De Amerikaanse Droom leeft

Als Amerikaans staatsburger en Vlaming vond ik het interessant om de Belgische persartikels te lezen over de Amerikaanse verkiezingen.

Wat ik verschrikkelijk vind, is niet alleen het gebrek aan eerlijke en evenwichtige verslaggeving, maar de toediening van een ronduit pessimistische ideologie die de Grote Amerikaanse Droom gelijkstelt aan een "mythe".

Hoe triest, dat dit de houding is in mijn oude vaderland. Het is droevig dat er nog niets veranderd is sinds de dag dat de Belgische pers mijn ouders als "kindermisbruikers" bestempelden, omdat ze mij toelieten om grootse dromen te hebben. Want grootse dromen zijn per slot van rekening illusies en het was hun plicht om mij met mijn beide voeten op de grond te zetten. Het was een goede zaak dat ze mij naar Amerika verhuisd hebben, waar ik de Amerikaanse Droom kon nastreven, waar de sky de limit is van wat ik kan bereiken.

En make no mistake, de Grote Amerikaanse Droom leeft, en ik kan je verzekeren dat het geen mythe is. Hij wordt aangevallen, maar hij leeft, hij bloeit, en net als de Vlaamse Leeuw zal hij nooit sterven zolang er nog één Amerikaan leeft.

Ik vind het moeilijk om te geloven dat "Leven, Vrijheid en het Nastreven van Geluk" iets is om als een mythe te beschouwen en je neus voor op te halen. Maar ik vermoed dat het vooral dat "Nastreven van het Geluk" is dat jullie het meest tegen de borst stuit, niet?

Een kleinere overheid, lagere belastingen, persoonlijke vrijheden, stellen de burgers in staat om hun geluk na te streven. Dat is een mensenrecht, het is een menselijke behoefte, en elk land of politiek systeem dat dit aan zijn burgers ontzegd heeft, heeft geweld, religie en/of verlammende belastingen moeten gebruiken om een revolutie tegen te houden.

Het moet erg zijn om deel uit te maken van een politiek systeem, waar stemmen niet eens een recht is, maar een plicht. Je hebt niet eens de vrijheid om niet deel te nemen. Het moet erg zijn om deel uit te maken van een politiek systeem, waar de verkozenen vijf maanden na de verkiezingen nog altijd niet kunnen opkomen voor datgene waarin ze geloven, maar onder druk staan om hun basisprincipes overboord te gooien en compromissen te maken met die ideeën waar jullie tegen gestemd hebben. Het moet erg zijn om al die belastingen te betalen, om brood en spelen voorgeschoteld te krijgen zodat jullie verstrooid blijven, om beperkt te worden in jullie vrije meningsuiting, om gekweld te worden door angst voor arrestatie als jullie verzet willen bieden aan de verdrukkers.

Ik ben een trotse Amerikaan, en een trotse Vlaming. Op een dag, ik hoop binnenkort, zullen de Vlamingen hun recht verwerven om hun geluk na te streven. Als jullie intussen onze Amerikaanse Droom belachelijk willen maken om jullie eigen Belgische Nachtmerrie beter verteerbaar te maken, doe maar. Ik heb te doen met jullie.

Joke Fincioen, CEO van Joke Productions, Hollywood, producent van tv-programma's. [vertaald uit het Engels]


Reacties

#100986

Marc Huybrechts

 

Ik ben ook een trotse Amerikaan, en (nog voor een tijdje) een trotse Vlaming ook. Deze gastcolumn spreekt mij dus wel aan. Het een en ander zou ik misschien wel een beetje anders geformuleerd hebben. Bijvoorbeeld, het lijkt me eerder om 'zelfverdrukkers' en/of kuddegeestigen te gaan, dan om "verdrukkers", in Belgique. Maar, het grondsentiment van Joke Fincioen - zoals verwoord hier in haar voorlaatste zin - kan ik wel delen.

Echter, dat laatste zinnetje - "Ik heb te doen met jullie." - is waarschijnlijk verkeerdelijk vertaald geworden. Zoals het er nu staat, lijkt het geen zin te hebben of niets aan te brengen. Als er in het Engels zoiets stond gelijk..."I am done with you"...dan zou het juist het tegenovergestelde betekenen van wat er nu staat. Dan zou het betekenen: 'Ik heb niets meer te maken met jullie', of, nog straffer, 'go to hell' of iets gelijkaardigs.

