Beyond the steppes

Vrijdagavond was ik op de avant-première van de Belgisch-Poolse film "Beyond the Steppes" in het Paleis voor Schone Kunsten. De film gaat over een jonge Poolse vrouw die bij het begin van de Tweede Wereldoorlog door Sovjettroepen samen met haar baby gedeporteerd wordt naar een sovchoze in Siberië.
De film is gebaseerd op een waar verhaal, op basis van het dagboek van de grootmoeder van regisseur Vanja d'Alcantara. Aan vaderszijde is Vanja een kleindochter van de voormalige CVP-minister uit Eeklo, graaf Adhemar d'Alcantara. Langs moederszijde heeft zij Poolse roots. Haar grootmoeder Halina Hempel, echtgenote van Kasimir Czarnocki, werd in de lente van 1940 als "anti-patriottisch element" door Sovjettroepen gearresteerd en gedeporteerd. Immers, nadat de troepen van Hitler het westelijk deel van Polen hadden bezet, hadden de Sovjets het oostelijke deel ingenomen. Dat was zo afgesproken in het niet-aanvalspact tussen Molotov en von Ribbentrop. Halina, of Nina zoals ze in de film wordt genoemd, was door haar familiale achtergrond van Poolse katholieke grondbezitters meteen een verdacht element en moest dus gedeporteerd worden. In de film zien we hoe Nina dwangarbeid moet verrichten, hoe ze in een troosteloos Sovjet-ziekenhuis op zoek gaat naar geneesmiddelen voor haar zieke baby, en hoe ze haar kind verliest. Na de inval van Hitler in de Sovjet-Unie worden de gevangenen plots bondgenoten van de Sovjets, en krijgen ze amnestie. Op het einde van de film wordt Nina weer verenigd met haar echtgenoot.

De waarde van deze film zit niet in zijn verhaallijn, maar in zijn sfeerschepping. Het is een zwaarmoedige film die vooral op emotionele wijze het persoonlijke en tragische verhaal vertelt van een jonge vrouw die de speelbal wordt van de oorlogsgebeurtenissen. Om de verhaallijn van de film ten volle te begrijpen moet je de historische context kennen en iets lezen over de film. Dat de hereniging met Nina en haar man plaatsvond in Congo, en dat ze daarna nog lang (en hopelijk ook gelukkig) leefden, kan je bijvoorbeeld niet afleiden uit de film zelf, maar staat wel her en der op het internet in documentatie en interviews over deze film. De film werd gefinancierd door de Vlaamse en Franse gemeenschap, maar wordt volledig in het Pools gesproken.Het was een verademing om eens een Europese film te zien waarin de onmenselijkheid van het Sovjetregime en de zinloosheid van het kolchozen- en sovchozensysteem wordt uitgebeeld. Op deze avant-première werd de film vooraf ingeleid door minister Joke Schauvliege, door een vertegenwoordiger van de Franse gemeenschapsminister Fadila Laanan en door een vertegenwoordiger van de filmindustrie. De twee laatstgenoemden konden het niet laten om hun korte toespraak te larderen met politieke boodschappen, respectievelijk: "deze film geeft blijk van diversiteit, België is een voorbeeld van diversiteit en dat moet ook zo blijven, daarom mogen we niet op onszelf terugplooien en moet er snel een regering komen", en "met de nakende besparingen dreigt er minder geld te gaan naar filmsubsidies, zorg er asjeblieft voor dat we genoeg geld blijven krijgen". Het siert Joke Schauvliege dat haar toespraak geen enkele politieke boodschap bevatte en dat zij to-the-point, down-to-earth en no-nonsense bleef.

Reacties

#100697

Rudy

 

Het idée van diversiteit vanwege Minister Fadila Laanan is hier terug te vinden nadat ze lid werd van een facebook groep. Lees zelf:
http://philosemitismeblog.b...

#100706

johan vandepopuliere

 

Het paleis voor Schone Kunsten? Je bedoelt de Bozar?

Terzijde: het siert Schauvliege dat ze

#100707

johan vandepopuliere

 

... de heilige huisjes tegen de schenen trapt. Kunstverenigingen zouden een zware alarmbel moeten horen afgaan wanneer ze zich beginnen gedragen als onderdeel van het establishment.

