De Franse presidentsverkiezingen 1974-2012

Op basis van historische gegevens over de Franse verkiezingen vanaf 1974, en de (onvolledige, niet-definitieve) uitslag van de verkiezingen van gisteren, kunnen we deze overzichtstabel opstellen.

Presidentsverkiezingen Frankrijk 1974-2012

Daaruit blijkt het volgende:

  1. De winnaar behaalde de meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen, maar enkel Giscard d'Estaing behaalde in 1974 een nog niptere overwinning op Mitterrand.
  2. Minder dan de helft van de opgedaagde kiezers heeft voor de winnaar gestemd, wanneer we rekening houden met het aantal blanco en ongeldige stemmen. Sinds 1974 was dit enkel nog het geval bij de verkiezingsoverwinning van Chirac in 1995.
  3. Zestig procent van de ingeschreven kiezers heeft niet voor de winnaar van de verkiezingen gestemd.  (Inschrijving op de kiezerslijsten gebeurt enkel automatisch voor 18-jarigen. Alle anderen moesten zichzelf voor 31 december 2011 hebben ingeschreven.)
  4. Het aantal blanco en ongeldige stemmen lag bijna dubbel zo hoog als het verschil in stemmen tussen winnaar en verliezer.

Bron: Wikipedia, Élections présidentielles sous la Cinquième République

Hat tip: lezer R. R.

Reacties

#117296

traveller

 

Ondertussen heeft Hollande een ernstig tekort in het Franse parlement.

Als hij er niet in slaagt een meerderheid te verwerven bij de komende parlementaire verkiezingen moet hij een centrum/rechtse premier dulden. Er zal zeker geen Franse besparingsplan komen, alleen verbaal.

Het FN gaat ongeveer 50 zetels halen in het Frans parlement, voor de eerste keer in hun geschiedenis.

Merkel zal haar verkiezingen verliezen.

Griekenland zal zich niet aan de afspraken met Europa houden met de huidige nieuwe constellatie van partijen.

Spanje zal er niet in slagen hun problemen op te lossen.

Gevolg: een Europese puinhoop.

#117297

jvn1k

 

sprak vorige week met iemand van een Brussels immobiliënkantoor, ze werd overstelpt met telefoontjes van begoede Fransen die naar Brussel zouden verhuizen als links aan de macht komt.   

En ik volg de mening van traveller ivm de Europese puinhoop.  Maar ik zou het eerder een mondiale puinhoop noemen.   En de individuen hebben steeds minder en minder te zeggen, we worden gewoon gebruikt en genaaid door alles wat een beetje macht en touwtjes heeft.

#117302

New Statesman

 

Ik neem aan dat die begoede Fransen zich dan niet gaan vestigen in een van de 9 PS gemeenten van het BHG ?

Hopelijk informeren ze zich wel eerst, want je zal maar vluchten voor Hollande en bij Philippe Moureaux belanden!

#117303

New Statesman

 

rechtzetting: 8 PS-gemeenten!

Ze zullen wel in een safe haven a la Watermaal of Ukkel gaan zoeken, zeker.

Of misschien nog een optrekje in de square des milliardaires opsnorren. Leve de gated communities!

#117305

Gonzo.Jr

 

Ach ja, iedereen kent de regels en is op de hoogte van de voor- en nadelen. Ben ook de VS-verkiezing Gore-Bush nog niet vergeten waar minder mensen voor Bush gestemd hebben dan voor Gore en toch werd hij president door het systeem van winner takes all (kiesmannen).

#117306

Marc Huybrechts

 

De VS is een Republiek van 50 verschillende staten, en haar federale instellingen zijn bedoeld om 'tirannieke meerderheden' te voorkomen.  VS Presidentsverkiezingen zijn dus eigenlijk 50 afzonderlijke verkiezingen (met dezelfde kandidaten).  Sommige van die staten gebruiken een 'winner takes all' systeem om hun kiesmannen te bepalen, en andere staten gebruiken meer proportionele systemen.  Het gaat dus om een 'gemengd systeem' dat ondermeer bedoeld is om te vermijden dat enkele 'grote' staten de belangen van kleinere staten zouden kunnen negeren of erger 'vertrappen' (vertrampelen?).   Vandaar ook het belang van 'swing states', i.e. staten die in beide richtingen kunnen stemmen of m.a.w. die niet hopeloos 'gecontroleerd' worden door links noch rechts.    En met "links" bedoel ik wat men in Belgique noemt de "traditionele partijen" (of nog erger "de democratische partijen" die media en onderwijs controleren) terwijl "rechts" de echte oppositie in Belgique zou zijn.       