Tja, een 'serieuse' Vlaamse Amerikaan die de absurde 'benadering en behandeling' van de USA in de contemporele Belgische media zou volgen, die moet emotioneel veel kunnen verdragen, en dus vooral proberen kalm te blijven. Er zijn dan maar twee 'uitwegen': (1) zich kwaad maken (en dat is niet goed voor de gezondheid), of (2) mentaal 'cool' blijven en vooruit blijven kijken. Er zullen naturlijk ook wel nonserieuse Vlaamse Amerikanen bestaan: voor die blijft er de optie van nihilist Stewart op tv te bekijken. Eigenlijk zou die niet zo mis staan in Belgique. Alles in het belachelijke proberen te trekken is immers een vorm van...kopindegronderij.

#100987

LVB

 

@Marc: Ik heb te doen met jullie, I feel sorry for you. Zie http://dwotd.web-log.nl/dut... voor deze Nederlandse, maar misschien niet typisch Vlaamse uitdrukking.

#100991

Questing Beast

 

Het is inderdaad vooral erg te moeten vaststellen dat je leeft in een maatschappij waar de overgrote meerderheid het verpletterende politieke systeem niet meer dan normaal vindt; sterker nog: waar men iemand die voor meer vrijheid pleit meewarig bekijkt of zelfs demoniseert. Zozeer is men hier verslaafd aan overheidsbemoeienis; zo erg is de totale risicoschuwheid geworden. 'Zelfverdrukkers' en 'kuddegeestigen', zoals Marc Huybrechts het hierboven zo mooi uitdrukt

#100992

Marc Huybrechts

 

Bedankt, Luc. Ik heb weer iets bij geleerd. Een partieel excuus is dat ik mijn Nederlands nog geleerd heb in een tijd toen de mentale afstand tussen VL en N veel groter was dan vandaag. Het is natuurlijk maar een pover excuus, des te meer omdat ik lang een (zeldzame) voorstander was van/voor 'Groot-Nederland'.

#100995

Neverbeendead Religion

 

Amerika als land met de amerikaanse droom.
Waar die amerikaanse droom een mentaal betaalmiddel is waar de armen constant zichzelf mee kunnen uitbetalen zodat ook zij zich met trots en geheven kin een rijke amerikaan kunnen noemen. En als het wat meezit en men als individu uit de statistiek raakt kan men overschakelen naar het materiele betaalmiddel om daar zo veel mogelijk van te verzamelen want in het land met de grote amerikaanse droom is iedereen al rijk of rijkelijk voorzien van een betaalmiddel.

De poging van michael moore met capitalism a love story om het hedendaagse amerika te verklaren, begint met een vergelijking met het oude romeinse rijk, vond ik dan ook geslaagd.
Kapitalisme werkt volgens hem enkel en alleen omdat ook vele armen aan die kant staan vanwege hun lotto overtuiging dat ze nog steeds het grote lot kunnen winnen of dus zonder rekening te houden met statistiek en dat het statistiek is die, af en toe en om te beginnen, al eens zorgt voor een statistiek die duidelijk te ver gaat en in zijn docu is dat dan de staking in het bedrijf waarbij men eist dat het bail-out geld een vorm van volksbelasting dient te zijn bestemd voor de werknemers in bedrijven ipv voor de rijken die niet voor de lol zouden mogen falen als manier om nog veel meer geld te verdienen.

Persoonlijk had ik gedacht dat de amerikanen die obama een socialist noemden en bijgevolg on the road to nazi america onder de indruk zouden zijn van de term socialisme voor de rijken die men daar nog niet zo lang geleden had gelanceerd en dat waren ze ook maar ja, koppig.
Zo hangen in bepaalde italiaanse milieus in amerika in de cafés dan ook die karikaturen aan de muur van bekende italiaanse koppen.

#100997

bonna

 

Gelijk heeft ze, ik ben stikjaloers op de Amerikanen en hun vrijheid. Als ik nog 1x keer hoor dat de mensen ginds hun pillen niet terugbetaald krijgen of dag in dag uit hamburgers vreten dan bega ik een ongeluk.

