De analyse van een linkse populist

De sp.a krijgt zijn generatiewissel maar niet rond, het Vlaams Belang is passé en heeft heel passend een pot stijfsel als voorzitter, de LDD weet zelf niet meer of het nog bestaat en dan dat leidende trio bij Open Vld! Quicky, Ceyssens en de jonge Decroo: dat is toch de jongerenafdeling van de Rotary-Zottegem? (...)

Wij Vlamingen trekken naar de splitsing van België zoals de Amerikanen naar de oorlog in Irak: met leugens, zonder duidelijk plan, en zonder zeker te zijn van de uitkomst. Als die republiek Vlaanderen er komt, blijf ik gewoon in Antwerpen wonen. Om vanaf dag één, als het gezaag begint dat het walhalla toch niet opbrengt wat we ervan verwacht hebben, in het Latijn en het plat Vlaams te zeggen: 'I told you so'. Ik maak alvast een bordje klaar om daarmee op de Groenplaats te gaan staan.

Tom Lanoye, geïnterviewd door Yves Desmet in De Morgen, 15 januari 2011

Reacties

#103401

LVB

 

Over mijn keuze van de titel: als een rechtse op zo'n toontje en met zo'n stijlfiguren spreekt, wordt hij een "brulboei" genoemd die de "onderbuik" bespeelt.  Als een linkse zich op een gelijkaardige manier uitdrukt, is het een "intellectueel".

#103402

traveller

 

Hij blijft gewoon in Antwerpen wonen!!!

Gelukkig Tommeken, ik kon daar 's nachts niet meer van slapen, waar gaat Tommeken toch wonen als Vlaanderen onafhankelijk wordt???

Eén kleine opmerking toch, het manna zal niet meer uit de hemel vallen, niet vergeten Tommeken.

#103403

jvn1k

 

deze keer slaat hij (-"intellectuele populist" of niet-) spijkers met koppen.  ook wat hij in het zelfde interview verder zegt over de splitsing en vooral over die omhooggevallen ellendeling genaamd bart de wever.

#103406

traveller

 

@ jvn1k

 

Ik zou Alex. De Croo toch maar niet onderschatten, zijn politieke standpunten zijn moedig en fris, hij verrast mij in de aangename zin.

 

Die pot stijfsel heb ik toevallig in een vliegtuig mee gemaakt. Hier ook voorzichtig zijn, hij weet wat hij wil op een rustige manier. Ze hebben besloten dat ze BDW zich zelf moeten laten voorbij lopen.

#103408

Cogito (niet ingelogd)

 

Dàt gold nog sterker voor Verhofstadt, die ooit een prijs won van de Nederlandse libertarische vereniging voor zijn eerste burgermanifest (al dan niet zelf geschreven), en we hebben gezien wat die ervan gebakken heeft. VLD heeft zijn kansen gehad, en verspeeld.

#103407

Ai Ai

 

Ben even uit de circulatie geweest en lees opnieuw Lvb. Nieuwe lay out. Moeilijk leesbaar. Omdat de letters in een soort grijs zijn en niet genoeg contrasteren met de achtergrond?Omdat de rubrieken niet meer zo helder geprofileerd worden? 

#103412

Cogito

 

Deze vorige reactie als antwoord op Traveller's 103406, maar de functie "beantwoorden" linkt het antwoord blijkbaar niet aan de oorpsronkelijke reactie?

#103457

Nexer

 

Het klopt dat als we voor de splitsing van België gaan, we niet zeker zijn van het finaal resultaat. Dat is geen gewichtig argument om er tegen te zijn, je bent namelijk van niks zeker van het eindresultaat bij het begin.

 

Met leugens, zegt hij dan ook. Welke leugens? Wat is er gezegd dat niet waar is? Alles waarschijnlijk, maar een echte uitleg moet je niet verwachten.

 

En dan ook nog: zonder plan. Welnu beste kerel, als je de splitsing van België niet wil, dan is het maar normaal dat niemand je bij hun plannen betrokken heeft, en dat je er dus niet van af weet.

#103670

MNC

 

En ook, het is niet omdat meneer Lanoye elk woord van een woordenboek in een roman kan verwerken en geprezen wordt omdat hij erin slaagt vier bladzijden te wijten aan hoe hij een jonge gast (en ja, ik gebruik hier niet het woord Marokkaan om geen rechts gedachtengoed aangewreven te worden) afzuigt en daarbij uitgebreid vertelt hoe dat naar borrelnootjes smaakt, dat hij zich daarom moet gedragen als een politoloog. Met om zich heen te schoppen, bereikt hij ook niks, integendeel.

#103671

jvn1k

 

bweurk!  misschien zijn het zelfs van die besmette borrelnootjes waar iedereen in graait die van de WC komt zonder handen te wassen....