Hotspots = je hersenen in de magnetron?

Gisteren werd er in de media nog maar eens aan paniekzaaierij gedaan over de vermeende schadelijke gevolgen van elektromagnetische straling, deze keer van wifi-hotspots. In het VTM-nieuws vertelde een professor dat een hotspot te vergelijken valt met je hoofd in een microgolfoven steken:

De videoreportage van Koen Roelants werd als volgt ingeleid door nieuwsanker Stef Wauters:

Zogenaamde hotspots kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Hotspots zijn plaatsen waar je draadloos op het internet kan. Veel steden en gemeenten bieden zo'n hotspots aan, maar op die plaatsen is er veel straling, en het is niet bewezen dat die onschadelijk is. En dus kan je maar beter voorzichtig zijn, zeggen wetenschappers.

De woorden van de geïnterviewde professor Viktor Moshchalkov van het Departement Natuurkunde van de K.U.Leuven:
In principe kan ik een persoon in een hotspot vergelijken met dit voorbeeld, met hersenen in een magnetron. Natuurlijk is dat een beetje overdreven, maar als het signaal sterker wordt dan is het inderdaad vergelijkbaar. En dat is zeker niet goed voor onze gezondheid.

Professor Moshchalkov is specialist inzake vastestoffysica, supergeleiding op nanoschaal en magnetisme. Het heikele punt in zijn uitspraak wordt gevormd door de termen "een beetje overdreven" en "als het signaal sterker wordt". Hoeveel keer sterker? Kan je van schadelijke gevolgen spreken als de straling honderd tot duizend keer lager is dan de dosis die gevaarlijk is? En kan je bij een factor 100 tot 1000 nog spreken van "een beetje overdreven"?

Een publieke hotspot heeft een zendvermogen van 500 milliwatt tot 1 Watt. Een microgolfoven zendt 750 à 1000 Watt in voedsel dat zich op enkele centimeter afstand bevindt, omgeven door metalen wanden die de straling weerkaatsen en concentreren in de oven. Beide toestellen werken in dezelfde frequentieband van 2400 MHz, maar de stralingsniveaus in de microgolfoven zijn door het sterke concentratie-effect van de oven geen duizend, maar tienduizenden keren hoger dan de stralingsniveaus op enkele centimeter van het basisstation van een hotspot.

Dan kan ik evengoed de volgende uitspraak doen:
In principe kan ik een persoon in kaarslicht vergelijken met dit voorbeeld: je hoofd in een brandend open haardvuur steken. Natuurlijk is dat een beetje overdreven, maar als de vlam sterker wordt is het inderdaad vergelijkbaar. En dat is zeker niet goed voor onze gezondheid.

Met dergelijke redeneringen had de mens vanuit het voorzorgsprincipe nooit het vuur uitgevonden.

Overigens: zendstation Egem van de VRT zond ten behoeve van de analoge televisie-uitzendingen van één en Canvas 36 jaar lang (1973-2009) uit met een vermogen van 1 megawatt per tv-kanaal, dus 2 megawatt gecombineerd, op frequenties rond de 650 megahertz. Een lagere frequentie dan microgolfovens, maar wel degelijk een frequentie waarmee je een microgolfoven zou kunnen doen werken. Voor ovens worden gewoon frequenties gekozen waarvoor geen vergunningen nodig zijn. Zo werken sommige industriële microgolfovens op 915 MHz. Als de VRT zo lang West- en Oost-Vlaanderen bestraalde met 2 megawatt aan microgolven, moeten we ons dan zorgen maken over publieke hotspots die enkele honderden milliwatts uitstralen?

Reacties

#100783

Cogito

 

Ik drink soms tot drie liter water per dag. Als ik dat met slechts een factor 3 vermeerder, ben ik dood. Water is een van de grootste directe dagelijkse bedreigingen in ons leven.