#100709

luk Vanhauwaert

 

Nina en haar man hebben nog "geluk"(sic) gehad dat ze enkel gedeporteerd werden. Immers bijna de ganse Poolse bovenlaag; Edelen, Geleerden, kunstenaars, dokters, hogere ambtenaren, leden van het lager en hoger legerkader werden opgepakt en vermoord.
Eerst samengedreven in een aantal verzamelplaatsen en na zorgvuldige registratie om het leven gebracht.
Bekend is de plaats Katyn nabij smolensk. In een bos nabij een vakantieoord van de russische geheime politie kregen duizenden gevangenen een schot in het achterhoofd, werden in kuilen geworpen en bedekt met ongebluste kalk. Wegens de executiemethode, een enkel pistoolschot de man, duurde het moorden dagenlang. Velen hadden nog de tijd om het gebeuren in brieven te beschrijven of in een dagboek. De Russen deden niet eens de moeite om de lichamen te ontdoen van kleding, dokumenten, dienstgraden en persoonlijke voorwerpen. De lijken waren nog volledig intakt toen de duitsers in 1943 de massagraven ontdekten en de stoffelijke resten met de op hen gevonden dokumenten aan de wereld toonden. De bewijzen tegen de russen waren onloochenbaar maar toch negeerden de geallieerden de feiten. Alleen Sikorsky de Poolse leider in ballingschap eiste onverdroten opheldering. Vele Polen geloven dat, Sikorsky die enkele maanden later onder niet opgehelderde omstandigheden bij Gibraltar met zijn vliegtuig verongelukte, in feite op bevel van Churchill, monddood werd gemaakt. Sikorsky was een sterke persoonlijkheid en ook geloven de polen dat, mocht die de oorlog hebben overleefd met een bestaande weerbare elite, Polen nooit onder invloed van het Kremlim zou zijn gekomen.
Zeer recent verongelukte ook het vliegtuig met de Poolse president. Samen met tientallen hooggeplaatsen was hij onderweg om het drama bij Smolensk te herdenken. Ook nu verdenken zeer veel Polen de Russen en vooral Poetin ervan, om ook in die tragedie de hand te hebben gehad.

#100711

OutlawMike

 

Bovendien is Joke zowat het lekkerrrste stuk onder de vrawelijke Belgiese politisi, na Anke Vandermeersch uiteraard.

#100730

jvn1k

 

je mag ze allebei hebben, OM. en vooral houden.

#100732

OutlawMike

 

OK. En jij mag Laurette Onkelinckx en Vera Dua hebben. Veel lol ermee!

#100745

jvn1k

 

anders niks op je menukaart, OM? flauw restaurantje hoor dat je hebt. ach ja, 't is een frituur, right.

#100755

OutlawMike

 

Gegrilde heilbot vanmiddag joe en twas niet slecht. Als je het adres wilt, geen probleem. Een aanrader. Gene zever.

#100760

jvn1k

 

ik luister. mijne sashimi vandaag was trouwens ook goed eetbaar.

#100762

bernard

 

Voor een kennismaking met Poolse geschiedenis zijn er o a de boeken van Norman Davies. http://nl.wikipedia.org/wik...
Zijn vrouw is een poolse.

Ik heb er een groot aantal gelezen. Over diverse onderwerpen.

Beste zijn
- Europe
- Warsaw Uprising
- Europe, east & west

Altijd boeiend.

Aanrader.

#100763

OutlawMike

 

@Joe: http://www.tgrofzout.be/

Bernard, nu je zegt dat zijn vraw een Poolse is begrijp ik die man zijn obsessie met Polen.

Zeer goed is ook zijn boek over de Pools-Russische oorlog van 1920. In het westen T-O-T-A-A-L onbekend... terwijl Polen daar toen een tweede keer (de eerste keer was in 1683 voor de poorten van Wenen) Europa gered heeft. Pilsudski was de architect van de klinkende overwinning van de Poolse legers over Toechatsjevski's troepen vlak voor Warschau, een wapenfeit dat in Polen bekend is als het Wonder van de Weichsel.

#100764

OutlawMike

 

Titel: White Eagle Red Star: http://www.amazon.com/White...

Een aanrader. Bemerkenswaardige Westerse figuren ter plekke: Maarschalk Weygand als adviseur (hoewel Pilsudski hem negeerde). Ging wel met de eer lopen toen ie terug in Frankrijk kwam. Tevens: een jonge lagere officier, Charles de Gaulle genaamd.