Op weg naar het neocommunisme

Ik ben heel cynisch geworden, de jongste twee jaar. Waar ik echt van droom, is dat in dit land, vooral in de socialistische familie, een Deng Xiaoping opstaat die zegt 'I don't care dat de kat grijs is of zwart of wit, zolang ze maar muizen vangt'.  (...) Nu hebben we leidinggevende mensen, vooral in de socialistische familie, maar tot op zekere hoogte ook daarbuiten, die wachten tot iemand de muis brengt. We hebben dringend iemand nodig die toelaat dat er initiatief wordt genomen, een leider die aan heel België zegt 'ga muizen vangen'. En apprecieer diegene die muizen vangt, laat die rijk worden als die muizen vangt. Als je nu hoort wat sommige politici zeggen, is iemand die vandaag onderneemt blijkbaar een bandiet. Ook managers die hun nek uitsteken, worden steeds meer aangevallen. Het is heel erg. (...)

We moeten enkele grote rampen meemaken voor we tot de vaststelling komen dat het niet juist zit. Maar ik vraag me af of sommigen een andere agenda volgen. (...)  Dat we op weg zijn naar het neocommunisme, iedereen in een soort van vrije-socialemarkteconomie laten opereren, maar alle toegevoegde waarde die daaruit voortkomt, herverdelen. Ik ben ervan overtuigd dat de PS zo denkt. (...)

Het zit fundamenteel fout. Ik lig er echt van wakker. Niet voor mij, want op mijn ouderdom zou ik even goed kunnen gaan golfen en in het zuiden zitten, maar voor jullie en jullie kinderen, en voor mijn kleinkinderen. We zijn een put aan het graven die zij waarschijnlijk niet meer kunnen vullen. (...)

Julien De Wilde, ex-CEO van Bekaert, geïnterviewd door Bert Lauwers in Trends, 23 februari 2012

Reacties

#116980

traveller

 

Een man naar mijn hart, ons "kapitalistisch" systeem is neo-communistisch en heeft geen moer met kapitalisme te maken.

#116987

Karl (ni)

 

Een correcte analyse. Ik vertrouw er wel meer op dat de vrijemarkt-kracht, in dit land vertegenwoordigt door - ik noem ze 'de werkwillige massa' - altijd sterker zal zijn dan het ons opgedrongen communisme. Kijk maar eens hoe creatief er gereageerd wordt op de voorstellen van de regereing. Tijd is onze bondgenoot. Middle finger to the communists.

#116991

BartVanhauwaert

 

Ik geloof hier eigenlijk geen snars van. Voor creatieve ondernemers is geld geen primair motiverende factor. Geld is hooguit de schaal waaraan succes gemeten wordt. Persoonlijk denk ik dat het herverdelende karakter van de Belgische belastingaanslag een stuk minder remmende impact heeft dan regels en wetgeving die een ondernemer met een plan belet om dat plan ook effectief uit te voeren.

#116992

fcal

 

Inderdaad, daarom heb ik het steeds over een nieuw mandarinaat, dat net in deze verkalkende reglementitis zijn bestaansreden en macht vindt. Het kostenplaatje, dat er aan verbonden vereist dan ook steeds hogere veralgemeende belastingsaanslagen, waaraan dan net deze mandarijnen aan hen, die hun voorkeur wegdragen af en toe 'legale' vrijstellingen verlenen.

De oorzaak is het interventionnistisch overheidsbeleid gestoeld op het socialistisch maatschappijmodel.

#116995

dendof

 

"Voor creatieve ondernemers is geld geen primair motiverende factor."

Als je je eigen geld riskeert moet je ROI wel wat groter zijn dan die van een kasbon. Mecenaat heeft zijn grenzen, of zou die toch moeten hebben.

#116993

Cogito

 

@Bart Vanhauwaert: als U enkel de "echte creatieve ondernemers" bestaansrecht gunt, gomt U met één haal de helft of driekwart van de potentiele doordeweekse gemiddeld getalenteerde en gemotiveerde ondernemers uit, en daarmee een belangrijk stuk van het job- en welvaartcreëerend productieapparaat. Wetgeving en belasting moeten dusdanig zijn dat zoveel mogelijk ondernemers de ondernemersmarkt kunnen betreden, die aan de economie bijdragen wat ze waard zijn. Als U morgen vindt dat échte eersteklasse voetbalclubs de enige met bestaansrecht zijn, zal er al gauw niet veel sport meer overschieten.

#116994

Karl (ni)

 

Natuurlijk primeert het plezier van creatief ondernemen, maar dat genot wordt niet meer aangevuld als je extraatjes worden afgepakt. Het is nu niet mijn ding, maar wie van een dure luxueuze wagen houdt, wordt daar nu voor gestraft. Dat die persoon tientallen mensen werk verschaft, dat moet hij dan ook maar doen zonder fiscale korting op zijn eigen persoonlijke pleziertjes. Sommigen gaan dit een kromme redenering vinden, maar de fiscale cadeau's (in al hun vormen) vormden een schaamlapje voor het exuberant overheidsbeslag op de meerwaardecreatie. De firmawagen is daar een essentieel bestanddeel van. Net als al die andere fiscale sluipwegen, ook de illegale. De rode machthebbers beseffen dit niet (ze doen het wel, maar het besef uit zich niet in hun beleid), daarom ook dat ze met elke begrotingscontrole telkens zullen bedrogen uitkomen; mensen zullen hun gedrag aanpassen om die taksen niet te moeten betalen. Om het met de woorden van een Brusselse worstendraaier te zeggen: trop is te veel. En het is al heel lang geleden dat die dat gezegd heeft.

#117000

traveller

#117002

Marc Huybrechts

 

1) Vermits Geithner NIET werd gearresteerd zou het duidelijk moeten zijn dat we hier te maken hebben met twee sensationele onbetrouwbare bronnen die eerder vallen onder sensatiezoeking en misrepresentatie dan onder 'berichtgeving'.   Tegelijkertijd blijft het gerechtssysteem werken en komen er regelmatig bankiers - en NONbankiers of anderen - in de beklaagdenbank terecht, en dat is maar goed ook.  

2) ..."Until we have justice and policies for 100% of Earth's inhabitants, it's just another day of civic activism"....

Het ziet er dus naar uit dat deze twee bronnen niet alleen getuigen van geestelijke verwarring (t.t.z. 'civic activism' verwarren met 'heksenjacht') maar ook onderhevig zijn aan een scherpe dosis van utopie. 

#117012

traveller

 

@ Marc Huybrechts

 

Ik dacht zelf geen seconde dat Geithner gearresteerd zou worden. Men doet dat niet onder mafia broeders.

Het enige wat me in dat artikel en FOX interview interesseerde was de grond van de zaak, een echte criminele zaak.

Als jij of ik zoiets proberen te flikken zijn we direct gezien.