#100793

E. Evrard

 

Ik ben ook natuurkundige (Dr., gespecialiseerd in elementaire deeltjes en quantumfysica - straling mij dus geen onbekend begrip). Wat deze professor vertelt is inderdaad gewoon onzin. Zomaar een schaal met meerdere grootte-orden wijzigen is gewoon onwetenschappelijk. Meer valt hierover gewoon niet te zeggen. Ernstige studies over deze materie hebben tot op heden nog geen meetbaar negatief effect aangetoond. Dat wil niet zeggen dat er geen is - misschien moet je nog veel langer wachten - maar verder kan je hierover dus geen andere uitspraken doen.

#100795

Leo Norekens

 

Heh, op dit artikel zat ik sinds gisteravond te wachten.
:-)

#100797

Neverbeendead Religion

 

De meesten weten volgens mij wel dat men de vergelijkingen van lvb er kan bij nemen maar beschouwen zichzelf volledig onwetend wanneer het over optellen of samenvallen gaat bij het berekenen van een schadelijk effect.
In het voorbeeld van lvb gaat het over 2 televisiekanalen die constant over een gebied worden verzonden door de ether.
Met de opkomst van standaard mobiel breedband verkeer voorziet men zeer veel verschillende uitzendingen over gebieden en voornamelijk waar zich vele mensen zullen bevinden.
Bv in de file waar men ook internetvideo bekijkt aan hoge streamkwaliteit via de ether en zelfs als chauffeur in de wagen die de file voor zich neemt en een seintje geeft wanneer het verkeer terug vlotter begint te verlopen met oa zijn gps functie van het traject.
Zijn al die verschillende uitzendingen over dat ene gebied dan een optelsom of samenvallende factoren bij het berekenen van schadelijke effecten?

#100798

Neverbeendead Religion

 

Het gsm voorbeeld is ook interessant voor de analfabeten betreffende draadloos verkeer.
Als men met een mobieltje een ander mobieltje belt weet niemand waar dat ander mobieltje zich bevindt.
Tegenwoordig kunnen operatoren logs bijhouden van posities van mobieltjes met gps functie als die dat toestaan want dat is nog niet verplicht. Dat zou kunnen leiden tot rechtlijnig gerouterd draadloos verkeer tussen 2 toestellen.
Dus is de enige manier om zeker te weten en snel te weten waar iets zich bevindt waar men de positie niet van kent over de mogelijkheid te beschikken om alle plaatsen snel te kunnen checken.
Je mobieltje dat een ander belt is dus gekoppeld aan een systeem dat alle plaatsen checkt door alle plaatsen te scannen ( alle mobieltjes even te vragen of je dat bepaalde mobieltje bent want dan moet je gaan rinkelen ).
En aangezien men met een mobieltje ook internationaal kan bellen zijn er ook de gevallen waarbij je even aan alle mobieltjes op de wereld vraagt of het het juiste is.
In de globale piekmomenten van het mobiele bellen kan men dan eens berekenen hoeveel verschillende aanvragen iedereen gelijktijdig binnen krijgt.
Zo was het eerste denken over het mobiele telefoneren en wat is dat ondertussen geworden en ook in verband met optelsom of samenvallend want later was er sprake dat een mobieltje dat aan staat constant informatie doorgeeft over de zendmast die dat mobieltje kan bereiken via die zendmast.
Bij e-mail was er in het begin (nog volledig via kabel bij de gebruiker zelf) ook de vraag of men aan elk e-mail adres op de planeet even ging vragen of men bij het juiste zat.

#100799

Neverbeendead Religion

 

Off topic maar leuk zijn alle theorieën over volgende ontdekking: http://www.demorgen.be/dm/n...
Van de recente hot tub time machine film naar de hot timespot verbinding of zoiets.

#100803

Krist

 

De professor zit er niet een factor 100 of 1000 naast, maar en factor 1000000. Die man moet onmiddelijk zijn titels afgenomen worden, want hij beweert fysicus te zijn, maar blijkt niet te weten dat de intensiteit van een signaal met het kwadraat van de afstand afneemt.

