonden, die hun belangen boven de belangen van de kinderen stellen. Na twee jaar prestaties kan een leraar niet meer afgedankt worden, wat interesseert het hem of haar dan nog om de kinderen echt iets nuttigs bij te brengen. Geen huiswerk voor de kinderen, want dat vraagt inspanningen van de leraar na de uren. Focus op alles wat PC is (vermeend racisme, vermeende discriminatie tegen vrouwen en holebi's, vermeende global warming, ...) in plaats van academische onderwerpen. De leraren-vakbonden en alle andere vakbonden steunden Obama het meest tijdens zijn campagne. Obama zal enkel nog meer geld gooien naar het onderwijs, maar fundamenteel niets veranderen. Hij zou vouchers kunnen geven aan de ouders en de ouders laten beslissen naar welke school die hun kinderen sturen. Maar dat zal hij niet doen. Integendeel, hij schaft een sucsesvol voucher programma af in Washington DC. Een programma waarbij de armsten naar betere privee scholen konden gaan, en niet meer naar publieke scholen, waar niets nuttigs geleerd wordt, waar 18 jarigen een diploma middelbaar onderwijs krijgen zonder dat ze kunnen lezen of rekenen. Nu ja, je kunt toch het ego van de kinderen niet schenden door hen een jaartje te laten overzitten. Hoe sneller die nietsnut uit mijn klas is hoe beter, zeggen de leraars. Aan de andere kant, PC heeft het ook onmogelijk gemaakt voor de leraars om de kinderen te straffen.

Het financieel systeem stortte in omdat opeen volgende Democratische Presidenten de banken verplichtten om hypothecaire leningen te geven aan mensen die de lening niet konden betalen. Om deze verplichting aanvaardbaar te maken voor de banken, werden staats-instellingen opgericht om deze 'toxic' leningen over te nemen van de banken. Wat houdt de bank-directeur dan nog tegen om dergelijke leningen uit te geven. Hij is gedekt door de belasting-betalen. Als bank 1 de lening niet geeft, geeft bank 2 de lening wel. Gevolg: praktisch iedereen die zijn vinger op stak kreeg een lening. Communistische basis groepen zoals ACORN waren er als de kippen bij om banken en de bank-directeurs privee lastig te vallen, wanneer die weigerden de leningen te geven. Acorn was een grote sponsor van Obama. Obama adviseerde Acorn in zijn tijd als straathoekwerker in Chicago. President Carter startte hiermee, Clinton deed er nog een schep bij. Bush waarschuwde verschillende keren voor het komende debacle, maar de Democraten in het congress lieten hem niet toe om de twee instrumenten in deze fraude (Fannie May en Freddy Mac) drastisch te hervormen of af te schaffen. De financiele crisis in de VS en dus in de wereld werd veroorzaakt door de Democraten, en hun socialistische politiek. Erger: toen de crisis los barstte heeft het Democratisch Congress met Obama de schuldigen uitbetaald met belastinggeld. Deze top bankiers in Wall Street waren de tweede belangrijkste sponsors van Obama tijdens zijn verkiezingscampagne. Crony Capitalism.

Meer en meer Amerikanen menen dat Obama bewust Amerika economisch de dieperik induwt. Door het verhogen van de belastingen, door het maken van hallucinante schulden, door het drastisch uitbreiden van de bureaucratien, door het opleggen van vele nieuwe regels, door het nationaliseren van de gezondheidszorg, enz..., wordt het overleven van de VS als vrije natie, leider in de wereld, onmogelijk gemaakt.

November komt de afrekening.

#93879

LVB

 

Welkom op deze weblog, Johnny Fincioen. Ik geniet al enkele maanden van uw steengoede analyses van het Amerikaanse politieke landschap op https://www.brusselsjournal....

Sterk aanbevolen.

#93880

marcfrans

 

"November komt de afrekening".

Wat gaat Soenens dan vertellen? Wedden dat hij met het 'racisme-spook' zal afkomen! De VRT gaat weer te laat zijn en de informatie-achterstand van zijn kijkers moeten wegwerken. Zo een beetje gelijk de Chinese commmmunisten 10 jaren na de Amerikaanse maanlandingen.

