NOS verlegt de taalgrens

Gisteren toonde het NOS-journaal een kaart van België waarop de taalgrens wel heel rare kronkels maakt. De hele provincie West-Vlaanderen is blijkbaar bij Wallonië gevoegd, en van het Brussels gewest is er geen spoor te zien.

Reacties

#95126

Briggs

 

NOS weet ook niet waarover ze praten. Is dat nu niet straf? Niemand die nagaat waarover het verdomme gaat?!

#95128

Briggs

 

Blijkbaar hebben ze het nog altijd niet goed begrepen.

http://nos.nl/artikel/15273...

"In enkele tv-journaals van 22 april is een foute kaart van België gebruikt om de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorden te illustreren. In het bewuste kaartje is de provinciegrens van Oost-Vlaanderen abusievelijk weergegeven als de taalgrens. Uiteraard is Oost-Vlaanderen Nederlandstalig."

#95129

De Staat

 

Where is the belgian woman?

#95130

Mike

 

Aan de kust spreekt men toch frans, niet? ;)

#95143

jvn1k

 

de eerste ollander die ik nog een flauwe "o wat zijn die pelgen dom"-mop hoor vertellen timmer ik eigenhandig met mijn monkey wrench in elkaar.
en natuurlijk hopen we allemaal dat Mourinho bondcoach wordt van de Russen (with a little help from Abramovich) ipv Dick - mijn ego is 1.000.000 keer groter dan mijn voornaam - Advocaat.

#95145

Herteleer

 

Zover is dat kaartje nu ook weer niet naast de realiteit.

#95146

Leo Norekens

 

Komen-Waasten, Koksijde, Knokke-Heist.....
pardon: Comines-Warneton, Coxyde, Le Zoute....
La tache d'huile s'étend dans toutes les directions!
:-)

#95155

wirbel010

 

Op BNR nieuwsradio is het nog erger en wordt Brussel Halle Vilvoorde met frans accent uitgesproken. Ook werd de kwestie nogal van franstalige kant benaderd. Wat zijn die economonie mannetjes ook trots op hun taal he.

#95166

(db)

#95167

fcal

 

Dat komt ervan als men zich laat voorlichten door de BRT, alwaar het Franstalige (FDF) standpunt als gematigd voogesteld wordt en de vloer aangeveegd wordt met alle uitspraken dienaangaande van het Gronwettelijk Hof.

Nog nooit zoveel Waalse en Brusselse poitici gezien op onze collaborateurszender.

De linksgerichte NOS had beter de Gravensteengroep benaderd.

#95172

jantje

 

@jvn1k Je bent vast geen echte pelg. Want die beheersen hun taal beter.
Verder vertellen we helemaal geen belgenmoppen, alleen maar waargebeurde verhalen. En om nu gelijk te gaan lopen meppen. Doe dat maar ergens in BHV of Anderlecht.

#95189

ikke van aaigem

 

Was deze gebieds- of taalgrenscorrectie misschien één van de "onderhandelde" voorstellen van Jean-Luc?
Want wat die "onderhandelde" voorstellen juist inhouden ben ik voorlopig nog niet te weten gekomen.
Ik vrees dat de gewone man die maar te weten komt als het te laat is, en niets meer in de pap te brokken heeft.

#95219

De Staat

 

Gelijk heb je Ikke van Aaigem, men kent slechts geruchten, al gaan de media wel erg te snel. Over diepgang gesproken. Wat een circus. Ik wens het Merkel of Sarkozy niet toe naast een camera wakker te worden.
Dat voor media en politiek, wie weet beschikte Rome over een snelle pers.
Over Nederlanders gesproken, zij kennen Belgie wel erg slecht, de gezelligheid ja, de bieren, twee files die elk WE Antwerpen binnenrijden, want in belgenland kan een hollander tenminste spreken met mensen met verstand. Slechte onderhandelaars die vlamingen, en daarin hebben zij gelijk, BBL, FORTIS, yep, maar o zo toch romantisch zijn die vlamingen, wat na Herman Brood en Toon Hermans in Nederland niet meer bestaat.
Wie weet, misschien kunnen wij het wel vinden met Nederland, een hertekening binnen het europees landschap, zij lijken mij weliswaar nog pretentieuser dan die onnozole linkse walen, time will tell. Ik vermoed trouwens dat walen links zijn omdat het zo voor hen wordt uitgetekend, RTBF, PS, ACW, VRT, koningshuis en de hele rimram.