#100805

LVH

 

Zouden men zich niet beter wat meer bezig houden met de dingen waarvan we al jaren weten dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid maar waaraan weinig of niks wordt gedaan? CO2 in de straat maar die elektrische auto is er nog lang niet. Longkanker door roken maar sigaretten zijn nog steeds te koop.

#100811

Huug

 

Bangmakerij, 't is een hobby gelijk een ander.

#100815

PLJ

 

>> Als de VRT zo lang West- en Oost-Vlaanderen bestraalde met 2
>> megawatt aan microgolven....

altijd al gedacht dat de uitzendingen van de VRT slecht waren voor de hersenen...

#100818

DMJP

 

Je zou deze beweringen van een wetenschapper op zijn minst verwachten ik ze catalogeren onder de noemer "De Paniekzaaiers"
Spijtig dat die beweringen in de media komen en er zoveel leken de stuipen op het lijf hiervan krijgen Ik zit hier al 40 jaar met mijn kop in die magnetron en het werkt nog allemaal uitstekend hier boven.Dus maak jullie geen zorgen je zult veel rapper doodgaan van kanker of andere ziekten dan van radio golven.

#100857

fcal

 

Ook Nobelprijswinnaar Al Gore, uitvinder van het internet, heeft in deze reeds stelling genomen. Meer en meer buigen ernstige wetenschappers zich over de fenomenologische en ontologische aspecten van deze materie. "Het kan niet uitblijven" deelde onlangs een ingewijde mee "Men mag zich binenkort aan een decisieve doorbraak verwachten".

#100866

Elhaz

 

Het is nu alleen nog wachten op de eerste politicus die het probleem oplost met het heffen van een taks.

#100878

Jeff

 

Lap, weer een klokkenluider van de KUL... En net als die oncologische klokkenluider heeft ook deze nooit onderzoek gedaan naar de effecten van niet-ioniserende straling, in welke hoeveelheid of sterkte dan ook. Wat is het probleem eigenlijk? Nog niet voldoende onderzoeks subsidies gekregen dus nu maar wat voor algemene stemmingmakerij zorgen zodat je toch nog geld krijgt om een onderzoek te doen wat zal besluiten met "we weten nog steeds niets, maar er is wel meer onderzoek (en geld) nodig"???

#100879

Jeff

 

@Neverbeendead Religion

Het gsm systeem weet steeds op welk basis station je aangemeld bent. Ongeacht of dit in het binnen- of buitenland is. Dit wordt opgeslagen in het Location Register. Als er een oproep binnen komt voor je nummer zal aan het Location Register gevraagd worden op welk basis station je aangemeld bent. Enkel via dat basis station zal men proberen uw gsm te bereiken, eventueel via de basis stations in de onmiddelijke omgeving.

Het is dus niet zo dat men even aan alle gsm toestellen gaat vragen of zij het juiste nummer zijn.

#100883

fcal

 

Ik ben tegen allerlei hemels gedoe, aardstralen echter zijn iets heel anders en in vele gevallen ook bedreigend t.a.v. elke leugen.
Ik ben er van overtuigd, dat ook op dit gebied uiteindelijk de waarheid zal zegevieren. Dit zal houvast bieden aan zij die versagen.

#100893

Jeff

 

@fcal

NEE, Al Gore heeft het internet NIET uitgevonden. Hij heeft in zijn cariere wel steeds aandacht gehad voor nieuwe technologiën en voor budgetten gezorgd via zijn (politieke) mandaten.

Maar dat maakt hem niet de uitvinder van het internet.

#100895

LVB

 

Dat klopt, Jeff. Het is wel onder impuls van Al Gore dat het internet volledig werd opengesteld voor commerciële providers. En daar mogen we hem dankbaar om zijn.

