BBC via satelliet, kabel buiten?

Astra 2D footprint
Er is heuglijk nieuws voor de fans van de BBC. Vanaf 30 mei kunnen alle TV- en radiozenders van de BBC gratis, dus onversleuteld, ontvangen worden via de Astra 2D satelliet. De situatie was tot nu toe als volgt: op de Belgische kabelnetten zitten alleen BBC1, BBC2 en BBC World (deze laatste op veel kabelnetten enkel overdag), en wat de radio betreft Radio 2, Radio 3 en BBC World Service. Wie over een digitale satellietontvanger beschikt, kan momenteel enkel BBC World en alle BBC-radio's (op Five Live na) onversleuteld ontvangen. De andere BBC-stations waren tot nu toe voorbehouden voor inwoners van Groot-Brittannië. Het gaat om BBC News 24, BBC Three, BBC Four, CBBC, CBeebies en BBC Radio Five Live. Deze BBC-zenders worden versleuteld, omdat de rechten op de meeste televisieprogramma's (en op de sportevenementen op Radio Five Live) door de BBC enkel aangekocht werden voor Groot-Brittannië. Voor die versleuteling betaalde de BBC tot nu toe jaarlijks zo'n slordige 17 miljoen pond aan operator BSkyB van Rupert Murdoch. Deze versleuteling leverde de BBC geen extra inkomsten op, want elke inwoner van Groot-Brittannië kon een smartcard krijgen voor gratis ontvangst. De versleuteling en de smartcards dienden dus enkel om de geografische verspreiding van de satellietontvangst onder controle te houden, en niet om via een abonnementsformule bijkomende inkomsten te verwerven. De BBC heeft nu ingezien dat het sop de kool niet waard is. Vanaf 30 mei komen alle BBC-zenders onversleuteld op de Astra 2D satelliet. Zoals te zien is op de figuur hierboven, is het ontvangstgebied van deze satelliet opzettelijk beperkt gehouden tot de Britse eilanden. Dat komt dus goed uit voor wat die auteursrechten betreft. Maar omdat er altijd wat overspill is, zullen de BBC-zenders ook te bekijken zijn in Nederland, België, het noordwesten van Frankrijk, en het zuiden van IJsland.

In West-Vlaanderen moet het al kunnen met een schotel van 50 centimeter diameter, in de rest van België en in West-Nederland is een 60 centimeter schotel vereist, in Luxemburg en het noordoosten van Nederland zal een 75 centimeter schotel nodig zijn. Behalve de schotel (waarvan plaatsing en uitlijning geen sinecure is) is ook een digitale satellietontvanger nodig. Dergelijke ontvangers kunnen tegenwoordig goedkoop aangekocht worden via discountketens en postorderbedrijven. Wie het alleen maar op zijn computerscherm wil bekijken, is nog goedkoper bediend. Wat mij tot de volgend bedenking brengt. Is een kabelabonnement eigenlijk nog wel interessant voor wie televisie vooral als een informatiemedium (en niet als een amusementsmedium) gebruikt? Als ik mijn kabelabonnement opzeg, mis ik op het vlak van informatiebronnen eigenlijk alleen de regionale televisie, Kanaal Z (die ik ook via het web kan bekijken), en een tweetal informatieprogramma's op VTM die soms de moeite waard kunnen zijn (Telefacts en Polspoel & Desmet). De VRT kan ik immers via de ether blijven ontvangen. Betaaltelevisie biedt op het vlak van nieuws- en actualiteitsprogramma's weinig meerwaarde, wel op het vlak van documentaires. Zo vind ik in het aanbod van Canal Digitaal wel beurszender CNBC (die ook gratis via satelliet te ontvangen is), maar geen echte nieuwszenders zoals Fox News (die in België niet op de kabel zit), Euronews (dat slechts op sommige kabelnetten zit) of BBC World (dat op de meeste kabelnettten slechts overdag te bekijken valt, omdat het 's avonds de plaats ruimt voor Arte). Kortom, het ziet ernaar uit dat deze beslissing van de BBC ervoor zorgt dat de TV-meerwaardezoeker die een vrij zicht heeft op de zuid-zuidoostelijke hemel, zijn kabelabonnement kan buitengooien, en het voortaan kan rooien met een eenvoudige antenne voor de VRT en een digitale satellietontvanger voor de BBC.

