Prins Laurent en Libië

Het is de krant La Libre Belgique die in 2011 met het nieuws uitpakt dat Laurent een ontmoeting heeft gehad met Libische diplomaten die tegen de leider Moe’ammar al-Khaddafi zijn. De krant steunt overigens het koningshuis en in het bijzonder de koning. Een aanval op Laurent betekent impliciet een versterking van de positie van Albert II en kroonprins Filip.

In een hotel in Brussel heeft prins Laurent op eigen houtje een ontmoeting georganiseerd tussen de nummer twee van de Libische ambassade en de Libische ambassadeur bij de Verenigde Naties. Beiden zijn volgens de krant recent tegenstanders geworden van de Libische leider Moe’ammar al-Khaddafi.

Eerst lijkt het erop dat de prins hen politiek wou steunen. Uiteindelijk blijkt dat het in de eerste plaats om een geldkwestie gaat. Laurent liet via GSDT enkele honderden hectaren bomen planten in Libië op een helling om de verwoestijning tegen te gaan. Dat project verliep in overleg met een zoon van Khaddafi. Maar Laurent werd volgens La Libre niet betaald en wil nog vergoed worden voor dat project.

Daarom sprak hij af met de diplomaten, hoewel die ondertussen dissident zijn. ‘Laurent zou dus op een machtswissel in Libië mikken, en hopen dat zijn kosten alsnog vergoed zouden worden door met een anti-Khaddafi-diplomaat de banden aan te halen,’ besluit de pers.

Volgens de pers nam Laurent zelf het initiatief voor de ontmoeting. Burggraaf Etienne Davignon ontkent dat. Hij beweert dat Libiërs van de ambassade in Brussel zelf contact gezocht hebben met Laurent. Laurent is vervolgens samen met de diplomaten naar de ontslagnemende minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel (MR) gegaan. Vrijmetselaar Chastel en prins Laurent zijn goede vrienden. Laurent en de minister hebben samen met de diplomaten over de toestand in Libië gepraat. Chastel bracht nadien minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) op de hoogte van de ontmoeting.

Zeker is dat Belgische diplomaten ontstemd zijn en zeer boos reageren. In La Libre Belgique verklaren ze in koor: ‘Het is ongehoord. Hij (Laurent) weet niet wat hij doet.’ (...)

Over het Libische project blijft vandaag een waas van geheimzinnigheid hangen. Waarom zouden de Libiërs van de ambassade zelf contact zoeken met Laurent als ze hem nog geld zouden moeten betalen? Volgens Benoît Delaite van Tr@me hebben de Libiërs wel degelijk betaald. Volgens hem is het project in juni 2010 gewoon gestopt toen de verantwoordelijke Libische minister werd vervangen.

Delaite beweert dat het project plaatsvond in het Noordoosten van Libië, in de streek van Benghazi. ‘Er zijn wel degelijk bomen geplant,’ bevestigt Delaite. ‘Ik ben er verschillende keren met Laurent geweest. Ik benadruk dat Laurent vrijwillig meegewerkt heeft.’ Volgens Delaite ging het niet om een groene gordel zoals in Mauretanië. ‘Het project betrof het tegengaan van de degradatie van de velden, zodat de boeren er kunnen blijven werken.’

Als de informatie van Delaite klopt en Laurent wel betaald werd voor het bomenproject in Libië, dan rijst de vraag wat het werkelijke onderwerp van het gesprek was tussen de prins en de Libiërs. Volgens onze informatie ging de babbel over een investering van de prins in een nieuw te bouwen olieraffinaderij. Deze raffinaderij zou milieuvriendelijk zijn en zeer weinig CO2 uitstoten. Laurent werd verleid met de bewering dat het om een milieuvriendelijke olieraffinaderij ging. Het project werd een complete flop en Laurent zou volgens onze informatie geld verloren hebben.

Thierry Debels in "Prins Laurent - rebel met een reden", Uitg. Houtekiet, ISBN 9789089242020

Reacties

#116850

dendof

 

Waar zijn de Moldaviërs als je ze nodig hebt?

#116852

OutlawMike

 

Heu... op de Costa Concordia was er eentje?

#116855

dendof

#116851

traveller

 

Een olieraffinaderij van een paar miljard euro? 300.000 BPD is 6 miljard euro minimum.

Een milieuvriendelijke raffinaderij kost nog een paar miljard meer en is nog niet echt op punt.

