De week in memes (1)

Richard Dawkins lanceerde in 1976 het woord "meme" voor een cultureel element dat doorgegeven wordt en op die manier zichzelf bestendigt. Hij trok daarbij de parallel met genen als biologische elementen die eveneens worden doorgegeven en zichzelf bestendigen. Memen zijn, zo redeneerde Dawkins, zoals genen onderhevig aan selectiedruk.  Een religie die de meme "verspreid deze boodschap verder" bevat, heeft meer overlevingskansen dan een religie die de meme "vertel dit vooral aan niemand verder" bevat. Kortom, sociologen en gedragspsychologen zouden een stevige boom kunnen opzetten over de memetica.

Met de komst van het internet is het begrip "meme" wat verwaterd.  Elk ideetje, elke hype, elke trend die een korte maar hevige piek aan aandacht opwekt, wordt tegenwoordig een "meme" genoemd. Hoe tijdelijker en voorbijgaander, hoe meer meme.  

Toen het een trend begon te worden om foto's van katten te voorzien van grappige onderschriften, vol met spel- en taalfouten alsof de kat zelf die woorden had uitgesproken, werden "lulzcat" of "catspeekz" succesvolle memen.  Maar het concept om een beeld te voorzien van een grappig onderschrift, steeds in hetzelfde dikke witte lettertype met zwarte randen, werd op zich een meme. Er begonnen meme-generatoren op te duiken, waarop je zelf een foto kunt uploaden en voorzien van je eigen verzonnen tekst, om het resutlaat verder als meme te verspreiden via Twitter, Facebook, webforums of blogs.

Deze lange inleiding is bedoeld ter verantwoording van wat volgt.  Een kleine week lang heb ik elk citaat of elke krantentitel die mij opviel, geassocieerd met een beeld dat er volgens mij op verrassende wijze bij paste. Hier gaan we.

Woensdag verklaarde Elio Di Rupo live voor de camera's van RTL: "Er is geen enkele reden om te geloven dat de N-VA in 2014 de verkiezingen zal winnen". Kijk, als die man gewoon had gezeg "ik geloof niet dat N-VA in 2014 de verkiezingen zal winnen", dan was het mij niet opgevallen. Maar die Latijnse overdrijving, "er is geen enkele reden om te geloven dat", dat maakt het ongeloofwaardig. Tout ce qui est excessif, est insignifiant. Di Rupo lijkt daarmee wat op Muhammad Saeed al-Sahhaf, de Iraakse minister van informatie die bleef verkondigen dat er "geen Amerikanen in Baghdad" waren op het moment dat de tanks al aan het binnenrollen waren. [26 likes en 40 shares op Facebook]

 

In een lang interview met De Tijd (niet vrij leesbaar op het web, maar de VRT publiceert een samenvatting) haalde minister Milquet uit naar de ondernemers. Op de opmerking dat de staat te veel uitgeeft, verdedigde ze zich met "maar ik werk zeer hard!". Alsof de discussie over de staatsuitgaven alleen maar gaat over de vraag of ministers loon naar werk krijgen. "Ik ben een bezige bij, ook al ben ik Franstalig en kom ik uit Charleroi", aldus Milquet. [4 likes en 6 shares op Facebook]

 

In Antwerpen riep het literair genootschap "Behoud de Begeerte" het toekomstige stadsbestuur op om het De Coninckplein, genoemd naar guldensporenslagheld Pieter De Coninck, te herdopen in het Herman De Coninckplein. "Een van de domste voorstellen die ik ooit heb gehoord, en dat wil wat zeggen", reageerde toekomstig burgemeester Bart De Wever.  Waarop auteur Tom Lanoye in zijn pen kroop en schreef dat De Leeuw Van Vlaanderen van Hendrik Conscience een "hallucinant lachwekkend kutboek" is.  De volgende dagen werden in de Vlaamse kranten een stuk of tien opiniestukken gepubliceerd waarin Bart De Wever als de grote polarisator werd afgeschilderd. Slechts één tegenstem werd gehoord: die van Peter De Roover, die in Terzake mocht komen bevestigen dat de culturele elite in Vlaanderen en de Vlaams-nationalisten inderdaad in twee verschillende werelden leven, met verschillende waarden en prioriteiten, en dat het geen zin heeft om die verschillen te verdoezelen.  De manier waarop dit non-event, dit pestvoorstelletje, werd opgeklopt in de media grenst aan het ongelooflijke. Het deed me denken aan een sketch van Gaston Berghmans en Leo Martin. Maar de redacties vonden dit nieuwswaardig omdat 'er toch niet kan voorbijgegaan worden aan het feit hoe Bart De Wever erin slaagt om te polariseren en om negatieve reacties op te wekken'. [22 likes en 15 shares op Facebook]