#117308

Karl (ni)

 

De vraag is of het ene of het andere democratisch systeem dan wel beter is. Mijn opvatting is dat je eigenlijk niks van de politiek moet verwachten. Want een politieker neemt en van wat hij neemt, geeft hij een stukje weer weg. Dat is de essentie van de staat, heel rauw uitgedrukt. Je dopt dus beter zelf je boontjes. Je hebt geen marktverstorende politiek van doen.

Utopische post maar nodig.

#117309

Rudy

 

Ook een goede analyse

http://www.contrepoints.org/20...

spijtig geen vergelijking maar wel een schatting van de niet-ingeschrevenen die dan imh weer te laag is als men deze grafiek bekijkt

http://www.insee.fr/fr/ffc/ipw...

 

#117330

OutlawMike

 

Wat mankeert in deze analyse is dit: http://articles.businessinsider.com/2012-05-08/news/31618801_1_opinionway-muslim-voters-halal-meat

93% der moslims in Frankrijk stemde Hollande. En moslims maken inmiddels 10% uit van de Franse bevolking. Ik heb geen aparte gegevens over hun opkomst, maar met een verschil in stemmen van slechts om en bij de 1,15 miljoen kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat Frankrijk met een communist opgescheept zit door de volgelingen van allah.

#117332

Cogito

 

Wat ik toch moeilijk weet te lijmen en rijmen met die voorkeur bij moslims voor linkse partijen is dat deze mensen geen baarlijke fluit geven om ecologie, milieu, klimaat, ggo's enzomeer, en dat je de gemiddelde machoïslamitische Groen!stemmer niet moet lastig vallen met verkeersreglementen, snelheidslimieten, flitspalen en extra belastingen op overbemeten cylinderinhouden.

#117333

Benny Marcelo

 

O.M. Cogito, om het even actueel te houden, gisteren was het blijkbaar holibi-dag, toegejuicht door de hele linkse club.  Hoe dat te rijmen valt met het stemgedrag van de moslims, die homo's haten, begrijp ik al evenmin.

#117335

jvn1k

 

en heb je de NVA kostuumnicht genaamd Ben Weyts niet zien juichen op je holebi-dag, Benny?

en voor degenen die geen rijmpjes begrijpen: moslims kiezen zoals velen onder ons voor hun eigen portemonnee en welzijn, dus voor de partijen die hen pamperen, hun uitkeringen in stand houden, en hun bruiden-imports toelaten, zelfs al zit het er vol met flikkers.    

#117338

Benny Marcelo

 

Dat wist ik nu echt nog niet, maar met jou groot licht zal je dan toch ook wel weten dat heel de linkse kerk één grote hypocriete club is.

#117339

jvn1k

 

nooit van kerken moeten weten, Benny.   geen enkele.  een paar van hun gebouwtjes vind ik wel interessant op cultureel/historisch/architectionisch vlak, of zijn practisch om afkoeling te krijgen tijdens een hete mediterrane zomerdag en mijn reisgidsje te lezen.  

#117334

Karl (ni)

 

Stond links niet voor hogere subsidies aan steuntrekkers van divers alooi?

#117336

OutlawMike

 

Benny, het was dacht ik een City Parade in 1 of ander boerengat. Of het een gay parade was weet ik niet, en of een city parade een gay parade is of andersom laat me antarctisch kaud.

Cogito, de meeste smoslims komen uit noord-afrika waar alle landen postkoloniaal een soort arabo-socialisme omarmden, compleet met heldencultus (gigantische posters van Assad, Nasser te vergelijken met die van Mao, Stalin etc), een hypergecentraliseerde zwaar genationaliseerde economie en een moordende wetgeving. En hun 'godsdienst' is inherent al gekant tegen een individu dat zich voor zichzelf verantwoordelijk voelt. Collectivisme zit ahw in de islam standaard ingebakken.