Daar wordt opnieuw zonder kennis van zaken over Laurent gezeverd.

Niet dat Laurent me interesseert maar dat boek zal toch heel wat meer concrete zaken moeten geven om echt interessant te worden.

Tussen haakjes, oude of nieuwe Libische ambassadeurs kunnen geen zinnig woord zeggen over raffinaderijen en hebben geen enkele positie in die materie. 

 

#116854

Thierry Debels

 

 

Laurent is bevriend met de familie  de Bourbon/Crociani én de zonen van de Libische leider Moeammar Kadaffi, ooit de grote terroristische boeman van het Westen. Drie broertjes Kadaffi zijn/waren heel erg thuis in Italië en mee van de grootste feestneuzen in Sardinië en al die andere plekken waar de fanatieke jetsetters onder leiding van Marta Marzotto plachten neer te strijken. Laurent werd op de hoogte gesteld van dit project door een van de zonen van Kadaffi.

Laurent heeft een miljardenerfenis (in BEF) ontvangen van Boudewijn. Boudewijn bezat volgens Knack 12 miljard BEF. Laurent beschikt volgens Rudy Bogaerts over 1,5 mia BEF.

Laurent kreeg de mogelijkheid om te participeren in dit project. Het ging om een minderheidsaandeel, enkele percenten dus. Een investering die perfect binnen het bereik én het budget van de prins lag.

Het kan evenwel niet uitgesloten worden dat het om oplichting ging.

 

#116858

traveller

 

@ Thierry Debels

 

Er zijn maar 2 licenties gegeven voor een raffinaderij door de vorige Gaddafi regering:

Eén voor Ras Lanuf, waar Laurent 100% zeker niet in zat en één voor Zawiyah voor de modernisering en opwaardering van de bestaande raffinaderij en hier ken ik de aandeelhouders niet allemaal maar het zou me verwonderen dat hij daar in zat, technisch te gecompliceerd.

Beide projecten zijn nu dood.

 

Er was ook een fake project voor Benghazi dat de ronde deed, maar dat waren oplichters van Benghazi.

#116860

jvn1k

 

@Thierry Debels

wat ik me afvraag: is het Laurent die hier persoonlijk (onder)handelt en op de hoogte gesteld wordt van opportuniteiten, of heeft hij zo zijn adviseurs/zaakwaarnemers die hem hierbij een handje helpen of in zijn naam de zaakjes doen?

#116861

Thierry Debels

 

die vraag het ik uiteraard ook gesteld - het antwoord is dubbel: meestal gaat het initiatief uit van Laurent, bvb in het geval van de gasturbine of de olieraffinaderij; hij heeft veel contacten, bvb met de familie de Bourbon/Kadaffi; in zeldzame gevallen krijgt hij een zakelijk voorstel - zeker is dat hij geobsedeerd is om geld te verdienen, hij wil bewijzen dat hij het ook kan - de boutade dat hij miljardair wil worden is echt , miljardair in dollar welteverstaan

#116857

publius

 

Ach, weet je, Laurent is nog de enige van de kon. fam. die effectieve return geeft op zijn dotatie, zij het dan in de vorm van amusementswaarde. Duur betaald, dat wel, maar dat is de VRT ook maar veel minder leuk en pure propaganda. Benieuwd hoe het verhaal over Wendy haar auto zal aflopen

#116859

Thierry Debels

 

@Traveller : bedankt voor de toelichting

Dat een project 'technisch gecompliceerd is', is geen belemmering voor Laurent. Het enige wat hem interesseert is de groene kleur van de dollar. Bovendien denkt hij van zichzelf dat hij een (technisch) genie is.

In mijn boek staan nog andere projecten waarin de prins wilde investeren. De beruchte gasturbine bijvoorbeeld.

#116862

Marc Huybrechts

 

@ Thierry Debels

Waarom blijft u de Bourbons en de Cobourgs en soortgelijken associeren met "de groene kleur van de dollar"?   Lopen/varen/vliegen die rond met Amerikaanse paspoorten?  Berust het fortuin van Laurent op zijn risk-taking en hard werken in Amerika? Of origineerde dat fortuin in royale 'dotaties' van belastingbetalers in Belgique?    Denkt u dat Laurent bankrekeningen in dollars aanhoudt, of zouden zijn rekeningen in Zwitserland in zwitserse franken en euros gedenomineerd zijn?  Het is natuurlijk mogelijk dat hij 'speculeert' op de euro/dollar wisselkoers. Maar, dan zou hij toch beter wachten tot na de November verkiezing om te zien of het dramatische gevaar van een Obama-II regering geweken zou zijn, alvorens in die groene kleur te kunnen geloven of er zijn 'dotaties' te durven in omzetten.  