#95235

De Staat

 

De reden van mijn drukte is te vinden in de zorgen die ik mij maak om mijn toekomstige koopkracht, mijn schamerig pensioen, zoals die van u, armoede alom. Ik hoop dat de europese denkers niet even decadent zijn als onze belgische politici, egocentrisch, corrupt en lijdend aan après nous délugitisme (volgens hen: "wij kunnen er niets aan doen, het is het systeem") Het zou eveneens wenselijk zijn dat men eens begon na te denken over europese defentie (it will not happen), al is het waarschijnlijk reeds te laat.

#95240

Stef

 

De Fransen zitten duidelijk te wachten op de Walen. Zij kennen ook iets van kaarten tekenen :
http://www.dhnet.be/cine-te...

#95245

Leo Norekens

 

Grappig Stef, ze hebben niet alleen de gewesten omgekeerd, maar ook nog eens de gewestgrens verlegd. Iemand moet gedacht hebben: hela, dat heet hier "Brabant Wallon", dus ...moet dat niet bij Wallonië?

#95248

LVB

 

@Stef: Iemand moet gedacht hebben: "Flandre, dat hebben we ook in Frankrijk, dus het stuk dat het dichtst bij Frankrijk ligt zal wel Flandre zijn".

#95262

Stef

 

Idd. Luc, zo had ik het nog niet bekeken.

#95273

EricJans

 

@ Luc, Stef:

Twee iemanden moeten gedacht hebben: jij bent Fransman, ik Nederlader... laat ons bij onze respectieve nationale omroepen aan die Belgen eens duidelijk maken dat hun stammenoorlogen ons als moederlanden geen halve zak interesseert. Ik denk dat ik het dichtst bij de waarheid zit: een deal onder tafel tussen NOS en TF1?
Een communicatie die zegt: 'Vecht jullie Waterloo maar zelf uit'?

#95275

EricJans

 

Zulke onnozele fouten... dat geloof je toch gewoon niet...
Met een béétje journalistieke ervaring kun je toch Tsjechië en Slovakije op een kaart aanduiden, niet?

#95280

bernard

 

Nog een geluk dat er ook bij geografen humor bestaat.

Eindeloos.

Zie http://strangemaps.wordpres...

#95296

Eduardus

 

We zullen eens een kaart opstellen waarbij een stuk van Holland bij Duitsland gekleurd wordt...

Een mogelijke verklaring is dat vanaf de plaats waar je de mensen niet meer verstaat, dat daar Frankrijk begint :-)

In dezelfde logica stel ik echter dat de opsteller van de bewuste kaart, inwoner van Nederland, een "Neanderthaler" was (dat rijmt toch?). Dan is alles te begrijpen, niet?

#95368

Elhaz

 

En weer die kwakkel dat Vlamingen niet willen dat Franstaligen voor Franstaligen kunnen stemmen.

#95377

De Staat

 

aan de cartografen, de geopolitici
Ik word het stilaan beu belg te zijn en wens mij te apatrieren (is dat nu met 1 of 2 p's ?)
hoe doet men dat en kan het wel?
niets gevonden op howto
noch op google
schrijf ik nu een briefje aan het ministerie van binnen- of buitenlandse zaken?
Ik kom in een land, betaal BTW, normaal toch, ik consumeer.
en voor de rest heb ik er eigenlijk weinig mee te maken.

#95379

De Staat

 

Solidariteit is een gezonde vorm van egoisme
gesnopen?

#95381

De Staat

 

Mayer Hawthorne is op EMusic, al interessert dat niemand.

#95382

De Staat

 

interesseert, sorry
na wat er vandaag weereens gebeurd is
zou ik zeggen:
les flammands ne sont pas des grecs

allé, stilletjes hier de laatste tijd

#95491

De Staat

 

Rare toestanden hier
Bracke
Vandenbroucke Franck en Annemans
europese revolutie
beleefd

#95492

De Staat

 

en high de dikke koe

#95494

De Staar

 

C'est votre ami Bert Anciaux ? - Oui… je le connais bien. C'est un ami. Mais c'est un choix musical…
Frank Vandenbroucke
http://www.rtbf.be/info/bel...

#95495

De Staat

 

U kan u niet voorstellen hoezeer de rtbf indoctrinerend werkt, ik was er net op de site, onvoorstelbaar, het maakt mij zo droevig, ongemakkelijk, het heeft niets te maken met germaans of latijns, het trekken van dit land naar de kloten, met mijn excuses voor dit onnoembaar taalgeruik, maakt mij misselijk. Ik weet wel dat ik dit niet mag doen hier op deze site, ik hou niet van flaminganten, en toch, in de hoop dat zij de grootse meerderheid zullen behalen ga ik desalnietmin nva stemmen, sorry. Het is niet propagandistisch bedoeld.