#100905

Dirk van Zundert, journalist VRT Terzake

 

Ik maakte op dezelfde dag voor het Canvas-duidingsprogramma Terzake een reportage over hetzelfde onderwerp. Veel genuanceerder, want de boodschap was dat we inderdaad geen paniek hoeven te zaaien over de stralingsniveaus van (publieke) hotspots.
De reportage is te zien via http://www.deredactie.be - videozone - programma's - terzake - 29-10-2010.
Tot uw dienst.

#100908

LVB

 

@Dirk van Zundert: Dank voor de feedback, de rechtstreekse link naar uw videoreportage is http://www.deredactie.be/pe...

#100920

Gust

 

Wat een ONZIN!
Als voorzitter van de vzw V.R.A. (Vlaamse RadioAmateurs kan ik alleen maar zeggen dat wij al 10 jaar vechten tegen dergelijke onzinnige reglementeringen.
Die zijn enkel in het leven geroepen door 'groene' onkunde; maar ja, als je niks beter wil (of kan!) doen.

Alle geleuter over schadelijke gevolgen van nie-ioniserende straling is enkel een moderne vorm van PANIEKZAAIERIJ.

Die 'professoren' zouden beter écht 'WERKEN' voor hun geld in plaats van onzin te verkopen.

#100942

jvn1k

 

En hoe komt het dan dat ik telkens slecht slaap in hotelkamers met "overal gratis wifi", en dat ik verschillende mensen van hun migraine afgeholpen heb met de tip "zet eens uw wireless af in uw bureau/slaapkamer als je gaat slapen" ?

#100972

fcal

 

@ Gust
Zonder de professoren kenden we nu volgens bepaalde journalisten een nieuwe ijstijd, gelukkig is het vandaag duidelijk dankzij de Verenigde Naties, dat de wereld schrikbarend aan het verwarmen is door de verhoogde menselijke uitstoot van broeikasgassen. Sommigen denken zelfs, dat dit op termijn invloed kan hebben op de radiosignalen daar een kanteling van de magnetische polen niet uitgesloten kan worden.

Ten einde het onheil, dat ons onvermijdelijk te wachten staat, zo veel mogelijk af te wenden, stellen verschillende professoren voor een bit-taks op het internet in te voeren zodat de overheid de passende maatregelen kan bestuderen en treffen.

#100973

fcal

 

@ jvn1k
Migraine in de slaapkamer is meestal het gevolg van onvoldoende hormonale werking en treft bizar genoeg meer het ene dan het andere geslacht.

#100982

LVB

 

@jvn1k: Vanavond in Telefacts op VTM iets voor jou: "extreem gevoelig voor straling" http://vtm.be/telefacts/art...

#101017

Fred

 

@ jvn1k

"En hoe komt het dan dat ik telkens slecht slaap in hotelkamers met "overal gratis wifi", en dat ik verschillende mensen van hun migraine afgeholpen heb met de tip "zet eens uw wireless af in uw bureau/slaapkamer als je gaat slapen" ?"

Geen idee, maar een interessant experiment zou het volgende zijn: laat iemand anders buiten jouw weten om een maand lang at random de wireless aan- of afzetten en hou bij of je die nacht slecht of goed hebt geslapen.

Achteraf kun je dan zien of het verband psychologisch is ('ik slaap slecht omdat ik weet dat de wireless opstaat') dan wel reëel ('ik slaap slecht als gevolg van de wireless').

#101029

bernard

 

Een goede grap kan nooit kwaad.
Een ouwe bijvoorbeeld.

Wat is dat, brainstorming eigenlijk?

Het is met een paar tegelijk nadenken, praten (eventueel o a sigaren roken) en bovenal de X pelair op 12 zetten.

( de X pelair dat is dat slechte lucht afdrijvend machientje dat boven of in het keukenraam hing).

#101030

bernard

 

Is het waar wat men zegt?
Soms zijn er ondertitels nodig.Lijkt me.