#100999

Neverbeendead Religion

 

Om nog eens terug te komen op de beste serie in de categorie een bepaalde maatschappijschets van het afgelopen decennium the wire. Het hedendaagse voordeel met dvd is dat je van een serie een marathon sessie kan maken. Zelf heb ik de serie wekelijks gevolgd maar een marathon sessie is toch nog iets anders. Dan heb je er werkelijk hele dagen ingezeten.
Dan is de impact nog groter. En dan de mensen als bonna die het dan over een voortreffelijk staaltje science fiction gaan moeten hebben.

#101003

Leo

 

Het ontbreekt de Vlamingen aan wilskracht om een breuk te forceren. Dat is geen verwijt, maar een vaststelling. Een maandenlange formatie die ook nog eens is mislukt. En dat na onwettige verkiezingen. Het is werkelijk niet te geloven.

Is het niet tijd voor een "ceremoniëel België"? Als ik De Wever was, zou ik zeggen: we stoppen met formeren, er komt geen nieuwe Belgische regering. Laat de gewesten de taken overnemen.

#101004

OutlawMike

 

'Gelijk heeft ze, ik ben stikjaloers op de Amerikanen en hun vrijheid. Als ik nog 1x keer hoor dat de mensen ginds hun pillen niet terugbetaald krijgen of dag in dag uit hamburgers vreten dan bega ik een ongeluk.'

Tja, zolang gifmengsters als Evita Neefs en Dekeyser instaan voor de VS-verslaggeving zullen we niet snel andere geluiden horen vrees ik.

#101006

4opB

 

België is een Democratie zoals die is bedoeld, de koning is de koning van alle Belgen. In België wordt strijd geleverd voor alle belangrijke beslissingen, tijd is relatief voor een echte Democratie (gedogen is een nazi term).

4opB

#101007

Questing Beast

 

@4opB: België is een democratie zoals die is bedoeld door de heersende elites. Met andere woorden: België is een particratie, waar enkele figuren in de partijtop bepalen wie een verkiesbare plaats krijgt. Hierdoor zijn nagenoeg alle zetelende parlementariërs om den brode gebonden aan diezelfde partijtop en NIET aan hun kiezers, zoals het in een democratie hoort te zijn. Het begrip Democratie is in België slechts propaganda om het kiesvee kalm te houden. Deze situatie is overigens in de deelstaten niet anders.

#101009

Gonzo.Jr

 

Het ongenuanceerde beeld over de (politiek in de) USA dat hier (en in the Brussels Journal) wordt opgehangen stoort me meer en meer. Democratie is een middel om de "macht" te verdelen en te reguleren. Het Amerikaanse politieke systeem is vergeven van lobbyisten en "special intrest groups" die uiteindelijk schatplichtig zijn aan "het grote geld". Met en in de media worden verkiezingen gewonnen. En ook media kost (veel) geld. (voorbeelden: http://ow.ly/34uEV , http://ow.ly/34kNi , http://ow.ly/34iNK , http://ow.ly/33QYQ)

Wetende dat het geld in de USA niet gelijk verdeeld is (wat in principe ook niet hoeft) wordt de regulerende en verdelende functie van de democratie grotendeels teniet gedaan. Het is niet rechtvaardig dat iemand met geld meer "vrijheid" kan kopen dan iemand met minder. Elk zijn vrijheid stopt waar iemands anders zijn vrijheid begint. Vrijheid is in een SAMENleving nooit oneindig. (btw, hoe komt het dat Bill Gates vandaag --als enige onverkozene naast de paus-- bij de 10 machtigste mensen staat? bron: Forbes)

Wat de "American Dream" betreft, meritocratie is echt wel iets anders dan het amerikaanse systeem hoor, ik denk dat het ook in de USA moeilijker is je droom na te jagen als je papa bv. een hispanic-arbeider is dan dat je papa een Ivy-league diploma heeft.

#101010

OutlawMike

 

Nog een kleine randbemerking. Ik weet wel dat mevrouws voornaam Joke is, maar om dan je voornaam in een Angelsaksisch land als firmanaam te gebruiken vind ik nu ook niet direct een bijzonder gelukkige keuze.

#101012

zerlinetta

 

outlawmike schreef

Als ik nog 1x keer hoor dat de mensen ginds hun pillen niet terugbetaald krijgen of dag in dag uit hamburgers vreten dan bega ik een ongeluk.'
Van iemand die in de VS woont lees ik dit

http://littlelimburg.nl/blo...