Nee, gezien zijn voorbije associatie met Khaddafi-zonen heeft Laurent's voorkeur voor de "groene kleur" waarschijnlijk meer te maken met de groene vlag van Khaddafi (of soortgelijke tirannen) dan met de munteenheid van een zeldzame democratie waar het vrijemeningsuitingsrecht (voorlopig) nog overeind blijft.    Albert is natuurlijk geen echte tiran, gelijk Khaddafi was.  Maar Laurent is wel het soort van relatie en/of courtier die men altijd kan vinden rond staatshoofden die buiten het 'electorale bereik' van hun subjecten/slachtoffers vallen     

#116863

Thierry Debels

 

de uitspraak komt van Noël Vaessen en werd door een kennis bevestigd

#116865

Marc Huybrechts

 

@ T D

Uw antwoord is naast de kwestie.  Die uitspraak komt misschien van ene Vaessen, maar het feit blijft dat u ze goedkeurend en herhaaldelijk parroteert.   U denkt, absurdelijk, dat (Laurent's) 'interesse in geld of rijkdom' hetzelfde zou zijn als een voorkeur voor "de groene kleur van de dollar".   Dat u het verwerpelijke gedrag van een Europese aristokraat zou willen verbinden met de dollar is niet alleen absurd maar ook ironisch.  Laurent, en de hele panoplie van prinsen, princessen, en andere indicaties van een klassenmaatschappij, zijn een Europees probleem en hebben in wezen niets te maken met de dollar.      

#116869

Johan Vandepopuliere

 

@ MH

In 1986 zong Hollywood Beyond "What's the color of money". Het antwoord dat zij op die vraag verzonnen zal u nog naïef-linkser overkomen dan Mie Vogels in een Nikhab, maar de referentiekleur is alvast groen.

In Europa heeft geld tal van kleuren. Met dat gegeven valt niet zo poëtisch om te springen. Soms hebben schrijvers in hun boeken en commentaren ook andere oogmerken dan feitelijke accuratesse. Het is de reden waarom zij gelezen worden en zich niet tot fora moeten wenden om een leespubliek te claimen.

 

#116871

Marc Huybrechts

 

@jvdp

1) Enkele citaten van Thierry Debels hierboven:

--    "...dat hij miljardair wil worden is echt , miljardair in dollar welteverstaan..." (cf.#116861)

--    "...wat hem interesseert is de groene kleur van de dollar..." (cf.116859)

2)  U ziet daar poesie in?   Merkwaardig.  Ik denk daar anders over.  Maar, ik ga wel akkoord met u dat het niets te maken heeft met "feitelijke accuratesse".

3) Het is goed mogelijk dat TD een leespubliek wil claimen, en dat hij zich daarvoor niet tot fora moet wenden.   Maar, laat ons niet vergeten dat het onderwerp hier ging om een dekadente Belgische aristocraat, le prince Laurent, en dat TD duidelijk de bedoeling heeft van die in een slecht daglicht te plaatsen.  Dat TD denkt van dat best te kunnen doen door Laurent (absurdelijk wel te verstaan) te verbinden met de dollar, dat zegt eigenlijk weinig of niets over de poetische krachten van TD, maar wel veel over de aangekweekte vooroordelen van zijn Belgisch leespubliek  (of tenminste over hoe TD zijn leespubliek inschat).     Ik denk en zeg/schrijf dat zijn inschatting daaromtrent vrij accuraat is, en daarmee ga ik nooit populariteit kunnen vergaren op een Belgische blog.     

