Theorie en realiteit

Minderheden herkennen zich niet in wat op het VRT-scherm verschijnt. (...) Om effectief aan pluralisme te doen moet men minderheden eerst in meer lagen begrijpen dan enkel de etnische en religieuze. Minderheden komen momenteel op de VRT zelden aan bod naar aanleiding van bijvoorbeeld een economische of politieke kwestie. Ze lijken alleen aan bod te komen in foutief gekaderde religieuze en etnische thema's, wat de clichés bevestigt.

Hatim El Sghiar in zijn doctoraatsverhandeling aan het Centrum voor Mediacultuur en Communicatietechnologie van de K.U.Leuven, geciteerd door De Standaard, 15 juli 2010


Klopt helemaal, dat de beeldvorming van allochtonen op de VRT niet correct is. Het is met name nog nooit gebeurd dat er een allochtoon getoond wordt die een autoruit inslaat omdat de bestuurder van die auto gewoonweg zijn voorrang van rechts had genomen, er wordt nooit een allochtoon getoond die in een straat in de buurt van het Sportpaleis in Antwerpen '[email protected]' en 'kvt' naar mijn vrouw roept, er wordt geen bende allochtonen getoond die doorheen een voor de rest verlaten schoolgebouw een 13-jarige leerling die laat werd afgehaald opjagen, er wordt geen allochtoon getoond die met een brede glimlach en voor het oog van de eigenaar van de wagen een diepe kras in de motorkap maakt met een knipmes om het nadien op een lopen te zetten. Clichés, zegt U? Neen, het zijn allemaal dingen die mij en m'n echtgenote overkwamen, en da's dan nog maar een greep uit een grotere verzameling feiten. Dus ja, de beeldvorming op de VRT, met die brave Mo en consoorten, is een tikkeltje 'er naast'...

Steven Winkelmans uit Brussel in een reactie op het forum van De Standaard Online, 15 juli 2010

Reacties

#97084

Cogito

 

Ze worden ook nooit als gasten, tijdelijke bezoekers, voorgesteld op VRT.

#97085

jvn1k

 

ja 't is erg met die roemenen en moldaviërs tegenwoordig, ze stelen nu ook straatdeksels, 'k reed daardoor bijna met mijn fiets in een gat.

#97088

Cogito

 

On topic blijven he Joe.

#97089

Benny Marcelo

 

Minderheden kennen zich niet in de BRT en de vlamingen, de meerderheid dus , ook niet. Afschaffen dan maar. Dat zou pas een besparing zijn.

#97093

jvn1k

 

'k had nochthans een mooie voorzet gegeven voor een doelpunt als "die roemeense koper- en dekseldieven tonen ze WEL op de VRT" .....

#97094

PLJ

 

<troll_mode>
foei, wat een bende racisten is dat hier: sugereren dat alle allochtonen dit soort wangedrag vertonen. 99,9% zijn brave, hardwerkende mensen die keihard hun best doen om te integreren!
</troll_mode>

zucht.... ik moet wel zeggen dat ik die reactie van Steven niet onmiddellijk terug kon vinden bij de standaard...??
weggemodereerd???

#97095

Cogito

 

Ok Jvn1k, een vette goal. Onmiddellijk beloond met pseudorespect (respect voor je pseudo).

#97096

Cogito

 

De reactie is inderdaad verdwenen ondertussen. In tegenstelling tot alle artikels over Roemeense dieven: http://www.standaard.be/Arc...

#97097

Cogito

 

Enne, fietsen is gevaarlijk he Jvn1k. Ik raad het mijn kinders af.