Zo kan ik nog 10 tal url's geven waar blijkt dat de VS eerder een echt ontwikkelinsland is

#101014

Gonzo.Jr

 

@Leo

Het ontbreekt de "Vlamingen" vooral aan een democratische meerderheid. De Wever mag dan Vz. zijn van de grootste Vlaamse Partij, We echter spreken maar van een representativiteit van 30%.

#101015

LVB

 

@Gonzo: 'Het is niet rechtvaardig dat iemand met geld meer "vrijheid" kan kopen dan iemand met minder'.

Ik aanvaard die premisse niet, want dat betekent dat het niet rechtvaardig zou zijn dat iemand meer geld heeft dan iemand anders. Geld is immers een middel waarmee je vrijheid kunt kopen of realiseren. Ik heb de vrijheid om een wereldreis te maken, maar om die vrijheid te realiseren moet ik wel over de financiële middelen beschikken om die reis ook te realiseren.

Dat heeft niets te maken met "elk zijn vrijheid stopt waar iemands anders zijn vrijheid begint". De vrijheid hebben om iets te doen, betekent niet dat de overheid je ook de middelen moet geven om die vrijheid effectief te realiseren.

Wat Bill Gates betreft: persoonlijk vind ik het verontrustend dat er SLECHTS 2 onverkozenen in de top-10 van de machtigste mensen ter wereld staat, want in feite betekent dat dat de hele wereld beheerst wordt door natiestaten en door figuren die hun macht uitoefenen met andermans geld waaraan ze zelf geen enkele verdienste hebben. De Paus is dan ook nog een staatshoofd, nl. van Vaticaanstad, zodat er in feite slechts één niet-politicus tot de tien machtigsten der aarde behoort. En dat is erg.

#101018

Marc Huybrechts

 

1) Gonzo lijkt te denken dat "vrijheid" een kwestie van geld zou zijn. Dus, in zijn 'Belgisch wereldbeeld' zou er een gebrek aan vrijheid zijn wanneer A meer geld zou hebben dan B. Ondertussen loopt hij/zij het risico ofwel (a) van in den bak te worden gestoken als hij zijn opinie over moslems zou durven uiten, of (b) van zijn keel te worden overgesneden door een 'pover-geintegreerde' immigrant. Van vrijheid gesproken... Nee, "vrijheid" betekent (heel summier samengevat) dat men vrijelijk zijn eigen mening kan uiten over eender wat EN ook dat men vrijelijk kan werken op VRIJE markten om zoveel of zo weing mogelijk te verdienen (in functie van de eigen talenten, inspanningen, en ook 'chance').

2) Zerlinetta denkt dat men op basis van 'anecdotes' ook maar iets serieus zou kunnen zeggen over een complexe kwestie gelijk "gezondheidszorg" voor een continent. Dat is al even onnozel als denken dat bureaucraten in Brussel op 'efficiente' wijze gezondheidszorg zouden kunnen brengen naar vissers in Denemarken en naar illegale immigranten in Italie. Ze heeft dan ook nog de behoefte van het etiket "ontwikkelingsland" te moeten plakken op de USA, ook al is het gemiddelde inkomen daar ongeveer een derde hoger dan in Belgique en daarenboven berust de nog-overblijvende 'vrijheid' van het Westen grotendeels op de Amerikaanse militaire inspanning. Ze komt dus eigenlijk onbewust de stelling van Joke Fincioen bevestigen, i.e. dat de media rapportage over de USA in Belgique abominabel is (precies omdat ze bijna exclusief berust op de naief-linkse 'traditionele' Amerikaanse mainstream media).

#101019

Cogito

 

Er is ergens een links internetcafeetje waar ze plots lvb.net hebben ontdekt als nieuwste speeltje dunkt mij.

#101020

LVB

 

@Cogito: En dat is positief, zolang ze de andere commentatoren hier niet beginnen uit te schelden voor malloten, of er steekkaarten van beginnen aan te leggen, of beweren dat iedereen hier tot aan zijn schouders in bruine blubber staat. Kortom, zo iemand als Gonzo Jr. die op de bal speelt, is een verademing in vergelijking met je-weet-wel-wie.