 

#116864

jvn1k

 

mmm....niet helemaal eens met MH.   ik denk eerder dat Laurent's voorkeur voor de "groene kleur" te maken heeft met het merk Green Giant, het amerikaanse equivalent van Marie Thumas.   Die Green Giant is zijn held, daar kijkt hij naar op…. zie eens wat die Green Giant uitstraalt :"ik kan het mama!"   "ik kan het papa!"   "ik kan het meme!"    "ik kan het pepe!"    

http://www.greengiant.com/assets/images/os-media-green-giant.jpg

Eigenlijk is hij hier niet de enige.  Cinefielen onder ons kennen ongetwijfeld The Green Hornet, van de onvolprezen fransman in Hollywood Michel Gondry, bij de sentimentelen onder ons gekend als de maker van The Eternal Sunshine Of A Spotless Mind, waar Kate Winslet voor 1 keer niet haar ontblote lower abdomen laat zien.   Anyhow, The Green Hornet gaat over net hetzelfde thema:een ontaarde zoon die niets liever doet dan mooie en minder mooie meisjes kezen en door zijn vader als een nietsnut wordt beschouwd wil bewijzen dat hij het kan,en hoe!!!   Daarbij geholpen door een oude knecht van zijn vader, de aziaat Kato.  Paralleltrekkers zijn er nog niet aan uit of ze die Kato moeten vergelijken met Fred Erdmann, Noël Vaessen of Olivier Chastel.     Eigenlijk had de film The Green Giant moeten heten, maar het bedrijf uit Minnesota was ertegen omdat het geen all-american movie was: een franse cineast, een canadese hoofdrolspeler, een taiwanese bijrolspeler,....  en de PDG van Green Giant is nu net iemand die (nog altijd) met zo'n dwaas amerikaans vlagje op z'n Lincoln Continental rondrijdt.

 

#116866

EricJans

 

En wie zegt niet dat Laurent naar Congo ging in stil overleg met zijn papa en daar de nodige 'deals' sloot, waarna hij dan officieel ruzie kreeg met papa, waarna er dan een tijdeke officieel geen contact meer was met papa, waarna er dan vrede werd gesloten met contracten intussen toch maar lekkertjes op zak?

Mij komt het voor dat de ruzie tussen pseudo-rebel Laurent en 'la famille' al bij al gauw was bijgelegd. Zo'n 'rebel' en een 'zot' in de familie kan best handig zijn als je met zotte dictators iets te bekokstoven hebt niet?

Ik weet er het fijne niet van...maar deze versie zou me minder verbazen dan de versie die we te zien krijgen. De belangen van Laurent zijn niet anders van aard dan die van de rest van de familie, toch?
Het zijn de geldstromen die tellen, niet de verhaaltjes eromheen.

 

#116867

jvn1k

 

bestaat er een brussel zoiets als de bastille om te bestormen?  raar dat de bevolking dat royale zottegedoe en profitariaat allemaal slikt.  steven samyn van DM had onlangs een tipje van hun financiële schandaalsluier opgelicht maar bij mijn weten reageerde er niemand, ook geen LDD-ers.

#116868

Thierry Debels

 

Wat heeft S.Samyn juist geschreven? Ik herinner me wel een uitspraak van Y. Desmet: "De enige reden waarom België nog geen republiek is, is omdat de republikeinen hier zo lui zijn. Ook al zijn alle toppolitici, enkele uitzonderingen niet te na gesproken, intellectueel ervan overtuigd dat een republiek te verkiezen valt boven een monarchie."

#116870

Johan Vandepopuliere

 

Het is in elk geval merkwaardig dat de bijdrage van de bonussen der topmanagers aan de crisis significant wordt geacht door het volk en de dotatie van het koningshuis niet. 

Het volk is ook erg lankmoedig tegenover plebejische star quality. Wie in de boekjes staat, mag zwemmen in het geld, meer nog, het is precies dat gespartel tussen grootbezit en publiek bezit dat hen zo charmant maakt.

De bankiers zijn echter onzichtbaar: in het vermaken van hun vette bonussen en in het afromen van onze zichtrekening. Die arme loketbediende doet ook maar haar job.

De perceptie van machteloosheid en de dualiteit van nabije onbereikbaarheid houden de koning in het zadel. Schaf de Story en co af en schrap de nieuwjaarsspeech en het hof maakt plaats voor een republikeinse veranda. 

 

#116872

jvn1k

 

 

Samyn's artikel stond in de weekendbijlage een paar weken geleden.

Per royal een lijstje waar ze wonen en hoeveel het onderhoud/renovatie van deze woning (ge)kost (heeft), hun wagenpark, boten, helikopters,... 

Verder de vermelding dat al hun aankopen vrijgesteld zijn van belasting, accijnzen, invoerrechten of btw.   zowel privé als voor de uitoefening van hun functie.

En dat Laken over een eigen benzinepomp beschikt, en Laurent laat zijn personeel speciaal van Tervuren naar Laken rijden om zijn wagens daar vol te tanken.