#93881

Pjn

 

@ Johnny
"In de counties waar de burgers een wapen op zich mogen dragen, ...."

Hebt u daar verslagen, studies of ander cijfermateriaal van? Ik zie en hoor nu en dan het tegengesteld zou zijn. Ik weet niet wat ik er van moet denken.

#93882

OutlawMike

 

Een koeievlaai op de bodem van een Alpenravijn, afkomstig van een Zwitsers beest met vliegend schijt driehonderd meter hogerop, is nog niet zo plat als de cliches van die halvegare. Die idioot zit op zijn afgod te geilen zoals mijn lieve zusjes op Duran Duran indertijd. Nee, schrap dat. Nog veel erger. Blijven proberen Obama? Dat die dwaas eerst eens hersenen probeert te groeien. Amai mijne frak. En de pree van die debielen wordt met mijn belastinggeld betaald. Een mens zou zich voor minder ophangen.

#93883

KurtP

 

Impossible-to-fire Teachers
http://stossel.blogs.foxbus...

#93887

Koen Robeys

 

Het verhaal van "Freddie en Fannie" die de crisis hebben veroorzaakt ("verplicht door de regering leningen te geven etc") is meerdere malen debunked. Op de volgende grafiek zie je hoe het marktaandeel van F&F in de jaren voor het debacle is ineengestort, terwijl het marktaandeel van de private "asset backed securities issuers" enorm de hoogte inging:

http://static.seekingalpha....

Wat niet wegneemt dat mensen die iets *willen* geloven het ook *zullen* geloven. En dat mag: het volstaat dat de resultaten van onafhankelijk onderzoek beschikbaar zijn, en iedereen mag denken wat hij wil.

#93889

ivanhoe

 

Bedankt Koen!
Mag ook gezegd worden.

#93896

marcfrans

 

@ Koen Robeys

Ik denk niet dat 'uw' grafiek uw stelling bevestigt. Het is zeker waar dat F&F niet exclusief verantwoordelijk zijn voor de financiele crisis, maar ze waren (en zijn nog steeds) zeker een belangrijke factor.

De financiele crisis is allereerst een vertrouwenscrisis, en dat heeft te maken met zowel excessieve schuldopbouw als met schepping van 'toxic assets', niet met "marktaandelen". F&F hebben vele toxic assets geschapen, en hebben die 'gelijk de zwarte piet' doorgespeeld naar derden. En vandaag blijven ze allebei nog steeds de subsidies van de belastingbetalers 'opeten'.

Het is nooit goed, in een economische context, van reele kosten te verdoezelen. F&F zijn een perfect voorbeeld (zeker niet het enige) van politiekers die Sinterklaas willen spelen en die de economie ontwrichten.

#93899

johnny fincioen

 

@pjn

Hier is een begin:RTC = Right to Carry firearms

More RTC, less crime: Since 1991, 23 states have adopted RTC laws, replacing laws that prohibited carrying or that issued carry permits on a very restrictive basis; many other federal, state, and local gun control laws have been eliminated or made less restrictive; and the number of privately-owned guns has risen by about 90 million.2 There are more RTC states, gun owners, people carrying firearms for protection, and privately owned firearms than ever before. In the same time frame, the nation's murder rate has decreased 46 percent to a 43-year low, and the total violent crime rate has decreased 41 percent to a 35-year low.3 RTC states have lower violent crime rates, on average, compared to the rest of the country (total violent crime by 24 percent; murder, 28 percent; robbery, 50 percent; and aggravated assault, 11 percent).4

RTC reduces crime: Studying crime trends in every county in the U.S., John Lott and David Mustard concluded, "allowing citizens to carry concealed weapons deters violent crimes. . . . [W]hen state concealed handgun laws went into effect in a county, murders fell by 8.5 percent, and rapes and aggravated assaults fell by 5 and 7 percent."5

RTC success: Former Colorado Asst. Atty. Gen. David Kopel: "Whenever a state legislature first considers a concealed carry bill, opponents typically warn of horrible consequences....But within a year of passage, the issue usually drops off the news media's radar screen, while gun-control advocates in the legislature conclude that the law wasn't so bad after all."6 An article on Michigan's law: "Concerns that permit holders would lose their tempers in traffic accidents have been unfounded. Worries about risks to police officers have also proved unfounded.... National surveys of police show they support concealed handgun laws by a 3-1 margin....There is also not a single academic study that claims Right to Carry laws have increased state crime rates. The debate among academics has been over how large the benefits have been."7