 

"In het buitenland krijg ik N-VA niet uitgelegd", vertelde Yves Leterme, voormalig premier en uitvinder van het kartel tussen CD&V en N-VA, in een interview met De Tijd. Meer moet dat niet zijn, al twijfelde ik even of ik nog de tekst "is Henry with you now?" aan het beeld zou toevoegen.  [3 likes en 0 shares op Facebook]

 

 

"Het Vlaams-nationalisme blijft een product van de collaboratie", aldus Lode Wils in De Standaard. Vreemd, want zoals iemand opmerkte: de enige Belgen die ooit met Hitler hebben onderhandeld, waren Franstaligen: koning Leopold III, rexistenleider Léon Degrelle, en de Belgische ambassadeur in Berlijn, Jacques Davignon.  Het Vlaams-nationalisme daarentegen is een product van de negentiende eeuw, toen de volkstaal in Vlaanderen verdrukt werd door het Franstalige België. In de twintigste eeuw hebben sommige stromingen van het Vlaams-nationalisme zich ingelaten met collaboratie, en dat is inderdaad een smet op het blazoen. Maar de uitspraak van historicus Wils lijkt eenzijdig en overtrokken. De ontmoeting van Leopold III met Hitler vond trouwens plaats op 19 november 1940 en niet op 16 november, zoals bovenstaande affiche uit het heetst van de Koningskwestie doet uitschijnen.

 

Open Vld koos een nieuwe voorzitter. De twee kandidaten, Gwendolyn Rutten en Egbert Lachaert, hebben allebei het manifest van denktank Liberales onderschreven en kunnen bijgevolg beschouwd worden als links-liberalen. De keuze ging dan ook niet over ideologie maar over tactische opstelling en interne partijwerking. Na haar verkiezing met 60% van de stemmen verklaarde Gwendolyn Rutten "nu samen aan de slag". Wat me meteen aan die andere slogan deed denken van de verkiezingscampagne van 2010: "op 14 juni stop ik met de pil". Politieke slogans bedenken, het blijft een uitputtende bezigheid.

 

Drieëntwintig Europese staatslieden zullen vandaag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede namens de Europese Unie in ontvangst nemen. Henry Kissinger vroeg enkele decennia geleden al: "Europe? Give me one name and one phone number!"  Voorlopig moet je nog even op je tanden bijten en 23 namen en telefoonnummers memoriseren, Henry.  In tegenstelling tot de vorige memes bevat deze meme geen letterlijk geciteerde tekst, maar een tekst die het product is van mijn fantasie.

 

Als uitsmijter: het Grondwettelijk Hof van België verklaarde afgelopen week dat het verbod om een boerka te dragen op straat niet ongrondwettig is.  Waarop Eva Brems, hoogleraar in de mensenrechten, uit haar krammen schoot.  Geert Noels, financieel expert, macro-econoom en wielerfanaat, en nooit verlegen om een Uilenspiegel-kwinkslag, publiceerde op Facebook een zelfportret in wieleroutfit met bivakmuts, en schreef erbij: "De Boerka-wielertoerist. Eva Brems steunt ons. U ook?".