#97098

PLJ

 

Ik weet niet of dit nu zorgwekkend is, of juist lachwekkend: blijkbaar is er zelfs voor "feiten" (ik veronderstel dat tenminste sommige van de opgenoemde zaken aantoonbaar zijn) geen plaats meer in de standaard!

had enige tijd geleden zo'n verkoopster aan de lijn die me een abonement (ik had er eentje 2 jaar geleden) op de standaard wou aansmeren... ik antwoordde dat ik absolutt niet geinteresseerd was in "de morgen"...
"Maar het is voor de standaard, meneer!"
"Mevrouw, dat is toch hetzelfde??"

neem overigens eens een kijkje bij de publicaties van z'n promotor prof Leen d’Haenens... nogmaals zucht

#97100

Leo Norekens

 

"Minderheden komen momenteel op de VRT zelden aan bod naar aanleiding van bijvoorbeeld een economische of politieke kwestie."

Zolang deze Hatim en zijn broeders doctoraatsverhandelingen blijven schrijven over hun eigen kleine gevoeligheidjes, en niet over bijvoorbeeld economische of politieke kwesties, moeten ze natuurlijk niets anders verwachten.

#97101

LVB

 

Mijn bedenking na het lezen van Hatims gedachtenwereld: als we "minderheden" dan toch in "meer lagen" moeten bekijken, dan bekijk ik het als volgt. Het politieke leven in België wordt momenteel beheerst door twee minderheidsfiguren: een homo die Waal is en socialist, en een zwaarlijvige Antwerpenaar die de kleinzoon is van een collaborateur. Dat zijn al zes "lagen" waarin iemand zich in de rol van minderheid kan koesteren.

De essentie van de hele zaak is natuurlijk dat de heer Hatim ZELF het begrip "minderheid" eenzijdig etnisch-religieus afbakent.

#97103

Rick

 

Wel, die "zwaarlijvige Antwerpenaar die de kleinzoon is van een collaborateur" is meer dan vermoedelijk een Blokker én een (politieke) minderheid.

En hoe de BRT met net die minderheid omgaat, weten we allengs.

Pluralisme, ma non tropo.

#97116

chris impens

 

lvb.net zij geprezen om deze leerzame confrontatie tussen Gesubsidieerd Dogma en Alledaagse Waarneming voor het nageslacht bewaard te hebben.

#97160

EricJans

 

Ik heb een hekel aan allochtonen, gastarbeiders zijn me véél liever en met vreemdelingen heb ik véél minder problemen. Maar allochtonen... bwèèukch...

#97162

Neverbeendead Religion

 

Als we nog eens naar amerika kijken waar de geschiedenis leert dat de zwarte bevolking vanuit het ghetto na vele jaren een eerste zwarte president leverde, moet men er niet van verschieten dat dat ook via geld uit de misdaad is gelukt.
https://www.youtube.com/watc...

#97163

Neverbeendead Religion

 

Wie in het ghetto opgroeit en iets van zijn leven wil maken via studie hoeft niet eerst zijn verstand op non actief te zetten om van het lichaam een perfecte karate kid te maken om zo altijd voorbij de lokale bende te geraken die liever heeft dat je aansluit ipv het ghetto in stijl te verlaten.
En dat is gelukkig iedereen gegeven zodat de moderne versie ook geen science fiction vehikel is.
Of gaan de mensen nu net massaal kijken naar een moderne versie van een science fiction vehikel.
https://www.youtube.com/watc...

#97177

Marc Huybrechts

 

Wat een nonsens die Neverbeendead Religion' hier komt verkondigen! Obama is niet in een Amerikaanse "ghetto" opgegroeid! Zijn vroege kinderjaren heeft hij in Indonesia doorgebracht (met een 'buitenlandse/Amerikaanse' moeder en een lokale vader van 'hogere klasse'). Zijn 'echte jeugd' heeft hij daarna in Hawaii doorgebracht (grotendeels onder toezicht van zijn blanke grootouders uit Kansas). Obama heeft een typische (blanke) Amerikaanse middenklasse jeugd gekend in relatief-idyllisch Hawaii. Hij is daarna in het hoger onderwijs (grotendeels op kosten van de belastingbetalers) mis-opgevoed geworden in radikaal-linkse ideologie, en heeft later een 'racistische' keuze gemaakt door zich te identificeren met maar de helft van zijn raciale make-up. Zoals men soms zegt, hij heeft zijn blanke grootmoeder 'onder de bus gegooid'. Zijn moeder, van mijn generatie, (ik zat toen in Fidji, niet ver van Indonesia), was wat men toen een typische 'hippie' noemde. Zij is veel te vroeg gestorven van kanker. Een jonge man zou al voor minder onder de klauwen van wereldvreemde linkse professoren kunnen geraken.