Wetenschap moet/is dienstbaar. Voor diverse instanties en bovenal voor mensen.

Ook wetenschap is onderhevig aan de eeuwige wet
" Laat geen overwinningen van logica op common sense toe . En evenmin het omgekeerde".

(humor)
U zal begrijpen dat ik hiervoor een invoice van 200 euro stuur als humble vergoeding voor beweezen diensten.

#101092

Karl

 

Ik heb dat ook met dat wireless. Dat gaat des nachts uit. Slaap veel rustiger en vooral langer (anders om 5 uur piep piep).

Maar ik denk dat men gelijk heeft voorzichtig te blijven. Zomaar iedereen draadloos internet in de hersenpan stralen zonder onderzoek naar mogelijke neveneffecten gaat te ver.

Het is ook niet alleen maar dat; wifi, gsm (meerdere banden), radio amateurs, DVB-T enz. In een nieuwbouw liggen op vandaag kilometers elektriciteitsdraden en vooral tientallen Chinese transfo's. Op zich allemaal met zeer beperkte em-radiatie, lees: allemaal individueel niet boven de norm. Maar tel het eens allemaal op.

Trouwens, ik vraag mij af waarom we die hotspots dan wel zouden kunnen nodig hebben? Enerzijds is een weekend, namiddag, vakantie zonder internet ook eens leuk. Anderzijds zijn er andere diensten die de signalen reeds dragen, over het GSM netwerk. Zijn er langs die weg geen mogelijkheden?

#101183

jvn1k

 

fred: wel, in de badkamer naast de slaapkamer staat een radio/ipoddoc met transfo. ik of mijn vrouw trek die transfo elke avond uit het stopcontact. het gebeurt soms dat ik 's morgens wakker wordt met hoofdpijn en duizeligheid, en dan ga ik kijken naar dat ding, en ja, we zijn vergeten de transfo uit te trekken. voor mij is er quasi 100% relevantie.

#101232

Fred

 

@ jvn1k
Dat geeft een vermoeden, maar is toch niet helemaal overtuigend als experiment want:
- ga je ook checken wanneer je geen hoofdpijn hebt?
- hoe sterk is de correlatie tussen die transfo en jouw hoofdpijn? Is het élke keer dat je hoofdpijn hebt dat dat ding aanstaat?
- weet je écht 100% zeker niet of je dat ding hebt afgezet? Of is er soms een vermoeden wanneer je in je bed begint te woelen? 'Verdorie, ik herinner me niet meer of ik die transfo heb afgezet of niet ...'

Ik beweer niet dat er geen reëel verband kan bestaan, ik zeg alleen dat je het zeker kunt weten wanneer iemand buiten je weten om dat ding af- of aanzet en dat jij dan's morgens op basis van hoe je je voelt zou kunnen zeggen of dat ding al dan niet opstond.

Heb net 100% Paranormaal van GILI uit (een aanrader!) en ben dus nog sceptischer dan gewoonlijk op dit moment ;)

#101266

bernard

 

Nu alle comments afwijken van de boodschap, ook iets volkomen naast de kwestie.

Vandaag zegt VL min pres K. Peeters dat VL niet betrokken is bij nucleaire progr van Iran. Het zijn de andere Be's die daarvoor verantwoordelijk zijn, zo luidt de boodschap.

De Min Pres lijkt (of zijn persverntwoordelijken) lijken niet op de hoogte te zijn van wat VL bedrijven eerder gedaan hebben, wat R& D betreft. Zie o a studies van E. Gulcher.

#101267

traveller

 

@ bernard

Kun je dat even verduidelijken?

#101323

Frans Verheyden

 

Overreglementering en paniekzaaierij

Het aangekondigde SAR decreet, een zware overregelementering van de Vlaamse regering.

Mechelen 6/11/2010
Aan mevrouw Joke Schauvliege
Vlaams minister van Leefmilieu, Milieu en Cultuur
Geachte Mevrouw de Minister,

Betreft: Het aangekondigde Decreet over “Elektromagnetische velden en volksgezondheid.”