 

Reacties

#118379

Marc Huybrechts

 

Indrukwekkende samenvatting van een week. Heb vooral genomen van de fotos van 'Baghdad Bob' en van Leterme, maar de verwijzing naar "Henry" begrijp ik niet. Misschien kan een Belgenexpert dit verduidelijken?

#118380

Rick (NI)

 

Staat in de tekst, MH: "Henry Kissinger vroeg enkele decennia geleden al: "Europe? Give me one name and one phone number!"  "

#118382

Marc Huybrechts

 

In welke tekst zou dat staan?

En als ik op de link (in de tekst van Luc) klik, dan zie ik ook nergens de naam van Kissinger staan. Er staat daar wel een 1ste reactie in van iemand die dacht dat "Henry" verwijst naar de man van..."de een of andere vriendin" van Leterme.

Wat er ook van weze, met het telefoonnummer van Leterme, noch dat van Di Rupo, gaat Henry helemaal niet gediend zijn.

#118383

Rick (NI)

 

MH, ik heb jouw initiële post verkeerd begrepen: u had het over 'Henry' bij de commentaar over Leterme, ik had het over 'Henry' bij de commentaar over Oslo...

#118381

LVB

 

"Is Henry with you now" verwijst naar één van de Twitter-blunders van Leterme, die soms per ongeluk privé-berichten (waarvan de inhoud doet vermoeden dat ze bestemd zijn voor niet nader genoemde personen van het vrouwelijk geslacht) publiek verspreidt. Een ander bericht luidde "I want to learn to know you".  Krijg dat maar eens uitgelegd in het buitenland!

De tekst in mijn blogpost is aanklikbaar bij "Is Henry with you now" en linkt naar een krantenartikel over de zaak.

#118384

Questing Beast

 

Rutten: "samen aan de slag"... om te redden wat er nog te redden valt van hun postjesmachine. Of dat gaat lukken met aan het hoofd een marionet van dezelfde partijkrokodillen die het Belgische liberalisme om zeep hebben geholpen, bijgestaan door een spindoctor die politieke ideologie met de marketing van waspoeder verwart is maar zeer de vraag. De reden van Open VLD's neergang is simpel: alle liberalen hebben het schip verlaten, enkel liberals zijn nog overgebleven. Open VLD is geen liberale partij, het is Sp.a Light. En de maatschappelijke relevantie daarvan lijkt met de minuut af te nemen.

#118385

Thomas

 

 

Inderdaad, één van de grote leiders van de liberals heeft weer van zich laten horen :

http://www.express.be/business...

Volgens onze Bill Clinton zijn de drie grote problemen van onze tijd : ongelijkheid, te grote (economische) instabiliteit en de klimaatswijziging.

Maw : een ingebeeld probleem, een essentieel onderdeel van een goed functionerende economie en een triviaal probleem. Hoe ge zo met uw kop in de grond kunt zitten, onvoorstelbaar...

Nog steeds hebben onze linksen niet door dat de overheidsUITGAVEN het enige "grote probleem" zijn.

Dat grote probleem hypotekeert de economische groei in gans het westen, van Japan over Europa tot in de VS.

Met de overheidsINKOMSTEN is niks mis, die zijn historisch hoog en zouden elke arme in extreme rijkdom kunnen doen leven.

Zouden die linksen dat nu echt niet zelf weten ? Of durven ze het gewoon niet zeggen tegen hun kiezers ?

 

#118386

jvn1k

 

"Het Vlaams-nationalisme blijft een product van de collaboratie", aldus Lode Wils in De Standaard. Vreemd........"

wel ik kende toch in mijn streek een aantal zelfgedeclareerde vlaams-nationalisten die actieve Engelsgezinden gingen verraden aan den Duits. Dus dat zinnetje van Lode Wils is daarom niet zo vreemd voor mij. En, toeval of niet, al kun kindekens hangen nog altijd leeuwevlagskens uit op 11 juli.

En kan er mij eens iemand uitleggen wat er kwink is aan de slag van Noels? (en kom aub niet af met beweringen of zelfs insinuaties dat ik voor boerka's ben hee)

#118387

Marc Huybrechts

 

Tja, hoeveel Degrelle-isten en Belgicisten zouden "actieve Engelsgezinden" verraden hebben "aan den Duits" destijds?  Sommigen daaronder hebben achteraf hoge politieke posten in den Belgique bezet.