#101021

jvn1k

 

Die Joke lijkt een joke die ernstig wil genomen worden. Blijf maar lullige TV programma's maken meisje. Maar proficiat en chapeau voor wat je op dat vlak verwezenlijkt hebt in je american dream. En ik hoop dat de clochards op wilshire je niet te erg uit je droom halen.

#101022

Gonzo.Jr

 

@lvb

Luc, je gevolgtrekking dat "dat betekent dat het niet rechtvaardig zou zijn dat iemand meer geld heeft dan iemand anders" volg ik niet, het één heeft niets te maken met het andere, bovendien ga je (verkeerdelijk) vanuit dat ik dat dan ook vind. Geld mag wel degelijk ongelijk verdeeld zijn in een (meritocratische) maatschappij.

Het misverstand, denk ik, zit in de misinterpretatie van het "kopen van vrijheid". Ik bedoel daarmee niet het kopen van een vliegtuigticket, die vrijheid is voor iedereen reeds verworven, gegeven de financiële middelen natuurlijk. Het gaat mij om maatschappelijke (wettelijke) beperkingen van vrijheden, die er in een samenleving steeds zijn. Het sneller mogen rijden van 120 km/u op de snelweg als triviaal voorbeeld (zonder hierover een standpunt in te nemen!). Deze wetgeving kan mits genoeg geld "gekocht" worden, tegen het (in voorkomend geval) algemeen belang in. (hier zit de lijn tussen uw en andermans vrijheid dan ook)

Van elke "machthebber" wordt in een democratie verwacht dat hij met deze macht verantwoordelijk omspringt, doet hij dat niet dan wordt hij democratisch "teruggefloten". De echte "machthebbers" zijn stilaan diegenen geworden met het grote geld. Meer en meer (en ik bedoel zeker niet Bill Gates, wordt daar onverantwoord mee omgesprongen. (Ik vraag me zelfs af of het uberhaupt iets met individuele mensen/beslissingen te maken heeft maar met het soort collectief bewustzijn van bedrijven). Enfin, het "grote geld" dus ontsnapt aan deze democratische controle.

#101023

Gonzo.Jr

 

@Marc Huybrechts:
Met alle respect maar ik heb een wereldbeeld. (punt) Als U dat een Belgisch werelbeeld vindt is dat voor uw rekening. Wat mijn punt over vrijheid betreft ben ik net zozeer voorstander van vrije meningsuiting als U (denk ik), maar ik erken dat bij de (over-)uitoefening van mijn vrijheden de vrijheden van andere mensen in het gedrang (kunnen) komen. Aan vrijheden in een samenleving zijn grenzen, moest je alleen op de wereld zijn heb je quasi oneindige vrijheid. Besef wel dat je niet alleen bent en dat we steeds met meer en meer op deze aardbol rondlopen. Als je je vrijheid koestert, zorg je voor geboortebeperkingen... maar is dat niet in strijd met de oblogate economische groei? (dat is een andere discussie natuurlijk)

#101027

Cogito

 

100% akkoord hoor Luc.

#101028

Marc Huybrechts

 

@ Gonzo.jr

1) Uw wereldbeeld is een "Belgisch wereldbeeld" in de zin dat uw visie over "vrijheid" daar zeer wijdverspreid is, en sterk verschilt van visies in bijvoorbeeld China, de moslemwereld, en zelfs in Noord Amerika. Nu, vergeet China en de moslemwereld voor het moment, en vergelijk met de democratische USA. Zelfs vele linksen daar beseffen nog dat men meningen kan aanhouden met verschillende graden van serieusheid en ook van intensiteit. 'Vrijheid van meningsuiting' voor een typische Amerikaan houdt dus ook ondermeer in de vrijheid om zijn eigen middelen in te kunnen zetten - of NIET in te zetten - om de eigen meningen te vesterken en verdedigen. Persoonlijk stem ik doorgaans (niet altijd) Republikein in de VS, en ik geef dan ook een deel van mijn eigen (zeer beperkte) dollars aan bepaalde Republikeinse politiekers. En hetzelfde doen miljoenen andere Amerikanen voor hun kandidaten of voorkeuren. Dat is vrijheid om zelf te kunnen bepalen hoe sterk men zich vereenzelvigd met kandidaten en ideeen. In Belgique, daarentegen, zijn de instellingen al zo sterk vastgeroest of gefoscilleerd met machtsconcentratie, dat de bestaande 'particratie' zichzelf 'automatisch' financiert via (afgedwongen) belastingsgelden en, daarenboven, nieuwe 'partijen' (die het systeem zelf in vraag durven stellen) probeert juridisch te criminaliseren of verbannen via misbruik van de Juridische Macht. Dus ja, ik heb een totaal andere visie dan u omtrent 'geld en vrijheid' dan u. Geld is een economisch middel. Vrijheid heeft te maken met afwezigheid van 'dwang' door een 'overheid' of andere overmacht. U gelooft het sprookje van de 'gevestigde machtigen' dat het gevaar zou komen van rijke mensen in plaats van 'machtige' mensen. U gelooft verder - maar onbewust - in de elitaire en ondemocratsiche idee dat gewone mensen niet in staat zouden zijn van voor zichzelf te denken (en dus blindelings 'reclame' zouden volgen in plaats van daar zelf over te oordelen), en dus impliciet gelooft u dat mensen moeten voorgehouden worden (door een gevestigde nomenklatura) wat ze zouden moeten of mogen denken.

