De VRT en Thatcher

Op de VRT-redactie werkte Thatchers naam toen als een vogelschrik. Niemand wilde te maken hebben met deze heraut van het neoliberalisme, die de basis legde voor de succesjaren van Tony Blair. Maar ik was een keer gesignaleerd op een receptie bij de liberalen. In een fatwa van Dirk Sterckx, toen nog eminent militant van de rode vakbond, was ik uitgeroepen tot rechtse hond. Misschien heb ik daar mijn avondje met Maggie wel aan te danken. Ik denk er graag aan terug.

Alex Puissant over zijn moderatorschap van een debat met Margaret Thatcher in Kortrijk in 1991, in De Morgen, 11 februari 2012

Reacties

#116939

Marc Huybrechts

 

Het woord "vogelschrik" is goed gekozen.  Het suggereert (en vrij akkuraat) dat het intellectueel denkvermogen en het moreel discrimatievermogen van de VRT redactie aan vogels deed denken, t.t.z. niet sterk ontwikkeld was.   In die tijd kwam ik regelmatig in Belgie, en ik was echt verbouwereerd telkens ik s'avonds naar de VRT keek en de joernalisten hoorde spreken over "de democratische partijen" (in tegenstelling met die 'andere partij'), terwijl die zogenaamde 'democratische' partijen bezig waren met meningen te criminaliseren om zichzelf te kunnen bestendigen.

Ik raad iedereen aan van Thatcher's boek ("Statecraft", 2002) te lezen.  Misschien kan het een steentje bijdragen om de overleving van echte democratie in Europa (en dus in de wereld) te helpen mogelijk maken.      

 

#116941

jvn1k

 

MH kwam wel regelmatig in België om naar de TV te kijken, maar blijkbaar toch niet genoeg om te weten dat men er toen bij de VRT nogal lustig op losvogelde.  Martine Tanghe met Reddy Demey, Nonkel Bob met Lutgart Simoens, Bavo Claes met Rani De Coninck, Luc Appermont met Kurt Van Eeghem, Frank Deboosere met Gerty Christoffels, Emiel Goelen met Edwin Ysebaert, Marc Demesmaecker met Samson,...noem maar op.  het vogelen was daar dagelijkse kost onder de toren van de Reyerslaan.  Er werden onder mekaar tips uitgewisseld met wie het wel en niet heet vogelen was, de laatste werden dan schertsend "vogelschrik" genoemd.  Bijvb Rachel Fredericks of Tante Terry, om er een paar te noemen.  Vogelden de VRT-ers voornamelijk enkel onder elkaar zoals luchtvaartpersoneel dat pleegt te doen, hun natte droom was ook om eens met mensen van buiten het Huis te vogelen, bijvb mensen uit de politiek (Annemie Uitdebroek-Neyts, Te Arikinui Te Atairangikaahu,..) de amusementswereld (Marva, Whitney Houston, Barbra Streisand, Barry Manilow...), kunst (Anna Theresa De Keersmaecker) , etc.  

Tot daar mijn verduidelijking wat ze op de VRT met "vogelschrik" bedoelden.  

#116943

Marc Huybrechts

 

1) Het citaat van Puissant hierboven begon met de volgende zin:

...Op de VRT-redactie werkte Thatchers naam toen als een vogelschrik...

Mijn commentaar moet in die context geplaatst en gezien worden. En verstandige, t.t.z. wel-opgevoede, mensen begrijpen dat.  

2) De verdere bedenkingen van den Joe over het losbandige en incestueuse "lustig vogelen" op de VRT getuigt van een excessieve familiariteit met genoemde organisatie.  Zij brengen een interessante "verduidelijking", maar betreffen een ander onderwerp dan het mijne.   

#116949

brusseleir

 

Interessant lijstje dat je hier tevoorschijn tovert ;-)  Stemt dat een beetje overeen met de werkelijkheid?

Rani en Bavo, Reddy en Martine, wie had dat kunnen denken.
Het lijst met de vogelschikken interesseert me niet zo, het andere des te meer ;-)

Je weet maar nooit wie mijn pad zo nog eens zou kruisen.

#118838

Karl (ni)

 

Wat MH als niet sterk ontwikkeld denkvermogen et cetetea duidt, vind ik trekt meer op propagandistische manipulatietechnieken. Ze zijn aan de Reyerslaan slimmer dan ze laten uitschijnen.

#118839

Marc Huybrechts

 

Het ene sluit het andere niet uit.

Akkoord dat ze aan de Reyerslaan propagandische manipulatietechnieken toepassen, en dat vereist een zekere mate van 'simheid' (maar niet van wijsheid). Mijn standpunt blijft dat ze maar van een pover intellectueel denkvermogen getuigen, en nog minder van een ontwikkeld moreel discriminatievermogen.

#118836

Oz