En als men zo weinig gezond verstand (common sense) heeft als Eva Brems, is het dan verwonderlijk dat een Geert Noels daar de draak mee komt steken?  Het is de moeite van even op de link die Luc verschafte te klikken, om te kunnen zien dat er weer geen argumentatie of inhoud zit in de reactie van Brems, enkel goedkope nietszeggende affirmaties.    Zij is een parago(o)n(e) van...perverse zelfhaat, gelijk zovele anderen vandaag.       

#118388

jvn1k

 

als ik die Brems zie op TV, en vooral als ze belerend  luid met haar "zeg, ik ben een professor, hee" kwaakstemmetje uithaalt dan zoek ik pavloviaans naar eieren om naar het scherm te gooien.

#118389

LVB

 

Niemand ontkent dat veel, zeer veel Vlaams-nationalisten tijdens WO2 collaboreerden met de Duitse bezetter.  Om echter te verantwoorden dat "het Vlaams-nationalisme een product blijft van de collaboratie", moet men logisch gezien twee zaken aantonen:

1) Dat de collaboratie een dusdanige ingrijpende invloed had op het Vlaams-nationalisme zelf (en niet op bepaalde substromingen binnen het Vlaams-nationalisme), dat men kan stellen dat het er een "product" van is.

2) Dat dit collaboratie-verleden vandaag nog altijd doorwerkt en een zeer grote invloed heeft op het Vlaams-nationalisme.

Wat jvn1k hier zegt is "ik ken 1 Vlaams-nationalist die collaboreerde, dus wat Wils zegt is correct".  It baffles my mind how that could be a logical argument.  

#118390

jvn1k

 

Wat jvn1k hier zegt is "ik ken 1 Vlaams-nationalist die collaboreerde, dus wat Wils zegt is correct". 

sorry, maar wat jvn1k hier zegt is : ik ken EEN AANTAL (dus niet "1") ......, dus dat zinnetje van Wils is NIET ZO VREEMD (en dus niet "correct").  

Ja, wie verkeerd leest moet niet verschieten dat zijn mind gebaffeld wordt.

#118391

Marc Huybrechts

 

Joe, het verschil tussen een aantal en 1, evenals tussen correct en niet zo vreemd, is zo triviaal IN DEZE KONTEKST dat ge weer duidelijk geen echt argument aanbrengt. Vlaams nationalisme, i.e. zelfdeterminatie voor Nederlandstalige Belgen VANDAAG, heeft niets te maken met collaboratie met den Duits in WO2. En hetzelfde geldt voor Belgicisme, socialisme, etc...

#118395

OutlawMike

 

'Het Vlaams-Nationalisme blijft een produkt van de collaboratie', aldus Lode Wils.

Dus volgens Lode Wils waren Hendrik Conscience en Albrecht Rodenbach Hitlerjongens en SS'ers avant la lettre. Slim hoor.

Elke dag denk ik weer dat De Stavda nu toch echt niet lager kan zinken en zie.

#118397

Marc Huybrechts

 

Wedden dat de Stavda nog lager gaat kunnen zinken? En den Joe gaat meezinken, want hij associeerde het uithangen van de leeuwenvlag (door die "kinderkens") met het verraden van Engelsgezinden aan den Duits door collaborateurs.

Het kan verkeren, zei Bredero. Vandaag staat de Belgische media vol met anti-Engelse commentaren (om over het anti-Amerikanisme maar te zwijgen), en loopt het Belgicistisch establishment volkomen achter "den Duits" aan (zolang men de fictie van een Frans-Duits condominium over Europa kan ophouden). Wat niet belet dat - deze keer - de Duitse regering een beter beleid voert dan de satellietregeringen in haar buurlanden, in het belang van Vlamingen en andere Europeanen. Deutschland Über Alles, vooral nadat Hollande een extra wealth tax heeft geintroduceerd.