Zowel cultureel als politiek hebben die mensen dus geen enkel probleem om zich in het socialistische denken in te schakelen vermits ze er uit komen.

Wat de ethische 'fraaie' kantjes van hun linkse spitsbroeders te lande betreft, dat nemen ze er ogenschijnlijk bij omdat ze die sukkels als nuttige idioten zien en de linkse partijen als vehikels naar de macht, erop rekenend dat eens dat doel bereikt al dat fraais als homohuwelijk, homo-adoptie en tutti quanti uit zichzelf wel naar de vergeetput graviteert. Ik denk niet dat de backing van de PS in het gemeentehuis van Molenbeek zodanig is dat veel Juliettes en Francines er mekaar het jawoord geven.

#117337

jvn1k

 

of misschien bedoelde hij het eurovisie songfestival in Tadjikistan, Mike.

#117341

Rudiger VoS

 

Nu nadat de socialist Hollande president van frankrijk is, heeft gans de wereld (G8 & europa) reeds belooft dat ze de crisis naast enkel besparingen tevens gaan bestrijden met investeringen, economische groeistimulanten. Wat dit gaat inhouden aan gloednieuwe en vooral gezamelijke maatregelingen zeggen ze er niet bij. Hopelijk hebben ze iets aan de door mij hierboven gemelde site. Anders kunnen de mensen, zoals mij, blijven hopen op minstens openbare verontschuldigingen voorwat onze politiek-verantwoordelijken al hebben uitgestoken en over hetgeen ze als even waardeloze practische ideeën nog wensen te realiseren. De grieken hebben het momenteel zeer moeilijk, maar ze kunnen op korte tijd tenminste één andere en betere weg gaan inslaan.

#117342

Marc Huybrechts

 

@ RV

1) De G8 & Europa zijn niet "gans de wereld". Verre van. De G8 dat zijn de 4 kleine 'groten' in Europa (D,F,UK,I) met Japan en Noord Amerika (VS, C) en met Rusland.

2). Dat de Grieken een andere weg kunnen gaan, dat is zeker waar. Dat het een betere gaat kunnen zijn, dat is zeer onwaarschijnlijk. Een politiek bestel en cultuur die incapabel bleken om aan de laxe fiscale voorwaarden van Europese Monetaire Unie te voldoen, die gaan op hun eigen benen verloren lopen. Dat betekent concreet : hoge inflatie, scherpe devaluatie, ....collectieve verarming.

#117347

Rudiger VoS

 

Geachte

Dat de Grieken indien ze een andere richting inslaan, vooreerst zeer hard op hun tanden zullen moeten bijten, is waar. Maar wat denkt u dat ze nu moeten doen. Alles zal afhangen van hoe  de beurs, de ratingsbureau's zullen reageren, temeer daar ze binnen Europa(G8) één (of op korte termijn meerdere van dezelfde ziekte) ander slachtoffer zullen vinden zelfs als Griekenland enkel maar de euro-zone zou verlaten.

#117349

Marc Huybrechts

 

..."wat denkt u dat ze nu moeten doen"....

Ik denk dat ze gewoon de tering naar de nering moeten zetten, t.t.z. hun fiskaal beleid afstemmen op de bailout condities van de EU en het IMF.   Dat vereist eerst dat ze voor partijen zullen kiezen die dat in hun programma hebben.   Op die manier krijgen ze exctra kapitaal en hebben ze meer tijd om structurele aanpassingsmaatregelen te treffen die marktvertrouwen herstellen en die op middellange-termijn fiskale consolidatie zullen mogelijk maken. 

Het alternatief gaat zijn: schokterapie, t.t.z. geen extern kapitaal, en dan verder - ik herhaal - devaluatie, hyperinflatie en collectieve verarming.  