#93900

johnny fincioen

 

@pjn

2003 study door Centers for Disease control and prevention. Does Gun control work? Ze onderzochten alle mogelijke soorten wapen controle wetten, soorten wapens, soorten ammunitie en alle bijhorende wachttijden, licenties, leeftijden, en straffen maar kwamen tot de conclusie dat geen enkele van de maatregelen invloed had op het aantal keren dergelijke wapens gebruikt werden met nare gevolgen.

2004 - National Academy of Sciences publiceerde een 'comprehesive review' van 253 kranten artikelen, 99 boeken en 43 publicaties door de federale regering. Alles omtrent controle van wapenbezit. Geen enkele maatregel werkte.

Omgekeerd: in het Verenigd Koninkrijk werd in 1997 het wapenbezit verboden. Binnen de twee jaar steeg de misdaad met behulp van wapens met 40%.

Tot voor enkele maanden was Washington DC de stad met de strengste anti wapen bezit stad in de VS. Washington DC was de stad met de hoogste criminaliteits cijfers, en ik spreek niet van politieke corruptie. Het Hoogste Gerechtshof besliste dat deze anti-wapenbezit wetten ongrondwettelijk waren.

De discussie is eigenlijk een beetje zinloos want het recht om wapens te bezitten staat in de grondwet. Vandaag beraadslaagt het Hoogste Gerechtshop opnieuw om nu alle wetten die het wapen bezit aan banden leggen ongrondwettelijk te verklaren. De aanleiding van discussie is de situatie in Chicago, die alle wapen bezit verbiedt. De Washington DC beslissing wordt door de andere steden geinterpreteerd als enkel geldend voor Federaal grondgebied, en Washington DC is dat, maar niet voor andere plaatsen. Ik denk dat het Hoogste Gerechtscollege zal beslissen dat net zoals de 'first amendment' (free speech) geldt over het gehele VS grondgebied, ook het tweede amendment (wapenbezit) geldt voor het hele grondgebied. We zullen zien wie gelijk krijgt.

Nog iets om over na te denken: een uitspraak van Thomas Jefferson: "When governments fear the people, there is liberty. When the people fear the government, there is tyranny."

in 1764 schreef de Italiaanse Marquis Cesare Beccaria het boek 'On Crimes and Punishments. Waarschijnlijk het eerste boek over criminaliteit. Hij schrijft iets in de zin van: " Wapen control wetten ontwapenen de burgers die niet geneigd zijn tot of niet van plan zijn tot het plegen van misdaden. Kunnen we veronderstellen dat degenen die van plan zijn om de meest heilige van de humane wetten te overtreden door een moord te plegen, zichzelf zullen weerhouden om de minder belangrijke wetten tegen wapenbezit te respecteren? Zulke wetten maken de situatie erger voor het slachtoffer en gemakkelijker voor de misdadiger"

#93901

ivan janssens

 

Ik ben het evenmin eens met de stelling dat Mae en Mac geen verantwoordelijkheid dragen. Integendeel, ik denk dat ze, samen met Alan Greenspan een zeer grote verantwoordelijkheid dragen. Zij hebben het ganse systeem van "toxic assets" opgezet, overigens met de beste bedoelingen. Zij gaven de indruk dat het risicoloze beleggingen waren met hoge opbrengst. Geen wonder dat de private sector - op zoek naar winst - in een later stadium mee op de kar is gesprongen.

#93902

sankulot

 

moesten we volgende week nu eens allen naar de Vooruit gaan en een beetje keet schoppen:
http://vooruit.be/nl/event/...
ik ga der zijn

#94051

Björn Soenens

 

leest u eerst mijn boek misschien, voor u begint te schelden op iemand die u niet kent. Wat denkt u? Beleefdheid en informatie vergaren op basis van bronnen is ook een vorm van beschaving...

#94054

jvn1k

 

Ik ben blij dat u eindelijk zelf reageert, Björn Soenens!
Want naast een enkeling die u steunt (http://lvb.net/item/8297#93726) is de populatie hier een beetje zielig....