#118400

jvn1k

 

ja, ik zei dat dat collaborateurs-gebroed vandaag geelzwarte vlagskens uithangt.  En omdat aan die collaboratie nog altijd (en terecht) zo'n smet hangt willen vele mensen, zelfs al zijn ze het voor 75% eens met NVA, dat vlagske niet aan hun voorgevel hangen.   en is het ook niet frappant dat vele NVA en VB prominenten ook uit aangebrande families komen?    Dus is het niet "zo vreemd" dat vele progressievelingen à la Lanoye schrik hebben voor een Dewever of een De Wever aan de macht want dat zou een ruk naar fascisme kunnen betekenen.  En mensen als Lanoye zijn ook vlaamsgezind hoor, wees maar gerust, maar als de vlaamse zaak moet gediend worden door aanhangers van bottengeklets en vlaamse en beierse heimatliederen, ja, dan maar liever lekker belgisch blijven.

#118401

Marc Huybrechts

 

"Aangebrande families"....? Het lijkt wel op de stigmatisering van de Falun Gong door de Chinese communistische partij!

Verdorie, den Joe is anti-Vlaams en voor de 'Belgische' transfers naar de PSstaat omdat er "aangebrande" families zouden bestaan! Alsof die niet OVERAL zouden bestaan. En zo kan men eens te meer zien hoe de MSM niet-doordenkende 'jongeren' in een propaganda waanbeeld kunnen opsluiten.

En wat zou er verkeerd zijn met "Vlaamse en Beiserse heimatliederen"? Of met de heimat tout court. Zag gisteren op internet de linkse Beatrix nog moedig ' Limburg allein....' zingen. Wedden dat den Joe anti-Hollands is ook?! Zo internationalistisch is hij ook weer niet.

#118402

jvn1k

 

"aangebrand" is een veelgebruikte term voor collaborateurs, voor wie dat nog niet wist.  ik heb zelfs menige collaborateurskinderen en kleinkinderen zelf dat woord horen gebruiken, niet zelden al lachend al was het een geuzennaam.

En wie volwassen is en beweert dat ik anti-Vlaams ben is toch een beetje retarded en/of slechtziend want kan niet goed lezen/afleiden, ik ben enkel niet voor leeuwevlagbijeenkomsten, sint-maartensfondsen en wolfsangelsymbolieken.     En die Vlaanderen-vlagt meute mogen ze voor mij met een flinke wolk DDT bestrijden.

Grappig, toen ik indertijd op deze blog de ééntalig franstalige naambordjes in de Bennetton aankloeg en de veel te kleine NL naambordjes bij de Ikea fotografeerde, dan grapten mijn franstalige vrienden dat ik een latente Blokker was.

En ik gun me inderdaad de vrijheid toe om een in Lederhosen getooide Bart DW die met zijn kinderen (ook in Lederhosen, wellicht onder lichte dwang)  in de Beierse alpen Duitse liedjes  loopt te zingen een beetje ranzig te vinden.  net als die rooie hypocrieten die, intercommunaaltje hier, raadvanbestuurtje daar, vakbondsbobopostje elders, de Internationale aanheffen.   Maar laat ze maar rustig (of minder rustig) zingen hoor, zolang ze hun geplogenheden niet in mijn eigen strot gaan proberen te duwen.

Bij mijn grootouders zaliger speelde constant de longplaaing van Jo Erens, dus Limburg Allein heeft bij mij een zoete connotatie.  Way to go, Trix!   (zolang je je niet aan Frans Bauer waagt!) Weet je, ik ga straks een poster van Beatrix op onze slaapkamer hangen, en binnenkort spendeer ik met de familie de kerstdagen in Den Haag, in de Hilton op een steenworp van haar paleis.  En kan ik een optredentje van The Deaf meepikken!

 

#118403

LVB

 

De Internationale is een hymne van het internationale socialisme en marxisme, dus ik begrijp wel waarom je dat een beetje ranzig vindt. Maar wat is er ranzig aan Lederhosen of Beieren?  Zijn die automatisch gelieerd met nazisme of zo?  Of is het de schuld van Franz Josef Strauss?