Reacties

#89

Tom Vanhove

 

CNBC en EuroNews zijn ook via Internet te nemen!

CNBC Europe:

http://www.virtualtuner.com...

Euronews

http://www.virtualtuner.com...

Op virtualtuner kunt ge ook nog andere kanalen vinden die afgehaald zijn van http://www.dsltv.nl!

Ik heb ze ook gegroepeerd op mijn site http://www.tv4all.tk !

#118266

Catherine

 

Watch any? live sporting event online for free. Game tabs are at the bottom of
the website. No signing up 100% free!

#90

LVB

 

Interessant, Tom. Maar eerlijk gezegd vind ik die streaming via internet wel goed om mezelf een idee te vormen over een bepaald TV-station of om één welbepaald programma te bekijken. De beeldkwaliteit is echter onvoldoende om van echt comfortabel TV-kijken te kunnen spreken. Daarvoor is échte televisie (via ether, kabel of satelliet) nog altijd stukken beter. Overigens geeft http://wwwitv.com/ ook een prima overzicht van streaming-televisie uit de hele wereld.

#103

M. Beckers

 

Hallo luc,

Heb je dan ook een speciale smartcard nodig om die BBC hier te ontvangen? Ik kijk op dit moment namelijk via Canal Digitaal, en als je dan gaat zenderzoeken laat hij alleen de kanalen toe die door Canal Digitaal zijn goedgekeurd!

#115

M. Hogen Esch

 

Luc,

Ik ben geintereseerd in de reactie van M. Beckers (21 april 2003). Daarnaast vraag ik mij af hoe moeilijk het is om de schotel goed te plaatsen. De sshotel zal voor ontvangst van ASTRA 2 anders moeten staan dan voor ASTRA 1 welke hier in Nederland nodig is. Als de zenders niet gecodeerd zijn heb je dan wel een smartcard nodig of kunnen de Engelse zenders zonder smartcard ontvangen worden en de huidige via de (verplichte in koopcontract huis) kabel.

Bij voorbaat dank.

#123

Allure

 

Je hebt vanaf 1 juni geen smartcard nodig om de BBC te kunnen ontvangen - het zendt dan immers ONgecodeerd uit...

#124

LVB

 

Die datum van 1 juni is uitgesteld tot 14 juli. Zie http://www.digitalspy.co.uk... voor meer details.

#249

Sara

 

Are ITV and C4 channels also available on satellite?

I'm British but live in West Vlaanderen and your information is of great interest to me.

#708

Jenny

 

Ik zit in de hiel van Italie met schotelontvangst via Astra (1 of 2??).

Zou dolgraag BBC1 en 2 willen ontvangen. Is er hier nog hoop voor mij?

p.s. Ook de Belgische zenders zou ik graag willen ontvangen!

#117290

rony stokart

 

Ik woon in Toscana, en gebruik een TV Vlaanderen kaartje (11 euro/maand) om de Vlaamse en Nederlandse programmas te bekijken. Koop of huur echter geen decoder via TV Vlaanderen want dan wordt je beperkt in alle andere buitenlandse en Italiaanse zenders.

#958

Henk de Groot

 

Hallo Luc, Ik kijk op dit moment via Canal Digitaal via een normale philips ontvangen. Het is mogelijk een andere satelliet te kiezen dan Astra G. Ik kan "OVERIGE" kiezen. Ik vraag mij af hoe de schotel gericht moet worden en of het mogelijk is de BBC zenders met deze ontvanger te ontvangen. Ik ben al een keer bezig geweest maar krijg dan veel zenders met een taal die ik niet kan ontcijferen. Lijkt wel Russich. Als ik recht achter de schotel ga staan draai ik hem naar rechts of links ???? Graag een reactie. Gr. Henk

#6938

Paul Maas

 

Hoi Luc,

Ook ik kom met de veel gestelde vraag hoe ik de BBC zenders kan ontvangen. Ik woon in Zuidwest Nederland, diameter schotel is +/- 64 cm. Heb ik een speciale ontvanger nodig aangezien de BBC zenders niet geprogrammeerd staan in het canaldigitalpakket. Kun jij me vertellen hoe ik verder te werk kan gaan.