Wat er ook van weze. Hij komt niet uit "het ghetto".

#97179

Cogito

 

Never mind Neverbeendead Marc. De jongen is ook nooit echt geboren. Hij is er eigenlijk niet echt.

#97182

jvn1k

 

"in de radikaal-linkse ideologie"

wel, (professor?) marc huybrechts die het allemaal zo goed kan expliqueren, kun je deze bewering even staven?
op de vub heb ikzelf destijds les gekregen van de beruchte linkse prof meeussen, een ongelooflijke zaag avant la lettre en één van de elementen die mijn afkeer voor radikaal-rood hebben bevestigd.
jij nu over obama graag.

"hoger onderwijs" "op kosten van de belastingbetalers"
bij ons slaat dat op 99,9% van de studenten. (de overige 0,1% zijn die briljanten van de gerenommeerde European University.)

#97186

Marc Huybrechts

 

correctie:

Die "vader van hogere klasse" in Indonesia, was eigenlijk een relatief kortstondige STIEFvader. Dat verklaart waarom Obama een halfzuster heeft die een andere raciale make-up heeft (half Amerikaans blank/half zuid-oost-Aziatisch Indonesisch). De biologische vader van Obama was een Afrikaan (moslem kenyaan) die maar zeer kortstondig in zijn prille leven is geweest en die hij eigenlijk nooit echt gekend heeft. Een hippie moeder kan veel 'leven in de brouwerij' brengen, en zelfs tot het Amerikaans presidentschap leiden. Only in America!

#97187

Neverbeendead Religion

 

Het is altijd leuk als iemand beweert dat ik geschreven heb dat obama in het ghetto is opgegroeid terwijl ik dat niet gedaan heb.
Wat ik wel had geschreven is dat doorheen de geschiedenis ook de misdaad in de zwarte ghetto's al eens geld opleverde met misdadigers die dat wenstten te gebruiken als investering in iets legaal zodat ze minder last zouden hebben van de irs en andere instellingen. En dan konden ze ook meer laten zien dat ze veel geld hadden of er meer naar leven.
Een gegeven dat de zwarte bevolking ook mee heeft voorzien van alle dingen die hen een soort van gelijkheid met de blanke bevolking heeft gegeven waaruit de huidige president is ontstaan want diens profiel van een presidentskandidaat stemde overeen men wat men daar toen van verwachtte.
Als men dan vergelijkt met hier staan wij nog in een vroeger stadium waarin velen dus verschieten van geweld afkomstig van allochtone bendes.
In amerika is er dat dan ook nog steeds maar daar stelt men niet meer zozeer dat een ras verantwoordelijk is omdat dat niet beter weet en kan ( in het ze leveren presidenten die verkozen worden stadium ) maar ondertussen legt men daar meer de nadruk op de plaats van waar men opgroeit zoals in mijn post onder die van obama.
En die plaatsen staan daar dan dus ook al op muziek. Plaatsen waar de straten smaller zijn dan men denkt.
https://www.youtube.com/watc...
Het bekendste voorbeeld is naar alle waarschijnlijkheid miami waar alle nieuwbouw vanaf de jaren 70 grotendeels en voor verschillende jaren uit drugsgeld kwam omdat de escobars niet in een hutje op een kelder vol met geld de rest van hun leven wilden voortzetten. En niet alleen de toeristen zagen dat het nieuwe uptown miami mooi was.