#118407

jvn1k

 

Was de term "nazi" geen Beiers woord dat afstamde van Ignace (of Ignaz in't Duits) een populaire naam voor een denkbeeldige onhandige klojo?

Maar verder, Luc, je weet toch ook dat München de "Hoofdstad van de Beweging" was?  En tijdens het derde rijk bleef München de spirituele hoofdstad van de Nazibeweging, met hun hoofdkwartier, musea met kunstwerken die door den Dolf waren goedgekeurd, en schrijnen om de poging tot nazi-putsch in 1923 te herdenken.  Er zijn ook  in beieren de jaarlijkse samenkomsten om het nazi-regime te eren/herdenken, de rendez-vousplaats bij uitstek voor neo-nazis. 

Dus welja, moest BDW zijn familie elk jaar meesleuren naar pakweg Sicilië, Cornwall of Lapland, en daar in de wijde natuur de plaatselijke liederen gaan kwelen in de plaatselijke klederdracht, ik zou het iets minder ranzig (of zeg maar "verdacht") vinden.  Maar dat is mijn eigen perceptie hee, en ik ben me dunkt niet de enige.

En FJ Strauss, die ijverde voor Freistaat Bayern, ja, ik neem aan dat Wevertje daar een fan van was.  Of had hij enkel een foto van Le Pen boven zijn bed?

#118408

Marc Huybrechts

 

..." Ik ben ... niet de enige." ...

Dat soort van kuddegeestig nonargument heb ik hier in recente jaren al herhaaldelijk gezien , en steeds exclusief gebruikt door culturele naief-linksen. Namen zijn overbodig, maar het is wel de moeite van er op te wijzen dat de meelopers met het fascisme in de 1930's ook behoefte hadden om zichzelf te zien als een onderdeel van een grote kudde of brede beweging.

#118409

jvn1k

 

Pff, is dat zinnetje het enige dat den Huybrechts er uit kon pikken om nog wat te gaan keffen en kafferen? Ik denk dat zijn vrouw content is dat lvb.net bestaat, zo wordt zij alvast wat gespaard.

#118410

luk Vanhauwaert

 

Dat denk ik ook Mark!

...En niet onvermeld dient de rol te blijven van het katholiek klerikaat dat naieve Vlaamse Jongens de colloboratie instuurde om in het Oosten de satanische Bolsjevisten te gaan bestrijden.

Je zou dus evengoed kunnen beweren dat de colloboratie een produkt van het katholieke geloof was.

 

 

#118413

Marc Huybrechts

 

Ik denk dat al die Belgische politiekers en militairen die in 1935-40 'collaboreerden' met "den Duits" door Hitler en co te 'minimiseren', en die in 1940 grotendeels zijn gaan lopen of weigerden van te vechten, veel grotere 'collaborateurs' waren dan die Vlaamse oostfronters. Per slot van rekening, de bolsjevisten waren even "satanisch" als de nazis.

Er is natuurlijk niet veel veranderd. Vandaag zijn er evenvelen die nieuwe opkomende totalitarismen proberen te minimiseren. Kopindegronderij is van alle tijden, zoals den Joe dagelijks blijft illustreren.

#118415

jvn1k

 

@lukVanhauwaert: in onze school waren dat toevallig wel de vlaamsgezinde jezuïeten hoor....

#118418

Patiënt X

 

Was dat in Aalst? Ik herinner me niet ooit wat gehoord te hebben over het collaboratieverleden van Jezuieten.

#118422

Marc Huybrechts

 

Den Joe zou in een school gezeten hebben met "vlaamsgezinde jezuieten" die jongens naar het oostfront stuurden? 'Mijn' jezuieten in Anvers die spraken liever Frans dan Vloms. Hallo, is dit een Hollywood movie of realiteit? Hoe oud/jong kan den Joe zijn?