#95496

De Staat

 

grootste sorry,ik vind trouwens dat de nva lijken op gefrustreerde zevertrutten, maar ja dat is hun probleem.

#95497

De Staat

 

To Stijn or not to Stijn, that's your stupid no voice

#95527

Rudy

 

Le Soir doet niet veel beter. Ze vergeten zelfs een provincie. Ze kunnen daar blijkbaar nog niet tot 10 tellen. En dat in een artikel dat BHV ging uitleggen....

http://courrierdeslecteurs....

#95653

EricJans

 

@ Rudy:

Een goed werk maar het zal niet volstaan om hun gecultiveerde Francofone slachtofferschap te doorbreken.
Het is voorts ook altijd nuttig aan de lezers van Le Soir te melden dat het nu definitief bewezen is dat Adolf Hitler geen Vlaming was. Dat helpt zeker ook.

#95654

Zero

 

Geachte 13/05/10
Al jaren ging ik niet stemmen omdat BHV zelfs nu nog het minste ongrondwettige is aan de kieswet. Ondanks stemplicht kwam er nooit één gerechterlijk gevolg, alhoewel verkiezingen de basis is v/d democratie! De laatste malen ben ik gaan stemmen omdat ik dacht dat Freddy Troch rechter? was en nadien omdat iemand mij enkel wou volmacht geven.
Op 13/06/10 ga ik terug niet kiezen mede omdat ik mijn ID(politieke rechten) niet zelf mag kiezen dankzij F.... (vul zelf maar in) Willockx (plaatselijk CGKR kantoor samen met C Geerts). Nu hij (zij) niet meer politiek cumuleert(het halve schepen-bestuur gaat verlaten) mag een ander ook de onafhankelijke Wouter Van Bellingen binnen de O-Vl sp.a kamerlijst niet gaan cumuleren indien hij (zwarten) verkozen wordt dankzij(vooral nieuwe belgische?)kiezers!
Daarenboven wil CD&V nog steeds op mijn aanraden & nu in het zicht van 13/06/10 het stadsbestuur niet volledig decumuleren. Zo blijft NVA-er Lieven Dehandschutter schepen te Sint-Niklaas & Vlaams parlementair terzelfdertijd daar Sigfried Bracke de O-Vl NVA kamerlijst trekt met NVA voorzitter 9100 Buysrogge als eerste opvolger!
De liberalen "VLD, groenen samen met LSP, VB & LDD inbegrepen" staan erbij en kijken ernaar. Het criëren van echte jobs door voorafgaandelijk het vb. te stellen interesseert hen niet. Ondanks de discriminerende 5% kiesdrempel, het ongrondwettige verschil in het aanbrengen v/d verplichtte voordrachthandtekeningen (5 of 5000 terwijl elke ontslagnemende senator op 13/06/10 niet meer is dan gelijk welke andere kiezer), BHV enz ... is JM(LDD) ook via plaatselijke voorzitter(advocaat) niet bereid om uiteindelijk ens dialoog aan te gaan met de zovele zich verlaten voelende kiezers, mensen! Ik hoop dus dat U LDD zeer vlug verlaat, te meer omdat ik mensen die (niet willen gan) stemmen aanraad voor PVDA te stemmen zodat Stijn MEURIS zijn idee (eigenlijk het grondwettelijk recht op lege zetelvertegenwoordiging voor blanco & ongeldige stemmen. Dus namelijk de daadwerkelijke efficiëntiegraad van onze parlementairen) door iedereen nog beter kan toegepast worden zonder dat zo'n kiezer eventueel toch gerechterlijke vervolging zou riskeren!
vervolg zie later.....

#95680

VAN BELLE Jean Marc

 

Ik woon in Bellegem in West-Vlaanderen onder Kortrijk, op slechts 7 km van de taalgrens en op 14 km van Frankrijk.

Ik vind die kaart eigenlijk een heel nieuw maar harstikke goed idee, jo! En inderdaad met Franse badsteden en het Franstalige Kortrijk. Merken we meteen hoe buitenlanders ons land indelen op een objectievere manier dan wij het zelf doen.

A partir de maintenant je me débrouillerai en français... dans une langue sans colère: la langue de Molière!

#95681

Cogito

 

Buitenlanders kijken tegen Nederlands in België aan als wij tegen Welsh in Wales: after all, they speak English there, don't they?