Groetjes

Paul

#7150

Robin

 

over BBC 1,2 ontvangst check hier:

http://www.satell...

http://www.sattv....

#15020

dries

 

Fox News is de moeite niet... 't Is gewoon een pion van Rupert Murdoch.

Voorbeeld van de rommel die je hier dankzij Fox te slikken krijgt: tijdens Hurricane Katrina titelden ze een segment "The Price of Freedom."

#21540

ONmate

 

Ik denk er aan om hier in België tv vlaanderen digitaal aan te schaffen dan kan ik de kabbel af zeggen en genieten van meer dan 200 vertellen ze me.Als ik dan ook de BBC's er bij wil dien ik enkel een schotel aan te schaffen met 2 koppen. Ook een interesante site voor sateliet informatie is http://nl.kingofsat.net/

mijn vraag nu is dit aan te raden. voor de prijs moet je het niet laten (goedkoper dan de kabel) of zitten ook hier adertjes onder het gras.

Dank, Groetjes
ONmate

#58633

Stephan Brummelhuis

 

Geachte dames, heren,
Is deze info nog actueel of is er iets gewijzigd?
Wij zijn namelijk verhuisd naar Duitsland (grensstreek)
en willen graag BBC op onze schotel ontvangen.
We proberen wel wat denk ik.

Tnx,
Stephan

#58640

joe

 

Stephan,

weet dat je in Duitsland vele free-to-air Digitale Terrestrial kanalen kunt ontvangen. Dus zonder kabel en zonder satelliet. Haast alle TVs in Duitsland zijn standaard met een DVB-T tuner uitgerust, dus je hoeft geen settopbox te kopen. Als je je Belgische TV behoudt koop je zo'n settopbox voor minder dan 100 Euro.

http://www.tv-plattform.de/...
http://nrw.ueberallfernsehe...

De BBC zit nog niet in het DVB-T aanbod, en als je het via de satelliet wil ontvangen zal je schotel nogal groot moeten zijn. Specialist ter zake is Sat&Sound in Halle. Ze hebben zelfs klanten in het buitenland. Bel ze eens op
02/361 31 15 en vraag naar Didier of Stefaan.

#61180

Papajohn

 

Goed nieuws: binnenkort begint ITV en BBC met FREESAT, dit betekent nog meer gratis kanalen (Channel 4 wil dan ook ongecodeerd meedoen)

#61181

joe

 

Papajohn: inderdaad, Channel 4 heeft nog een encryption-contract met Sky tot Oktober 2008, maar dit zou dus niet meer verlengd worden. Hoera.

#71550

johan

 

wie kan mij een foto zenden van de montage volgorde van de 4 lnb,s
op een schotel voor ontvangst van astra 1 2 3 3n HB
met dank

#90881

Matthias

 

Dag iedereen,

Tot nu toe hadden we een binnenhuisantenne en moesten we de bbc missen maar dit aanbod is heel erg aanlokkelijk. Ik ken echter niets van satellietschotels of -ontvangers. Kan iemand me een winkel in de buurt van Gent of Deinze aanbevelen? Hebben jullie tips over welke apparatuur ik moet beschikken?

Dank bij voorbaat!

#91574

tijmen

#91647

Chris

 

Dag en beste wensen,
ik wil een schotel antenne plaatsen met een digitale receiver en heb op TV Vlaanderen gezien dat je ook een antenne (Triple Sat Multytenne )kan hebben die de engelse zenders ontvangt.Als ik op de Astra site ga zien raden die een schotel van 60cm aan. Deze antenne heeft slechts een diameter van 45 cm. Heeft iemand in het Antwerpse ervaring met ontvangst van engelse zenders via de triple sat antenne?
Met dank,

#117291

rony stokart

 

De Triple Sat Multytenne is een produkt van het Duitse Technisat. In het Antwerpse Borgerhout kun je bij onze allochtone vrienden het origioneel (met VIER ingebouwde LNB's) kopen voor meer dan 100 euro minder dan de woekerprijs van TV Vlaanderen. Ik ben er, in mijn woning op Linkeroever, zeer tevreden over.