Sire, il n'y a pas de Flamands

De Vlaming bestaat niet, dus zijn ziel ook niet. Ik zeg nooit les Flamands, ik zeg altijd dat er verschillende soorten Vlamingen zijn. Radicale, met nostalgie naar het verleden, maar ook vele andere: genereus, solidair, innovatief, warm en tolerant.  De mensen om me heen zijn van de tweede categorie. Ja, de Franstaligen hebben lang het land gedirigeerd en de Vlamingen uitgebuit. Maar wie zijn de Franstaligen? Zijn ze van Antwerpen en Gent, van Brussel en Luik, van Charleroi? Ook de Walen zijn door sommigen uitgebuit.

Vlaanderen is de rijkste regio van Europa en dus van de wereld. Ook nog enorm creatief. Hulde daarvoor. De Vlamingen zijn in dit land ook nog majoritair en toch gedragen sommigen zich vaak als een minderheid. Dat stoort soms. (...)

Ik heb in Athene de miserie op straat gezien. Die mensen hebben niemand iets misdaan. De Grieken zijn niet verraden door Papandreou, ze zijn in de steek gelaten door conservatieve regeringen en door Goldman Sachs.  Ze moeten natuurlijk hun begroting op orde krijgen, maar als een premier een beetje uitstel vraagt, moet dat kunnen. Belangrijker is dat de euro overeind blijft en dat mensen niet nodeloos lijden. Een rigide timing heeft in Athene wel enige rek nodig. (...)

Ik heb de Britse premier Cameron nog nooit het woord Europa horen uitspreken. Hij heeft het alleen over single market. Zo bekrompen zijn wij niet. Zowel Dehaene als Verhofstadt hebben een voorname rol gespeeld in Europa. Als het mij gevraagd wordt, zal ik graag in hun voetsporen lopen.

Elio Di Rupo, eerste minister van België, geïnterviewd door Hugo Camps in De Morgen Magazine, 1 september 2012

Reacties

#117812

Nexer

 

En de Waal? Bestaat die wel? En zijn ziel?

 

En hoe bepaal je dat dat effectief zo is? Persoonlijk buikgevoel?

#117817

Rick (NI)

 

Ja, 'de Waal' bestaat wel degelijk:

Di Rupo: "Les Wallons sont des gens extraordinaires"

www.lalibre.be/

#117815

Thinker

 

"De Vlamingen zijn in dit land ook nog majoritair en toch gedragen sommigen zich vaak als een minderheid. Dat stoort soms."

 

Elio, ooit al van de dubbele meerderheid gehoord?  en de alarmbelprocedure?  putain!

#117816

Marc Huybrechts

 

1) Een slimme kerel, die Di Rupo! Eerst de Vlamingen wat vleien om ze dan verder te kunnen blijven verdelen. Maar hij vertelt selfserving sprookjes. Vlaanderen is een rijke regio in de wereld, maar op verre na niet "de rijkste". En dit laatste heeft wel wat te maken met de greep van de PS op Vlaamse centen.

2) Zijn visie over "uitbuiting" is onduidelijk, maar ik vermoed dat hij dat zelf ook beseft.

3) De Grieken zouden niemand iets "misdaan" hebben? Aan hen zelf misschien? Zouden de Grieken niet zelfverantwoordelijk zijn voor hun eigen slecht bestuur over vele dekaden? Juist gelijk de Walen verantwoordelijk zijn voor de PS staat. De schuld gaan leggen bij 'derden' (i.e. "conservatieve regeringen en Goldman Sachs") is niet alleen oneerlijk maar onverantwoordelijk voor een Belgische Premier.

4) Di Rupo is pro-Grieken en anti-Britten. Dat is omdat hij een Franse socialist is, t.t.z. hij is voor meer politieke machtsconcentratie, want dat levert meer middelen voor politiekers om Sinterklaas te kunnen spelen voor de eigen vrienden. Verder zijn de Grieken geen 'match' voor de Fransen, terwijl de Britten....Tussen haakjes, ik heb Cameron al wel het woord Europa horen uitspreken, maar hij bedoelde daarmee iets anders dan DR.

#117843

fcal

 

"De Grieken hebben niemand iets misdaan", aldus Elio Di Rupo. 

Maar dit schrijft J. Rogiers in een commentaar in Knack.

"Indien u vooraf wist dat u op de Titanic ging zitten, wat zou u doen ? ... Ik heb in 2000 Euroland verlaten... Ik zat toen reeds 10 jaar in Symi Griekenland . Ben vertrokken toen de Euro daar zonder de minste begeleidende maatregel gedropt werd . 

Voorbeeld : De tien (10) % indexatie van huurcontracten in Drachmes bleef bestaan en werd toegepast !! Van de ene dag op de andere werden de bank kredieten verlaagd van 25% voor een hypotheek naar 6% . Auto krediet van 30% naar 8% ...Zo maar ..Het Euro wonder was geschied !!! .

Ik heb Europa verlaten in de wetenschap dat dit niet kon ..dit moest een ramp worden .. Zonnige groeten uit Santo Domingo en wissel jullie Euro"s als de bliksem en parkeer ze BUITEN EUROPA !!!!!!!!"

Ik begreep er toen ook niets van. Had ook een en ander vastgesteld ter plaatse i.v.m. verspillingen door de overheid. De atmosfeer vertoonde er 'Henegouwse' trekjes.

#117872

Kaal

 

EDR loopt achter op de feiten. De vraag naar een grondige hervorming van België (ten ministe dat) wordt al lang niet meer gedragen door de "Radicale, met nostalgie naar het verleden" Vlamingen alleen.