De realiteit is dat hij met aangekweekte anti-Vlaamse vooroordelen zit opgescheept, en nog erger, volkomen incapabel is om details te kunnen onderscheiden van de big picture, zowel in het verleden als vandaag.

#118423

jvn1k

 

't is niet omdat je in een dorp woont waar Napoleon is langsgeweest dat je even oud/jong moet zijn als Napoleon.  gaat dat voor den MH om dat te begrijpen?  

let op, als ik zeg dat ik soms eens zwarte schoenen draag gaat ie me uitschelden voor anarchist.  

#118424

luk Vanhauwaert

 

Vooraleer men zich slachtoffer van de perceptie laat worden loont het soms om enige feiten ter kennis te nemen.

Betreffende de "Vlaamse Colloboratie" er vertrokken in den beginne 405 Vlaamse vrijwilligers naar het Oostfront tegenover 860 Waalse. Die verhouding is min of meer gebleven.

Tevens is het klinkklare nonsens om de colloboratie een exclusief Vlaamsnationalistische toets te geven. Aan de colloboratie lag een gans complex van redenen ten gronde en die waren even zo veelvuldig als dat er collaborateurs waren.

Mijn vorige post had de bedoeling te nuanceren, nog duidelijker als ik nu schrijf dat voor de bezetting van Bels de kerk preekte; ga strijden in het Oosten om na de bezetting onmiddelijk het nazisme gelijk te schakelen met het bolsjevisme en weeerstand ertegen te steunen.

Altijd goed gemeenplaatsen proberen te vermijden en naar bedoelingen achter de stigma's te kijken.

#118405

BC

 

 

Doet Bart De Wever dat? Lijkt me véél onwaarschijnlijker dan dat "die rooie hypocrieten - intercommunaaltje hier, raadvanbestuurtje daar, vakbondsbobopostje elders - de Internationale aanheffen."

Ach, jvn1k, U kan beter dan er karikaturen van te maken. Over karikaturen gesproken, ik denk dan aan Rik Torfs die in Reyers Laat tegenover Theodore Dalrymple zat en die laatste ervan beschuldigde dat zijn standpunten zouden uitmonden in "gedwongen euthanasie". Waarom die karikatuur? Ik denk dat Torfs en Dalrymple het veel beter met elkaar kunnen vinden dan Torfs graag heeft, dus moet hij die karikatuur maken om 'afstand' te creëren van de man die graag gelezen wordt door BDW en Siegfried Bracke.

Verplichte euthanasie lijkt me eerder iets waar Dirk Draulans misschien wel wat in ziet, getuige zijn recentste opiniestuk in Knack.

 

#118411

jvn1k

 

http://www.standaard.be/artike... Zie onderaan in het artikel. Maar het waren geen lederhosen, zegt hij in het interview, er waren enkel edelweissmotiefjes en bretellen.

#118406

Marc Huybrechts

 

Collaboreren met gangbare totalitarismen is inderdaad geen goede idee. Het fascisme kon men in de 1930's OVERAL in Europa ontwaren, en zeker niet meer in Vlaanderen dan elders. Het is dan ook absurd van Vlaamse symbolen daarmee te associeren. Dat is al even dom als participeren in een cordon sanitaire. Franstaligen zouden nooit zo dom zijn m.b.t. hun eigen radikale partijen.

In plaats van te karikaturiseren zou men er beter aan doen van na te gaan wie VANDAAG 'collaboreert' met contemporele totalitarismen, gelijk het islamisme (zowel de Shia als de Sunni varianten), het Chinese nationalisme en staatskapitalisme, het Putinisme, de VN emprise op het internet en andere pogingen tot censuurverspreiding, enz... Wie in den Belgique vandaag 'collaboreert' DIRECT met RELEVANTE totalitarismen, en in Washington ook? Di Rupo, Eva Brems, Barack H Obama.....het is een lange lijst. En dan zijn er nog al de INDIRECTE collaborateurs, gelijk den Joe en andere leeghoofden van Hollywood en late-night comedy shows.