#97188

Marc Huybrechts

 

Nog een correctie

Beschouw het volgende citaat:

"...Amerika...waar...de zwarte bevolking vanuit het ghetto na vele jaren een eerste zwarte president leverde,..."

Drie opmerkingen:

1) Ik denk dat men daar redelijkerwijze (i.e. zonder verdere uitleg van de auteur) uit kan besluiten dat de auteur verkeerdelijk denkt dat Obama uit het ghetto is voortgesproten. Andere interpretaties zouden wel mogelijk zijn, natuurlijk, maar nog minder geloofwaardig. Bijvoorbeeld, men zou dit kunnen interpreteren als "de mensen uit het ghetto hebben Obama verkozen of 'doen' verkozen geraken". Echter, het feit dat zwarten minder dan 15% van het kiespubliek uitmaken, en het ghetto nog veel minder, maakt die interpretatie zinloos.

2) In contrast met 'eigenaardige gasten', vind ik het nooit "leuk" wanneer iemand mij valselijk zou citeren, en ik vind het ook niet "leuk" wannneer iemand mij verkeerdelijk zou interpreteren (zelfs niet wanneer men dat onbewust of onopzettelijk zou doen).

3) De kans dat een onsamenhangende - en zeker een absurde - tekst tot misinterpretaties zou kunnen leiden is natuurlijk altijd zeer hoog.

#97190

Neverbeendead Religion

 

Als we nog eens naar amerika kijken waar de geschiedenis leert dat de zwarte bevolking vanuit het ghetto na vele jaren een eerste zwarte president leverde...

De meeste weten wel dat de zwarte bevolking in amerika geschiedkundig niet begonnen is in dezelfde gemiddelde omstandigheden als de blanke bevolking die veel meer rechten en macht had.
Een andere wetenschap, een wereldvreemde, is dan ook meer diegene die absurde en wereldvreemde conclusies maakt.

De meesten weten ook dat dat na vele jaren niet zo is gebleven terwijl velen dus niet weten dat daar ook veel misdaadgeld voor verantwoordelijk is.

Als er bijvoorbeeld een ding is dat niemand wil toegeven, en iedereen dan gelijk in heeft, is dat het feit dat de tweede wereldoorlog alle problemen heeft opgelost voor de overlevenden en dan voornamelijk voor de nieuwe generatie ( de mensen met een oorlogstrauma voor het leven kan men niet meerekenen ) want iedereen had een economie die alleen maar kon groeien.

Misschien mag je wel vaststellen dat er ( veel ) goed voortkomt uit ( veel ) misdaad maar mag je dit zeker niet te veel doen want dan is er een geur van fanatisme in de lucht.

Het is in ieder geval nog steeds de psychologie die de evolutie van de mensheid bepaalt. Een soort van een een nee hebben we en een ja kunnen we krijgen mentaliteit. Een onmenselijk leven hebben we tot aan de dood en een menselijk leven kunnen we krijgen als we ons onmenselijke middel overleven en het doel hebben bereikt.

Dan kan men vanuit het salon zo veel als men wil schrijven dat men het geweld veroordeelt in de minder welgestelde buurten en dan heeft men gelijk maar mag men niet denken dat men gehoor zal vinden op de juiste plaatsen want je hebt een nee en dat is al dat je kan krijgen.

Niets moeilijker dan voorspellen hoe het hier zal verlopen maar ik ga uit van een combinatie van wat dialogen uit de film traitor met don ( http://www.imdb.com/title/t... ) en wat de welgestelde afdeling van de arabische wereld van plan is zoals in deze docu op ongeveer 37'32.
https://www.youtube.com/watc...