2) Gelijk u, erken ik dat mensen in een samenleving leven, en dat daar bepaalde plichten (niet alleen 'rechten) uit voortvloeien. De belangrijkste daaronder is waarschijnlijk de plicht om de vrijheid van anderen te respecteren. Dat kan soms tot onvermijdelijke conflicten leiden, die men 'democratisch' moet proberen op te lossen. Maar, het moet dan wel om ECHTE conflicten gaan, en geen ideologisch gefrabiceerde. Nu, kunt u mij eens proberen uit te leggen hoe mijn 'vrijheid' zou beperkt worden door het feit dat Bill Gates meer geld heeft dan ik? En kunt u mij ook eens proberen uit te leggen waarom ik meer 'vrijheid' zou hebben als die 'activa' waarover Gates beschikt in de handen zouden zitten van bijvoorbeeld George Soros of van een onderwijsvakbond of (het ergste) van een vakbond van overheidsambtenaren? Gates kan mij absoluut NIETS opleggen. Als u zou denken dat die vakbonden ook niets zouden kunnen opleggen aan mij en aan anderen, dan weet u niet hoe de reele wereld functioneert.

Ik ben benieuwd naar uw antwoorden.

#101031

OutlawMike

 

Zeg zelinetta, IK heb dat niet geschreven, dat was bonna: http://lvb.net/item/8730#10...

Overigens ben ik na lectuur van die dennis zijn blogpost nog altijd niet geneigd om je te volgen hoor. Jawadde, een uur moeten zorgen om een chiropractor te vinden die binnen het zorgnetwerk valt, die je meteen een afspraak wil geven EN die niet te ver woont? Ik denk eerlijk gezegd niet dat ik het hier in Belgie sneller zou doen.

En laat die Dennis toch naar Nederland terugkomen de SUKKELAAR!!! Wat blijft die toch in een derdewereldland als de VS aanmodderen als het hier toch allemaal zoveel beter is!

#101035

zerlinetta

 

''ook al is het gemiddelde inkomen daar ongeveer een derde hoger dan in Belgique ''

Waarschijnlijk zal het daarmee zijn dat de meeste Amerikanen een 2 de job er moeten bijnemen om rond te komen.

Ik heb genoeg Amerikaanse kennissen die me maar al te goed op de hoogte houden van wat er reilt en zeilt in de VS, om te kunnen besluiten dat het leven en de kwaliteit voor een gewone burger veel beter is in Europa dan in de VS

greetz

#101037

Parci

 

Zoals mijn amerikaanse vrienden plachten te zeggen :
The american dream? You have to be asleep to believe in it.

Waar klaagt mej. Fincioen eigenlijk over?
Wat kan haar de mening van europese media schelen vanuit haar ongetwijfeld comfortabele overtuiging van amerikaans exceptionalisme en (stilaan afbrokkelende) superioriteit.