Lezing van de ontwerpteksten, bracht enkele onverenigbaarheden bij mij en menig collega Radioamateur naar voor.

U vraagt advies aan een stralingsdeskundige voor het domein ioniserende stralingen, aan een deskundige in het domein biologie, alsook aan het BIPT.
Voor niet-ioniserende stralen of gewone elektromagnetische golven, identiek aan zonstraling, herleidt zich deze problematiek tot de thermodynamica. Het belangrijkste domein dat niet geadviseerd is.

De publicaties derhalve, ook deze van het WHO spreken over de effecten van 1°C warmte toename in 1 kg menselijk weefsel, dit gedurende een periode van 6 minuten.
Men kan niet tegenspreken dat we als mens zijn we bestand tegen veel grotere temperatuurverschillen. Ook al gebeurt de verwarming volgens het diëlektrische principe, zonder beschadiging van de DNA molecule.

Dit temperatuurverschil resulteert in een thermische stralingsdichtheid die men dan uitdrukt in W/m² of in V/m (Het wiskundige verband is hieronder toegelicht.) (1)
Op deze stralingsdichtheid past men dan nog eens een veiligheidsmarge toe van 10 maal,
als gevraagd door Europa en Mevrouw M Aelvoet deed daar in de vorige legislatuur nog eens vier maal bovenop.
Dit brengt ons bij de blootstellingsgrens van 6 V/m.
Met een dergelijke stellingname gaat men er van uit dat een temperatuurtoename van 0,001°C voor 1 kg menselijk weefsel een gevaar zou zijn voor de volksgezondheid.
Men moet geen bioloog zijn zelfs geen wetenschapper om hieraan geen geloof te hechten.

Wanneer men in een gewone radio-ontvanger GSM signalen hoort, hoort men eveneens de zonruis. Zonruis is van precies dezelfde aard en oorsprong vergeleken met een GSM uitzending.
Integendeel, de zon is een veel sterkere stralingsbron, dan de GSM aan Uw oor.

Uw ministerie is bekend met zonnepanelen dan weet U dat de geleverde warmtestraling ongeveer 1300 W/m² , wat overeenkomt met een stralingsdichtheid van 700 V/m (zie de berekening hieronder)
De geloofwaardigheid van het dekreet gaat geheel aan diggelen door het uitsluiten van de draagbare GSM.
Ik begrijp dat dit sociaal onmogelijk is, maar waarom dan de strenge eisen voor vaste stations. De 6 minuten regel is een probleem bij GSM stations maar niet bij Radioamateurs of de andere opgesomde radiogebruikers als luchtvaart en landmobiele diensten als Astid NMBS en anderen is dit ongegrond. Deze diensten werken immers volgens het “Simplex” principe.

De aanwezige elektromagnetische golven dichtheid ten aanzien van ons hoofd geeft volgende vergelijking.
Toegestaan door het decreet 6 V/m
De draagbare gsm aan het menselijke oor 200 V/m
Door de zon lopen zonder hoofddeksel 700 V/m
Met deze onweerlegbare natuurkundige vaststellingen, maakt elke rechtbank het betrokken dekreet onbruikbaar.

De ingewikkelde benadering gesteund op Stralingsdichtheden uit de nucleaire toepassingen geven een diffuus beeld van de gevarengrenzen.
Vandaar het opbod door drukkingsgroepen tot irreële waarden.

Het verhaal van het voorzorgsprincipe, is ontoelaatbaar. Het is een onaanvaardbaar cordon sanitaire rond GSM gebruik, zonder redelijke verrechtvaardiging.
Men gaat de ontwikkeling van de kaars of het theelichtje bestempelen als zeer gevaarlijk, omdat het gevaar bestaat dan men zijn hoofd in de brandende openhaard zou steken. Het gaat hier over hetzelfde, Vuur.