#94056

marcfrans

 

Merkwaardig! De heer Soenens maakt indirect een ALGEMENE beschuldiging - die aan niemand speciaal is gericht - van een gebrek aan "beleefdheid en informatie vergaren". Verder zegt hij absoluut niets. In zijn minuskule reactie verdedigt hij geen enkele specifieke stelling, noch breekt hij enige stelling van iemand anders af. Men kan er dus echt niets op zeggen. Men kan enkel het schelden vaststellen.

Minder merkwaardig is dat 'jvn1k' ook een ALGEMENE beschuldiging maakt van een "zielige" populatie, en zich verheugd verklaart over Soenens' reactie (ook als stond er niets in die reactie buiten de algemene belediging). Wat anders zou men kunnen verwachten van een typische meeloper/achternaloper (of fellow 'traveller').(**)

Het contrast met de bijdragen van Fincioen is dan ook sterk. Niet omdat er een diametraal-tegenovergestelde visie wordt ge-etaleerd dan die van Soenens, maar wel omdat er duidelijke stellingen worden gepresenteerd en verdedigd met argumenten.

Er zijn dus mensen die zich kunnen informeren en die duidelijke stellingen kunnen verdedigen met argumenteringen. En dan zijn er ook mensen (bij de VRT) die zich bezig houden met het parroteren van vage algemene onduidelijkheden uit de naief-linkse Amerikaanse 'traditionele' media, onduidelijkheden die eigenlijk een echte "puinhoop" vormen van halve waarheden, misinformatie, zelfs leugens...maar die vooral getuigen van een ideologische agenda en van perverse westerse zelfhaat.

(** Sorry, 'traveler', ge had maar een beter pseudoniem moeten kiezen!)

#94057

traveller

 

@ marcfrans

Ik ben er tamelijk gerust in.

#94058

jvn1k

 

marcfrans is hier eentje van de zovelen die verkeerd leest en daar dan een stelling op bouwt.

wat mijn bijdrage betreft geef ik wat verduidelijking aan onze nationale yankeetrots die het woord koter niet kent: ik schreef dat ik blij ben met het feit dat B. Soenens reageert. vooral als je hier de scheldwoorden leest van onze usual hero ("halve gare", "idioot", "dwaas"). ik schreef niet dat ik blij ben met de inhoud.

maar dat kon hij toch zelf lezen? misschien stoppen de opa's van de tea party tegenwoordig iets anders in hun pijpken.

#94059

OutlawMike

 

fincioen: 'When governments fear the people, there is liberty. When the people fear the government, there is tyranny."'

In Nazi-Duitsland was wapenbezit ook het monopolie van de staat. Het is weliswaar zo dat de wet die dit bepaalde al door de Weimar Republiek werd ingevoerd, maarre:

a.) dat zal dan wel met de gedachte geweest zijn de opkomende nazi's een stok tussen de wielen te steken
b.) de wet bleef gewoon in voege onder Hitler en werd in 1938 geamendeerd, in die zin dat mensen die voor de staat werkten en NSDAP-partijleden wel wapens mochten dragen.

Dus je ziet wat er gebeurt als de Staat het monopolie heeft.

Anderzijds is het zo dat je in Zwitserland wel quasi ongelimiteerd met wapens mag rondlopen. Horen we vaak over slachtpartijen onder Zwitsers? Nee hee. En dan zat een sukkel als Andre Denys zich een paar jaar geleden op de borst te kloppen met zijn superveilige provincie omdat boer Vanderslagmulders zijn (niet functionerende) Mauser 1898 had binnengebracht. Ondertussen lopen criminele Marokkanen en Turken met Kalashnikovs rond.

#94060

Neverbeendead Religion

 

Het moment in de Amerikaanse geschiedenis waar de burgers het recht om een wapen te dragen het meest uitvoerden was tijdens de burgeroorlog. Toen iedereen wel tweemaal nadacht vooraleer de slechte, die dus toch geen tweemaal nadacht zoals de hedendaags gekende maffia, aan te vallen zodat iedereen het bij het dragen van een wapen als een modeverschijnsel kon houden.
Als er in het huidige Amerika al eens wat minder criminaliteit is komt dat omdat men tegenwordig wat bang geworden is om op de camera, ondertussen die van de gsm, te belanden.
Daar hadden ze in Amerika al in de jaren negentig een plaat over gemaakt.
Hier in België moet men het dan stellen met een leraar die door een leerling met de gsm gefilmd was.
https://www.youtube.com/watc...