Good riddance zeg ik. :)

#101039

Marc Huybrechts

 

@ Zerlinetta

1) U beseft dus ten minste dat het gemiddelde inkomen per capita in de VS (voorlopig nog steeds) ongeveer een derde hoger ligt dan in Belgique. Dat is al iets waard. Maar, u ziet de relatie tussen inkomen en 2de job wel verkeerd. Het is juist omgekeerd. Het is precies omdat een substantieel deel van de werkende bevolking in de VS bereid is van meer dan 1 job te werken dat het gemiddelde inkomen er zoveel hoger ligt, want ik denk NIET dat de gemiddelde arbeidsproductiviteit (per uur gewerkt) veel zou verschillen tussen, bijvoorbeeld, Vlaanderen en de meeste (niet alle) VS staten. Trouwens, in Belgie zou het doorgaans ook veel moeilijker zijn om een 2de of 3de 'partiele' job te kunnen aanpakken (omdat allerlei 'reguleringen' er de arbeidsmarkten veel inflexibeler maken), en omdat de marginale belastingsvoeten er een groter 'ontradend effect' hebben op arbeidslust of bereidwilligheid. Alhoewel, recentelijk met Obama en zo begint men ook meer en meer 'Belgische toestanden' (in termen van fiscaliteit, ambtenarenvakbondsdominantie en insider/outsider fenomenen) te vinden in sommige staten gelijk bijvoorbeeld California en New York.

2) Over uw "Amerikaanse kennissen" kan ik natuurlijk niets zeggen want die ken ik niet. Maar, u moet wel beseffen dat de VS in sommige opzichten een typische Westerse 'democratie' is, wat betekent dat ook daar aangekweekte Westerse zelfhaat een brede aanhang heeft verworven, en in de linkse gedachtenwereld van vandaag wordt de VS geidentificeerd met het 'Westerse machtscentrum'. Amerikahaat is dus veel prevalenter en intenser in de contemporele Westerse beschaving dan Europahaat. Misschien zijn uw specifieke kennissen meer 'Europees' gericht, in de zin dat ze minder geinteresseerd zijn in de 'rough and tumble of American capitalism' en de noodzakelijke zelfdeterminatie die daartoe vereist is, en zijn ze meer gericht op 'afhankelijkheid' van de staat? Ik zou het niet kunnen weten met zekerheid. Of, misschien wonen ze ook allemaal in bepaalde links-culturele bastionnen aan de Oostkust of de Westkust. Ik kan wel constateren dat er een permante beperkte immigratiestroom loopt van Europa naar Amerika, hoofdzakelijk van geschoolde en dynamische Europeanen. Die kiezen dus met 'hun voeten'. Van een stroom in tegenovergestelde richting valt er niets te zien, op enkele uitzonderingen na natuurlijk (vooral van 'excentrieken' en soms zelfs van vluchtelingen voor het gerecht gelijk Polanski die in Europa dikwijls zelfs 'gevierd' worden). Voor toerisme willen vele Amerikanen wel graag naar Europa komen, maar niet om zich daar permanent te vestigen en er het lot van hun nageslacht aan te verbinden. Juist gelijk vele Europeanen graag toerist gaan spelen in Kairo, Cassablanco of Havanna.

3) U affirmeert zo maar, blijkbaar zonder de minste twijfel, dat..."het leven en de kwaliteit voor een gewone burger veel beter is in Europa dan in de VS". U mag dat natuurlijk 'geloven', juist gelijk men (letterlijk) zou kunnen geloven in de 'onbevlekte ontvangenis van Maria'. Maar, dat is iets dat ik nooit zou doen. U zult mij nooit zien affirmeren dat..."het leven en de kwaliteit voor een gewone burger veel beter zou zijn in de VS dan in Europa". De reden is omdat daar veel te talrijke relevante factoren bij komen kijken, en individuele mensen ook zeer verschillende 'aspiraties' kunnen hebben. Ik probeer wel van feiten te verduidelijken en allerlei misconcepties uit de wereld te helpen, en vooral van dat absurde anti-Amerikanisme dat zo diep ingebakken zit in de media en onderwijs in Belgique vandaag aan te klagen.