Er zijn mogelijk nog de niet thermische effecten, maar deze komen in het dekreet niet ter sprake en terecht want men zoek reeds 20 jaar naar deze niet thermische beïnvloeding, die als ze bestaat zeker niet significant is.

De bewering van het al dan niet vrijwillig bestaalt worden, vervalt wanneer we merken dat de zon ons veel hogere dosissen stuurt. We moeten ons goed realiseren dat het dankzij de zon en haar elektromagnetische straling is dat wij kunnen leven op aarde.

Dit is een open brief, die geen afbreuk wil doen aan de competentie van de geraadpleegde instanties en personen en de goede en gerechtvaardigde bedoeling van Uw ministerie.
Mijn deelname aan Nanosoc van de Belgische Universiteiten ter voorkoming van paniekzaaierei in verband met wetenschappelijk onderzoek, ondersteunt door de betrokken minister, is de aanleiding tot mijn initiatief, naar aanleiding van dit dekreet.

We vragen beleefd dit nuttige decreet te laten landen in de realiteit, vandaar mijn opbouwende reflexie.

Met oprechte hoogachting

Frans Verheyden
Metroloog en expert voor wetenschappelijke en wettelijke metrologie
Radioamateur on5go

(1) Omzetting vermogendichtheid - stralingsdichtheid.

V/m = √ (W/m² . 377)

#101454

Ward S.

 

@Frans Niet echt geloofwaardig komende van een sterk bevooroordeelde partij, het is tevens niet enkel de opwarming (SAR) die een rol speelt hier. Feit is dat je niet alleen van uit een puur fysisch perspectief mag concluderen dat niet-ioniserende straling onmogelijk effecten kan hebben op de celbiologische processen. Onrechtstreeks hebben ze wel effect :

"Adlerköfer (REFLEX) toont aan dat gsm-umts straling wel degelijk gentoxische effecten induceert. De studie is trouwens gerepliceerd met identieke resultaten."

De dag dat een onafhankelijke partij geloofwaardige proeven met realistische variabelen de onschuld van al deze straling kan bewijzen is nog niet aangekomen. Tot dan doet onze minister (Joke Schauvliege) er zeer goed aan om het voorzorgsprincipe te hanteren & onze bevolking (het gedeelte dat niet wenst te experimenteren met extra straling) te beschermen voor alle cowboys die geld willen verdienen of hun hobby ten koste van de vrijheid anderen willen uitvoeren.

En of straling nu gevaarlijk is of niet, er bestaat zoiets als Electro Gevoeligheid (in 2000, classificeerde Zweden officieel deze electrosensitivity als 'Fysieke Impaiment'.) En deze mensen hadden blijkbaar hiervoor toch geen last van de reguliere zonestraling of dergelijke 'natuurlijke' straling die zoveel malen straffer zou zijn, bizar.

#101527

Geert B

 

"En of straling nu gevaarlijk is of niet, er bestaat zoiets als Electro Gevoeligheid."

Wie zegt dat het bestaat ?

Tot hiertoe is het vooral een zelfverklaarde ziekte. Zweden erkent wel het bestaan van de gevolgen (de mensen voelen zich ziek), niet de ziekte.

#115845

Karl (zou eens moeten inloggen)

 

Onze zenuwen en hersenen werken met elektrische pulsen en op bepaalde frequenties. Je kunt dat zeker beïnvloeden van buitenaf. Dat die mogelijke beïnvloeding bij elke persoon anders is, lijkt mij niet zo verwonderlijk.

Dat EM straling dan wel een invloed kan hebben op de processen in ons lichaam, daar weten we niet genoeg over omdat er te weinig onderzoek naar gevoerd is.

Dus moet je de mogelijkheid open laten.

#115847

BC

 

"Onze zenuwen en hersenen werken met elektrische pulsen en op bepaalde frequenties. Je kunt dat zeker beïnvloeden van buitenaf."