#117356

Rudiger VoS

 

Juist  ja. Zelfs Guy Verhofstadt wil al dat de kleine liberale partijen, die eerst onder de kiesdrempel vielen nu fusioneren met de grootste, om op 17-06-12 voldoende te winnen. Daar wat geld tegenaan zoals in 2007 bij de Open-VLD in België en het moet lukken; of niet soms. Met als gevolg dat de kiezers deze plotse politieke intresses in menselijkheid, samenwerking enz ... zeker als kiespropaganda geloven. De huidige liberalen, waar ook ter wereld weten niet hoe structuren democratisch aan te passen. De anderen weten meestal wel, dat particratie zal moeten wijken voor meer en correcte inspraak, alhoewel geen enkele traditionele verandering reeds afdoend is gebleken & politiek Europa meer en meer verdeeld geraakt.

#117350

traveller

 

Ik zie het enigzins anders.

De Grieken moeten aan de banken betalen dus als ze dat niet doen en uit de euro en Europa stappen, moet Europa toch betalen aan die banken om ze te redden.

Maar ze hebben Griekenland dan niet meer onder controle.

Dat zou Europa en de euro compleet de das om doen en dat zal Europa ten allen prijze vermijden.

Daarom begint Brussel nu te praten over zachtere voorwaarden voor Griekenland.

Als de Grieken het juist spelen kunnen ze nog veel meer resultaat uit Europa halen.

#117351

traveller

#117352

Marc Huybrechts

 

@Traveller

Akkoord dat het een goed artikel is, maar het gaat niet over wat de Grieken nu best zouden doen. En als ze in Brussel (Europa) een beetje gezond verstand zouden hebben, dan gaan ze zich weer niet laten chanteren door Griekenland.

#117353

Marc Huybrechts

 

@Traveller

Akkoord dat het een goed artikel is, maar het gaat niet over wat de Grieken nu best zouden doen. En als ze in Brussel (Europa) een beetje gezond verstand zouden hebben, dan gaan ze zich weer niet laten chanteren door Griekenland.

#117354

traveller

 

Nog een relevant artikel betreffende Europa:

 

http://www.europeesnieuws.eu/2012/05/waarom-de-eu-de-weg-kwijt-is.html

#117393

Helleen

 

Relevantie en Philip Claeys gaan samen zoals Heineken en bier...

#117391

bema

 

Gewoon ter info. Voor wat het waard is.

Muslims cast the deciding voted that thrust Hollande into the Elysée Palace.
http://www.gatestoneinstitute....

#117418

OutlawMike

 

Mijne heren (en dames?), dit zojuist van Express.be:

'De nieuwe socialistische regering van François Hollande heeft de oplossing tegen de hoge werkloosheid (10,2%) in het land gevonden: het ontslagen van werknemers dermate duur maken dat het niet langer de moeite loont. Volgens de nieuwe minister van Arbeid, Michel Sapin, wil de regering ook werk maken van strafmaatregelen voor bedrijven die dividenden en winsten willen verhogen door hun productie naar lagelonenelanden te delokaliseren. Dat heeft de minister gezegd tijdens een radio-interview op France Info (vanaf minuut 5.45). De maatregelen zouden na de zomervakantie ingaan.

De maatregelen druisen regelrecht in tegen de door Europa voorgestelde hervormingen om de al zwaar belaste arbeid in Frankrijk te verlichten.

President François Hollande loste eerder deze week al een verkiezingsbelofte in door de pensioenleeftijd voor mensen met een loopbaan van 40 jaar opnieuw te verlagen van 62 naar 60 jaar. De 3 miljard euro die daar vanaf 2017 jaarlijks voor nodig zullen zijn wil Hollande recupereren door... de arbeid nog zwaarder te gaan belasten.'

Astemblief.

Elke keer als ik op een punt gekomen ben dat ik denk dat de sossen toch niet krankzinniger meer kunnen worden, verbazen ze me opnieuw.

#117419

Cogito

 

Le nouveau Salvador Allende est arrivée!

 

#117420

OutlawMike

 

Il faut un nouveau Pinochet alors.

#117422

jvn1k

 

nouveau CIA

#118456

Tyulen

 

Свежие мозги тюленя, некогда считавшиеся деликатесами Антарктики, сейчас исключены из меню работающих здесь полярников. Как отмечает Reuters, Антарктическое соглашение от 1959 года объявило этот регион природным заповедником, и здесь запрещены охота и промысел китов, тюленей и птиц.