De economische crisis volgens Elio Di Rupo

De Morgen: U kunt toch niet ontkennen dat we de grootste saneringsoperatie van de laatste veertig jaar zullen moeten doorvoeren? Daar zijn alle experts het toch over eens?

Elio Di Rupo: (blaast) Experts moet je nooit geloven. Als de samenleving door experts zou worden beheerd, dan zou ze onleefbaar zijn. (...) Als de wil er is om de economische crisis te overstijgen, dan lukt het wel. Politici moeten het economisch pessimisme bestrijden, geen angst zaaien. (...) Eerlijke politici verkondigen geen zaken die totaal onhaalbaar zijn, eerlijke politici boeken resultaten zonder mensen pijn te doen. (...) Het is toch niet vooruitstrevend om het ambtenarenapparaat af te slanken en tien jaar lang de vinger op de knip te houden? (...)

Ik weet dat die oefening zeer populair is in het noorden van het land, maar in Wallonië doen wij op een andere manier aan politiek: het budget is voor ons een instrument, geen finaliteit. Voor ons staan de mensen voorop, niet de centen. Wij hebben ons programma becijferd, maar gaan die berekeningen nu niet openbaar maken. Die dienen voor de onderhandelingen.

Elio Di Rupo, geïnterviewd door Tine Peeters in De Morgen, 5 juni 2010

Reacties

#96214

dendof

 

Het is net alsof hij die slechterik uit "Atlas Shrugged" channelt.

#96216

Pierre Saelen

 

De klimaatcrisis volgens eDiRu

De Zorgen: U kunt toch niet ontkennen dat we de grootste verplichte CO2-reductie van de laatste veertig jaar zullen moeten doorvoeren? Daar zijn alle experts het toch over eens?

eDiRu: (blaast) Experts moet je nooit geloven. Als de samenleving door experts zou worden beheerd, dan zou ze onleefbaar zijn. (...) Als de wil er is om de klimaatcrisis te overstijgen, dan lukt het wel. Politici moeten het klimaatpessimisme bestrijden, geen angst zaaien. (...) Eerlijke politici verkondigen geen zaken die totaal onhaalbaar zijn, eerlijke politici boeken resultaten zonder mensen pijn te doen. (...) Het is toch niet vooruitstrevend om alle energie-intensieve industrie, zoals het Waalse staal, naar China en India te pesten en de als gevolg daarvan afgedankte metalos tien jaar lang geen perspectief op een nieuwe job te gunnen? (...)

Ik weet dat die oefening zeer populair is in het noorden van het land, maar in Wallonië doen wij op een andere manier aan politiek: het verminderen van de CO2-emissies is voor ons een instrument, geen finaliteit. Voor ons staan de mensen voorop, niet de emissie-cijfers. Wij hebben ons klimaatprogramma becijferd, maar gaan die berekeningen nu niet openbaar maken. Die dienen voor de onderhandelingen.

#96217

Belgium Watch

 

Di Rupo zou beter een internationale persconferentie geven...

#96218

yupie

 

Of nog "als we geen brood te geven hebben, geven we hen toch gewoon cake."

#96219

EricJans

 

Di Rupo zou - als Europeaan - van mij in zoverre een beetje gelijk mogen hebben dat we vandaag moeten concurreren tegen een Chinese dictatuur die zelfs dwangarbeiders en gevangenen producten gratis kan laten produceren: geen enkele 'expert' die zich daar echt 'druk' om lijkt te maken.

In zoverre zou ik hem kunnen volgen, op voorwaarde dat hij zijn laffe linkse bek tegen zijn Chinese socialistische broeders zou durven open trekken. Maar dat doet hij niet.

Neen... hij gaat voor het Belgische solidatiteitsmodel: Vlaanderen leegzuigen en de Vlamingen die daartegen opkomen noem je toch gewoon nazis: opgelost.

Het model werkt al 60 jaar.

#96220

Benny Marcelo

 

In Griekenland dachten ze er ook zo over.

#96221

Cogito

 

Een knap staaltje Mathotisme. De staatsschuld is er vanzelf gekomen, ze zal vanzelf weer verdwijnen.

#96225

Elhaz

 

@Cogito: dat is nu precies wat ik ook dacht:-)
Hallucinant is dit.

In mijn gazet vanmorgen was er wat heibel omdat De Wever oorzaak zou zijn van de verhoging van de rente op de staatsschuld. Dergelijke uitspraken van een mogelijke premier zijn echter ook niet erg vertrouwenwekkend.

Dendof maakte al de link naar "Atlas Shrugged" maar sinds ik dat boek gelezen heb lijkt het soms alsof ik er midden in zit.

#96230

Karl (niet ingelogd)

 

@Di Rupe: der was der daar ooit enen met nen baard die van een handvol vissen en een paar broden een hele weide mensen van eten voorzag. Misschien daar eens te rade gaan...
...oeps, andere godsdienst.

#96237

koen b

 

Wat kan hem dat schelen, ZIJN kroost, kleinkinderen en verdere nakomelingen zullen er toch niet moeten voor "bijdragen".

#96240

johan vandepopuliere

 

Ik vermoed alweer dat lvb in dit citaat een verborgen tegenstrijdigheid heeft opgemerkt:

"in Wallonië doen wij op een andere manier aan politiek"

Ik zou nu heel graag De Wever zijn en met dit zinnetje aan de slag gaan.

#96247

Cogito

 

Een sarko-mathotist.

#96249

Lizzie

 

"in Wallonië doen wij op een andere manier aan politiek"

(Alleen) wie een PS-kaart bezit, geven we een job in een (Waals en verlieslatend) bedrijf dat overeind wordt gehouden door (zware) subsidies met (federaal) geld dat door een Vlaams hardwerkend en winstgevend bedrijf werd verdiend. Wie dan nog geen job heeft, kan minister of ambtenaar worden. Tot hiertoe zijn dit maar 40% van de werkende Walen. En de (Vlaamse) politiekers die dat allemaal mogelijk maken, worden ruim beloond met de beste postjes.

Europa heeft trouwens juist beslist ons hierbij goed te helpen, want "Sinds gisteren weten we dat de begrotingen door Europa zullen worden gecontroleerd. Dat betekent in eerste instantie dat Europa zich zal moeien met de gewestfinanciering, ... Europa zal besluiten dat de Belgische gewesten te veel middelen krijgen en de federale staat te weinig, ..." (traveller) http://lvb.net/item/8445#96200