Inderdaad! Denk bvb aan Transcranial Magnetic Stimulation. Maar daar kan je dezelfde opmerking maken als bij de vergelijking van de gsm met de magnetron:

"The magnetic field is about the same strength as an MRI, and the pulse generally reaches no more than 5 centimeters into the brain." (en.wikipedia.org/wiki/Transcranial_magnetic_stimulation)

#115851

LVB

 

"No more than 5 centimeters into the brain": niet niks, vooral omdat de meest geavanceerde hersenfuncties zich in de hersenschors bevinden, dicht bij het oppervlak dus.

Maar in dat geval zou die invloed slechts tijdelijk zijn.  Die straling is niet energierijk genoeg om blijvende wijzigingen aan te brengen in de structuur van de cellen of het DNA.

Met de denkpiste van elektromagnetische beïnvloeding zou je dus hoogstens tijdelijk wat minder helder kunnen nadenken of wat hoofdpijn krijgen.  Met die denkpiste kun je geen hersentumor 'verklaren'.

#115854

Karl (zou eens moeten inloggen)

 

"Maar in dat geval zou die invloed slechts tijdelijk zijn.  Die straling is niet energierijk genoeg om blijvende wijzigingen aan te brengen in de structuur van de cellen of het DNA"

 

En wat met langetermijnblootstelling? Zeg maar elke nacht onder een wifi basisstation slapen, of naast een 'slechte' clockradio of gsm die vanalles van EM storing uitbraakt? Kanker is een ziekte die dikwijls vanuit een samenloop van factoren veroorzaakt wordt. Eén daarvan is een verminderde weerstand van het lichaam. Ik denk dat er bij iedereeen kankercellen voorkomen, maar als je lichaam juist functioneert, ze door het het afweersysteem afgebroken worden. Eventueel is EM straling de oorzaak van een minder goed functionerend organisme - ik denk dat er genoeg aanwijzingen zijn om daaromtrent eens een serieus onderzoek te voeren.

Moeten we daarom dat alles weggooien? Nee, maar oordeelkundig gebruik kan de risico's beperken. Ik denk aan gerichte afscherming van stralingsbronnen én strengere normen (alles wat niet afhangt van draadloze communicatie dient geen (nul of naderend aan) straling af te geven), andere communicatiemethodes waardoor er minder wordt uitgezonden, gebruik van andere methodes (bv een beeldbuis vs lcd).

Ja, maar dan wordt alles duurder. Als je ziet welk een prijsval veel electronica de laatste 20 jaar gemaakt heeft (vergelijk de aanschafprijs van een computerscherm met vroeger), zal een stuk ijzer meer of minder echt niet zo dramatisch zijn.

#115844

jameswittock

 

Dan zegt die professor dat het 'lichtelijk' overdreven is, maar toch toont hij dit voorbeeld waardoor de associatie bij veel mensen altijd zal gemaakt worden.

Waarom kan hij niet gewoon het vergelijken met iets dat van dezelfde stralingsaard is in plaats van van zijn vergelijking een hyperbool te maken.

#115857

jvn1k

 

ach, telkens als ik in een hotel zit zet ik alles af wat ik maar kan afzetten: tv, clockradio, apparaten met transfo's, wireless-dongles,.....  Zelfs als hangt er in de gang (aan de andere kant van de muur waar mijn bed staat) een wifi-router die andere kamers bedient: ik zet 'm af!   en ik slaap een stuk beter en heb geen hoofdpijn.  placebo/ignorance?  maybe, but i don't care :-)

#118967

Mirza Joemman

 

Zelf ben ik uiteraard tegen de groei van de microgolven, ziggo komt met de zoveelste onzin voor onze gezondheid, WIFI HOT SPOTS. Het is zeer zeker schadelijk, gemak dient de mens, ik wil echter geen vieze vuile straling van de buur in mijn hus.