#118412

jvn1k

 

Joe mccarthy kan zich in zijn graf weer op zijn goede zij leggen: er bestaat weer een lijst!

#118414

Marc Huybrechts

 

Lijsten bestaan er altijd en overal. Maar alleen linksen (in westerse landen) vandaag criminaliseren speech, zodat ze die lijsten kunnen 'implementeren', terwijl MCarthy vandaag irrelevant is. Trouwens McCarthy is een bagatelle in vergelijking met, bijvoorbeeld, een De Gaulle die direct de nato alliance ondermijnde toen Stalin' legers nog aan de Oder lagen. En ook al waren de methodes van die McJoe enigzins wansmakelijk, velen van zijn 'verdachtmakingen' bleken achteraf aan de waarheid te beantwoorden (maar dat is vandaag een taboe onderwerp geworden).

Harry Belafonte (een grote vriend van je idool) verklaarde een tiental dagen geleden Publiekelijk en letterlijk dat O dwarsliggende Republikeinen zou moeten arresteren, en een Democratische politieker in Michigan zei dat Detroit meer geld moet krijgen omdat ze daar voor hem gestemd hadden. Dit zijn maar enkele recente voorbeelden. Zouden ze die al gerapporteerd hebben in de Vlaamse media, of zijn ze nog bezig met zich te amuseren over onnozele uitlatingen van Akin in Missouri en Mourdock in Indiana?

#118416

jvn1k

 

@ MH: ah, is Harry Belafonte een grote vriend van Jimmy Page?  Mijn moeder was een fan van Belafonte, en de Jimmy vond ze maar niets, maar zie, ze zijn toch verwant!

#118420

Marc Huybrechts

 

Kop in de grond, zoals gewoonlijk....Ich habe es nicht gew....

#118398

LVB

 

Ik kreeg hierover via Facebook een reactie van Bruno Yammine van de BUB (Belgische Unie - Union Belge). Zijn uitleg: in de negentiende eeuw bestond er geen Vlaams-nationalisme, alleen een Vlaamse Beweging. Het werd pas nationalisme toen het anti-Belgisch begon te worden, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Nogmaals: niet mijn stelling, maar die van de Wils-aanhangers.

#118419

Patiënt X

 

Ik ben geneigd mij aan te sluiten bij de stelling van Bruno Yammine. In de 19 e eeuw was het een taalbeweging. Met de WO I komt op een systematische manier een staatkundig programma naar voor. Voordien was dat element hooguit sporadisch aanwezig. Het hangt er ook vanaf hoe je Vlaams-nationalisme definieert. Anti-belgicisme, separatsme, federalisme, dat kan maar de taalbeweging kan men maar moeilijk nationalistisch noemen.

#118399

Benny Marcelo

 

De vlaamse beweging was in het begin belgisch gezind. Ze is pas anti geworden toen bleek dat de franstaligen geen duimbreed toegaven en van België een franstalige staat wilde maken. De wallingant R. Colleye zei toch ooit "la belgique sera latine ou elle ne sera pas". Die uitspraak dateerd van 1915.

Moest de vlaamse beweging of nationalisme een produkt zijn van de nazi's, wat was het dan in Frankrijk, Nederland, waar eveneens collaboratie bestond?

#118404

Neverbeendead Religion

 

Dat het vlaams iets klein is en dus ook het nationalisme leidt enkel maar tot de wetenschap dat de vlaamse cultuur die deze nationalisten verheerlijken niets vermeld over de vlaamse cultuur toen men zich in het jaar min oneindig bevond ( je weet wel: de totale massa in het universum en alle daarbijhorende omringende leegte die men nooit van hun bestaan heeft kunnen ontdoen resulterend in de afwezigheid van beide).Ze hebben geen besef van tijd en zijn zeker niet mee met de tijd. Het volgende clipje is een eerste deel dat enkel is gemaakt met een iPhone tot en met het uploaden en ik heb er daarom enkel maar wat voor de lol vlaamse taal in gebruikt.

#119181

Kevin

 

Great post! Thanks a lot for sharing with us.