4) In de reactie van Parci kunt u de typische Europese aangekweekte Amerikahaat ontwaren. En die heeft blijkbaar ook linkse Amerikaanse zelfhaters onder zijn "vrienden". Hij verheugt zich over (echte of vermeende?, alleen de tijd zal het kunnen openbaren) "afbrokkelende superioriteit". Hij denkt dus van 'inferieur' te zijn, maar niet voor lang meer. Is dat nu niet zielig om zoiets te moeten lezen? Hij kan ook niet begrijpen dat mevrouw Fincioen zich zelfs nog iets zou kunnen aantrekken van wat er met de Vlaamse (niet de "Europese" media zoals hij verkeerdelijk schrijft) zou gebeuren. Fincioen had het over haar "oude vaderland"..... But, what am I saying!? The concept of "vaderland" to the contemporary Flemish mind is..well...iets onbevattelijk geworden. Het is een indicatie van onwetendheid en/of historische amnesia. Er bestaat vandaag (opnieuw) een Europees geestelijk 'vacuum' dat zonder enige twijfel zal ingevuld worden. En, ook al herhaalt de geschiedenis zich voortdurend, ze doet dat nooit precies op dezelfde wijze. There will be no more American landings in Normandy...

#101040

Marc Huybrechts

 

correctie: dat moest natuurlijk "CaSablancA" zijn.

#101042

OutlawMike

 

'Ik heb genoeg Amerikaanse kennissen die me maar al te goed op de hoogte houden van wat er reilt en zeilt in de VS, om te kunnen besluiten dat het leven en de kwaliteit voor een gewone burger veel beter is in Europa dan in de VS'

Tja, en ik heb welstellende en eerder verpauperde kennissen die respectievelijk in een MR-bolwerk en in een PS-turf wonen. Prive woon ikzelf in het laatste en het is hier armoe troef (koopkracht zonder overdrijven 40% minder dan net over de taalgrens in de Vlonders). De menschen hier zien blijkbaar het verband niet tussen een eeuw parti socialiste heerschappij en hun toestand. Misschien moeten uw kennissen eens verkassen naar een Red State.

#101074

zerlinetta

 

..en van een achterlijke bureaucratie en werknemers die totaal onbekwaam zijn daar kennen ze in de VS ook wel wat van.

http://matosh.web-log.nl/ma...
Zal waarschijnlijk aan het Amerikaans onderwijssysteem liggen, waar het niveau ver te zoeken is.

#101075

Marc Huybrechts

 

Het is inderdaad zo dat vele mensen beter zouden 'thuis' blijven, want ze zijn duidelijk geen referentie noch reclame voor hun thuisland. Dat is dus ook blijkbaar het geval voor die Martin+Tova+Shay, "living in fabulous Las Vegas" in Nevada. Schelden kan die Martin gelijk de besten, zowel in het Engels als het Vloms, nog beter dan den 'Joe' hier.

Men vraagt zich af wat de Amerikaanse authoriteiten bezielt van dat soort van 'gasten', nietsnutten eigenlijk, in hun land binnen te laten (en er blijkbaar zelfs laat 'werken', met camions rijden en zo). Het is te verhopen dat ze hem spoedig zullen buiten zetten, want hij heeft nog veel 'growing up to do'.

@ Outlawmike

Dit is misschien iets dat gij, met uw taalkennis en sarcastische ingesteldheid, gaat kunnen aanpakken, die matosh.web-log blablabla, want mijn Vloms is echt niet goed genoeg meer om op dit soort van onnozeliteiten een antwoord te kunnen geven van 'hetzelfde niveau'. Ik zou het een tekortkoming kunnen noemen bij mezelf, maar - na reflectie - toch eigenlijk niet.

#101090

luk Vanhauwaert

 

Mark, Het "taaltje", gebruikt in de matosch-blog stoot mij ook tegen de borst. Ik herken echter het "stotent turbo-geschrijf" niet als "vloms" eerder als "boven moerdijks". Mischien heb ik niet ver genoeg gelezen om achter de nationaliteit van de blogger te komen.
Wat me van je verwonderde, van iemand die toch ook in Amerika woont, is dat je niet ingaat op de feiten waarover hij in zijn blog spreekt. Die toestanden met de tax-lui, wooncontrolediensten en verzekeringscontroleurs zijn toch wel heel erg kras. Ook de werkwijzen van dat bedrijf waar de blogger werkt lijken mij hallucinant.

#101096

traveller

 

@ luk Vanhauwaert

Gegarandeerd boven moerdijks, waarschijnlijk nog met een 3de immigrante er in, immigrante in Nederland dan.
De bureaucratische problemen houden zeker verband met hun persoonlijke houding.
Amerikaanse bureaucraten zijn even koninklijk als de onze maar als je hen dan als "shit" behandeld weten ze je te vinden. Dat ganse taaltje is doordrenkt van hun "superioriteit".