Toch altijd beter dan diegenen die bv. iran verbieden van nucleair materiaal in hun bezit te hebben want anders gaan die zelfmoordterroristen atoombommen gebruiken zonder er mee in te zitten dat ze daarmee ook zelfmoord plegen in een globale nucleaire oorlog.
En dan lezen ze een bericht in de krant en vergeten ze ineens allemaal te melden dat het zover is en dat men nog enkel wat tijd heeft om die laatste wensen uit te voeren in een bijkomende en constante betrachting van het hoofd koel te houden want de walking ghost phase mag dan niet meespelen.
http://www.standaard.be/art...

#97191

Cogito

 

Bwah, die negers en hun lage positie, dat was al in de tijd van de Farao's zo. Mozes keek ernaar, vroeg zich af waarom die negers toch altijd zo onderaan bengelden en hun blanke meesters moesten dienen en kwam tot de conclusie dat er een vloek op die mensen moest rusten. Dat inspireerde hem tot het verhaal van Sem, Cham en Jafet.

#97192

jvn1k

 

"vanaf de jaren 70" "En niet alleen de toeristen zagen dat het nieuwe uptown miami mooi was"

en ik die altijd dacht dat toeristen schrik hadden van uptown miami wegens te gevaarlijk en desolaat at night, maar wel enorm gecharmeerd waren door miami beach. niet south beach/art deco district welteverstaan (toen een vergane glorie in shabby toestand), maar noordelijker ter hoogte van de fontaineblue hilton waar james bond aan de pool cocktails dronk. south beach heeft pas vanaf begin 90s zijn revival ingezet, met dank aan investeerders versace, gloria estefan en vooral chris blackwell van island records. nu is het verworden tot een soort blankenberge waar ze mij al lang niet meer zien.

#97195

Neverbeendead Religion

 

Ik heb het woord uptown gebruikt in de sfeer van verklaring 5.
http://www.urbandictionary....
Wat mij betreft is het vooral michael mann die miami op de kaart gezet heeft. Velen leerden toen die stad met o.a. de flamingo en pelota kennen.
Als je als toerist realistisch bent ga je naar geen enkele amerikaanse grootstad op vakantie tenzij je weet waar het at night normaal is en men daar blijft. Als men dat niet doet kan men zowiezo al niet naast the change of scenery zien.
Maar vele toeristen gaan gewoon op vakantie naar beschaafde westerse landen waar het overal is zoals bij henzelf maar dan beter want men is op een vakantiebestemming.
De film uit 2006 van mann verbaasde zelfs vele kenners omdat hij de crew naar zodanig achtergestelde buurten nam dat men niet meer kon geloven nog in miami te zijn.
Men kan altijd een cursus crockett and tubbs never travel without collins at night in miami volgen als men het gevaarlijke en desolate nachtelijke miami toch wil induiken.
https://www.youtube.com/watc...

#97196

jvn1k

 

"Als je als toerist realistisch bent ga je naar geen enkele amerikaanse grootstad op vakantie tenzij je weet waar het at night normaal is"

kijk eens naar NYC dat onder Koch en Dinkins ronduit gevaarlijk en vuil was (misschien ook al onder Beame, maar toen liep ik daar nog niet), en onder Guiliani en Bloomberg proper opgekuisd en relatief veilig. Ik zeg dan hoera, maar de arme (of lower middle class)sukkel die in deze grootstad zijn plaats niet meer heeft denkt daar natuurlijk anders over. want het middel was vooral gentrification.

#97207

Neverbeendead Religion

 

Gentrification only goes so far.
Ik vind dat de vermindering van misdaad ( dat voor een toegankelijkere en beter uitziende buurt kan zorgen ) voor een groot deel te wijten is aan de betere middelen die de politie ter beschikking heeft tijdens het onderzoek zodat zowel de amateurs als de professionals meer beginnen na te denken vooraleer ze voor de gevangenis of zelfs de doodstraf kiezen.
In het geval van miami zie je al het grote verschil tussen de korte begingenerieken.
https://www.youtube.com/watc...
https://www.youtube.com/watc...
And we ain't seen nothin yet.