Prins Laurent, de Druzenleider en 9/11

Midden februari 2001 is Laurent als voorzitter van het KINT zelfs op bezoek in Jordanië en in Libanon. De aanvoer van zoet water is een probleem in die landen. Voor de camera’s van de pers steekt de prins een vinger in de Dode Zee en likt eraan om na te gaan hoe zout het water er wel is.

In het allergrootste geheim heeft de prins er ook een vertrouwelijk gesprek met Walid Joumblatt. We krijgen de informatie voor het eerst van een lid uit de entourage van de prins. Walid Joumblatt (ook: Jumblatt) werd geboren in Moukthara op 7 augustus 1949. Hij is een Libanees politicus. Na de moord op zijn vader, de Druzische Progressieve Socialistische Partijleider Kamal Jumblatt, werd hij zowel de nieuwe voorzitter van de PSP als vorst van de Druzen in het Choufgebergte (Moukthara). Joumblatt was aanvoerder tijdens de Libanese Oorlog (1975-1989). In 1982 en 1983 wist de leider, gesteund door de Sovjet-Unie, het offensief van de christelijke Falangemilities in de Choufgebergte, het woongebied van veel Druzen, te weerstaan en hen met geweld te verdrijven.

Tijdens de bezetting van Libanon door Syrië voerde Jumblatt samen met sommige christelijke partijen felle oppositie tegen de bezetting. Jumblatt is vandaag parlementslid in Beiroet.

Volgens het Franse tijdschrift L’Express heeft Joumblatt liters bloed aan zijn handen. ‘Ja, ik heb veel bloed doen vloeien,’ bevestigt hij aan de journalist. Hij geeft ook toe dat hij wapens kreeg van de Sovjet-Unie en dat hij zich toen aan de zijde van Yasser Arafat situeerde.

Volgens onze bron was het paleis om begrijpelijke redenen volledig gekant tegen de ontmoeting van Laurent met Joumblatt. ‘Laken heeft geen toestemming gegeven.’ Toch is de ontmoeting doorgegaan. Laurent heeft zich van dat veto niets aangetrokken en heeft een tête-à-tête gehad met de man op zijn ‘kasteel’ van Moukthara, ten zuid-oosten van Beiroet. ‘Gelukkig voor Laurent en het Paleis is dat nieuws toen niet uitgelekt,’ aldus onze bron.

Enkele maanden later staat alles in het teken van de verschrikkelijke aanslagen van elf september. Laurent zit op dat ogenblik in de Verenigde Staten. Hij neemt er deel aan de missie in de Verenigde Staten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest rond het thema ‘Brussel, Hoofdstad van de nieuwe Technologie’. De delegatie is op dat ogenblik in Boston voor een bezoek aan de Harvard-universiteit. De rest van het programma wordt uiteraard geschrapt. De prins wil onmiddellijk naar België. Dat lukt niet onmiddellijk. Alle vliegverkeer is stilgelegd.

Laurent heeft weinig begrip voor de maatregel en maakt zich hier behoorlijk druk over. Slechts drie dagen later kunnen de prins en François-Xavier de Donnéa naar Parijs vertrekken met een Frans militair vliegtuig.

Een week na de aanslagen geeft de Prins een interview in Het Laatste Nieuws. Volgens hem zijn de aanslagen een rechtstreeks gevolg van het conflict in het Midden-Oosten. ‘Mijn wens is dat alle regeringen van de hele wereld gaan samenwerken om de problematiek van de Arabische landen en Israël op te lossen. En daarmee doel ik in geen geval op een oorlog. Dat is géén oplossing.’

Thierry Debels in "Prins Laurent - rebel met een reden", Uitg. Houtekiet, ISBN 9789089242020

Reacties

#116882

Mark Peeters

 

>> Slechts drie dagen later kunnen de prins en François-Xavier de Donnéa naar Parijs vertrekken met een Frans militair vliegtuig.

Deze formulering illustreert dat het hier gaat over "vader en zoon"...