#94063

Erica Jans

 

@ Björn Soenens:

Het feit dat u voor VRT, Het Journaal werkt is in mijn ogen niet echt een reclame voor uw boek. Ik ga het dus niet lezen.
De boeken van Kris Merkx van de pvda heb ik ook nooit gelezen. Toch heb ik er enkele bedenkingen bij. Vindt u dat gek?
Ik niet.

Maar mocht u toch 'ergens' (?) een punt hebben... als en indien ik uw boek al zou lezen, zou ik er zeker nooit één kopen.
En dat blijft zo tot op de dag, het uur en de seconde dat uitgeverij Egmont niet langer geweerd wordt op de Antwerpse boekenbeurs.
Ik wens u bijzonder veel tegenslag met uw boek waar ik wél een gedacht over heb (zoals u kunt lezen) en dat ik niet zal lezen.

#94064

marcfrans

 

@ Traveller

Waarom hebt ge die dubbele "LL" gekozen, in plaats van 1 L in Traveller? Beide vormen zijn correct.

En nu werd ik gedegradeerd tot "nationale yankeetrots". Niettemin speel ik elke dinsdagmiddag tennis met een Thaise Amerikaan, een Indische Amerikaan, en een Hollandse Amerikaan. De Hollander heet Jan-Kees, maar in het Engels klinkt dat sterk gelijk "yankee". En vermits dit een Amerikaanse staat is waar de yankees (nog steeds) niet populair zijn, gebruikt de Hollander zijn echte voornaam maar zelden en gebruikt hij de ordinaire naam 'John'. Maar ja, wat wil je, als Soenens en 'jvn1k' alle dagen de New York Times lezen dan gaan ze van Amerika niet veel kunnen begrijpen hoor. Ze zouden al even zeer Le Soir kunnen lezen, of de press releases van de Democratic (Party) National Committee, onder leiding van Howard 'scream' Dean.

#94068

traveller

 

@ marcfrans

Geen echte reden, alleen het eerste wat me voor de geest kwam.
Jij beleeft sinds lang de "American Dream" volgens jouw eigen planning, je kunt echter niet verwachten dat een VRT ambtenaar daar ook maar een jota van snapt. De idealen van de "Founding Fathers" die door Obama nu verzopen worden in holle retoriek en marxistische planning, zijn voor VRT ambtenaren onbekende materie die door "bijbelvreters" werden geproclameerd en als zodanig dus het bekijken niet waard.
Programmeerders van "brood en spelen" die het Vlaamse volk ongevoelig moeten maken en voorbereiden om het marxistisch gedachtegoed domweg te slikken verdienen feitelijk niet dat hun naam zelfs genoemd wordt
Het Vlaamse volk zal nooit ontvoogd geraken zolang die creaturen de huiskamer onveilig kunnen maken.

#94080

jvn1k

 

die 3 laatste comments... ik geloof weer niet wat ik lees. op de website van HLN staan artikels zoals een man moet trouwen met een geit omdat hij ze enculeerde, maar dit slaat alles.

#94081

OutlawMike

 

jvn1k: 'maar dit slaat alles.'

Nou brrr, dan heb je zeker vanmorgen brrrr, nog niet de website van HLN gelezen, daar brrrrr, staat namelijk dat de aarde de komende 50 jaar met meer brrrrr, dan 4 graden opwarmt. Da's straffere koek brrrrr, dan een man die met een geit trouwt hee brrrr? http://hln.be/hln/nl/5096/K...

#94095

jvn1k (liefst niet de dikwijls meer)

 

ja, outlaw, in jouw kringen is dat gedoe met geiten normaal, ik was het zowaar vergeten.
overigens een mooie off-topic schijnbeweging die je daar doet. erg hee om je maten zo te zien wauwelen op het late uur (behalve onze multicultureel-tennissende yankeetrots maar die was misschien al aan het borreluren)....

#94102

Cogito

 

jvn1miljoenk